Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.837 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 8. srpna 2010 ve 20:41 ® tomashr
-
Tak jsem po návratu z dovolené chvíli kutil proces C41 v temné komoře – předkládám dvě nevážné fotky z oblasti lomografie (Diana Fisheye). Příznivci chyť a pusť jistě tu druhou ocení
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 18:06 ® osprey reakce na …
-
tomashr> No, tak přeju, ať je to co nejmíň bolestné. Tohle je důvod, proč i já mám dvě těla, i když z finančních důvodů v podstatně to nejdostupnější, co se nabízí.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 18:04 ® osprey reakce na …
-
Klon> Je jen málo skutečně závazných pravidel a to nejdůležitější tu neochvějně hlásá ZN:
Ta fotka musí působit, být zajímavá, snažit se něco říct.
A pak tu jde o účel fotky. Fotka štiky do atlasu ryb musí zachycovat tu rybu popisně, aby bylov vidět, jak přesně vypadá. Fotka s trofejná štikou bude zachycovat velikost a impozantnost úlovku a dojde asi na nějaké hrátky s perspektivou. Fotka ve výskoku se bude snažit zachytit ten pohyb a vyjádřit jeho dynamiku. No a umělecká (nebo rádobyumělecká) fotka zachytí třeba zátiší s ulovenou štikou v protisvětle se západem slunce na pozadí.
Pořád fotíš štiku, ale pokaždé jsou tu jiné nároky, jiné požadavky na nastavení přístroje a tak.
Zkus sem ty fotky dát, poslední dobou nám to tu nějak stagnuje. Vedeme filozofické debaty, rozbíjíme fototechniku,…
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 17:58 ® Klon reakce na …
-
Libor> ta fotka štiky se mě líbí,kolegovy ne.hodím sem fotky…
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 16:42 ® Libor reakce na …
-
Klon> Prfektní histogram je hloupost, ten neexistuje a pro každou fotku je jinej, musíš vědět co fotíš a jak scéna vypadá, abys mohl brát v potaz histogram. Fotka se stikou se Ti líbí nebo nelíbí? Nějak si tam protiřečíš.
Spíš sem dej ty fotky, to se dozvíš nejvíc..
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 16:22 ® MP-E65mm reakce na …
-
Klon> obecně platí, že ISO používat co nejmenší, tedy v případě, že ti vychází slušný časy. Vyšší ISO vyšší digitální šum (v zavislosti na těle).
Pošli sem nějaké fotky a určitě se někdo ozve.
Co se týká vodopádu resp. takovému typu fotky, tak tam se dost často používa ND filtr právě pro docílení dlouhého času. Přidat ISO je cesta zpět.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 16:14 ® Klon
-
Ahoj lidičky mám na vás dotaz… Jsou stanovený nějaký pravidla pro fotky???
Jde o to že jsem se nikdy moc nevěnoval focení,ale letos mě to chytlo na tolik,že se tomu věnuji skoto každy den,ale fotky se moc nelíbí…
Příklady: Fotil jsem štiku ve vyskoku,zvolil jsem kratký čas závěrky aby nebyla rozmazaná a voda byla zmrazena.Fotka se mi líbí,histogram byl perfektní což se mi snad povedlo po prvé,dokonce jsem trefil i horizont druhého břehu.Fotka se ale nelíbí.
Fotil jsem jsem takový malý vodopád se skalky,dole jezírko.Chtěl jsem docílit závoje vodopádu,takže dlouhý exp.čas.v histogramu převládala trochu víc modrá,a když jsem se s ní pochlubil kolegovy,tak že to je hnusný,rozmazaný,přitom ostrost nepohybujících se části byla super a že by dal radši větší ISO…
Chci se zeptat jak kdo kdy rospozná na jaký ISO to fotit apod… Nebo to je na každým znás jak se mu fotka líbí??
