Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 804.147 zobrazení | 18.360 odpovědíTohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.
- Neděle 29. srpna 2010 ve 22:55 ® tomashr
-
sus1> Já bych teda řekl, že ta recenze je dost jasná, a třeba ta fotka jehličí je dost brutální mazanice. On je hlavně výstižný ten odstavec před tím, co jsem citoval ve stylu „kupte si Tamron 75–300, výsledek bude lepší a ostřejší i v případě, že to cropnete na ekvivalent 500mm, pořád tam bude informací víc“. No a tohle je asi tak ta hlavní podstata…
Jinak to zrcadlové sklo Sony je dobré, ale to je někde hodně jinde, taky stojí skoro 10× tolik. U něj sice zůstává ten divný bokeh a nemožnost clonit, ale ostrost, aberaci, vinětaci a další nectnosti tam vychytali, navíc to má plnohodnotné AF. Tohle je ale unikát Minolty, nyní Sony, u jiné firmy jsem takto kvalitní zrcadlovou kompaktní „pětistovku“ neviděl (našly by se nějaké kvalitní skla 1000 či 2000mm, třeba u Pentaxu, ale to jsou pořádná monstra).
reagovat - Neděle 29. srpna 2010 ve 22:29 ® sus1 reakce na …
-
regulus> ÍÍÍÍmejl.
reagovat
- Neděle 29. srpna 2010 ve 22:28 ® regulus reakce na …
-
sus1> věř mě, že s tím o čem jsme se bavili bys vyfotil prdlačku. Vsadil bych boty, že to nemá ani ten čip co mají redukce na M42, takže bys ostřil úplně od oka, má to poměrně vysoký clonový číslo, takže do lesa na prd a místo clonou bys šiboval ISEm a časem. Ve finále bys byl nasranej, protože bys doma zjistil, že to jsou fotky na prd. Starý normální manuální sklo je zase těžký jako prase, je to echt glass. Takže pokud ti nestačí 200mm tak se poohlídnout po něčem co ti tu radili, ale stejně pokud nebudeš zalehlej ve křoví na čekané jako Libor, tak po lese na procházce s tím chodit nebudeš.
reagovat - Neděle 29. srpna 2010 ve 22:19 ® osprey reakce na …
-
regulus> Je, ale bylo to první zvíře, co jsem měl po ruce coby reakci na Sanderova holuba.
Myslel jsem, že narážíš na to, že by se dalo jít blíž.
reagovat
- Neděle 29. srpna 2010 ve 22:12 ® regulus reakce na …
-
osprey> já jen, že to je víc zaostřený na přední část toho stromu než na tu zrzku …
reagovat
kokritala nikde nevidím … - Neděle 29. srpna 2010 ve 22:10 ® sus1
-
No,na tohle i jiné ,,zvířata" je ho potřeba.
reagovat
- Neděle 29. srpna 2010 ve 22:07 ® osprey
-
regulus> No veverku nebo strom, to je jasný. Chtěl jsem i toho kokršpaněla co běhal o kus vedle a kachny na rybníce, ale už se mi to tam nevešlo.
Pokud jde o tu zrzku, potřeboval bych některé z těch metrových skel, co se tu teď řešily.
reagovat - Neděle 29. srpna 2010 ve 22:04 ® Sander reakce na …
-
osprey > jistě, tak nějak jsem to myslel…
reagovat
- Neděle 29. srpna 2010 ve 22:04 ® osprey reakce na …
-
Sander> Myslíš třeba slona?
reagovat
- Neděle 29. srpna 2010 ve 22:03 ® regulus reakce na …
-
osprey> fotils veverku nebo strom ???
reagovat
- Neděle 29. srpna 2010 ve 21:55 ® Sander
-
Hergot, příště něco těžšího…
reagovat

- Neděle 29. srpna 2010 ve 21:54 ® osprey
-
Sander: Snad mladý hřivnáč.
Já sem dám veverku a pak takovou jednu z Tater. Není moc veselá, mamka musel dcerku dostat níž o 700 výškových metrů…
reagovat

- Neděle 29. srpna 2010 ve 21:48 ® Libor reakce na …
-
Sander> holub
reagovat - Neděle 29. srpna 2010 ve 21:30 ® sus1
-
tomashr> Já jsem na protivný zvyklej, v mém povolání je vídam skoro každej,takže??…

Na té stránce jsem tam pročetl nějakej přízpěvek a zjistil,že každej vlastně chválí to svoje.jeden sony,druhej minoltu,…Ty fotky jsou docela slušný, i když budou asi upravený,ale přesto,…
Jinak tě děkuji za snahu a radu.
