Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.521 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 5. listopadu 2010 v 10:22 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Jj, to je ono.Jen jsem to viděl za menší cenu, než třeba tady.
http://www.oehling.cz/…8015%5D.htmlUž jsem to hledal a našel.Když k tomu přičtu poštovné a dobírku?!,tak asi půjdu do KT pro tuhle variantu a bude.
reagovat - Pátek 5. listopadu 2010 v 10:08 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Asi myslíš tohle: http://www.dust-aid.com/…wandkit.html … Český shop už si musíš najít sám podle názvu, já to tuším kupoval u Škody, ale v kamenném obchodě, jestli to mají v eshopu netuším.
reagovat - Pátek 5. listopadu 2010 v 9:41 ® Tino
-
osprey: je otázka co jsi vlastně chtěl fotit? Nebe a mraky? Polotóny hor? Odrazy na hladině? Šutry ve vodě? Primárně to chtělo fotit s šedým přechoďákem. Já na něj alek docela často kašlu, protože to doháním konverzí z rawu.
Rozděleno pomocí měkkého přechodu podle hladiny na obojím míchání kanálů. Spodní část R150,G-40,B0 Horní část R130, G0, B-40. Horní část překryta 50% a násobena.
Jo, a srovnal jsem ti horizont.
reagovat - Pátek 5. listopadu 2010 v 0:07 ® sus1
-
Tak ten odkaz(na čis.sadu) náhodou opravdu nikdo nemáte?
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 23:05 ® osprey reakce na …
-
ZN> Já to vím, taky jsem to jen naivně převedl a teprve pak četl tuhle diskuzi. Ostatně proto to sem dávám, zjistil jsem, že převést to taky není jen tak.
Netvrdím, že to dělám dobře, ale chtěl bych. Proto je tu ta barevná – kdokoli to může zkusit udělat líp.
Fotku jsem vybral proto, že se mi zdála vhodnější a jsem rád, že mi to potvrzuješ. Voda se vylévá a nemůže být jinak – fotograf v ní byl po kotníky a kolem sebe měl tři lodě…
Jinak by tomu temné ohraničeni zdola bodlo, o tom žádná.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 22:59 ® ZN reakce na …
-
osprey> ty převody se ti prostě nedaří. Třeba toto je fotka, která by dle mého v BW byla dobrá. Teda, pokud by se ta voda nevylévala
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 22:20 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Já vím, že ta fotka té lžíce je divná – však tam píšu, co s tím udělat.
A ač nepřímo, dozvěděl jsem se celkem dost, i když to evokuje spíš jen další otázky. Já nikdy čb fotky nedělal kromě své krátké kariéry s kinofilmem a nechci zase tři roky objevovat objevené.
To all: Dám sem ještě jednu dvojici. Možná taky ne nejlíp vybranou, ale dneska jsem upravoval nějaké fotky a tahle tam prostě byla.
Opět otázka – co na tom udělat líp. Barevná fotka už je jen jako ukázka výchozího snímku.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 22:05 ® sus1
-
Převod.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 20:23 ® regulus
-
kerob> asi jsi fakt ustřelil, pokud vezmu v potaz, že můj foťák „vyplivne“ obrázek 4170×3177px, tak to prakticky znamená, že pokud z něj vyrobím (říkám to záměrně) fotografii o rozměru 60×40cm, tak se jeden milimetr črvereční skládá z 64 bodů (při DPI cca 200) a to při nejlepší vůli lidský oko nerozezná. A to ten můj foťák není FF. Pokud bys udělal z kinofilmu takovouto zvětšeninu, tak už to taky nebude žádná sláva. Docela ti věřím, že když vezmeš digitální a analogovou fotku pod mikroskop, tak na tý digitální ty schodečky budou, ale okem to rozhodně nepoznáš.
reagovat
Ono to zase až tak jednoduchý není, proto jsem použil termín vyrobím. Každá tiskárna má jinou kvalitu tisku, je zcela něco jinýho domácí tiskárna za patnáct stovek, tiskovej plotr nebo to co tu popisoval tomashr, osobně se v tom neorientuju, protoře jsem tohle prostě neřešil. Je dost možný, že ne každej fotolab je dobrej a už vůbec bych nepodceňoval dnešní technologie jak moc co jsou schopny nasimulovat. Navíc a to zcela upřímně, když si něco chci jen tak na podívání vytisknout, tak si to vytisknu na laserovce, pokud chci nějaký konkrétní fotky tak s tím zajdu do fotolabu a když si budu chtít nechat natisknout plagát tak zajdu někam kde to dělají a mají slušnej plotr.
