Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.837 zobrazení | 18.360 odpovědíTohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 8. srpna 2010 v 10:34 ® sus1 reakce na …
-
tomashr>
reagovat
U něčeho se mě ten čtverc též líbí i když na papíře nemam ani jednu. - Neděle 8. srpna 2010 v 10:17 ® tomashr reakce na …
-
Imponuje mi ZN
reagovatA teď vážně – jistěže to je do jisté míry dané, Holga a Diana stejně jako třeba stará dobrá Flexareta mají formát filmu 6×6cm…
- Neděle 8. srpna 2010 v 10:15 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Ten čterec je nějak všeob. danej nebo jen osobní rozhodnutí?
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 10:14 ® tomashr
-
sus1> Ještě doplním – na http://www.fotozona.cz/lomocameras je galérie z hlediska techniky – fotky různých „lo-fi“ přístrojů. Tady je pak souvislý článek ode mne – http://www.paladix.cz/…stne-je.html
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 10:12 ® sus1
-
tomashr> Už to trochu leze dolů.
Dej sem nějakou fotku – Holgy/DianyEDIT: Jooo,už to vidim dole,si doplnil odkazy.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 10:07 ® tomashr reakce na …
-
sus1> jo, před pěti minutami jsem byl u Sázavy (kus od Čerčan) a je to tady podobné, moje standardní místo je cca 2 metry hluboko.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 10:06 ® tomashr
-
ZN> Já tedy o Holze píšu z praxe a zcela bez diskuse ten prvek „náhodnosti“ je jedna významná složka jejího kouzla. Přirozeně to není JEN o té náhodě a už vůbec to neznamená, že cvakáš zcela náhodně. Základní motiv vymýšlíš normálně, to se od „klasiky“ neliší, ale to přesné vyznění zkrátka a dobře je i o náhodě. Když fotím třeba Bronicou ETR (ať zůstaneme u analogu), tak je poměr záměru k náhodě tak minimálně 80:20 ve prospěch záměru (spíš více), u Holgy/Diany bych to ale odhadl tak maximálně na 60:40, což je značný rozdíl.
Smutná věc je, že prostý pohled na různé „holgagalérie“ po internetu dokazuje, že hodně lidí hraje vyloženě na tu náhodu, ale to už je jiné téma.Jo a pro všechny – nějaké moje pokusy na toto téma jsou na http://www.fotozona.cz/lomography . Docela bych si stál třeba za http://www.fotozona.cz/…hy/h38970c0a#… , http://www.fotozona.cz/…hy/h207e58e0#… nebo http://www.fotozona.cz/…hy/h1b6864ac#… .
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 8:52 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Jo voda – čer.kolečko – tady někde stávam při vláčce,ale musí tam bejt tak o 3 m méně vody.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 8:47 ® sus1
-
Začínám skoro už i tohle forum přelítávat jako ostatní,což mě mrzí.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 v 7:43 ® Libor reakce na …
-
Nějaký fotky by to spíš chtělo soudruzi. Já žádné nemám, řeka rozlitá jaXsviňa, jdu alespoň makat. V posledních komentářích se ztrácím. Já fotím jak chci, čím chci a kde chci, snad to tak bude i do budoucna.
reagovat - Neděle 8. srpna 2010 ve 3:58 ® regulus reakce na …
-
MP-E65mm> trochu nechápu co v tom hledáš za za muchy, foťák na kinofilm je to samý co digitální zrcadlovka jen to nemá tolik čudlíků.
Ke svým desátým narozeninám jsem dostal svůj první foťák, Smena 7 o pár let později mi strýc věnoval měchový přístroj Welti I, ještě později jsem používal fotoaparát EXA I, který měl otec a ještě později Practiku MTL, dál už to pitvat nebudem … . Kromě posledního zmiňovaného fotoaparátu nemělo nic expozimetr, prní dva fotoaparáty nebyly ani zrcadlovky, což znamenalo zaostřit podle odhadnuté vzdálenosti, a ze začátku než jsem si koupil expozimetr i odhadnout clonu (bez možnosti náhledu na displeji), tohle si asi v dnešní době vůbec nedokážete představit. Jinými slovy a bez urážky, s takovýmto foťákem v ruce by jste byli asi v prdeli, ale přece se s tím fotilo a i zvětšeniny téměř formátu A4 byly ve svojí podstatě koukatelný i když stejná fotka z DSLR s kloudným objektivem po technické stránce možná vyhraje. Dnes se spolíháme na elektronický zaostření, ale můžu ti říct, že to stejně na optický zaostřování typu klínového dálkoměru a prizmatické čočky nemá, možná snad jen v rychlosti zaostření. Asi máš pravdu v tom, že dnes by se s tím fotily jen retro fotky, abych pravdu řekl, mohlo by mi vohrát, abych se dnes prcal s vyvoláváním filmu a „výrobou“ fotek na papíry i když možná jen tak z recese nějaký fotky na film určitě ještě udělám.