Regul též napsal dost.Ten sonáckej má pěkný výsledky.
reagovat
- Neděle 29. srpna 2010 ve 20:49 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Nechci být protivný, ale když jsem pro zajímavost použil metodu UTFG, tak jsem měl první test včetně snímků za méně než minutu
reagovat
Abys neřekl – http://www.alphamountworld.com/…-lens-review (ProOptic, Phoenix a další jsou obchodní značky Samyangu, to vím zcela jistě, takže je to o tom, co tě zajímá).
No a závěr je mimochodem totožný s tím, co jsme ti tu radili, teda spíš ještě horší: „Normally I am not this negative about photo equipment. Certainly readers of my reviews know this. I certainly didn't expect a miracle, and believe it or not I do have my feet firmly planted on the ground. However, I did expect a bit more than this lens showed us. I expected low contrast, CA's, and even vignetting, but I didn't expect it to be so soft. Perhaps I have a bad copy, that is certainly a variable in this equation I haven't yet answered. I will probably return this lens to Adorama and give them the choice of sending me a better sample.“ - Neděle 29. srpna 2010 ve 20:34 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Ceny pěkný a zboží též.
reagovat
- Neděle 29. srpna 2010 ve 20:15 ® regulus reakce na …
-
sus1> tak to jsem nikdy neviděl jinak než na netu, nicméně to nic nemění na tom, že to je fakt hodně specifický a ta zrcadlová verze je taková divná. Začalo se to nejspíš dělat kvůli celkové délce objektivu, NDRáci i Rusi to dělali i ve variantě 1000mm, tam to snad mělo jakýs takýs opodstatnění, protože metr dlouhej objektiv, to by už byl nářez. Z druhé strany, koukám, že to mají ještě levnější než ti Rusi http://www.rugift.com/…anon-eos.htm s cestou je to o litr.

Fotky si myslím někde vygoogluješ, ale jestli ti to něco řekne to nevím.
Nač to vlastně chceš??? (vím, že na focení
)Mimochodem, já bych si asi vybral tady, http://www.zeiss.com/…710E005F5A21 ale ty ceny.
reagovat
- Neděle 29. srpna 2010 v 18:53 ® sus1 reakce na …
-
regulus> No já mam na mysli tohle.
reagovat
http://www.daganet.cz/…n-p-941.html - Neděle 29. srpna 2010 v 18:05 ® tomashr reakce na …
-
Klon> No jistě, Elements je light verze. Ale popravdě si myslím, že velká většina amatérů na jeho limity nenarazí…
reagovat - Neděle 29. srpna 2010 v 18:04 ® Klon
-
Pánové ještě že vás otravuji,ale která verze photoshopu je full??? Podle mě to PS elements 8 není.přijde mi nějaký osekaný…Díky..
reagovat - Neděle 29. srpna 2010 v 17:57 ® Sander
-
Libor > poznáš birda?
reagovat
- Neděle 29. srpna 2010 ve 14:30 ® regulus reakce na …
-
sus1> z jakýho???
reagovat - Neděle 29. srpna 2010 ve 14:01 ® sus1
-
Hernajs,kde se podívat na nějakou fotku z tohodle skla.
reagovat
- Neděle 29. srpna 2010 ve 12:29 ® regulus reakce na …
-
tomashr> já taky nepsal, že ta pětistovka je nějaký terno, měl jsem v ruce ten ruskej, před mnoha lety, jeden známej si ho dovezl z montáže a to fakt bylo na posilovnu. Tu o které jsem psal, jsem v ruce nikdy neměl, ale mám tu třístovku, to je jediný sklo, který nemám z dob komunistů, ale narazil jsem na ni v době vzestupu kompaktů (tehdy jsem ještě naivně věřil, že digi film v dohledné době nepřeválcuje), byl za 1100 Kč, v dobrým stavu, no nekup to.
Jinak i ta třístovka rozhodně není na
focení z ruky, už jenom kvůli váze. Souhlasím s tebou ovšem, že
ostření jde hodně ztuha, ale ta stativová objímka, je alespoň v mým
případě naprosto v pohodě, žádný viklání, drží jak prdel na hrnec.