Snad mě pochopíte co tím myslým,nejsem profík,jen začátečník…
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 15:25 ® tomashr reakce na …
-
osprey> Ad 5DII – no vypadá to na závěrku/mechanismus zrcadla. Což je podle odhadu ceny na webu AWH 5500–7000… Upřímně pokud by to dopadlo takhle, tak je to ještě super, bohužel ale nemohu vyloučit i další škody. Do servisu to dostanu nejdřív zítra, spíš až ve středu, pak se uvidí. Do té doby fotím přirozeně na 1DIIN.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 15:12 ® MP-E65mm reakce na …
-
ZN> bohužel (a v tomto případě to slovo má váhu) jsou lidi různí. Každý si našel tu svojí cestu, nechť si spokojeně po ni kráčí, nechť si vědomě či nevědomě zasírají mozek. Možná na to časem příjdou.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 14:58 ® osprey reakce na …
-
tomashr> Ono to jde vztáhnout i na další vědce. A je fakt, že jsou taky poplatni době a zejména tomu, kdo je platí.
Klasicky je to vidět u genetických výzkumů – chvílemi je to jak soutěž, kdo dokáže víc. Ale na rizika se dost zapomíná, protože kdo si je bude připouštět, nebude na té pomyslné špici, nedostane granty a skončí na vedlejší koleji.
I ta ropná katastrofa v Mexickém zálivu byla důsledkem podobného přístupu. Tam se ukázalo, že není problém vyvrtat v hloubce 1,5 km díru. Problém je ji ucpat…
Asi se fakt vrátíme k focení. Co tvůj 5D Mk.II? Už víš něco bližšího?
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 14:32 ® tomashr
-
osprey> Klimatologové a ekologové nejsou za debily kvůli špatné prezentaci, nýbrž proto, že se tématu postupem času ujala banda prospěchářů, kteří si z toho udělali dojnou krávu na všemožné dotace. Je značnou otázkou, zda se tomuto mohli ti, kteří to myslí opravdu poctivě, nějak bránit. Můj čistě osobní pocit je takový, že zejména u klimatologů tento stav ve skutečnosti docela vyhovuje jejich velké většině a hledání těch 30ti poctivých ve stylu biblického Lota by byla zatracená fuška
reagovatU ekologů to bude asi o něco lepší, ale taky žádná idylka.
- Neděle 8. srpna 2010 ve 14:25 ® osprey reakce na …
-
sus1> Jo, u mě je to taky tak. Ale nelituju ničeho. Pokud jde o své kluky, mohu být celkem spokojen.
A fotografování? Nějak nemám čas se zastavit a zamyslet se, jestli vůbec tu fotku má smysl dělat. Prostě fotím v poklusu a to je veškerého focení hrob.
Ale jednu mám. Nejde ani tak o to, jaká je, ale co je na ní. V zimě ji sem dám.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 14:21 ® sus1 reakce na …
-
Sander> Noo,tet už to vim taky, že je to vegáč?!
reagovat
On je někdy i tet a je i sranda,tu zase třeba sám nezažiješ. - Neděle 8. srpna 2010 ve 14:20 ® sus1 reakce na …
-
osprey> Jestli jsou dobře vychovaný? to musí posoudit jiní,ale myslim si,že snad ano.Kdybych si to nemyslel,asi by nemělo cenu je vůbec mít.
Občas jsem slyšel,když děti došli ze školy ,, Táto,tak tohle už děláme jen my dva,máš vidět ostatní, jak po nás koukají." S odstupem času je to přešlo a ostatní jim už prý neřikaj nic.
Asi je to tim,že si pamatujem tu ,,předešlou dobu a tam to bylo trochu jinak , než tet.Kdoví, jak bysme se chovali tet po ,,revoluci".A tet už jen zase o focení,technice,…at nás tady nemají za ,,blázny " ,i když někteří ????
Ad: Ty prášky? to už je jen poslední hřebíček do té pomyslné rakve.Vidim to z první ruky a proto taky souhlasim s tou tvojí poslední větou.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 14:13 ® Sander reakce na …
-
sus1 > to si ještě počkáš, víš jakej mám vegáč?
Já nečetl souvislosti. Vlastně už asi dva týdny jsem tu nečetl nic.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 14:05 ® sus1
-
Sander> Ne ehuj a koukej založit už rodinu a pořádně vychovej děti?!!?!!
reagovat
A né z nich budou reportéři Blesku apod. - Neděle 8. srpna 2010 ve 13:42 ® osprey
-
sus1> Můžeš proti tomu udělat alespoň něco málo, abys to pak jednou sám sobě nevyčítal. Asi nejdůležitější je otázka toho, jak člověk vychová svoje děti.
