Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.650 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 27. září 2010 v 1:03 ® rgb23 reakce na …
-
regulus> ten človíček se jmenoval Jacques-Yves Cousteau, velel námořní výzkumné lodi Calypso, dodnes je ikonou mořské biologie. Ten seriál se u nás za komančů vysílal pod názvem „Podmořský svět Jacquese Cousteaua“.
reagovat - Neděle 26. září 2010 ve 23:02 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Tak to si tam moc neřádil?!U nás mysliveckej,hasičskej,to jsou vždycky šupy.
reagovat - Neděle 26. září 2010 ve 22:46 ® Libor reakce na …
-
sus1> vše v poho
reagovat - Neděle 26. září 2010 ve 22:42 ® sus1
-
Libor> A co si poblel po bále?!!
reagovat(hledáček)
- Neděle 26. září 2010 ve 20:39 ® Libor reakce na …
-
regulus> ahoj, ale jo, na tu bídu to vypadá dobře, jak ještě bylo v pátek sluníčko, nechal jsem ho venku na parapetu a celkem dobrý.
reagovat - Neděle 26. září 2010 ve 20:22 ® regulus reakce na …
-
Libor> co hledáček, vysušenej???
reagovat - Neděle 26. září 2010 v 19:22 ® osprey reakce na …
-
spike> Na ČB potřebuješ kontrastněji nasvícenou scénu. To je ta práce se světlem, o které tu občas psal ZN.
On má ten člověk poměrně často pravdu
zlomiljsemprut> Viděl jsem spoustu nádherných fotek prakticky čehokoli. Ale lidstvo miluje atmosférou prodchnuté fotky velkých okamžiků. Já moc ne.
reagovat - Neděle 26. září 2010 v 19:12 ® spike reakce na …
-
Libor> Jo díky, byl to jen pokus, chtěl jsem si to vyzkoušet, barevná se mi líbí ale víc
reagovat - Neděle 26. září 2010 v 19:10 ® Libor reakce na …
-
spike> čus, spíš to nemá říz (kontrast)
reagovat - Neděle 26. září 2010 v 18:56 ® spike
-
Zkoušel jsem v ZPS9 odstíny šedi. Není to už moc tmavé?
reagovat - Sobota 25. září 2010 ve 23:27 ® regulus
-
- tom → ty brďo, to máš možná recht, na Saudka by si lidi asi
vzpoměli …
Jinak jeho zvláštní způsob tvorby (nemyslím ty mediální kašpárkárny z poslední doby), se mi velice líbí, kdysi jsem přišel k této fotce http://www.saudek.com/…ografie.html?… ve formě plakátu, jenže pokud se dobře pamatuju bylo to BW …
- tom → ty brďo, to máš možná recht, na Saudka by si lidi asi
vzpoměli …
- Sobota 25. září 2010 ve 21:47 ® sus1 reakce na …
-
- tom → Mě se líbí ten slon s tim předčítajícím dítětem.
- Sobota 25. září 2010 ve 21:29 ® -tom-
-
U nás asi řekne každej „Saudek“, to je jméno, který málokdo nezná. Otázkou jenom je, zda kvůli jeho fotkám, nebo tomu všemu okolo něj…
Jinak- znáte snímek „Ashes And Snow“? U něj mám pocit, že by každý políčko mohla bejt naprosto vynikající fotka…
trailer:homepage: http://www.ashesandsnow.org
csfd: http://www.csfd.cz/…hes-and-snow
reagovat - Sobota 25. září 2010 ve 21:13 ® sus1 reakce na …
-
Libor>
reagovatTak to bude zamlženo i zejtra a nejen hledáček.
- Sobota 25. září 2010 ve 20:53 ® regulus reakce na …
-
zlomiljsemprut> je poměrně dost dokumentárních přírodopisnejch filmů, ať už zabývající se něčím konkrétně nebo globálně o kterých se dá říct, že to je bomba a není to jen teď. Kdysi, myslím, že to běželo v TV ještě za komančů, přesnej název si nepamatuju, ale jednalo se o jakousi sérii dokumentů zabývající se monitorováním podmořských ekosystémů, francouzskou lodí Calypso (možná se to i takhle jmenovalo), ti starší si nejspíš vzpomenou, kapitán byl Jacques Cousteau (myslím, že se to píše takhle), což byla na tehdejší dobu docela zajímavý koukání. Dneska když se rozhlídneš po netu, tak v celým světě je spousta DVD o přírodě, některý lepší, jiný horší, ale většinu stejně nemůžeš posoudit, protože bys nedělal nic jinýho než čučel na přírodovedecký filmy. Dost možná jsou z hlediska profesionálů, některý natočeny mizerně, ale široká veřejnost tím je nadšena, zvlášť když to má nějakej exotickej nádech.