Psal jsem to v kontextu toho, že mě zrcadlovej objektiv neoslovil a nenapadlo
mne se podívat, kolik ten Samyang váží, 3/4 kila je pohoda, ale i přesto
by mne to nijak nelákalo. Mimochodem Rusi to taky dělají, jen ta váha je
kapinku vyšší, ale není to takovej děs, jako to co jsem měl tehdy
v ruce. http://www.rugift.com/…500_lens.htmS těma starejma MF sklama, jsem to nechtěl nijak rozpitvávat i tak to byl román, ale je fakt, že některý jsou i po dlouhý době pomalu nepřekonatelný, myšleno s lehkou nadsázkou. V okamžiku, kdy se objevily redukce, stalo se z objektivů, který ani bazary nechtěli vykupovat žádaný zboží a to celosvětově, ceny některých se už vyšplhali až na hranici, kdy to už je dost na pováženou, to opravdu musíš vědět co chceš, na co a proč. Mnou zmiňovaná CZJ Pancolar 1,8/80 se na E-Bay běžně pohybuje kolem 250 Euro. Docela by mne zajímalo porovnání s tím Samyangem 1,4/85.
reagovat - Neděle 29. srpna 2010 v 7:26 ® tomashr reakce na …
-
regulus> Pěkný příspěvek, jen tě v jednom bodě doplním a v jednom přece jen bude trochu polemizovat. Nejprve ta polemika – já bych naopak ten Pentacon 500/5,6 silně neradil a proti němu bych spíš radši zaexperimentoval s nějakým tím moderním kompaktním lehkým zrcadlem. Ona totiž ta dvojice 500/5,6, 300/4 jsou děsně humpolácké těžké konstrukce (taky to muselo vykreslit i středoformát),hlavní malér je ale v tom že jde hodně ztuha ostření (i u nových), ostřit s tím z ruky skoro nejde. A druhý kix konstrukce (tohle je fakt chyba návrhu) – proti současným sklům je hodně blbě řešená stativová objímka, i na stativu se to obvykle dost viklá. Měl jsem dlouho Orestegor 300/4, vyzkoušet asi tři dny jsem mohl Pentacon 500/5,6 – třístovka vyžaduje velké přimhouření oka (lepší je podobný Sonnar 300/4), ta pětistovka je ale už problémová opravdu dost (trochu lépe by ale hodnocení dopadlo, pokud byste to chtěli s redukcí k nějakému středoformátu, třeba k Mamiye 645).
reagovat
Teď doplnění – jako MF skla na DSLR platí to, cos popsal, kromě toho se ale najde i pár příkladů, které opravdu přinesou na DSLR nárůst kvality. Extrémem jsou širokáče od Zeisse, kde byla dokonce posléze obnovena výroba rovnou s bajonety C a N. Ale najdou se i jiné případy z oblasti čistě bazarové, třeba Zuiko 21/2 od Olympusu OM je dnes z bazaru skoro dražší než nové – zájem uživatelů fullframe Canonů je veliký. Já sám pro změnu v bazarech koukám po Pentaxu 28/3,5 , který jsem kdysi měl k filmovému Pentaxu, to je kompaktní širokáč, ovšem s naprosto neskutečnými vlastnostmi v protisvětle, v tom mu nesahá žádné L sklo Canonu po kotníky. Ale tohle jsou všechno spíš specialitky pro zkušené, kteří vědí co chtějí, pořizovat to jen s představou „úspory“ může vést spíš k zklamání. - Sobota 28. srpna 2010 ve 21:45 ® regulus
-
K té zrcadlové pětistovce.
Měl jsem kdysi dávno v ruce tu ruskou variantu, která oproti té NDRácké měla clonu tuším 8 a vážilo to nejmíň 10 kilo. Fotky z toho byly nic moc, jak psal tomashr a navíc to bylo opravdu krajně nepraktický, hlavně kvůli té váze.
Pokud by se někdo přes varování chtěl přece jen ubírat tímto směrem, tak se domnívám, že je daleko lepší se poohlídnout třeba po tomhle http://www.praktica-users.com/…5.6_500.html , ne že by to byl nějakej špičkovej objektiv, dle mýho furt lepší než to zrcadlo a stejně na konec zjistí, že mu to k ničemu moc není, možná tak na astrofotky. Nedávno jsem ho viděl někde v bazaru za nějakejch 5–7 tisíc, údajně ve stavu jako novej. Vcelku se tomu dá věřit, protože v dobách minulých si to někteří lidé pořídili a díky velikosti a váze cca 3,5 kg se ten objektiv moc ven nepodíval, takže většinou ležel ve skříni. Redukce na Canon stojí i s čipem něco přes pětistovku.K manuálním objektivům obecně.