reagovat
Proč to ale píšu, nějak jsem nepochopil to, proč by to lidé nepochopili, to prazvláštní nitro přece vůbec není o technice, ale o fotografovi. Dá se to vyfotit stejně tak digitálem, jako kinofilmovým foťákem nebo krabicí od bot, jak s oblibou píše ZN. Atmosféra předaná do fotografie nemá vůbec nic společnýho s tím na jaký médium je přenesena, je lhostejno jestli je to čip DSLR nebo film. - Neděle 8. srpna 2010 v 0:03 ® osprey reakce na …
-
ZN> Já to s tím plátkem nemůžu posoudit. Asi čtyři roky už jsem Blesk neviděl, snad jen na stáncích vídám, že se pořád prodává…
Ono je to s tím uměním blbý – člověk musí mít čas a náladu. Koupil jsem si před asi dvěma lety několik čb filmů od Kurosawy a ještě jsem je všechny neviděl. Prostě musí být čas a chuť. To je to samý jako číst Citadelu od Exupéryho. Normálně mám knížku na půl dne, ale tohle se takhle číst nedá. A už dlouho jsem neměl chuť dát si knihu tohohle kalibru. Mám pocit, že se mnou nějak mává ta dnešní uspěchaná doba a dost tomu podléhám.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 ve 23:29 ® ZN reakce na …
-
tomashr> nemůžu souhlasit, ani náhodou, že kouzlo Holby je hraní na náhodu. To by bylo hodně špatné.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 ve 23:26 ® ZN reakce na …
-
MP-E65mm> strašně. Je to totální humus, ale totální, který kurví myšlení lidí, je to podbízivá šračka za každou cenu, formuluje myšlení lidí směrem do řiti, posunuje kulturu národa do pekla, odnaučuje lidi číst literaturu, ovlivňuje relativně objektivní pohled na svět a život, noří lidi čím dál tím hlouběji do žumpy, směřuje lidské myšlení k do prdele, ovlivňuje myšlení lidí směrem k povrchnosti, určuje nesmyslně kdo je kdo není nějaká smyšlená celebrita, skrytě nutí lidi stavět na zahrádce trpaslíky, snaží se i z jinak normálních lidí dělat hňupy, krom jiného zveřejňuje jen senzace za každou cenu, není objektivní a soudný, sleduje jen prodejnost za každou cenu, ale za každou, vymýšlí si příběhy, které se nezakládají ne pravdě..... prostě… podbízivost za každou cenu, jen aby se prodávalo. A když se tak člověk zamyslí, je to podobné, jak v té fotografii. Co se může líbit, to je OK. Je otázkou, komu se to líbí.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 ve 23:12 ® tomashr reakce na …
-
MP-E65mm> Na digi to jde taky, stejně jako na „plnohodnotný analog“, naopak si to můžeš líp promyslet a pohrát si v editoru. Kouzlo Holgy je spíš v té jisté náhodnosti, kdy při focení spíš jen tušíš, co z toho vyleze (někomu to ale naopak vadí).
reagovat
Ve zbytku příspěvku máš ale pravdu, já taky tuto část své tvorby moc nepropaguji, není to na masové předvedení. - Sobota 7. srpna 2010 ve 23:07 ® MP-E65mm
-
tomashr> jj, sem na tebe úplně zapomněl
reagovattohle je tuším taky holgou. Sám za sebe musím říct, že kdyby se odhodlal tohle fotit, tak by to nejspíš nebylo na nějakou prezentaci, protože plno lidí by to nejspíš nepochopilo. Tyhle fotky ukazují takové prazvláštní nitro člověka, těžko pochopitelnou momentální náladu člověka převedenou na papír prostřednictvím analogového fotoaparátu (asi si nedokážu moc dobře představit tuhle kategorii fotek fotit na digitál) neříkám že to nejde, ale nebude to mít tu atmosféru. A v tom já vidím ten rozdil od klasické fotografie ( krajina, kosáci, mnohonožky apod.