No a když si budu chtít z nostalgie udělat zvětšeninu na fotopapíře … upřímě, na to bych se mohl … - Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 18:06 ® tomashr reakce na …
-
kerob> Hele, já jsem v tomhle fóru dost možná jediný, kdo ještě poměrně intenzivně fotí na analog a doma se máchá v chemii, takže vím co říkám
reagovat
Obecně to ale shrnu tak, že na jedné straně trochu přeceňuješ analog (těch opravdu dokonalých fotek je méně, než bys čekal) a na druhé straně podceňuješ digi -třeba výstup z Epsona R2400 na barytový papír je docela lahůdka, který velmi udivuje i lidi dělající BW v komoře – shrnout slovy „tiskárna domrví“ spíš naznačuje jistou neznalost, promiň. A to není ještě nejdokonalejší varianta, běžně dostupný v ČR je třeba osvit na papír vynikajícím zařízením LightJet, speciálně pro BW pak existuje i zařízení Lambda, které „svítí“ na klasický barytový papír (to ale podle mě v ČR nikdo nedělá). - Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 16:47 ® kerob reakce na …
-
tomashr> jenze i kdyz nevnimas jednotlivy „schody“, tak to charakter obrazku proste ovlivnuje. A tech schodu je v digitalnim zpracovani porad malo… to co vezme cip fotaku je jedna vec, co pusti dal soft je dalsi vec, co ti zobrazi monitor nebo vytiskne tiskarna je dalsi vec… takze ciste teoreticky, nekde mezi cipem a AD prevodnikem, je to mozna srovnatelny s filmem, jakejkoliv dalsi digitalni zasah pocet schodu snizuje. A to, co vytiskne ve finale tiskarna je uz domrveny uplne. Takze jakkoliv na papire prezentovana digitalne ziskana fotka nikdy (nebo jeste hodne dlouho) nebude rovnocenna analogove fotce na fotopapiru.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 14:33 ® MP-E65mm reakce na …
-
ZN> určitě, co se týká námětu , není moc štastný, nicméně jsem to bral z hlediska tonality.
Tino> pro mě je důležitý to co kdo prezentuje, čili výsledný snímek. Kdo jak to prznil v kompu jde víceméně mimo mě.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 13:51 ® Tino reakce na …
-
MP…> ano, ale taky si porovnej histogramy. I z digi fotky uděláš pěknou BW, ale chce to si pohrát z křivkami. U mě se osvědčilo křivku dát do nakloněného „S“. Tím na histogramu vznikl podobný dvojhrb jako při scanu bw filmu.
Je pravda, že některé fotky do BW předělat kloudně nejdou.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 12:52 ® ZN reakce na …
-
MP-E65mm> v mých očích je taky dobrá. I když je trošku tvrdá, tak k dané situaci to pasuje.
Jak jsem psal, myslím, že osprey si nevybral pro BW dobrou fotku a ještě to dost šatně převedl.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 12:48 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> Abychom jsme se mohli bavit o BW fotce tak by to musela být v první řadě BW fotka. Asi mám divný vidění nebo vysoké nároky na BW fotku.........nezlob se , ale já v tom vidím „šedivku“. Nevím jak to upravuješ, převodem do stupnice šedi, nebo pomocí míchání kanálů.......každopádně tomu chybí i kontrast.......
Tady to je v mých očích BW fotka http://www.fotoaparat.cz/index.php?…
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 12:25 ® tomashr reakce na …
-
Tino> Tohle je velmi správná poznámka – dost lidí si neuvědomuje, že se barevná fotka z DSLR dá převést na BW ve stovkách variant a někdy to je ve výsledku hodně zásadní rozdíl…
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 12:19 ® Tino
-
pro zajímavost: uhodnete na co to bylo foceno a jaké jsem dělal úpravy?
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 ve 12:06 ® Tino
-
osprey: černobílá může být luxusní. Z téhle mám ale dojem, že je dělaná převodem z modrého nebo zeleného kanálu. Přijde mi, že to má takovou divnou tonalitu. Zkoušel jsem to převést do BW pomocí míchání kanálů (R100%, G0%, B0%). Určitě si s tím jde víc pohrát… třeba ubrat do mínusu zelenou a přidat červenou nad 100% a modrou na kontrast.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 7:50 ® tomashr reakce na …
-
kerob> Jo, jenže pokud máš těch „schodů“ dost, tak přestanou hrát reálnou roli… A rohle už současné přístroje plní.
