Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 791.997 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 20. června 2010 ve 23:10 ® osprey reakce na …
-
tomashr> Co bych na toho chuděrku podseknutého řekl? Dneska jsem zprznil taky jednoho.
reagovat - Neděle 20. června 2010 ve 20:54 ® tomashr
-
A pak trochu serióznější fotky, ať tu zas jsou nějaké ryby…
reagovat - Neděle 20. června 2010 ve 20:43 ® regulus
-
Kosi pro dnešní den
reagovat - Neděle 20. června 2010 ve 20:38 ® tomashr
-
Jedna speciálně pro ospreye – když ho tak deprimují příliš malé štiky na přívlač, tak co asi řekne na tohle?
reagovat - Neděle 20. června 2010 ve 13:55 ® jiris reakce na …
-
regulus> a to si vem, že to bylo úplně černý. Hrál jsem si s expozicí a clonou.
reagovat - Neděle 20. června 2010 ve 13:35 ® regulus reakce na …
-
jiris> je to jakýsi modrozelený …
reagovat - Neděle 20. června 2010 v 0:00 ® jiris
-
Je mi potěšením
reagovat - Sobota 19. června 2010 ve 23:05 ® Sander reakce na …
-
jiris > když už víš kam si natočit pozadí, mohl by jsi sem hodit nějakej obrázek, když už máš nějaký čas to nový dělo…
reagovat - Sobota 19. června 2010 ve 23:04 ® jiris reakce na …
-
MP-E65mm> Vielen dank
reagovat - Sobota 19. června 2010 ve 22:20 ® MP-E65mm reakce na …
-
jiris> co se týká toho pozadí tam bych nic nevymýšlel a změnil ho. Foták takový kontrastní rozdíl nedá. Zkus zaimprovizovat, tráva, rákosí, les......koukni kolem sebe, ještě než něco chytneš najdi si místo (otázka několik vteřin). Někdo retušuje pozadí na fotkách ( důvod zde nemá cenu zmiňovat) přitom se stačí otočit a to co tam mít nechci ( v tomto případě nějaký rozpoznávaci znak)tak tam nebude. To samé platí pro tvé pozadí
reagovat - Sobota 19. června 2010 ve 14:05 ® Sander
-
Libor > příprava na zkoušky…
reagovat - Sobota 19. června 2010 v 1:28 ® regulus reakce na …
-
jiris> na dřívějších objektivech byla stupnice hloubky ostrosti, bylo to sice jen hrubý vodítko, ale bylo. Universální metr není, je to o tom jak si to zapamatuješ, jak si zvykneš, jak to v daným okamžiku odhadneš, jen jedna vzdálenost je neostřejší, tak si urči střed toho co má být ostrý. Mrkni na tento odkaz http://www.dobre-svetlo.cz/dof.php?… třeba ti to trochu pomůže, nafoť si pár referenčních fotek a pak už zbývá si to jen zapamatovat nebo pokud na rozdíl ode mne dobře vidíš, tak je na uzavření clony tuším někde na foťáku nějakej čudlík. Statický fotky problém nejsou, můšeš bez problému udělat několik fotek s různou clonou a s různým zaostřením, u dynamickejch to musíš střelit od voka, jestli jsi to trefil zjistíš až později. Fotím většinou na manuál i když u některejch fotek je asi vhodnější priorita čsasu nebo clony, jak kdy, ostřící body mám dycky na ruční výběr, ta automatika je napyču, alespoň pro mne a rychlý fotky fotím na AI SERVO a na pomalejší kulomet, nebo ho tam spíš mám nastavenej a většinou mačkám jednotlivý snímky ručně, jestli je to lepší nebo ne u ryb nevím na letadla jo, alespoň dle mýho.
reagovat - Pátek 18. června 2010 v 7:53 ® sus1 reakce na …
-
toulovec> Upřímnost je mě milejší
reagovat)
Se vším souhlasim,co se tejče kompoz,světla,atd.
Je to vyfocený u pangejtu z okýnka auta. - Pátek 18. června 2010 v 0:32 ® osprey
-
Tyhle fotky jsem měl do rubriky Z lovu, ale systém mi nebral fotky a tak jsem je nevložil. Dám je aspoň sem.
reagovat - Pátek 18. června 2010 v 0:25 ® osprey reakce na …
-
jiris> Hlavně neber moje odpovědi jako něco závazného.
Ai servo je fajn, ale vybírá si samo, kam ostřit. Pokud to stíhám, pořád přeostřuju kam chci já a maškám spoušť.
Ta všc s tím odleskem na hladině je trochu problém, taky mě to štve. Krajináři na to mají přechodové filtry, ale u ryb?