Ale fakt je, že lidstvo to bude mít v příštích několika desítkách let hodně těžký, pokud rychle nepochopí. A ono pochopit nechce. No a to už jsme zase u deníků typů Blesk reprezentujících pohled současné společnosti na dění kolem.
Klimatologové, ekologové, sociologové, filozové a další jsou za debily, protože jejich výzkumy jsou prezentovány takovým způsobem, že si to laická veřejnost ani jinak vyložit nemůže.
Jo – a ty prášky, ty mi jednou můžeš hodit na rakev, ale já hodlám žít vlastní život s čistou hlavou, i kdyby mi bylo sebehůř
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 13:38 ® Sander reakce na …
-
sus1 > eh?
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 12:50 ® sus1
-
Je mě upřímě líto v dnešní době uvědomělejch a dříve vychovaných lidí.Nejsem až tak starej oproti jinejm a přesto s tím(s něčím) mam též problem.
,,Svět se v prdel obrací a jednou nás to semele všechny."
,takže vlastně nemá cenu se nijak zbytečně rozčilovat.Jinak ze zkušenosti( ne na sobě ) můžu doporučit,dělá dobře Radepur,Tisercin,Rorendo,…bohužel, jen na čas.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 12:44 ® tomashr
-
ZN> Jenže když budu objektivní, tak právě ten kočárek je trochu náhoda, to bylo spíš takové intuitivní cvaknutí, jehož výsledek velmi překvapil – to je právě ten větší prvek náhodnosti…
reagovat
Tím ale neříkám, že jsem nad tím nepřemýšlel vůbec, samozřejmě trochu již při focení, následně podstatně víc po naskenování, s výsledným podáním jsem si trochu pohrál (výhradně z hledisku tonality, kontrastu atd., obsah je na 100% nemanipulovaný). Nicméně vliv náhody typický pro Holgu tam prostě je - Neděle 8. srpna 2010 ve 12:29 ® sus1 reakce na …
-
MP-E65mm> Noo, posíláme ze Šumavy vody dost.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 12:28 ® osprey reakce na …
-
ZN> Neodvážil bych se tvrdit, že to kupuješ.
Já nedávno na čemsi spolupracoval s kýmsi z podobného plátku a to ti hlava nebere.
Pro ně pravda, kvalitní informace, odpovědnost vůči čtenáři nebo osobě jíž se nějaký text týká, ani styl a úroveň neznamenají skoro nic. A průser je, že těm, co to kupují, to je jedno.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 12:19 ® ZN
-
osprey> já to taky nekupuju, používám to jen jako synonymum k obecnému situaci k dnešní době. Svět se v prdel obrací a jednou nás to semele všechny
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 12:10 ® ZN
-
tomashr> jo, a ten kočárek, ten k těmto fotkám pasuje jak dětská prdelka na hrnec. To je silná fotka.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 12:06 ® ZN reakce na …
-
MP-E65mm> mě ti fakt sere to obecné směřování lidského myšlení TAM. Někdy víc, někdy míň, včera zrovna hodně
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 12:05 ® ZN
-
tomashr> já ti s tou Helgou rozumím, ale vyznělo to tak, jako by fotka z ní byla náhoda, což není. Naopak si myslím, že fotit s ní je složitější, jak s běžným foťákem. Ale to určitě víš. Kouzlo to však má úžasné. Aspoň pro mě.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 11:40 ® tomashr reakce na …
-
MP-E65mm> to je to nejmensi – treba DXO FilmPack. Ten ti verne emuluje film, ktery si vyberes. Testoval jsem – jak vis, tak ja s analogem delam a ten FilmPack opravdu dobre emuluje specifika ruznych filmu.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 11:21 ® MP-E65mm
-
Libor> to aby si začal odčerpávat vodu z Berounky
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 11:20 ® MP-E65mm
-
regulus> by mě zajímalo čím nahradíš kinofilmové zrno..........když tu tak řečníte nad patláním v PC.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 11:18 ® MP-E65mm
-
sus1> nechtěj abych ti ukázal místo na Jizeře kde jsem vloni vláčel, bo jsem se tam ještě letos nedostal. Bych musel stát na nějaké skále
reagovatnad udolím