Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.483 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 12. listopadu 2010 ve 22:52 ® ZN reakce na …
-
sus1> uff
reagovat - Pátek 12. listopadu 2010 ve 22:03 ® sus1
-
Po cestě na Prášilské jezero.
reagovat
Foceno už za šera a z ruky. - Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 21:26 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Rybařina je lov zážitků, ne? Takže je to ideální stav. Konec konců, málem jsi byl sežrán naší největší dravou rybou – kdo se tím může pochlubit?
reagovat - Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 21:17 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> já už to letos vzdávám, možná zajdu na Jizeru utrhnout toho modrého smáčka, ale moc šancí tomu nedávám. Prostě letos to bylo s počtem vycházek oproti loňsku velmi slabé, za to zážitku bylo víc jak dost.....jenže těch není nikdy dost
reagovat - Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 21:06 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Hele, znám vodu, kdy jeden známý v tuto roční dobu chytal parem desítky denně a na smáčky. Je to na Moravě, nikdy jsem nepojal úmysl tak daleko koncem roku jet. Ale proti trhání gum na Orlíku bych to bral všema deseti.
reagovat - Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 20:57 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> parmu
reagovat - Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 20:56 ® spike reakce na …
-
osprey, MP-E65mm> s parmama jsme na tom stejně, cíleně jsem se dostal jen dvakrát a jednu malou náhoďačku jsem chytl
reagovat - Čtvrtek 11. listopadu 2010 ve 20:35 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Já se taky nedostal – jen jednu náhoďačku. Dík autu mám trochu lepší bilanci jakožto vláčkař, ale u nedravých ryb jsem moc slavně nedopadl.
Co chceš za toho modrého smáčka?
reagovat - Čtvrtek 11. listopadu 2010 v 18:20 ® MP-E65mm
-
Skládám účty. V lednu jsem cosi pronesl, pokud letos nechytím parmu tak prodám cajk a dám se na umění. Vzhledem k tomu, že ji nejspíš už nechytím, tak nabízím smáčka modré barvy s přáním chytit parmu v roce příštím
S tím uměním bych to až tak nehrotil, nebudu se pouštět do větších akcí
Konec hlášení
reagovat - Čtvrtek 11. listopadu 2010 v 8:05 ® ras2ta reakce na …
-
osprey> fajn dikradsi necham poradit a pokusim se zlepsovat
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 ve 21:54 ® MP-E65mm reakce na …
-
Tomik> fajn...........
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 ve 21:04 ® osprey reakce na …
-
Tomik> Koukám, že jsi měl hlad…
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 ve 20:06 ® Tomik reakce na …
-
To bohužel nešlo, už takhle jsem byl nalepen na keř a kdybych se pootočil doleva tak už by tam byl vidět sloup el. vedení…ale bylo tam krásně..
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 19:51 ® osprey reakce na …
-
Tomik> Dobrá scéna, expozičně slušné, vypadá to pěkně. Měl bych strašnou chuť o krok couvnout a maličko se pootočit doleva.
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 19:46 ® Libor reakce na …
-
Tomik> ahoj, fotka se mi líbí.
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 19:29 ® jiris reakce na …
-
Tomik> barvy divoké, kompozičně se mi líbí.
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 18:56 ® Tomik
-
Tak to zkusím…
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 17:47 ® osprey reakce na …
-
Tomik> Sem se to pořád ještě musí zmenšovat. Udělej z toho 800 bodů po delší straně a neměl by být problém.
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 17:27 ® Tomik
-
Zase mi nejdou vkladat fotos, no nic…prosim ospreye aby to smaznul..
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 17:16 ® Tino
-
sry, samozřejmě mělo být uvedeno osprey
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 16:44 ® Tino
-
ras2ta> abych taky doplnil trochu „zdrcující“ kritiky, tak to jsou fotky, které řeknou něco pouze fotografovi a zvěčněné osobě. Podívej se na ně tak, žes tam nikdy nebyl a neznáš člověka. Zapomeň na to, že jste tahali rybu na osmičku vlasec, že jste se večer ožrali s pěknýma babama, na to že svítilo slunce, voněla tráva, že sis odpočinul od manželky s PMS. Potom si sám odpověz jestli je ta fotka dobrá…
p.s. tady jsou magoři co řeší věci co uvedl jako příklad oprey 14:05
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 16:01 ® osprey reakce na …
-
ras2ta> V první řadě – fotíš kompaktem a ten má sklony přepalovat světla a nevykreslovat stíny. Takže na to je třeba myslet už při výběru scény – ozářené nebe a tmavá konstrukce není pro většinu záběrů ideální. Je dobré si zjistit možnosti svého foťáku a netlačit ho do něčeho, kde už moc nezvládá.
