Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 791.894 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 16. července 2010 v 19:45 ® osprey
osprey

No a toto věnuji kamarádům Liborovi a MPčkovi. Opeřence sem už dlouho nikdo nedal.

Za povšimnutí stojí poslední fotka – dostat do jednoho záběru kachnu, kapra a slípku zelenonohou, která si navíc zrovna přetahuje oko mžurkou, to se jen tak nepovede. Pokud jde o fotografické kvality tohoto snímku, nedělám si iluze:-))

reagovat
foto/forum/2010/th-img14397.jpgfoto/forum/2010/th-img14398.jpgfoto/forum/2010/th-img14399.jpg
Pátek 16. července 2010 v 19:42 ® osprey
osprey

A ještě trochu…

To bílé je koniklec nevím jaký, poslední lilie zlatohlavá.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14394.jpgfoto/forum/2010/th-img14395.jpgfoto/forum/2010/th-img14396.jpg
Pátek 16. července 2010 v 19:41 ® osprey
osprey

Pár fotek tatranské květeny (arnika, dřípatka karpatská, zvonek alpský), aby tu bylo veseleji.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14391.jpgfoto/forum/2010/th-img14392.jpgfoto/forum/2010/th-img14393.jpg
Čtvrtek 15. července 2010 ve 22:41 ® Libor
Libor

iceman> bylo to komplikovanější tou scénou, ona má myslím 20cm od čipu, jenže já tam chtěl mít i ten prut, takže jsem to bral na široko, a když jsem to zkoušel tak jak jsem psal, už mi to nebralo, protože „na široko“ tu mouchu už máš docela malou.. .Nevím jestli jsem to napsal srozumitelně :-)

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 ve 22:35 ® iceman reakce na …
iceman

Libor> jak jsi bojoval s tou Sigmou? Vždyť ta ostří i na objekt 1 cm před sklem. Nebo jsem to špatně pochopil.

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 ve 20:13 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> vystihl jsi to přesně :-)

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 ve 20:11 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> potěš pánbůh, to jde dobře když ti někdo pomůže, sám se z toho zblázníš :-)

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 ve 20:09 ® Sander reakce na …
Sander

Libor > v neděli jsem měl nějakou kreativní náladu, chytal jsem tlouště a občas mezitím skočil do vody se schladit. No a tak mě napadlo trošku zalaborovat s fiškou ve vodě, třeba v ruce ji „položit“ na hladinu aby byla vidět jen ryba, cvaknout ji společně s dobrým sbvětlem a nějakým fajnovým pozadím (a že ho tam bylo dostatek), ale napadlo mě to pozdě, už jsem pak nechytil ani šupinu. Ryby to byly krásný, myslim že si tam o víkendu ještě sjedu.

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 ve 20:08 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> Já bych zapíchl tu mouchu do objemnějšího klacku – něco se strukturovu dřeva nebo aspoň kůry. Ale vím, jak to chodí.. Člověk fotí s tím, co má.

Asi jako když se vyřítím s wobem, který potřebuju vyfotit do článku, na zahradu a hledám kámen, na kterém jsem ještě nefotil:-))

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 v 19:47 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> dobrej nápad, chtělo to vyšší clonu.., asi by to bylo lepšejší, to mě nenapadlo.

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 v 19:44 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> Já myslím, že celkem dobrý, víceméně sis odpověděl sám. U té poslední mi vadí malý podíl ostrého obsahu.

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 v 19:33 ® Libor
Libor

tak do mě, toho beatla rohatýho jsem v poměrně ostrém slunci líp nezvládnul, bléskal jsem na něj, abych vykryl stíny a líp jsem to nedovedl, to oranžové pozadí jsou moje broďáky ozářené nízkým sluníčkem. U motýla jsem jako vždy měl problém dostat ho celého do hloubky ostrosti. Poslední fotka měla mýt jako hlavní motiv mušku. Vše se mi ale pokazilo, protože je muška malá a i se sigmou 17–70 jsem bojoval s potřebou co nejmenší zaostřitelné vzdálenosti.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14377.jpgfoto/forum/2010/th-img14378.jpgfoto/forum/2010/th-img14379.jpgfoto/forum/2010/th-img14380.jpg
Čtvrtek 15. července 2010 v 19:17 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> ty sis to zrkadlo kupoval aby Ti leželo doma v báglu nebo co? :-) , šup sem něco, ať tu evropu doženeš.

