Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 791.863 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 3. srpna 2010 v 10:52 ® Libor
Libor

kerob> tak třeba ukázku.. , první fotka čistý export z Rawu, vše stažené v nastavení foťáku na nulu (picture style neutral). Po exportu ořezání (vymezení oblastí) pro světla a stíny pomocí křivek nebo úrovní což dá i kontrast středním tónům. Kolik lidí ani neví, že softwarově jim spoustu věcí dělá foťák. Mají natvrdo zaplou saturaci a myslí si že takto to bylo… houby, samo jim to nastavilo saturaci na čtvrtý stupeň :-) Měl bych tu fotku bez těchto jednoduchých úprav smazat? Nechce se mi. Mám možnost úprav, tak ji využiji, hotovo.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14496.jpgfoto/forum/2010/th-img14497.jpg
Úterý 3. srpna 2010 v 10:36 ® kerob reakce na …
kerob

MP-E65mm> debata vznikla v navaznosti na urcity typ fotek a tam si stojim za tim, ze se upravama fotka akorat vetsinou dojebe.
Jinak samozrejme muzes vyuzit jakekoliv moznosti, ktera se ti naskytne, to je tvoje vec a uprava pro tisk je neco uplne jineho nez to, co mysli postprodukci treba Libor. Fotky pro tisk se samozrejme upravujou vsechny, ale rec je o necem jinem.

reagovat
Úterý 3. srpna 2010 v 10:29 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

kerob> proč bych nemohl využít možnosti , které mi dnešní doba dovoluje. Je všem jasné , že totálně podělanou fotku v jakémkoliv editoru nedopatlaš do koukatelného stavu, ale nevidím důvod proč „fotošop“ nepoužívat jen proto, že tu existuje několik lidí kteří fotí pouze na film a editace v PC je pro ně noční můra. Není fotky a teď myslím pro tisk, do které bych nějakým způsobem nezasáhl a vůbec se za to nestydím. Prostě vždycky si tam něco najdu. Já s úpravama jednoznačně počítám!!!!!

reagovat
Úterý 3. srpna 2010 v 9:57 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> že Ty máš ten proslov s krabicí od bot a umělcema někde uloženej a jednou za půl roku ho semka vkopíruješ? Ne že bys tam neměl pravdu, píšeš pořád dokola obecné věci, já se bavil o doladění povedeného snímku, ne budování něčeho nového.

reagovat
Úterý 3. srpna 2010 v 9:06 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> já o voze, ty o koze :-)

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 ve 23:01 ® ZN reakce na …
ZN

Libor>

Libore, fotka je v podstatě jednoduchá věc. Velice jednoduchá. Vidíš, zmáčkneš. Žádná věda, žádné přemýšlení při postprocesu. Je to o vidění a vnímání reality, a je úplně jedno, jestli to uděláš digitálem, analogem či „krabicí od bot“. Jak jsem v prvopočátku této diskuze psal, není to o technice, není to o úpravách, není to o spekulacích. Je to jen a jen o vidění a vůbec není důležité, čím a jak to vyjádříš. Co je fakt důležité, a tam se odděluje zrno od plev, to je ta osobitost vidění a vyjádření toho, co vidíš, chceš vidět a co chceš komu říct. Tady nějaká ostrost, saturace a další píčoviny nejsou vůbec, ale vůbec primární věcí.

Focení je brnkačka, stejně jak pro Renoaira, Degase, Vincenta, Cézana, Moneta či Maneta malování obrazů. Jen je k tomu potřeba jedna věc. Trošičku estetického vnímání, sebereflexe, pokory, talentu a víry v sama sebe. A taky oproštění se od „focení pro někoho“. Člověk by měl všechno dělat pro to, že něco tímto způsobem cítí, ne aby se to někomu líbilo. To je slepá ulička.

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 ve 20:17 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> Jsem rád, že jen filtr. Fakt rád.

Pak jsem se bál, že ho nedokážu sundat bez poškození objektivu. No ale zatím to snad funguje, jen zoom se mi zdá být nějaký volnější.

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 v 18:03 ® Libor reakce na …
Libor

kerob> jasně, to jsem Ti teď ale všechno psal. Třeba tokový RAW, tam už se počítá že do toho uživatel zasáhne – a zdravě. řekneš co je černé, co je bílé atd. atd. , ale jestli upravuješ, tak to všechno znáš..

