Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 791.952 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 30. června 2010 ve 22:38 ® osprey reakce na …
osprey

Rendy> Rád tě tu vidím – i tvoje fotky. Já na ty skvělé taky čekám. Kdyby to šlo samo, k čemu by to bylo?

reagovat
Středa 30. června 2010 ve 22:37 ® osprey reakce na …
osprey

iceman> Když vezmeš v úvahu nový stabilizovaný objektiv 70–200/2.8 IS USM II, tak je ten 70–200/4 opravdu levný. Zejména z druhé ruky.

A je to dobré sklo. Mám k němu vřelý osobní vztah.

reagovat
Středa 30. června 2010 ve 20:43 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> 24–105 je opravdu good, na jisté věci povedené sklo.

reagovat
Středa 30. června 2010 ve 13:45 ® iceman reakce na …
iceman

Rendy> Laciné … :-D :-D

reagovat
Středa 30. června 2010 ve 12:26 ® tomashr reakce na …

Libor> Já mám už dávno originál Canon (už z doby, kdy ty „čong-style“ ještě nebyly běžné). Novinkou je jen to, že jsem ho konečně zkusil i na ryby, pro jiné situaci jsem ho používal už dříve :-)

reagovat
Středa 30. června 2010 v 11:03 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> co jsi koupil za uhlový hledáček?

reagovat
Středa 30. června 2010 ve 3:05 ® Rendy

Když už jsem v tom posílání ještě dvě pohodové s duháky

reagovat
foto/forum/2010/th-img14237.jpgfoto/forum/2010/th-img14238.jpg
Středa 30. června 2010 ve 2:49 ® Rendy

Neví někdo co to je za můru?

reagovat
foto/forum/2010/th-img14236.jpg
Středa 30. června 2010 ve 2:38 ® Rendy

K 400D jsem pořídil 30D , koupil objektiv 70–200 4/L.Laciné poctivé sklíčko. Pěkně se pronese na krku . Trochu se motá při rybaření . Se sluneční clonou je to macek , ale už si zvykám

reagovat
foto/forum/2010/th-img14235.jpg
Středa 30. června 2010 ve 2:34 ® Rendy

Také se pokouším o focení ale ne a ne se povést to na co čekám

reagovat
foto/forum/2010/th-img14232.jpgfoto/forum/2010/th-img14233.jpgfoto/forum/2010/th-img14234.jpg
Středa 30. června 2010 ve 2:32 ® Rendy

druhý pokus

reagovat
foto/forum/2010/th-img14229.jpgfoto/forum/2010/th-img14230.jpgfoto/forum/2010/th-img14231.jpg
Středa 30. června 2010 ve 2:02 ® Rendy

Nevím zda se mi podaří vložit nějaký ten snímek

reagovat
Úterý 29. června 2010 ve 23:29 ® Libor reakce na …
Libor

jiris> zaostří a pak i třeba odpálí, ale nevím jakou máš. Ta moje má mezipolohu jako ji má spoušť foťáku.

reagovat
Úterý 29. června 2010 ve 23:12 ® Sander
Sander

Dneska jsem si připomněl vesmírnou rychlost kompaktu.
Never móre…

reagovat
Úterý 29. června 2010 ve 21:39 ® jiris
jiris

All – dalková spoušt. Zaostří se to a nebo se to jen odpálí. Díky :-)

reagovat
Úterý 29. června 2010 v 16:19 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> jj, já vím, jen jsem chtěl dělat chytrýho. Ale pozadí by mělo vliv i na toto, při tomhle světle to rozsah foťáku neveme, kdyby bylo pozadí světlé, vylezlo by to jisto jistě líp.

reagovat
Úterý 29. června 2010 v 15:30 ® Sander reakce na …
Sander

Libor > ten kontrast hodně podněcuje to zapadající slunce. Je to vidět i normálně okem, jak vše změní barvy. Pět minut po tom vyfocení už to bylo všechno ve stínu…
S tím pozadím je to jasný, ale víš co mě to stálo granulí aby si lehla aspoň takhle? :-)

reagovat
Úterý 29. června 2010 v 11:07 ® tomashr reakce na …

Libor> Jestli ti mohu říct něco z vlastní praxe, tak standardně pravidelněji využitelné ohnisko je někde od těch cca 17mm na fullframe (tedy cca 11mm na crop). Kratší ohniska sice lákají (sám o tom mírně přemýšlím), ale fotce opravdu prospějí jen v pár případech, jinak je to spíš taková marketingem tlačená móda a v galériích ty fotky vypadají spíš blbě :-((
Můžu ti říct, že už u té mé 17–40 na FF je při 17mm skoro každá fotka geometricky problém a chce to následné korekce v počítači – jde to, ale… No a pak je tu ten problém s filtry.
Někdy mi připadá, že má skoro větší smysl fisheye (mám jen na ty „lowend analog“) – tam už tu fotku zdeformuješ důkladně a záměrně, a pokud nad tím přemýšlíš, tak to vypadá někdy docela dobře. Klasické extrémní širokáče vypadají paradoxně daleko divněji – je to takové „zkreslení-nezkreslení“.
Jinak co se týče mých priorit v nákupech optiky, tak mám poměrně jasno – chtěl bych 24–105/4 IS L. Jsem ale momentálně finančně dost „potlučený“, koupit si to sice můžu, ale musel bych jít v podstatě do nuly, což mě nebaví, tak s tím pár měsíců počkám :-((

reagovat
Úterý 29. června 2010 v 10:54 ® Libor
Libor

tomashr> hodně jsem koukal na novou sigmu 8–16mm pro APS-C, ta by se mi líbila, jen na ní nemám peníze :-) , stojí 3–4× více než tyhle Samyangy.. ., třeba ale příliv těchto značek pohne do budoucna s cenami ostatních dolů.. .

