Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 791.483 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 12. listopadu 2010 ve 22:52 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> uff:-)

reagovat
Pátek 12. listopadu 2010 ve 22:03 ® sus1

Po cestě na Prášilské jezero.:-)
Foceno už za šera a z ruky.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15459.jpgfoto/forum/2010/th-img15460.jpg
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 21:26 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Rybařina je lov zážitků, ne? Takže je to ideální stav. Konec konců, málem jsi byl sežrán naší největší dravou rybou – kdo se tím může pochlubit?

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 21:17 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> já už to letos vzdávám, možná zajdu na Jizeru utrhnout toho modrého smáčka, ale moc šancí tomu nedávám. Prostě letos to bylo s počtem vycházek oproti loňsku velmi slabé, za to zážitku bylo víc jak dost.....jenže těch není nikdy dost :-)

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 21:06 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Hele, znám vodu, kdy jeden známý v tuto roční dobu chytal parem desítky denně a na smáčky. Je to na Moravě, nikdy jsem nepojal úmysl tak daleko koncem roku jet. Ale proti trhání gum na Orlíku bych to bral všema deseti.

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 20:57 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> parmu :-)

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 20:56 ® spike reakce na …
spike

osprey, MP-E65mm> s parmama jsme na tom stejně, cíleně jsem se dostal jen dvakrát a jednu malou náhoďačku jsem chytl:-)

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 20:35 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Já se taky nedostal – jen jednu náhoďačku. Dík autu mám trochu lepší bilanci jakožto vláčkař, ale u nedravých ryb jsem moc slavně nedopadl.

Co chceš za toho modrého smáčka? :-D

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 v 18:20 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Skládám účty. V lednu jsem cosi pronesl, pokud letos nechytím parmu tak prodám cajk a dám se na umění. Vzhledem k tomu, že ji nejspíš už nechytím, tak nabízím smáčka modré barvy s přáním chytit parmu v roce příštím :-) S tím uměním bych to až tak nehrotil, nebudu se pouštět do větších akcí :-)

Konec hlášení :-)

reagovat
Čtvrtek 11. listopadu 2010 v 8:05 ® ras2ta reakce na …
ras2ta

osprey> fajn dikradsi necham poradit a pokusim se zlepsovat

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 ve 21:54 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Tomik> fajn...........

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 ve 21:04 ® osprey reakce na …
osprey

Tomik> Koukám, že jsi měl hlad…:-D

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 ve 20:06 ® Tomik reakce na …
Tomik

To bohužel nešlo, už takhle jsem byl nalepen na keř a kdybych se pootočil doleva tak už by tam byl vidět sloup el. vedení…ale bylo tam krásně..

reagovat
foto/forum/2010/th-img15446.jpg
Středa 10. listopadu 2010 v 19:51 ® osprey reakce na …
osprey

Tomik> Dobrá scéna, expozičně slušné, vypadá to pěkně. Měl bych strašnou chuť o krok couvnout a maličko se pootočit doleva.

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 v 19:46 ® Libor reakce na …
Libor

Tomik> ahoj, fotka se mi líbí.

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 v 19:29 ® jiris reakce na …
jiris

Tomik> barvy divoké, kompozičně se mi líbí.

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 v 18:56 ® Tomik
Tomik

Tak to zkusím…

reagovat
foto/forum/2010/th-img15445.jpg
Středa 10. listopadu 2010 v 17:47 ® osprey reakce na …
osprey

Tomik> Sem se to pořád ještě musí zmenšovat. Udělej z toho 800 bodů po delší straně a neměl by být problém.

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 v 17:27 ® Tomik
Tomik

Zase mi nejdou vkladat fotos, no nic…prosim ospreye aby to smaznul..:-)

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 v 17:16 ® Tino
Tino

sry, samozřejmě mělo být uvedeno osprey ;-)

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 v 16:44 ® Tino
Tino

ras2ta> abych taky doplnil trochu „zdrcující“ kritiky, tak to jsou fotky, které řeknou něco pouze fotografovi a zvěčněné osobě. Podívej se na ně tak, žes tam nikdy nebyl a neznáš člověka. Zapomeň na to, že jste tahali rybu na osmičku vlasec, že jste se večer ožrali s pěknýma babama, na to že svítilo slunce, voněla tráva, že sis odpočinul od manželky s PMS. Potom si sám odpověz jestli je ta fotka dobrá…

p.s. tady jsou magoři co řeší věci co uvedl jako příklad oprey 14:05 ;-)

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 v 16:01 ® osprey reakce na …
osprey

ras2ta> V první řadě – fotíš kompaktem a ten má sklony přepalovat světla a nevykreslovat stíny. Takže na to je třeba myslet už při výběru scény – ozářené nebe a tmavá konstrukce není pro většinu záběrů ideální. Je dobré si zjistit možnosti svého foťáku a netlačit ho do něčeho, kde už moc nezvládá.

