Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 791.511 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 7. listopadu 2010 ve 21:17 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> já se o techniku čí soft vždycky zajímal okrajově, jen nezbytně nutné. Co mi tedy doporučíš, abych si pořídil? Elements nebo Lightroom? Můžeš klidně i OS, fakt mě to zajímá a něco chci pořídit.

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 v 18:37 ® regulus
regulus

osprey> Tak jak je napsaný v helpu C:/Program Files/Adobe/Adobe Photoshop CS4/Plug-ins/Filters mrkni semka http://www.optikvervelabs.com/…er/help.html#… .

tomashr> právě to co píšeš s těma předvolbama umí ten plugin co jsem sem dával ten odkaz, prohlídl jsem to jenom zběžně, ale tohle tam má přednastavený. Konec konců na nějakým z předchozích odkazů byla i tabulka jak kterej filtr „namíchat“, no a samozřejmě to asi jde jak píšeš, já se v tom nijak nepatlal, jen že tu o tom byla řeč.

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 v 15:37 ® tomashr reakce na …

ZN> No právě naopak, LR a Aperture jsou proti „velkému PS“ v tomto spíš lepší, jsou to softy cílené na fotografy a tak jsou tyto funkce daleko příjemnější a řekněme „průhlednější“. Přirozeně v PS uděláš to samé, či spíš více, ale dá to víc práce.
Co se týče PS Elements, tak popravdě verzi 9 nikde nainstalovanou nemám, sice ji mám staženou, ale nějak nebyl čas zkusit. Ve verzi 8 nějaké převody do BW jsou, ale proti PS omezené, devítka to možná rozšířila, ale ještě jsem zkrátka nezkusil.

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 v 15:31 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

sus1> Já radši reálnou techniku. :-)

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 v 15:27 ® sus1 reakce na …

Jak.novi> Tak se dívej,at se něco naučíš.

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 v 15:26 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

sus1> Ten film je taky o technice. :-))

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 v 15:10 ® sus1 reakce na …

Jak.novi> Tady je to o focení,doudo.:-)

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 v 15:02 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

sus1> Zase dávaj Transformers. Nechceš koukat, ba vím že tě to včera bavilo? :-))

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 ve 14:53 ® sus1

Nic jsem NEpřeváděl a jen malinko, opravdu malinko upravil v PC.Dalo to mín( čaově ) práce než ladění převodem.
Takže to jde též.,, Závada " bude asi opravdu v tom, jak se na to dotyčný kouká a co se mu líbí, je mu bližší jeho oku.:-)

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 ve 14:43 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> mám PS, tam to je samozřejmé. Tady jsem to nějak nepředpokládal. Jak je to v Elements 9 ?

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 ve 14:32 ® tomashr reakce na …

ZN> No jistěže jsou… Taky proč by nebyly – filtr ve své podstatě není nic jiného, než určité nastavení channel mixeru (případně křivek v jednotlivých barvách). Můžeš si to odladit sám a uložit „na příště“, ale u těchto programů je toho spousta k dispozici hotového, což ti minimálně usnadní začátek :-)

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 ve 14:29 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> pokud mám problém s převodem, zkouším různé metody a programy. Obyčejně se k nějakému výsledku dokopu. V Lightroomu jsou možnosti filtrů? Nikdy jsem ho neměl a docela mě to zajímá.

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 ve 14:22 ® tomashr

Měl bych jednu obecnou poznámku k BW převodům. To míchání kanálů je jistě dobrá metoda, ale zase se v tom úplně „neutápějte“. V praxi je leckdy nejúčinnější převod prachobyčejným „desaturate“, ale následně doplněný o důkladné zatahání za křivky a případně fonkce pro highlight a shadows. Další výborná varianta – pokud používáte Lightroom či Aperture, tak je k dspozici řada dobrých předvoleb (presets) pro BW typu normal, high contrast, emulace oranžového fultru atd – v prxi je dobrý postup začít s nějakou podobnou předvolbou a pak to jen lehce doladit křivkami atd.

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 ve 13:45 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Ještě k tomu zásuvnému modulu – do které složky jsi při instalaci napsal, že se to má uložit?

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 ve 13:44 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Ořízl bych těsně s kmenem, ruce místo musí zůstat. Ale je fakt, že ten větší celek nabízí daleko víc možností.

K tomu programu – přesně tam, kde ty to máš, to já nemám. To bylo první místo, kde jsem hledal…

Ta clona je samozřejmě záležitostí diskuze – jde o to, jak to kdo chce vidět.