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 v 17:50 ® kerob reakce na …
kerob

Libor> zalezi na tom, co je objektem fotky, pokud se bude jednat o ucelovou treba produktovou fotku, tak je uprava nezbytna a to hlavne vzhledem k jejimu dalsimu pouziti (katalogy, reklama…), pokud se ale budeme bavit o fotkach, ktere zachycuji naladu a maj tendence byt v kolonce „umeni“, tak tam prostor pro upravy moc neni – bud to ta fotka v sobe ma a vylepsim ji nastavenim tonovyho rozsahu nebo to nema a pak muzu delat cokoliv a stejne to bude poorad blba fotka – jenom kontrastnejsi a barevnejsi… a imho neni pravda, ze se u digitalni fotky s timhle pocita, u analogovych fotek bylo vse dano umenim fotografa znalosti vlastnosti fotaku… a to je dnes porad stejne, samozrejme, ze digitalni zpracovani je trosku odlisne, ale zjednodusene mas akorat misto filmu s vrstvou halogenidu stribrneho, jiny svetlocitlivy material a to CCD snimac, coz je zas jenom zpusob jak vse prevest na elektronicky zpracovatelny „signal“ , ale to co vstupuje do objektivu je porad stejny a neni tedy duvod tvrdit, ze se s upravama proste pocita. Cim min uprav, tim lip. Aspon co se tyka pocitovek. Bohuzel lidi se naucili foceni sidit, protoze to jde preci dohnat ve fotoshopu.

Jinak ja nefotim (drive jsem fotil reportazni fotky a nejaky produktovky, zadny umeni), ale fotky dnes a denne upravuju do knizek a reklam a kolikrat je ten tuning tak strasidelnej (a fotograf ti to predava s hrdosti, ze uz s tim nebude prace, protoze to uz „upravil“), ze si vyzadam originaly a udelam to co je nutne…

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 v 17:32 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> Míro, s tím filtrem slušná práce..:-/

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 v 17:31 ® Libor reakce na …
Libor

kerob> kéž by to bylo tak jednoduché. Však já nemluvil o nějakých drasťárnách. Mám ale názor že digitální fotokomora v podobě PC je někdy takřka nezbytná a i zrcadlovky jsou na to stavěné. Dobrý postproces pak může být i polovina úspěchu fotky. Já osobně si to bez PC nedovedu moc dobře představit. (nemluvím o kolážích apod. , jen o úpravách tónu, rozsahu, kontrastu, expoziceatd.) Není účel udělat ze špatné fotky dobrou, ale z dobré udělat ještě lepší.. . Samosebou by se mělo co nejlépe vyfotit a úpravy nedělat nebo co nejméně.

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 v 16:42 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Mě se to líbí, atmosféra super.

Trochu bych upravil pozici rybáře a kamene a pak ti vpravo nahoře splývají dvě linie pozadí do jedné. Ale je mi jasný, že postrkovat lidi, kameny a další věci je problém a někdy je problém posunovat i fotografa. Narážím na to kudy chodím.

Barevně mi to sedí, podtrhuje to tu atmosféru.

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 v 16:26 ® kerob reakce na …
kerob

Libor> tohle neni dobra cesta, nema smysl „tunit“ fotky pridavanim kontrastu a barevnosti. To potom neni fotka, ale vytunenej nesmysl. Pokud je fotograf dobrej, tak ve fotoshopu upravi max tak tonovej rozsah a mozna zkoriguje zatonovani dany treba blbym zdrojem svetla, vse ostatni peknou fotku zkazi a spatny stejne nepomuze… bohuzel dneska skoro kazdej kdo ma diru do (( si mysli, jak to ve fotoshopu dodela do super kvality. Je to jako s grafikou, skoro kazdej kdo ma doma PC s Corelem se povazuje za grafika…

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 v 15:54 ® sus1 reakce na …

regulus> U té první – škoda těch větví na pravé straně.:-)
Jinak v černobélé by to taky možná nemuselo vypadat zle.Krapet si s tím pohrát.

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 ve 14:57 ® regulus
regulus

Libor> ty barvy, to je právě to, v čem se liší třeba můj a nejspíš nejen tvůj pohled na fotku. Připadne mi, že se všichni zbláznili (nemyslím jen tady, ale všeobecně), fotka dle všeobecnýho mínění musí být ostrá jako břitva a taky pastelově barevná (ber to trochu s rezervou, chci jen naznačit, kterým směrem se to snaží značná část lidí tlačit, alespoň mi to tak připadá). Netvrdím, že to je špatně, jen mému oku lahodí daleko lépe právě takovýto typ fotogragií než třeba něco takovýho http://www.fotoaparat.cz/index.php?… čímž nechci říct, že je tato fotka je špatná nebo se mi nelíbí. Pokud se tý Zdenkovy fotky týká, tak kdyby mi ji někdo cizí ukázal, tak se ho na 90% zeptám jestli to nefotil ZN, ta fotka má jaksi jeho rukopis. Šutr mi tam absolutně nevadí, dokonce si myslím, že kdyby tam nebyl, tak ta fotka ztratí šmrnc. To že tam není celej není nic strašlivýho, možná je to i líp, ale to je věc polemiky. Na mě z tý fotky dýchá atmosféra toho místa.

Mimochodem, taky si libuju v takových ponurých motivech. :-93;

reagovat
foto/forum/2010/th-img14482.jpgfoto/forum/2010/th-img14483.jpg
Pondělí 2. srpna 2010 ve 14:26 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> hm, jsem asi ovlivněn dnešní módou „zatraktivnění snímku“ saturací. Už můžu jen polemizovat co mi tam chybí, možná ty barvy, možná říz trošku většího kontrastu, sám vlastně nevím. až takovou fotku doumám brzy udělám, doprasím si ji v PC. (křivky nebo úrovně). :-)

A další věc je ta, které věřím, že ve větším rozlišení vypadá jistě líp… .

