Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 791.695 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 3. září 2010 v 10:13 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> jsem asi podobného názoru jako tomashr

reagovat
Pátek 3. září 2010 v 10:12 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> tomáši, na srazu pokecáme, budeš brát foto? Vem něco vytisklého na papíru.. .

reagovat
Pátek 3. září 2010 v 9:59 ® tomashr reakce na …

osprey> Udělat z toho stálou diskusi smysl asi má, rozsah už je na to dostatečný.
Naproti tomu mi připadá jako zbytečné vymýšlení nějakých funkcí na popisování fotek atd., já za sebe jednoznačně říkám, že sem sice nadále budu aspoň občas nějaké fotky dávat, ale na popisování bych stejně kašlal :-)

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 23:32 ® osprey
osprey

TAKŽE POZOR. Zásadní otázka. Budeme se dál scházet v této otázce, kterou založil filip111 anebo mám usilovat o založení stílé rubriky fotografování v sekci DISKUZE?

Odpovědi prosím stručné – jedno nebo druhé.

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 23:30 ® osprey reakce na …
osprey

J.H.> Umím pět snímků za sekundu a tuhle funkci skoro nepoužívám, i když v některých situacích je to moje chyba.

Ale jindy ne. Ta mašina nemyslí, zatímco já jsem schopen elementárních úvah i v horizontu jedné vteřiny. Asi nejlepší jsou velmi krátké dávky – asi jako od dobrého střelce ze samopalu.

Jinak já nevím nic o focení koncertů a bohužel taky nevím, jak moc ty fotíš ryby. Je to rozhovor tak trochu jako když se horník a výškový montér dohadujou, kdo to má těžší:-))

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 23:13 ® sus1 reakce na …

Libor> Máš ještě nějakou fotku?

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 23:01 ® Libor
Libor

Nedávno jsem si vyrobil podvodní pouzdro, trochu mi do něj teklo i tak jsem do něj zabudoval 40D a zkoušel. Asi 10 ryb mi frnklo, než jsem trefil tohoto tlouště. Foto jen dokumentační, asi by z toho při mnoho trpělivosti šlo vyšlapat víc. metoda je to šetrná, leč málo která ryba postojí :-) .

reagovat
foto/forum/2010/th-img14709.jpg
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:49 ® Libor
Libor

J.H.> kdo nefotí ryby, nepochopí. Když rybě chceš co nejmíň ublížit, zrovna ji chytneš tam, kde ji nemužeš položit, zrovna není světlo, máš na to hrozně málo času, mrská se atd. atd. atd. a na to komponovat a vymejšlet zajímavé záběry času moc nezbývá.

edit: no osprey me predbehl :-)

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:43 ® J.H.

osprey> nemyslel jsem to ve zlém,ale pokud máš optiku která umí alespoň šest snímků sekundu dá se většinou něco vybrat. Světlo je, i když někdy slabší,ale co je hlavní neměnné.

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:37 ® osprey reakce na …
osprey

J.H.> Jestli to bylo na mě, tak ti budu oponovat asi takto. Víš, kdy ten koncert bude, víš že vůbec bude a víš jak dlouho bude trvat.

Na rybách nevíš co chytíš, kdy to chytíš, kde to chytíš, jaké bude světlo, ryba se pohybuje, bojuje, plácá sebou, zraňuje se, terén je často rizikový… Věčně čistím optiku, mám vodu po celém foťáku, jednou jsem si s foťákem zaplaval, jednou jsem upadl a rozmlátil na objektivu filtr…

Já nejsem ten, co v noci chytne kapra, zasakuje a ráno fotí. Kolikrát ta fotka prostě udělat nejde. Respektive něco cvaknout jde, ale to, co by člověk chtěl, ani omylem.

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:33 ® sus1 reakce na …

ZN> Jenže takovej fotograf tady neni a já mam compakt už tři roky,takže pohoda.:-D

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:26 ® J.H.

Nedá mi to nereagovat.„nejsem nikde tak ovlivněn podmínkami“ promiň ale u statických snímků se stálými světelnými podmínkami to jde i poloautomatikou. Zkus si někdy vyrazit na nějaký koncert kde ti v sedmi snímkách za sekundu problikne tolik scén že můžeš mluvit o špatných podmínkách.:-)

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:23 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> Libore, mi si tady bez emocí můžeme tu fotku zhodnotit, všichni víme, že to není nic osobního. Pokud to však uděláš „fotografovi“, který má digitál v lepším případě dva roky, tak tě roznese na kopytech, páč on přece fotit umí, fotky má super, všichni mu můžou políbit řiť, páč tomu nerozumí:-)

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:20 ® sus1

Každopádně by se ze slušnosti měl oslovit zadavatel fora,pokud by s tim chtěl něco dělat,upravovat,at­d.

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:19 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> Focení ryb je kapitola sama pro sebe. Snad nikde nejsi tak strašně ovlivněn podmínkami – a přitom fotka je fotka a tomu, kdo na ni kouká, je šumák, za jakých podmínek vznikala (a je to tak dobře, bo fotka je prostě fotka – buď je dobrá nebo není).

Pak je ještě otázka, kdo dobrou fotku ocení…

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:17 ® J.H.