- Sobota 7. srpna 2010 ve 22:56 ® MP-E65mm reakce na …
-
ZN> čoveče tobě ten nejčtenější deník musí lézt hodně na nervy.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 ve 22:24 ® ZN reakce na …
-
regulus> já ti musím něco říct. Já na to kašlu.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 ve 21:33 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Z posledních (zde) příspěvků neni nijaká(praktická) rada , jak se čeho vyvarovat a ,,neudělat" chybu.Vyloženě radu jsem fakt nenašel.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 v 18:36 ® osprey reakce na …
-
tomashr> Velmi drsné. Ale ono je to opravdu o tom, že člověk nikdy nečeká, co ho potká.
Já před týdnem scházel po ránu jen takový malý svážek k řece, najednou skluz, záda jaxviňa, jeden šutr v ledvinách, druhý pod brašnou…
No a když jsem vyndal foťák, vysypala se na mě zpod krytky hrst střepů. Ani nevíš, jak jsem byl rád, když postupně všechno fungovalo a nakonec jsem doma ve svěráku povolil i ten rozbitý a zdeformovaný filtr.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 v 18:21 ® regulus
-
tomashr>
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 v 18:17 ® regulus
-
ZN> tak buď jsi si to blbě přečetl nebo jsem to já úplně blbě napsal, ale v žádným případě to nemělo vyznít tak, jak jsi napsal („Pokud by to mělo být tak jak píšete, pak by nejkvalitnější čtení byl Blesk, páč ho kupuje nejvíc lidí, tudíž se nejvíce lidem líbí.“)
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 v 18:15 ® regulus
-
sus1> naopak si myslím, že sem tam trochu zamyšlení nad tím jak, proč a co fotit není na škodu. Vůbec to není o „uměleckým“ je to o tom, že by i člověk co si dělá jen ty rodiný fotky mohl o tom focení aspoň něco málo přečíst a pokusit se to převést do praxe, vyvaruje se tím těm nejfatálnějším chybám a třeba pak bude mít i z těch docela obyčejných fotek z dovolené lepší pocit.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 v 17:49 ® ZN reakce na …
-
tomashr> člověk se učí celý život. Jakmile se poučí z jednoho průseru, nečekaně přijde druhý.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 v 15:03 ® tomashr
-
Libor> Já bych řekl, že nejpoučnější (a pro mě nejdepresivnější) je naprostá nečekanost téhle „nehody“. To byla opravdu krátká vycházka, foťák jen tak v cyklobatohu (ale docela slušném, běžný déšť vydrží na 100%) – nikdo by nečekal podobně extrémní počasí.
reagovat
Můžeš si být jistý, že s mým běžným vybavením pro náročnější akce by se nestalo vůbec nic – daleko lepší bágl či brašna, případně neoprén na foťák, ale tohle byla opravdu jen na pohled „nezajímavá minivycházka“… Poučné - Sobota 7. srpna 2010 ve 14:57 ® sus1
-
tomashr> Jasný,napsal jsem plnej – mělo to bejt v uvozovkách – tak jsem to myslel( obrazně).
Mám tašku od Kalahari – údajně vodotěsná – tak ji budu muset taky vyzkoušet.Tet prší,asi ji dam na balkon, jak dlouho vydrží.
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 ve 14:20 ® Libor reakce na …
-
tomashr> prevence – pláštěnka na batoh, vodotěsné pouzdro na foťák, ale já vím ono se to kecá..
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 ve 14:13 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Neříkám plnej, to už tomu přidáváš, nicméně byla to „louže“ k vylití, ve které to souvisle leželo, nepředstavuj si „pouze“ stékající kapky. Upřímně kdybych to vezl přímo na dešti na řemenu, tak to možná přežilo lépe…
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 ve 14:11 ® Libor
-
tomashr> ty woe, taková noční můra…
reagovat - Sobota 7. srpna 2010 ve 14:10 ® sus1
-
tomashr> Já jsem též foták dojebal a nebyla na něm ani kapka vody.
Naštěstí ne tak drahej aparát, jako kolegův, ale dlouho mě to dost mrzelo.
Plnej batoh vody?!to muselo slušně lejt.
reagovat