No a u té fotky ryby s rybářem bych ostřil na hlavu ryby, maximálně kousek za. Dobrý je na to kratší zoom s výkonným stabilizátorem. A opět lze přibleskávat.
reagovat - Pátek 18. června 2010 v 0:05 ® jiris reakce na …
-
osprey> aha, to ja one shot moc nefotím, fotím ten poslední all servro (objekt v pohybu). Je to chyba a sypu to. Asi se vrátím styl kompakt (fotit jen při kompozici, ktera je jakž takž), udělám 5 fotek ale třeba 2 jakž takž vyjdou než jich vysypat 15 a následně 15 vyhodit. U nás to slunce bylo ostré až až…
reagovat - Pátek 18. června 2010 v 0:03 ® jiris
-
osprey> Přesně tak v hledáčku to vypadá super, čas, clonu, různě zkouším a stejně je ta ryba většinou jak zracátko. Jak psal Zn, lidský oko to vnímá jinak a ta mašinka taky.
Přiblejskávání dělám občas taky, jem mě štve to oko potom, třeba u bolena je to skoro nutnost díky lesku. Tak to asi zhruba dělám. Pokud je poblíž lepší možnost – stín, něco méně ostřejšího. Tak to zkouším tam. Pokud nic poblíž není, tak na to radši se… Stejně bych nebyl s výsledkem spokojenej, no to nejsem ani tak.
Druhý dotaz, pozadí hladina rybníku, nebe v dálce – téměř vždycky přepal ikdyž je počasí třeba pod mrakem zhruba něco v tomto duchu http://chytej.cz/…andat-75.jpg daleko víc přepálené, ne ta hladina ve stínu, ta světlejší část. Zase tedy hledat jinou kompozici, že?
A poslední, fotím fotku ryba rybář – styl té výše – chci ostrého rybáře i rybu celé jako s kompaktu, dát co největší clonu a ostřit kam?
Někdy se mi prostě nelíbí styl fotek s malou hloubkou ostrosti, kdy je ostrá jen hlava ryby s okem.
Snad se zapojí více lidí…
reagovat - Čtvrtek 17. června 2010 ve 23:57 ® osprey reakce na …
-
jiris> one shot, priorita clony
Nefotím kulomet, sypu jednotlivé rány – na tu krátkou vzdálenost je hloubka ostrosti malá a automatika neví, kam chci ostřit. Kulomet mi přijde lepší s teleobjektivem – tam je změna ostřicí vzdálenosti relativně malá.
A pokud jde o odpad, je ho dost. Kor v tak pitomém světle, jako je poslední dobou skoro pořád.
reagovat - Čtvrtek 17. června 2010 ve 23:54 ® osprey reakce na …
-
jiris> Fotit na jiném světle – bez legrace. Odnes si to do stínu. Ideální je takový stejnorodý ne moc tmavý s dobrým pozadím pod rybou.
Na slunci je prostě ten dynamický rozsah scény takový, že to foťák nepobere.
Alternativně by se možná dalo přiblesknout, ale s rybou mi to většinou dělá potíže.
reagovat - Čtvrtek 17. června 2010 ve 23:53 ® jiris
-
Z X fotek v pohybu, zdolávačky, jich mám ostrých fakt málo. Teda ostrých tam, kde chci já
Osprey – jaký prosím používáš AF režim, díky
reagovat - Čtvrtek 17. června 2010 ve 23:48 ® jiris
-
Prosím o radu, co udělat jinak. Jde mi o přepaly, stíny, světlo atd.
reagovat - Čtvrtek 17. června 2010 ve 23:13 ® toulovec reakce na …
-
sus1> děkuji ti kamaráde :o))) jinak světlo napyču, barvy napyču, kompozice napyču ale námět jsi vybral nááádhernej :o))) ale za snahu ti dávám dvě mínus :o))
reagovat - Čtvrtek 17. června 2010 ve 22:26 ® filip111
-
poradíte mi někdo? bratr schání nový foťák, kouká po Canon eos 550d, nevíte někdo nějaké rozdíly mezi 500d a tou 550d? příp. nějaká doporučení? Značku by chtěl canon, máme objektivy, shání jen tělo. jde o focení rodinných fotek a dovolených. žádné náročné focení se asi konat nebude. Díky
reagovat - Čtvrtek 17. června 2010 v 19:39 ® sus1 reakce na …
-
džigit> To nemohl,cestoval jsem normálně a né jako tichej blázen.
reagovat
Nebylo po ruce nic. - Čtvrtek 17. června 2010 v 17:38 ® džigit
-
sus1> tež si tam mohl pověsit pár splávků,či woblerů pro vetší stylovost do „rybářského“ fóra
reagovat - Čtvrtek 17. června 2010 v 17:09 ® sus1
-
Dneska jsem jich cestou několik minul,tak jsem si vzpoměl,že to tady někdo rád.
reagovat - Čtvrtek 17. června 2010 v 9:59 ® MP-E65mm
-
ZN> taky mě to problesklo hlavou
reagovat - Čtvrtek 17. června 2010 v 9:47 ® džigit
-
tak už si taky něco vyfotím
reagovatSoučástka 435 peněz a práce na výměně 6,5 hod x 350 :-/ to už je na úrovni autoservisu
že já maloval ty kosočtverce…
- Čtvrtek 17. června 2010 v 0:00 ® sus1
-
jiris> Moc,už mě schladla i káva.
reagovat - Středa 16. června 2010 ve 23:59 ® sus1
-
Jak.novi> Také není v podstatě o čem diskutovat.I já to beru jako za ukončené.
reagovat