Proč jsem se ale o tom rozepsal. Film a fotka má zcela jinej způsob vyjádření. Film není limitován časem (alespoň relativně, jsou to řádově minuty až hodiny), tudíž může to co chce zachytit podat jaksi obšírněji, kdežto fotografie je částečně „omezena“ časem, u krajiny si počkáš na správný světlo, pokud se ho dočkáš a i když se jedná o fotku kdy na chvilku prosvitne slunko mezi mrakama a zvláštním způsobem osvítí scénu tak máš minimálně pár vteřin času. V ateliéru si to všechno nachystáš, tam se na čas nehraje, navíc se to dá zopakovat. U reportážní fotografie jde o setiny sekundy a konec konců i u toho focení zvířat co provozují MPčko a Libor, musíš být pernamentně v pohotovosti. Ať už ale fotíš cokoliv, tak fotka narozdíl od filmu je jen statický zachycení jednoho okamžiku a právě v tom je její kouzlo, máš na zachycení toho co chceš předat jenom ten zlomeček sekundy, kdežto u filmu máš svým způsobem spoustu času. Myslím si, že film a fotku nelze relevantně porovnávat.
Fotografická díla z přírody jistě existují a není jich určitě málo, jenže zdaleka nejsou tak známý, jako ty co „předhodili davu“ nějaký vzdálený neštěstí, o čem to je netuším, ale je fakt, že když se zeptáš průměrně inteligentního člověka na nějaký známý obraz, tak si asi každej vzpomene minimálně na Monu Lisu, když se zeptáš na malíře, tak na někoho z těch slavných si taky vzpomenou (Michelangelo, da Vinci, …), ale když se zeptáš na slavnou fotografii, tak když dobře, tak moje generace si možná vzpomene na fotku vojáka co věšel sovětskou vlajku na Reichstagu v roce 1945, ti mladší co neprošli předchozí ideologií asi nic nenapadne, na nějakýho slavnýho fotografa si asi těžko kdo vzpomene … . Polovina lidí ti ale asi řekne jak se jmenuje domovníkův pes v seriálu ulice.
reagovatDůvody netuším, nejspíš to bude tím co říká ZN o Blesku …
- Sobota 25. září 2010 ve 20:29 ® Sander
-
Libor > to zas bude v álejích nablito…
reagovat
Dobře se bav. - Sobota 25. září 2010 ve 20:25 ® Libor reakce na …
-
Sander>
sus1> jojo, mažu to promyslet na mysliveckou zábavu, zdar
reagovat - Sobota 25. září 2010 v 17:26 ® zlomiljsemprut reakce na …
-
regulus> Zvláštní obrázek.
- tom → Je to skutečně na zamyšlení. Teď trochu mimo mísu. Pokud bych se zaměřil na tvorbu s kamerou, tak například dokument „Zázračná planeta“ je naprosto geniální dílo, nad kterým žasnu pokaždé, když si jej pustím – http://www.csfd.cz/…cna-planeta/
Neexistují i nějaká fotografická díla z přírody, která skutečně prosluly po celém světě?
reagovat - Sobota 25. září 2010 v 15:26 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Pust na ,, něj" fen,vysuší ho.
reagovat - Sobota 25. září 2010 ve 13:53 ® Sander reakce na …
-
Libor > to složíš, nejsi žádný béčko.
reagovat
Mysli si že je to naviják, v nějakým už jsi se beztak rejpal.
- Sobota 25. září 2010 ve 13:47 ® Libor
-
Utopil jsem v řece uhlovej hledáček (original canon)
reagovat, po pěti minutách jsem ho našel, ale je přes něj pěkně mlhavej pohled. Bojím se, že když ho rozeberu abych ho vyčistil, už ho nedám dohromady
.