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 ve 12:58 ® regulus
regulus

osprey> k tý susově fotce, tak jak jsi psal bych to v žádným případě neřezal, strom a ksicht tak moc nevadí, ale dotýkala by se ti ruka okraje fotky.
Asi bych tu fotku po tom co to sem dal celý neřezal vůbec nebo jen opravdu velmi málo, to co je tématem foky (souboj těch fotbalistů) je dostatečně viditelný a ostatní dokresluje atmosféru. Pokud se týká clony, tak mi nepřipadne, že by bylo vhodný to fotit na nějakou extrémní hloubku ostrosti (úplně rozpatlaný pozadí), stejně jako to mít ostrý všechno, ono čeho je moc toho je příliš, takhle mi to připadne docela přiměřený, ale je to taky na tom jak se na to kdo dívá, každej hold máme trochu jinej názor.

reagovat
Neděle 7. listopadu 2010 ve 12:28 ® regulus
regulus

osprey> pokud myslíš tohle http://www.optikvervelabs.com/ (ten první) tak to je zásuvnej modul do PS, samostatně to nefunguje, kde to najdeš viz obrázky.

Bližší info ti poskytnout nemohu, taky jsem si to jen nainstaloval, ale ještě jsem se s tím nestihl naučit pracovat, takže ti ani nemůžu říct jestli to dobrý je či ne, prostě jak jsem „nakoupil“ tak „prodávám“. Je těžko říct jestli je lepší používat nějaký pluginy nebo se prcat s těma kanálama s výsledkem nejistým.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15413.jpgfoto/forum/2010/th-img15414.jpgfoto/forum/2010/th-img15415.jpgfoto/forum/2010/th-img15416.jpgfoto/forum/2010/th-img15417.jpgfoto/forum/2010/th-img15418.jpg
Sobota 6. listopadu 2010 ve 23:28 ® sus1

ZN> On je to fakt cvrkot.Fotil jsem od čáry – na půlce hřiště,takže dost blízko, objektiv neni zrovna také lehký a ještě s nim nějak perfekt švenkovat.Fotil jsem Sigmou 120 – 400mm.
Ještě jedna,poslední­.Jinak počkam na jaro,to už bude snad hezky a lepší světlo.:-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img15412.jpg
Sobota 6. listopadu 2010 ve 23:21 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> ta druhá je pro mne mnohem lepší. Jen bych posunul bod ostření v hledáčku někam jinam, než na střed:-)

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 23:04 ® sus1 reakce na …

osprey> To já nějaké mám,ale všechny sem asi dávat nebudu.:-)
Včera jsem na to sklo koukal v 2,8L ,za necelých 30 tis.fungl.

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 23:00 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Pokus se sehnat sklo 70 – 200 mm L v libovolné verzi. Ta nejlevnější s clonou 4 a bez stabilizace je poměrně dostupná. V dobrém počasí není problém fotit dvoutisícinou a docela to vychází.

Jinak já ZNkovu připomínku pochopil tak, že by to chtělo mít těch fotek víc a vybrat kompozičně lepší.

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 22:59 ® sus1

Je fakt,že jsem to uříz jen ,,kvůli'' hráčům.Takhle je to celé.
Jinak jsem fotil na prioritu času,takže clona..... bylo už dost šero.:-((

reagovat
foto/forum/2010/th-img15411.jpg
Sobota 6. listopadu 2010 ve 22:46 ® sus1 reakce na …

ZN> No,vono při fotbale toho moc nejde dělat,rychlej pohyb, atd.Já se to učim,profíci to mají asi jinak.:-)

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 22:19 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Clona souhlas (menší číslo kvůli rozostření pozadí), s tím prostorem to může být všelijaké, třaba tu plechovou boudu vzadu neodpáře.

Na chlubení to není, ale to ani žádná z mých fotek, co jsem sem dal já.

A řezat pořád ještě může, clonu už jinak nenastaví:-)

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 22:12 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> já si myslím, že problém této fotky není v převodu či nějakém ořezu. Já vidím problém ve šatně zvolené cloně a neméně v prostoru. Je to všechno nějak „naňahňané“ :-)

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 22:07 ® sus1 reakce na …

osprey> Asi jo.Nijak jsem s tim nic nedělal a ,, jen '' vložil.

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 21:39 ® osprey
osprey

Tino> Díky. Včera jsem se snažil a totální propadák. Jak jsem ty kanály nikdy nepoužíval, tak mám problém najít prakticky cokoli.

Dokonce jsem nainstaloval ten soft z regulova odkazu a ani jsem nezjistil, že by si toho počítač všiml.

Takže totální zero.

Další čas na výzkumy bude v pondělí.

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 21:37 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Lehoučce bych řízl zleva. Odpadl by ten strom a jeden neúplný obličej.

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 20:53 ® sus1 reakce na …

Sander> Jen pokus.
Já to taky nemam zmáknutý a dlouho asi mít nebudu.:-)

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 20:33 ® Sander
Sander

sus1 > nevím proč, tahle fotka mi řekla jedno – jsou situace, kdy se převod z barevné nehodí.
Ale nejspíš kecám.
Nemám zdaleka zmáknutý ty barevný, natož tohle…

reagovat