Důležitý je i směr světla. Ta samá věc vyfocená z různých směrů bude vypadat pokaždé jinak.

No a nakonec se uč přesně si vybrat, co má na fotce být a jak využít její plochu. Říká se tomu kompozice a je to věda.

Ideální je pro začátek prohlížet kvalitní fotky a snažit se jim přiblížit svými výtvory.

K poslednímu snímku – levá půlka je přepálená, tobogán by se tam asi dal zapracovat líp, fotíš do protisvětla v nevhodné situaci, ten růžový kýbl měl zmizet,…

Ono se mi to snadno kecá a realita je taková, že obča něco podobného vyfotím taky – ale takové fotky je lepší neukazovat:-))

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 v 15:36 ® MP-E65mm
MP-E65mm

ras2ta> víš, okolnosti jak si pořídil fotografii nebo, že si s rybou zacházel maximálně šetrně (což je chválihodné) se můj názor na fotografii nezmění, prostě tenhle typ fotky nese pouze informaci, že někdo chytil něco.........­.„postav se mi tam a já tě vyfotím“ tím nechci říct, že to nejde vyfotit líp, tedy fotku s úlovkem.

Jinak vše bylo řečeno, nemá cenu se opakovat.

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 v 15:36 ® ras2ta reakce na …
ras2ta

tomashr> tahle podle me uplne hrozna

reagovat
foto/forum/2010/th-img15444.jpg
Středa 10. listopadu 2010 v 15:34 ® ras2ta reakce na …
ras2ta

osprey> ok beru..rad se necham poucit.nastesti nejsem vznetlyvy typ..:)

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 v 15:33 ® ras2ta reakce na …
ras2ta

tomashr> Prvni fotka je focena automaticky se samospousti..ta druha.hodim sem i bez blesku.jo a ta skluzavka je takova raryta:)

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 v 15:05 ® osprey reakce na …
osprey

ras2ta> V první řadě se neuraž. Dnešní foťák na něco namíříš a on to vyfotí a ještě docela pěkně.

Tady jsou lidi, co se dopracovali k tomu, že řeší mnohem víc. Pokud jsi při focení neřešil směr světla, pozadí za rybářem, expoziční parametry jako nastavení citlivosti snímače, clonu a čas, tak jsi vlastně nefotil ty, ale tvoje krabička.

Vůbec se do tebe nechci navážet. Dělat dobré fotky je těžké a i já se to pořád ještě učím. Ale někdo ti musí říct, že fotka není dobrá. Pak je na tobě, zda s tím začneš bojovat a budeš chtít aby byla lepší (proto se tady slézáme) anebo řekneš, že pro tebe je dobrá dost.

Já si nechám od kolegů vynadat každou chvíli a vlastně ani do téhle otázky svoje dobré (jakž takž) fotky nedávám.

Je na tobě, jestli tu začneš s námi řešit, jak se skutečně dopracovat ke kvalitním snímkům. Pokud vydržíš, jsi vítán:-)

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 ve 14:40 ® tomashr

ras2ta> No tak hlavně ta druhá je učebnicový příklad čehosi, čemu říkám „typická fotka moderního kapraře“ :-) Tedy fotit rybu výhradně slušný kus před sebou, spíš širokoúhlejším objektivem, ona pak vypadá větší :-D :-D :-D
Jinak jako vzpomínkové snímky pro daného člověka je to jistě v pohodě, to je OK, ale s tvůrčí fotografií to nemá společného v podstatě nic. Což ale pro upomínkové fotky nemusí být na závadu… A když už hodnotit, tak ta druhé je přece jen lepší, až na přepálenou oblohu tam není tolik rušivých vecí. U té první hodně škodí skluzavka a nevíc to použití fotoblesku je strašně moc vidět a v tomto případě vadí.

reagovat
Středa 10. listopadu 2010 ve 14:35 ® ras2ta
ras2ta

jo a jeste tuhle

reagovat
foto/forum/2010/th-img15443.jpg
Středa 10. listopadu 2010 ve 14:33 ® ras2ta
ras2ta

a jak posoudite tuhle??

reagovat
foto/forum/2010/th-img15442.jpg