Na Canon to jde dát bez problémů, na Nikon sice taky, ale nezaostří to na nekonečno i když se teď tuším dělají redukce s nějakým optickým členem. S těma starejma objektivama, to ale zase není tak jednoduchý, jak to na první pohled vypadá. Objektivů na Prakticu se závitem M42 tu bylo jako sraček, jenže jen pár bylo opravdu dobrejch, některý typy měly obrovskej rozdíl v kvalitě v závislosti jak se to povedlo (klasickej případ je Pentacon 2,8/29), a některý byly hodně povedený, např. portréťák Carl Zeiss Jena Pancolar 1,8/80, jenže těch moc nebylo, nepamatuju se už kolik stál, ale byl tuším dražší a hlavně bylo to vcelku specifický ohnisko, co spousta lidí nepotřebovalo. Hodně objektivů se sem vozilo taky z Ruska (ze SSSR), bylo to tam levný, některý objektivy byly povedený, ale povětšinou byly těžší než ty z NDR, soudruzi to dělali fest.
Pokud se týká ostření, tak elektronika vám sice pípne při zaostření, ale ani zdaleka to není ono, jako když byly v kinofilmovejch hledáčcích matnice s dálkoměrem. Pravda, dá se koupit, ale to už jsou zase další peníze navíc, čili brát tohle jaku cestu k ušetření bych to neviděl. Má to ještě jednu stinnou stránku, i když už dnes existuje redukce, kterou si přizpůsobíte používanýmu objektivu (nastavíte tam ohniskovou vzdálenost objektivu a ona to „řekne“ foťáku), přece jen musíte dělat značný korekce v expozici.
Dlouhý skla jsou tak trochu nešťastný řešení, pokud to není na nějaký specifický použití, na ptáky a zvířata to moc vhodný není, spíš na statický fotky. Do cca 200mm se to dá, krátký skla jsou více méně v pohodě, pokud máte ještě nějakej z těch lepších objektivů, tak jsou i ze starýho skla luxusní fotky a i ty nahoře popsaný nevýhody přežvejknete.Je třeba si položit otázku, proč s manuálními skly fotit. Někdo, jako třeba já, je má z dřívějška (mimochodem existence redukce mě dokopla ke koupi DSLR), jiní to mají jako zábavu, focení s něčím neklasickým a další si určité typy objektivů kupují kvůli zvláštní kresbě nebo bokehu, důvody jsou různý. Varianta koupím si manuální sklo, kvůli nižší ceně je kapánek zcestná i když povedená padesátka od CZJ je určitě opticky lepší než ta bakelitová padesátka od Canonu, jenže s redukcí to vyjde na stejný prachy, ale třeba nejrošířenější Pancolar 1,8/50 žádný špičkový sklo není.
reagovat
Pokud se vám tedy válí ve skříni objektivy z Prakticy nebo Zenita, tak proč to nevyzkoušet, trochu si nepohrát, ta redukce není žádnej moc velkej peníz. Pokud někdo cíleně chce nějakej objektiv třeba kvůli jeho optickým vlastnostem, tak taky proč ne. Pokud ale přemýšlíte tak, že koupíte manuální skla, protože ušetříte, je to blbost. U značné části lidí, kteří to dělají kvůli úspoře peněz je to dle mého spíš cesta k znechucení, hlavně pro ty co s klasickým kinofilmovým foťákem nikdy nefotili. - Sobota 28. srpna 2010 ve 20:50 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Nelakuju. Já mám nedávnou zkušenost se zdoláním velké ryby, tak jsem se do toho jen trošku vcítil.
reagovat
- Sobota 28. srpna 2010 v 19:57 ® tomashr reakce na …
-
Klon> To je v pořádku, Camera RAW jako přímou konverzi umí jen DNG. Buď to otevřeš do editoru a pak uložíš jak chceš anebo by to mohlo jít i dávkově z Bridge. Tuším, že doma na jednom stroj PSE8 mám, tak se kdyžtak mrknu, ale teď jsem jinde…
reagovat - Sobota 28. srpna 2010 v 17:14 ® Klon
-
Zdar pánové. Prosím Vás má někdo program Photoshop elements 8?? Jde o to že pluing camera raw ve verzi 5.7 mi nechce nabidnout uložení fotky do souboru jpeg nabízí mi jen připonu dng…Můžete potadit co je špatně ??? Děkuji všem..
reagovat - Sobota 28. srpna 2010 ve 12:21 ® MP-E65mm
-
osprey> já bych řekl, že nás tady pěkně lakuješ, soudě podle fotky
reagovat
ale ber to pozitivně, protože ty suchaři co sedí vedle nás
tu atmosféru kazí