reagovat
Úterý 29. června 2010 v 10:39 ® tomashr reakce na …

Libor> Libore podle mě ta jejich 14/2,8 je na 7D naprd – je to ekvivalent 22mm, ale bez možnosti použít polarizák, přechoďák atd. Pokud bys chtel něco takhle širokého na APS-C, tak máš lepší něco speciálně na crop, třeba Tokinu 12–24 atd. Samyang 14mm má smysl na fullframe, kde se dostaneš opravdu na těch 115 stupňů úhel (nebo tak nějak), na APS-C ti to ale udělá víc škody než užitku.

reagovat
Úterý 29. června 2010 v 10:36 ® tomashr reakce na …

ZN> Já se popravdě ty hodně širokoúhlé skla docela naučil využívat – 17mm na fullframe vůbec není marná. 14mm mě láká na vyzkoušení, obávám se ale toho, že na to prakticky nejdou filtry atd. a možná by se stalo přesně to, co píšeš, tedy že by to člověk použil jen občas. Hezké je od Samyangu i to fisheye, bohužel ale nedomysleli tu napevno přidělanou sluneční clonu – dobré na APS-C, ale bohužel na fullframe to udělá takový paskvil, zatímco bez té clony by to udělalo krásný kruhový záběr. Dokonce to prý lidi natvrdo řežou pilkou, ale takový drsňák přece jen asi nejsem :-)

reagovat
Úterý 29. června 2010 v 10:26 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> no to tedy, vypadá to dobře, koukal jsem na ně min. týden a přemýšlel jsem zda od nich nejít do něčeho hodně širokého.

reagovat
Úterý 29. června 2010 v 10:09 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> ještě jedna zkušební fotka.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14214.jpg
Úterý 29. června 2010 v 10:06 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> neměl jsem ho v ruce, ale reference podobné, jako u té 85-ky. Taky jsem ho sondoval, ale ten bych nevyužil prakticky vůbec, ležel by mi doma, stejně jak Nikoňácké dvoukilo. Ten mám snad 25 let a fotil jsem s ním tak třikrát.

Za ty prachy jsou to fakt mimořádná skla. Já tu 85-ku nijak zvlášť nepotřeboval, ale jako portrétní sklo, které využiju málo, výborný.

reagovat
Úterý 29. června 2010 v 9:49 ® tomashr reakce na …

ZN> Koukal jsem na něj, určitě zajímavý přístup udělat dnes v „AF době“ řadu poměrně kvalitních MF skel. Pro Nikon asi dobrá volba, u Canonu bych ale asi hodně váhal, zda nevolit radši Canon 85/1,8 za ne až zas o tolik vyšší cenu – světelnost jen o málo horší, ale plný AF s FTM…

Mimochodem neměl jsi náhodou v ruce od Samyangu 14/2,8? Ten pro změnu zaujal mně…

reagovat
Úterý 29. června 2010 v 9:18 ® ZN
ZN

Kdyby někdo chtěl koupit specifický objektiv, tak doporučuji http://www.daganet.cz/…n-p-642.html?… Mám ho teda jen 4 dny, ale koupil jsem ho díky referencím, zatím vyfotil tak 200 zkušebních fotek, ale moc se mi líbí, i když je to manuál. Clona 1,4 je skvost, kresba i při této cloně mimořádná. Za ty peníze fakt dobrá věc. Přikládám jedno zkušební foto.

reagovat
foto/forum/2010/th-img14213.jpg
Úterý 29. června 2010 v 8:38 ® Libor
Libor

Sander> je Ti dobře? nemáš teplotu?, že jsi nechal foťák na chatě… :-) Fotku s bíglem napravíš lehce, má to tu výhodu že ji můžeš udělat znovu(akorát nevím, jesli umí zívat na povel:-) ). Když bych Ti ji měl pohanit, tak je moc kontrastní, jsou tam přepaly, naopak čumák se pomalu ztrácí v tmavých partiích. Pozadí bych taky zvolil jiné než tu chatu, ta to rozbíjí. Prut samo měl být celej. Jako dokument pohodičky na chatě a vzpomínka na pejska je to ale silně pohodové foto.

reagovat
Pondělí 28. června 2010 ve 22:45 ® spike reakce na …
spike

Sander> :-) i v atlase jsou pěkné fotky

reagovat
Pondělí 28. června 2010 ve 22:36 ® Sander reakce na …
Sander

spike > sám sis určil cestu kde hledat :-)

reagovat
Pondělí 28. června 2010 ve 22:35 ® spike
spike

Sander> :-) myslel jsem třeba něco v archivu loni na podzim byli pěkné kousky ve Z lovu:-)

reagovat