Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 791.511 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 6. listopadu 2010 v 19:31 ® sus1

Sport.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15410.jpg
Sobota 6. listopadu 2010 v 18:19 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> ale já mám BW moc rád. Asi nostalgie:-) Ale je potřeba to aspoň trošičku dobře převést.

Ono je to složité. V dobách kinofilmu bylo problém fotit na barvu, páč jsi měl v sobě zakódované černobílé vidění. Fotit na barvu byl docela problém. Dnes je to opačně.

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 14:19 ® sus1 reakce na …

ZN> No, já jen že tady ty převody všeobecně moc nechválíte.:-)

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 ve 13:11 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> určitě by se s tím něco dalo dělat, ale proč? Takto si to převedu sám, dle potřeby, najedenkrát.

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 v 10:47 ® sus1 reakce na …

ZN> Myslíš,že už pak s tim v PC nic neuděláš?

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 v 10:21 ® Tino reakce na …
Tino

osprey> o míchání kanálů se můžu trošku rozepsat pozděj. Jenom krátce, na co je používám.

• červená – zvýraznění modré oblohy, pozor u lidí, zesvětluje to rty
  • zelená – zesvětlení stromů, trávy a tak…
  • modrá – zvýšení kontrastu, super na pihaté baby

Dělení na vršek a spodek dělám přes rychlou masku. Simuluje to přechodový filtr. Je to dobré v případě, kdy chceš ztmavit oblohu (+červená nahoře) a zesvětlit trávu (+zelená dole). V PSP je to Quick Mask nebo „Q“. Udělám výběry pomocí gradientu, přepnu se z masky a mám výběr s pozvolným prolínáním obrazu. A to že jsem ti „narovnal“ horizont… no, taky fotím zátoky a mám s tím podobný problém. Dozvím se že je to křivě. Na fotce ale není nic, co by naznačovalo, že jde o zátoku. Kdyby byla možnost se chytnout něčeho, co je kolmo (komín, stožár, vysoká budova), tak tam odůvodníš, že je hladina „křivě“.

Toť můj pohled na úpravy fotek. Už jsem vyrostl z toho, že tvrdím, že je to nejlepší. Ideální je porovnat jednu zdrojovou fotku s různými úpravami.

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 v 8:29 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> přepnutí ve foťáku je ta nejhorší varianta převodu.

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 v 0:56 ® sus1 reakce na …

osprey> Tak,rovnou.Stejně to pak upravuješ v PC.

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 v 0:44 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Co chceš přepnout na foťáku? Fotit rovnou do BW (ČB)? Tam pak nemáš kontrolu.

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 v 0:33 ® sus1 reakce na …

regulus> A neni jednoduší to rovnou přepnout na fotáku??:-)

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 v 0:28 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> no ještě ti sem něco hodím. je to sice staršího data, ale za přečtení to stojí http://udelatka.wbs.cz/…90093_sm.pdf no a ten plugin co to tam „vyhrál“ se dá stáhnout tady http://www.optikvervelabs.com/ , každopádně to vypadá docela zajímavě, umí to spoustu opičáren, jestli to bude na převod do BW to pravý ořechový sice nevím, ale můžeš to otestovat a pak nám podat report. :-))

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 v 0:19 ® Jak.novi
Jak.novi

Vím, fotka na prd, ale už tu dlouho nebyla ryba.

PS: Fotka staršího data. Píšu to proto, abyste jste si nemysleli, že jsem teď nějak chytl candáta, to opravdu néé. :-))

reagovat
foto/forum/2010/th-img15405.jpg
Sobota 6. listopadu 2010 v 0:03 ® sus1 reakce na …

osprey> Čoveče,taky se mě do toho nechtělo,zvlášt po té akci před tím,ale s touhle sadou to fakt zvládne každej.:-)

reagovat
Sobota 6. listopadu 2010 v 0:01 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Pucování čipů mě taky čeká, jsem z toho celej vodvázanej.

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 23:54 ® sus1

osprey> Já vim, jen ho hecuju.:-) Já tam taky koukam.

Tak jsem provedl čištění a jsem max.spokojen.:->

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 23:51 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Nereaguje, ale čte. Byl jsem tam.