Důležitý je i směr světla. Ta samá věc vyfocená z různých směrů bude vypadat pokaždé jinak.
No a nakonec se uč přesně si vybrat, co má na fotce být a jak využít její plochu. Říká se tomu kompozice a je to věda.
Ideální je pro začátek prohlížet kvalitní fotky a snažit se jim přiblížit svými výtvory.
K poslednímu snímku – levá půlka je přepálená, tobogán by se tam asi dal zapracovat líp, fotíš do protisvětla v nevhodné situaci, ten růžový kýbl měl zmizet,…
Ono se mi to snadno kecá a realita je taková, že obča něco podobného vyfotím taky – ale takové fotky je lepší neukazovat
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 15:36 ® MP-E65mm
-
ras2ta> víš, okolnosti jak si pořídil fotografii nebo, že si s rybou zacházel maximálně šetrně (což je chválihodné) se můj názor na fotografii nezmění, prostě tenhle typ fotky nese pouze informaci, že někdo chytil něco..........„postav se mi tam a já tě vyfotím“ tím nechci říct, že to nejde vyfotit líp, tedy fotku s úlovkem.
Jinak vše bylo řečeno, nemá cenu se opakovat.
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 15:36 ® ras2ta reakce na …
-
tomashr> tahle podle me uplne hrozna
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 15:34 ® ras2ta reakce na …
-
osprey> ok beru..rad se necham poucit.nastesti nejsem vznetlyvy typ..:)
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 15:33 ® ras2ta reakce na …
-
tomashr> Prvni fotka je focena automaticky se samospousti..ta druha.hodim sem i bez blesku.jo a ta skluzavka je takova raryta:)
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 v 15:05 ® osprey reakce na …
-
ras2ta> V první řadě se neuraž. Dnešní foťák na něco namíříš a on to vyfotí a ještě docela pěkně.
Tady jsou lidi, co se dopracovali k tomu, že řeší mnohem víc. Pokud jsi při focení neřešil směr světla, pozadí za rybářem, expoziční parametry jako nastavení citlivosti snímače, clonu a čas, tak jsi vlastně nefotil ty, ale tvoje krabička.
Vůbec se do tebe nechci navážet. Dělat dobré fotky je těžké a i já se to pořád ještě učím. Ale někdo ti musí říct, že fotka není dobrá. Pak je na tobě, zda s tím začneš bojovat a budeš chtít aby byla lepší (proto se tady slézáme) anebo řekneš, že pro tebe je dobrá dost.
Já si nechám od kolegů vynadat každou chvíli a vlastně ani do téhle otázky svoje dobré (jakž takž) fotky nedávám.
Je na tobě, jestli tu začneš s námi řešit, jak se skutečně dopracovat ke kvalitním snímkům. Pokud vydržíš, jsi vítán
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 ve 14:40 ® tomashr
-
ras2ta> No tak hlavně ta druhá je učebnicový příklad čehosi, čemu říkám „typická fotka moderního kapraře“
reagovatTedy fotit rybu výhradně slušný kus před sebou, spíš širokoúhlejším objektivem, ona pak vypadá větší
Jinak jako vzpomínkové snímky pro daného člověka je to jistě v pohodě, to je OK, ale s tvůrčí fotografií to nemá společného v podstatě nic. Což ale pro upomínkové fotky nemusí být na závadu… A když už hodnotit, tak ta druhé je přece jen lepší, až na přepálenou oblohu tam není tolik rušivých vecí. U té první hodně škodí skluzavka a nevíc to použití fotoblesku je strašně moc vidět a v tomto případě vadí. - Středa 10. listopadu 2010 ve 14:35 ® ras2ta
-
jo a jeste tuhle
reagovat - Středa 10. listopadu 2010 ve 14:33 ® ras2ta
-
a jak posoudite tuhle??
reagovat