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 v 19:08 ® osprey reakce na …
osprey

Sander> To víš, lidi se courají bůhví kde, za fotky dostal za uši i redaktor (právem, i když předem varoval, že nejsou nic moc), bude třeba počkat na dlouhé zimní večery.

Já teď nefotím v podstatě nic, co bych chtěl někde šířit. A navíc musím zlomit to prokletí velké ryby. I kdyby na chleba nebylo.

reagovat
Čtvrtek 15. července 2010 v 18:00 ® Sander
Sander

Tak takhle by to nešlo.
Tímhle tempem tu Evropu nedoženem.

reagovat
Pondělí 12. července 2010 ve 23:28 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> Minule jsem lezl do 1700 m, teď do 2300 m a měl jsem na to o dvě nebo tři hodiny míň.

Navíc jsem zjistil, že rok za klávesnicí mi na kondici nepřidal.

Prostě v tom nic nehledej, dal jsem sem pár obrázků kopců, po kterých jsem lezl.

reagovat
Pondělí 12. července 2010 ve 23:18 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Vcelku s tím souhlasím. Je to focené ve tři odpoledne, při sestupu z kopce, kdy jsem povlával sto metrů za rodinou. S ohledem na to, že jsem věděl, že to žádná sláva nebude, jsem neopouštěl turistický chodník a nešlapal do těch kytek (eroze způsobená turisty je tam všudypřítomná a pěkně mě štve, takže člověk musí začít u sebe).

Dál jsem v životě neměl větší potřebu širokého skla než tam (hora není ryba). Jenže ho prostě nemám. 24 mm x 1.6 je moje minimum a skoro pořád to bylo moc. No a konečně – s polarizákem svádím tvrdý boj. Buď polarizuje málo nebo to úplně zazdí.

Možná mám i lepší fotky, nevím. Ale musely by se povést náhodou, ne mým přičiněním. Když jsem přijel, stáhl jsem to do počítače a pár jich narychlo vybral. Jsou to obrázky bez ambic – jak jsi napsal, kopírování reality. Jak pravil Lubo O, kterého jsem tam potkal – buď chodíš nebo fotíš. Já hlavně chodil.

Každopádně děkuju.

reagovat
Pondělí 12. července 2010 v 15:46 ® Libor
Libor

osprey> takové ty co jsi mi ukazoval z minula byly mnohem lepší. Pamatuju si nějaký kopec s loukou, ta byla fakt dobrá. U těchto fotek souhlasím naprosto se ZN. Já bych tam šel fotit brzo ráno či večír, to jde ale špatně, muselo by se jít za tmy, nebo tam přenocovat. Ta květena, z té bych udělal hlavní motiv hned :-)

reagovat
Pondělí 12. července 2010 ve 14:33 ® ZN
ZN

osprey> tak jsem se k tomu dostal. Jen soukromý pohled. Třeba tato fotka, ale jde to s obměnama i na ostatní.

Tyto scény k focení na dovolené přímo svádí. Bohužel, člověk je na místě obyčejně tehdy, kdy světlo ideální není. To za prvé. Dále si tyto scény přímo říkají o vyjádření prostoru, hloubky. U tvých fotek to není (dlouhým objektivem to jde fakt mizerně). S kompozicí jsi si dle mého taky moc hlavu nelámal, i když ten šutrák k tomu vybízel. Stačilo jít kousek stranou, z šutráku udělat základní kompoziční prvek a fotka by byla jiná. Způsobů bylo v této situaci dost. Ono vůbec s těma šutrama jde udělat spousta věcí. Dále mi to přijde celé nějaké zapadlé, divné. Možná ten špatně použitý polarizák.