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 ve 12:11 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> ten šutr, to jo. O tom se dá polemizovat, ideálně tam rozhodně není.

Co se barev týká, tak to tam prostě bylo. Velice málo světla, chvilkama nad hladinou opar, chvilkama pršelo. Myslím, že je to z ním patrné. I když, tato je dost malá, to je fakt. Ale… mám takový počasí na focení rád, páč to dává atmosféru:-)

reagovat
Pondělí 2. srpna 2010 v 9:53 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> mě tam ten kámen taky vůbec nesedí a trošku se mi to zdá takové mdlé – bez barev. Jinak je to vcelku dobrá fotka.

reagovat
Neděle 1. srpna 2010 ve 22:59 ® sus1 reakce na …

džigit> Zvedni se a polib si.......:-))
Ty brečící fišbone?!!!!!!:-P :-D

reagovat
Neděle 1. srpna 2010 ve 22:38 ® osprey
osprey

Tak byla dneska taková rosa, že mi na svahu u řeky ujely nohy a hodil jsem záda. Foťák, ač byl v brašně, dostal takovou ránu, že se vysklil filtr a zdeformovala jeho obroučka.

Abych ji mohl vyšroubovat, musel jsem ten kus kovu omačkat ve svěráku zpátky dokulata.

Objektiv má pár škrábnutí od střepů, ale jinak se zdá, že všechno chodí. Přinejmenším plus minus.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14474.jpg
Neděle 1. srpna 2010 ve 21:36 ® džigit reakce na …

sus1> mohu Ti v soukromí říkat „Odborník zlatého řezu“ ? :-P :-1 :-))

reagovat
Neděle 1. srpna 2010 v 16:32 ® sus1

MP-E65mm> Jj, však jsem psal, že se mě ta fotka jinak líbí.Ten opar nad tou vodou je tam príma.
S tim koukáním je to těžký,každej má voko z jiný ,,Kašparovy krávy" a proto ten ,, jinej" pohled,což je ale na druhou stranu velmi dobře.Kdyby všichni koukali stejně, tak by to nebylo ono.
Koukal jsem na ni víckrát a nemůžu si pomoct( vodu už jsem ,,oželil" – v dobrém ) ale ten kamen mě tam prostě schází.:-) .Někdo právem může zase namítat,že je to dobře, že tam ten kousek kamene právem schází a že je to dobře,atd,atd – možná mají též pravdu,nepřu se.
Samo,ZN už psal o podmínkách,at­d.,ale.....:-)

reagovat
Neděle 1. srpna 2010 v 15:09 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> pěkná fotka !!!

sus1> ono je to těžký když bude kdokoliv chtít, tak si tam cokoliv najde, celkově to na mě působí dobrým dojmem.

reagovat
Sobota 31. července 2010 ve 23:47 ® sus1

ZN> No čoveče,poznal jsem to náhodou hned na poprvně,že je to čtverec.Vim ,že čtverec je ,, jinej'', ale …:-)
Jinak, mě se ta fotka líbí,nemam proti nic závažnýho,(ani nemůžu,vzhledem k mé dosavadní zkušenosti), jen jsem si to tak prostě myslim.;-)

reagovat
Sobota 31. července 2010 ve 22:22 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> dole upicnul…?! Já nevím, ale všimnul jsi si, že je to čtverec? :-)

S tím šutrem by se dalo polemizovat, ale jinak jsem to nedokázal z daného místa vyfotit, fotil jsem to do čtverce, není to dodatečný ořez „z nouze ctnost“, věděl jsem jak to fotím. Krok vpravo jsem udělat nemohl, je to trošku škoda, nijak to neomlouvá, přes to všechno si myslím, že ta fotka má atmosféru, která přebíjí ostatní nedostatky. Myslím, že není špatná.

reagovat
Sobota 31. července 2010 ve 14:57 ® sus1 reakce na …

ZN> Kousek bych ,,upicnul" dole a jestli by to šlo,tak kousek přidat toho kamene na levé straně.:-)
Jinak je to tam asi príma,co??:-)

reagovat
Sobota 31. července 2010 ve 14:05 ® regulus reakce na …
regulus

ZN> moc povedený …

reagovat
Sobota 31. července 2010 v 9:25 ® ZN
ZN

už jsem tady dlouho nic nedal, tak jedna z tohoto týdne.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14460.jpg
Sobota 31. července 2010 v 1:12 ® osprey reakce na …
osprey

Daffne> Ostrá světla a stíny. Za jasných letních dnů je to problém.

reagovat
Pátek 30. července 2010 v 15:16 ® Daffne
Daffne

Jak.novi> Jak to vidíš zde?

reagovat
foto/forum/2010/th-img14452.jpg