…jinak správné určení expozice a clony potažmo hloubky ostrosti se podle mého názoru nedá vyčíst v žádném návodu. Je to o tom fotit,fotit a fotit…

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:17 ® osprey reakce na …
osprey

Klon> Myslím, že pro tvé účely by bylo lepší, kdybys sem vkládal fotky, které se ti podařily nebo naopak ne a nechal lidi se vyjádřit.

A až ti něco sepsujou, musíš si toho navíc vážit, protože většina lidí, co se tu pohybují, nehaní ráda, takže když už někomu napíšou tvrdou, ale spravedlivou kritiku, je to proto, že jim za to ten člověk nebo fotka stojí.

Já si nepamatuju žádnou z tvých fotek proto, že by při expozici byla špatně nastavená clona, čas, citlivost apod. Ale pamatuju si pár snímků, co měly naprosto strašné pozadí. I když je myslím dělala nějaká osoba tobě blízká a ne ty sám.

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:13 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> přesně tak, začátečníkovi exif moc neřekne, spíš je lepší takovéto hodnocení fotky – co je špatně a proč. To ostatně hodně pomáhá i mě, člověk hned příště ví čeho se má vyvarovat. Pokud se to týká přímo focení ryb – to je tak složitý že to až není hezký :-)

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:12 ® sus1 reakce na …

osprey> V tom bych viděl asi jen tu výhodu, jinak …

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:11 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> Diskuze je víc na ráně. Nepropadá se nikam do zapomnění, pokud delší dobu nikdo nepřispěl. Jinak je to prakticky totéž.

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 22:09 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Já vím. To je vždycky problém.

Mě tohle fórum vyhovuje jak je. Navíc já sem dobrou fotku pomalu nedám, těch pár slušnějších, co snad možná za rok udělám, potřebuju do článků.

A máš (obecně a dlouhodobě) pravdu v tom, že technická stránka věci umožní udělat fotku, ale neudělá ji. Chce to čas, představu, hledání…

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 21:39 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> můj názor je, že se mi to nepozdává. Na jednu stranu, lidi by se mohli něco základního dozvědět, na stranu druhou, z tohoto pokecu by se stala škvára, takový pořad na NOVĚ TALENTMÁNIE. Tak jako ze všech pokeců, kdy míra sebekritiky a sebereflexe je nenávratně v řiti.

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 20:28 ® osprey reakce na …
osprey

Klon> A existuje nějaká moje fotka, u které bys ty parametry chtěl znát?

Já sem vždycky narychlo nějakou fotku strčím, když to tu skomírá a nemyslím, že by to u nich bylo nutné. Ani to sám nevím. Musel bych to opisovat z EXIFu.

Pravidlo je jednoduché – citlivost foťáku raději nižší – pokud to jde, clonu podle toho, jak chci, aby snímek působil a čas jen ohlídat, aby to bylo ostré. Často by ty parametry odpovídaly světelným podmínkám než fotografickému záměru.

A kam umístit toto fórum, toť otázka, na niž by měli odpovědět všichni přítomní – chcete to do Stálých diskuzí podobně jako je třeba Domácí vyroba wobblerů?

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 v 16:16 ® Libor reakce na …
Libor

Klon> nevím, nedokážu odhadnout, ani moc nedokážu rozĺišit rozdíl mezi forem a diskuzí.. .

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 ve 12:00 ® Klon
Klon

Ahoj lidi.Včera jsem psal osobní zprávu Ospreymu o tom jestli by nebylo dobré toto forum zařadit do Diskuze… Odpověd byla že se na to může zeptat HaDa a že by bylo dobré to napsat i sem pro větší podporu…

představa by byla prozatím taková,že by se toto forům pro docela velký zájem zařadilo do Diskuze s tím že by tam byli volby pro foto,kde by se mohly napsat i expoziční data jako ISO,Clona,čas,v ja­kým režimu foceno apod… Záměrem toho by bylo že by si začátečníci mohly udělat představu o expozici a záměr focení a tím by jim to pomáhalo při jejich začátcích atd… Ziskali by informace a samozřejmě pomoc Vás zkušenějších… V diskuzi by mělo pak svoje opodstatněné místo a bylo by tam kde má být,protože to je dobré téma a plno rybářu dnes hlavně i fotí…

Co vy na to??? Přidáte se k podpoře?? Děkuji všem za názor i hlasy…

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 v 1:03 ® sus1

regul>> Jestli budeš něco psát, tak rychle a ne až ve 2 : 30.:-)) )

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 v 1:02 ® osprey
osprey

Libor> Však taky co jsem udělal… :-)

Ale je to snad jediné canoní sklo, které splňuje požadavek na extrémní rozsah zoomu.

reagovat
Čtvrtek 2. září 2010 v 0:52 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> to elkový 28–300 jsem měl půjčený, je to takový velký bago, nic pohodlnýho. Za ty peníze by snad bylo lepší koupit druhé tělo.

reagovat
Středa 1. září 2010 ve 22:48 ® sus1

osprey> Jj,to vim.Mě zajímá ten druhej rozměr.
Ta Sigma je pěkná.:-)

reagovat
Středa 1. září 2010 ve 22:45 ® osprey
osprey

sus1> 18 – 300 mm na zrcadlovku je už silný kafe. ale Canon dělá takový „reportérský“ univerzál 28 – 300 mm v L třídě. Je to drahé, ale viděl jsem skutečně reportéra s tím fotit. To je tak asi nejblíž tvým přáním. Že existuje 18 – 200 mm, to víš určitě dobře.

reagovat