Fotky působí ploše, nevýrazně, focené bez nějakého záměru či myšlenky. Ofocení skutečnosti je prostě málo.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14350.jpg
Neděle 11. července 2010 v 18:30 ® skwor
skwor
reagovat
foto/forum/2010/th-img14327.jpgfoto/forum/2010/th-img14328.jpg
Neděle 11. července 2010 v 18:30 ® skwor
skwor

Drsná severská krajina

reagovat
foto/forum/2010/th-img14325.jpgfoto/forum/2010/th-img14326.jpg
Neděle 11. července 2010 v 18:08 ® osprey reakce na …
osprey

IV.TO.ŠIRDA> Vysoké Tatry. Já mám mnoho zájmů, jen je nestíhám. Některé jsem úplně odsunul k ledu, jiné provozuju okrajově.

To, že jsem se dostal na takováhle místa, beru jako obrovskou kliku.

reagovat
Neděle 11. července 2010 v 18:01 ® tomashr

kaktus> Celkem v pohodě, stačí i nějaký stolní scanner s podporou filmu, tak počínaje něčím jako je tohle: http://www.alza.cz/…-d100401.htm . Otázkou spíš je, zda se má cenu dneska takhle vybavovat – scanner 3,5–5 tis, něco stojí filmy a zpracování – když se pak podíváš na něco jako http://www.oehling.cz/…-150-4-0-5-6-[id-166256].html nebo http://www.oehling.cz/…6-dvd-zdarma-[id-174139].html , tak ti to asi bude vrtat hlavou…

Jinak já jsem asi jako jeden z mála tady ve fóru na analog plně vybaven -jak digitalizace, tak i domácí vyvolání všeho možného (i v barvě) a pořád to občas dělám, tak klidně dotaz rozveď. Stručně řečeno to už ale beru opravdu jen jako zábavu či řekněme „retrostyl“, reálný smysl to ale už nemá.

reagovat
Neděle 11. července 2010 v 17:26 ® kaktus
kaktus

Zdravím chci se zeptat zda jdou fotky z klasické zrcadlovky převést nějakým způsobem do PC,nebo prostě na CD,aby jste rozuměli kdysi jsem koupil Pentax Z-20 a myslím,že to není špatnej foták a je škoda,aby ležel ve skříni i v té dnešní digitální době

reagovat
Neděle 11. července 2010 v 17:24 ® IV.TO.ŠIRDA reakce na …
IV.TO.ŠIRDA

osprey> kde to bylo? Nádherná krajina,skoro jako v pohádce,ty lezeš i po horách?

reagovat
Neděle 11. července 2010 v 15:35 ® osprey reakce na …
osprey

Sander> Já jsem si říkal, že tě ten obrázek osloví:-D

Byla tam i jedna vodní plocha, která byla ještě komplet zamrzlá.

reagovat
Neděle 11. července 2010 ve 13:41 ® Sander
Sander

osprey > letní dírkařina je jeden z mých nejvíc nejhorších snů.

reagovat
Neděle 11. července 2010 v 1:14 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Opravdu si vyber. Tu, kde se ti to bude nejlíp popisovat nebo na ní najdeš nejvíc vad – nebo nejzjevnější.

Nejel jsem tam fotit a celou dobu jsem si byl vědom, že prostě jen dokumentuju krajinu, kde se pohybuju. Některých vad jsem si vědom, jiných určitě ne, další třeba nejsem schopen pojmenovat.

A nešetři mě. Občas tu kritizuju jiné, tak si můžu něco sežrat sám. Já si pak přeberu, co jsem ovlivnit mohl a co ne a pokusím se odnést si z toho něco do budoucna.

reagovat
Neděle 11. července 2010 v 0:42 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> možná si beru na své bedra hodně, ale přesto, u které chceš? :-)

reagovat
Neděle 11. července 2010 v 0:23 ® osprey
osprey

ZN> Vím, jsou to fotky z poklusu, za špatného světla, potřeboval bych tam kratší objektiv (nemám) a krajinu neumím – například ani nevlastním stativ.

Přesto bych ocenil, kdyby ses o nedostatcích těch fotek rozepsal konkrétněji. Aspoň u jedné.

reagovat