- Sobota 25. září 2010 v 5:51 ® sus1
-
regulus> No právě, to je ono,nedostat přes čumec.Hele co já ,,fotim'',dostanu se na různý akce a stane(mě osobně se stalo)se, že se někdo ozve,zatim teda to bylo vždy v ,, dobrém ''.
reagovat
Naštěstí. - Sobota 25. září 2010 v 1:53 ® regulus reakce na …
-
sus1> mám jednoho známýho, profesionálního fotografa. Fotí to co ho uživí http://www.michalbartos.cz/uvodni-stranka/ , ale taky to co nejspíš chce fotit http://www.clovecina.cz/…na/Home.html , fotí přesně to nač ty jak píšeš si netroufneš, několikrát dostal na držku …
reagovat - Pátek 24. září 2010 ve 23:43 ® sus1
-
regulus> Nějak starý lidi znam,ale už vidim, jak k nim přijdu s fotákem a že si ho jdu vyfotit.Už sem na to taky myslel,když jsem si pořídil pevnou 50tku, ale asi si to netroufnu.
reagovat - Pátek 24. září 2010 ve 23:33 ® -tom- reakce na …
-
Takový fotky taky jdou, ale připadá mi, že je to daleko, daleko těžší. To máš stejný jako u třeba u filmů, kolik se za rok natočí docela dobrých horrorů a thrillerů a kolik dobrých komedií? Ale možná je to dáno naturelem člověka, já ještě v životě neudělal pěknou veselou a příjemnou fotku, prostě to neumím, nejde mi to, ale těch typu „prohlížet si to ještě 10 minut, tak se jdu pověsit (to mi bylo řečeno)“ pomalu sypu z rukávu. Divný, asi to dost o člověku vypovídá, ale celkově mi připadá, že je daleko těžší dělat humor a příjemno, než smutek, zlost, neštěstí, drsno. Přitom obojího je okolo dost, zvláštní…
reagovat - Pátek 24. září 2010 ve 22:39 ® regulus reakce na …
-
zlomiljsemprut> jedna fotks co mne zaujala, dle mýho názoru patří k povedenejm a jak vidíš nemí tam ani záznak nějakýho katastrofismu http://www.fotoaparat.cz/…popup/713540
reagovat - Pátek 24. září 2010 ve 21:59 ® sus1 reakce na …
-
Tino> Člověče,asi bych řek,že v těch kratasech je žena v civilu a ta myšlenka je ,,asi'' zase někde jinde.Kde????
reagovat - Pátek 24. září 2010 v 18:54 ® Tino
-
myslím, že neplácáš
Na fotce vojáků je pro mě zajímavé to, že tam není zobrazeno násilí, ale pouze tři vojáci cosi sledující a jeden z nich je v růžových kraťasech a druhý v keckách. Jinak mě nic nenapadá
reagovat - Pátek 24. září 2010 v 17:03 ® regulus
-
zlomiljsemprut> UF …
Zkusím ti nějak odpovědět i když si nejsem jistej, jestli moje odpověď bude správná. Ony fotografie o kterých jsi psal, jsou většinou reportážní, tam není čas, zmáčkneš o půl vteřiny dříve nebo později, máš něco úplně jinýho, možná i tuctovýho. Je asi pravda, že tyto fotografie oslovili masy především svojí katastrofickou předlohou, toho co tyto fotografie předávají, ale jsou vyfoceny tak, že předávají atmosféru toho místa. Z druhé strany k možnosti udělat takovouto fotku se naprostá většina fotografů vůbec nedostane, je to dáno tím, že většina lidí se do těchto kritických oblastí nedostane a vlastně ani nehrne.
FOTKU samozřejmě lze pořídit aniž bys zaznamenal něco katastrofického, jenom zpravidla neosloví takovou masu lidí, nicméně prostřednictvím nějaké fotosoutěže, pokud bude opravdu dobrá se může stát známou. Může to být fotografie úplně čehokoliv, jedním z nejdůležitějších faktorů, je to aby měla nějakýho ducha, abys při pohledu na ni cítil tu atmosféru toho místa, co chtěl fotograf předat. Může to být klidně les, řeka, hory nebo já nevím co ještě.Doufám, že tady nepatlám moc velký p....... .
reagovat - Pátek 24. září 2010 ve 14:59 ® zlomiljsemprut
-
osprey> Chápu, budu si dávat větší pozor.
regulus> Asi Ti rozumím. Je to zvláštní, nevím, jak to pojmenovat. Ty obrázky o kterých je tady řeč, jsou prostě jiné, něčím se liší. Asi tím, o čem tady píšeš.
Z jiného soudku. Myslíte, že FOTKA právě z onou přidanou hodnotou musí mít jen „katastrofický“ námět? Je možné udělat fotografii (z přírody, krajiny), která by oslovila „masy“ lidí? A při tom, by nebylo zachyceno násilí, utrpení, chaos? Ale něco jiného, třeba radost, život atd.? Znáte nějakou takovou fotografii?
Teď jsi ale nejsem jistý, jestli jsem si nenaběhl. Nemíchám jablka a hrušky dohromady?
reagovat