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 22:17 ® sus1 reakce na …

regulus> Co sem furt cpeš ty odkazy??!!stejně na to nikdo nereaguje.=-| :-D

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 22:16 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> Tak jsi mě normálně naočkoval, trochu jsem googlil a trochu si hrál s PS. Nakonec jsem objevil, že přímo nabízí míchání kanálů tak, jako by to bylo foceno s těmi barevnými filtry (teda alespoň ta moje verze). Pokud to tam nemáš, tak ti v klidu opíšu ty hodnoty. Součet je 100 jak psal ZN. Pro zajímavost jsem si upravil jednu fotku, je to v popisu.

reagovat
foto/forum/2010/th-img15402.jpgfoto/forum/2010/th-img15403.jpgfoto/forum/2010/th-img15404.jpg
Pátek 5. listopadu 2010 ve 22:14 ® sus1 reakce na …

regulus> Tentokrát to opravdu vypadá nejschůdněji.:-)

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 21:42 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> přesně, funguje to na principu, že každá fotka je tonálně jiná a je potřeba při převodu hejbat posuvníkama. V principu je ale dobré sedržet faktu, že výsledek, součet hodnot, by měl být u všech kanálů roven pořád stejně, v PS je to tuším 100, stejně jak v ZONERu. Je jedno, že máš starší verzi PS, všude je princip stejný. Zítra ti něco naskenuji a pošlu.

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 20:55 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Používám starší verzi PS. V podstatě potřebuju naťuknout tu logiku věci. Funguje to ve smyslu toho, že třeba posílením modrého kanálu ztmavíš nebe?

Pokud mi můžeš poslat něco, co mi pomůže, budu rád. A děkuju předem.

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 20:55 ® regulus
regulus

Ještě jeden odkaz, jen tak pro zajímavost http://www.root.cz/…hradit-jpeg/

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 20:47 ® ZN
ZN

osprey> těch dobrých převodů je několik, kanály využívají prakticky všechny smysluplné. Pokud máš zájem, klidně ti je pošlu. Tu fotku jsem si zkoušel převést mnohem jednodušším způsobem, jak Tino, a výsledek byl dle mého mnohem lepší.

V podstatě jde o to, nenechat pracovat program, ale sám do toho zasahovat. Nevím, jaký používáš program, ale i v tom ZONERu je několik způsobů, a dobrých. V PS je těch způsobů taky hodně, v něm používám i zásuvný program, na některé fotky se mi osvědčil Nikoňácký.

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 20:40 ® regulus
regulus

Ještě tak mimo tu ČB fotografii. Objevil jsem tohle http://www.suncalc.net docela zajímavý, pokud se chystáte jet někam fotit, zjistíte si, odkud bude svítit slunko (teda pokud bude svítit) :-))

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 20:33 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> no tak to se obávám, že ti moc neporadím, ale v souvislosti s těma filtrama jsem objevil tohle http://www.milan-dvorak.net/…chani-kanalu , třeba ti to k něčemu bude.

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 20:24 ® osprey reakce na …
osprey

Tino> Tu práci s kanály bys mi mohl malinko rozvést. Jsem samouk a na tohle jsem ještě nepřišel. Byl bych ti vděčen.

Ten horizont jsi rovnat neměl, je to tak dobře – je tam zátoka a voda ubíhá dozadu. Možná to nelahodí oku, ale vlevo končí voda o 200 m dál než vpravo.

regulus> Já ji nechci mít BW. Zjistil jsem, že to neumím převádět, aby to k něčemu bylo a prd o tom vím, tak sem vždycky něco dám a snažím se poučit z reakcí. A navíc se snažím udržet tuhle rubriku v chodu něčím, co jsme tu zatím neřešili.

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 ve 20:16 ® regulus
regulus

osprey> ať na to čučím, jak na to čučím, tak zrovna tuhle fotku bych do BW nepřeváděl, tak nějak ztratí svoje kouzlo.

Mimochodem, v dobách když jsem fotil na ČB film jsem v některých případech používal barevný filtry. Jak to funguje mrkni semka http://www.milan-dvorak.net/…u-fotografii . Jak a pokud vůbec by to fungovalo na DSLR jsem nezkoušel a poppravdě ani nevím, barevnou fotku by to asi jistě domrvilo, ale pokud by byla focena plánovaně pro převod do BW … . Jinak je asi dost možná dobré už při focení přemejšlet nad tím jak co vyfotit pokud fotka bude plánovaně černobílá.
Asi patřím spíš k těm, co už černobílou fotografii záměrně nefotí, jen když se někdy zadaří fotka co se mi zdá, že by v BW vypadala dobře, tak si ji cvičně převedu.

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 v 19:45 ® ZN
ZN

Tino> já jsem docela pochopil, co osprey fotil. Všechno do sebe zapadá a naopak jsem vůbec nepochopil tvé dělení. To by dle mého bylo úplně o něčem jiném. To, že je ta fotka špatně exponována, to je věc druhá.

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 v 19:36 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> zase čtverec … :-D

reagovat
Pátek 5. listopadu 2010 v 18:14 ® sus1
reagovat
foto/forum/2010/th-img15401.jpg