Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 791.588 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 6. října 2010 ve 22:30 ® ZN reakce na …
ZN

jiris> čehokoliv, o čem si myslíš, že tě to zaujalo a chtěl by jsi tím něco říct.

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 22:28 ® jiris reakce na …
jiris

regulus> fotil jsem hlavně MF, AF se moc nechytalo. 18–105

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 22:27 ® jiris reakce na …
jiris

ZN> focení čeho? Lidí, krajiny, ryb, to fotím taky.

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 22:17 ® sus1 reakce na …

regulus> Jj,mluvil jsem s ním.;-)

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 22:16 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> to se v rámci různejch objektivních potíží neuskutečnilo …

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 22:14 ® sus1

Jednou tady taky navrhoval Toulík,srazinec.:-)

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 22:13 ® sus1 reakce na …

ZN> :-)

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 22:13 ® regulus reakce na …
regulus

jiris> fotoakce, jaká a s kým??? Letos určitě howno, možná někdy s rybama, ale tomu moc nevěřím …

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 22:10 ® ZN reakce na …
ZN

jiris> já bych se třeba na tvém místě zaměřil na focení. Vykašlal bych se na krávoviny a normálně se snažil něco vyfotit. Bez ptákovin.

Neber to nijak zle, ale tak to z těch fotek cítím.

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 22:10 ® regulus
regulus

ZN> tahle pěkná a pár na webu taky moc povedený …

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 22:09 ® regulus reakce na …
regulus

jiris> co to bylo za objektiv?? To je nějaká pitomost, že to nezaostřilo, ten signalizátor je skoro v prostředku, to se muselo chytit. Fotit levou rukou je pyčovina, nauč se házet levou a pravou foť nebo nahoď přehoď prut a foť.

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:54 ® Libor reakce na …
Libor

jiris> to je divnej způsob, tak bych to asi nedělal. té šňury se to musí chytnout, hod si tam klacek nebo něco jiného na co zaostříš, to AF zvládne.. .

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:50 ® sus1 reakce na …

jiris> Domlouval,navrhoval to tady náš redaktor,tak se optej jeho.:-)

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:49 ® jiris reakce na …
jiris

Libor> ostřit musíš před hodem, jednou rukou bych pak nezaostřil, takže mám připravenou vzdálenost ve které by to mělo být ostré, jenže trefit se do toho znovu :-)

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:48 ® jiris reakce na …
jiris

Libor> vyzkouším v hledáčku co chci mít ostré, nechám MF a chytám dál u toho to zkouším cvaknout, těžký se do toho místa strefit, ale asi to bude jen stylem pokus omyl.

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:44 ® Libor reakce na …
Libor

jiris> no tak u 1 a 2 bych tam jednoduše zaostřil

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:38 ® jiris
jiris

Díky juro, něco málo jsem teď rozebral i s Liborem.

Tak jinak, kdy bude nějaká foto akce? :-)) )

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:33 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> přesně tak. Tím nechci říct, že nechci chytit rybu, naopak. Šance chytit životní rybu tam je veliká, ale… přes koleno to nezlomíš. Zbývá jen ta sranda, i to focení s úbytkem entuziasmu odchází do ztracena. Aspoň se má člověk na co těšit, příště to vyjde:-)

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:30 ® regulus
regulus

jiris> V 1–2, nevím co chceš slyšet, nastavenej střední ostřící bod ne automatickej výběr nebo MF, manuální nastavení nebo priorita clony, clona možná na plnou díru, záleží jak to chceš mít moc rozplizlý a taky záleží na tom jakej máš objektiv (myslím ohniskovou vzdálenost), spočítat se to dá třeba podle tohoto http://www.dobre-svetlo.cz/dof.php?… . No a málem sem zapoměl, přendat prut do levé ruky, protože se jí líp chytá než fotí. :-))

V 3, nevím, snad se stejným nastavením jako v předchozím případě s delším ohniskem zkusit zaostřit hmyzáka nebo MF.

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:29 ® jiris reakce na …
jiris

Libor> 1, 2 ostrej prut o trochu dál než je na fotce, ostrej signalizátor (žlutej).

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:21 ® Libor reakce na …
Libor

jiris> 1–2 nepochopil jsem co si chtěl mít ostré, víc to specifikuj

3 – na hmyz je dobré směrové světlo či protisvětlo, za zamračeného počasí to nebude ono – na kratší vzdálenost by do toho šlo švihnout blesk – zachytil by se na hmyzu a ostatní světlo by se vypařilo v dálce, pokud je hmyz světlý, fotit proti tmavšímu pozadí aby vynikl. Zaostřit na někaký bod,který je ve stejné vzdálenosti jako ti hmyzákové, použil bych delší ohnisko. toť můj názor.

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:15 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> jestli byla sranda, myslím že víc netřeba :-)

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:13 ® sus1 reakce na …

jiris> Já sem tady přes čištění,takže sory,no??:-))

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:12 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> já ty úlovky fakt z principu nefotím, nic v tom nevidím. Krom toho, tentokrát jsme v podstatě chytili jen tři pstruhy, kteří stáli za povšimnutí. Prostě… bída. Ale sranda byla, to zas jo.

reagovat
Středa 6. října 2010 ve 21:05 ® jiris
jiris

Tak mám zase takový dotaz. Kdo si myslí, že má co říci, tak prosím o názor a rovnou za něj i děkuji.

varianta 1 a 2 – jak tohle technicky zvládnout, jde mi o rozostřené popředí i pozadí a ostrý bod zhruba v polovině hloubky. Foceno z druhé ruky než se drží prut. Světlo horší – viditelno z fotky. Co by jste jak nastavily. Z trochou chutě si myslím, že tohle by šlo zvládnout.

foto 3 – rojící se hmyz. Jde mi o atmosféru hmyzu. Vzdálenost hmyzu třeba 4–7 m, světlo viz fotka. Co a jak, děkuji. Na tohle si myslím je potřeba lepší technika. Tohle asi neee.

Ještě jednou díky :-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img15136.jpgfoto/forum/2010/th-img15137.jpgfoto/forum/2010/th-img15138.jpg
Středa 6. října 2010 v 19:53 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> a o tom to je :-)

reagovat
Středa 6. října 2010 v 19:44 ® Sander reakce na …
Sander

Libor > neříkám že se mi nelíbí, je pěkná, má atmosféru, ale podle mě pořád tuctovka.

reagovat
Středa 6. října 2010 v 19:43 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> no jo, chápu, zato fotka tý holky se ti líbila :-)

reagovat
Středa 6. října 2010 v 19:37 ® Sander
Sander

ZN > já se nemůžu zbavit dojmu, že je ta fotka poměrně obyčejná.

Ale víš jak to je, asi je to umění, tomu já nerozumím.

reagovat
Středa 6. října 2010 v 19:30 ® Libor
Libor

ZN> koukal jsem k tobě na web, líbí se mi tam víc jiné, třeba DSCN4331_8029, máš někde taky fotky úlovků co tam čapete? či nějakou scénu s rybou?

reagovat