reagovat - Čtvrtek 4. listopadu 2010 v 0:07 ® kerob
-
tomashr> nejde o rozsah ale o zpracovani. digitalni zpracovani je proste digitalni – jsou tam „schody“, neni to plynula krivka jako u analogu. Digitalni fotky musis vytisknout nebo jinak zobrazit – opet digitalne a tam dal a dal mizej ty jemny tony, ktery davaj fotce charakter a kouzlo. A tohle vsechno u analogu, na fotopapire zustava.
reagovat - Středa 3. listopadu 2010 ve 22:48 ® Mrakoš
-
Ta fotka je barevně fajn. Teplá hnědá je doplňkovou barvou pro studenou modrou. Jen ten vyleštěný kov působí moc digitálně, asi málo zobrazených odstínů – posterizace. A aby to působilo ještě víc dramaticky tak by vepředu musel stát klučina, koukat nahoru a z ruky by mu visel malý plastový bagřík… A u tý čb bych křivkou zesvětlil oblohu. Jo, vokecávat fotky, to je něco pro mě
reagovat - Středa 3. listopadu 2010 ve 22:26 ® osprey reakce na …
-
regulus> Objektiv jsi odhadl přesně. Fotek mám víc, ale snažil jsem se jít po tom, co píše ZN. Něco sdělit. V tomhle případě to byla majestátnost toho stroje.
Je to těžba písku v Polabí. Ta lžíce podle mě nabere kubík, možná víc. Ten bagr ji rozhoupe, hodí do vody, pak ji vyvleče ven, crčí z ní voda, zhoupne ji na tu hromadu a tam se to vysype. Je to takový těžkotonážní balet, pořád něco cáká a sype se, prostě je to působivé, ale blbě fotitelné – odněkud tě vyhazují, jinde něco překáží, dál už jsi zase v protisvětle…
Však to znáš.
reagovat - Středa 3. listopadu 2010 ve 22:17 ® regulus reakce na …
-
osprey> no já myslel, že jsi to fotil tou svou 70–200 a že to ořez není, tak jsem možnost kratšího ohniska předpokládal. Jinak vono se dobře kecá od komplu (to by mě šlo), ale kloudně něco vyfotit …
Ne vážně, když to člověk neviděl, tak si to může jen představit a představa často neodpovídá realitě.Mimochodem, to je ta hnědouhelná mrcha nebo něco jinýho???
reagovat - Středa 3. listopadu 2010 ve 22:08 ® osprey reakce na …
-
ZN> Myslíš, že tohle není foto, které by mělo na to být v ČB samo o sobě silné. Asi fakt není, taky se mi zdá. Ale jsem rád, když mi to někdo řekne – pokud ses toto snažil říct
reagovat - Středa 3. listopadu 2010 ve 22:06 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Nejdřív čistit.
reagovat - Středa 3. listopadu 2010 ve 22:06 ® osprey
-
regulus> Kratší ohnisko by bylo fajn, kdyby mě tam pustili a taky ta hromada byla zatraceně vysoká, fotil bych pak přímo do nebe. Když se to pohybovalo, bylo to impozantní, ale nějak se mi nepovedlo ten dojem zvěčnit.
Pokud jde o těsnotu, tohle je ořez, ale měl jsem dojem, že cokoli navíc je tam prostě navíc. Možná, že to tak není. Bagr už bych tam nedostal, byl za tou hromadou. A když fotím dlouhým sklem, mám radši detailnější záběry. Každopádně dík za názor.
reagovat - Středa 3. listopadu 2010 ve 22:05 ® ZN
-
osprey> dle mého jsi si vybral špatný příklad.
reagovat - Středa 3. listopadu 2010 ve 22:04 ® ZN
-
MP-E65mm> jo, máš pravdu. Bohužel, stává se to dost často. Dříve platilo, že abys fotil na barvu, musíš barevně vidět. Doba to otočila (neříkám, že je to špatně), ale platí, že když chceš BW, musíš v BW vidět. Máš pravdu, že spousta lidí si myslí, že když se mu fotka moc nepovede, tak to zatraktivní převodem. Kdyby se lidi vysrali na zatraktivňování fotek, tak by udělali sami sobě největší službu
reagovat - Středa 3. listopadu 2010 ve 22:04 ® regulus reakce na …
-
sus1> budeš zase měnit foťák …
reagovat - Středa 3. listopadu 2010 ve 22:02 ® sus1
-
Nemáte někdo náhodou odkaz na tu čistící sadu na čip??je to něco kolem 8,9 stovek.Díky.
Myslim si,že ji naposled objednával(asi) zadavatel fora a nebo sethy??nevim,ale byl bych za ten odkaz rád.
reagovat