Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 792.048 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 7. června 2010 ve 22:33 ® Libor
-
Sander> s houbama taky blbnu, není to uplně jednoduché, ale dobré výsledky se nechají dosáhnout snadno, protože houba nikam neuteče
reagovat. Máš tam toho blesku moc a potřeboval by jsi externí, aby jsi osvětlil i stíny pod kloboukem. http://jablib.cz/houby.php
- Pondělí 7. června 2010 ve 22:04 ® tomashr reakce na …
-
spike> Po ruce ne, musel bych zapátrat. Hodně se toho totiž ještě fotilo na kinofilm a v tom takový pořádek nemám
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 21:04 ® Sander reakce na …
-
tomashr > přežily, jednu a mírnou, a to jsem se ještě musel hodně snažit – přikrmovat. Nevím jestli by daly třeba tu letošní. Spíš ne.
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 21:04 ® spike reakce na …
-
tomashr> máš v pc nějaké na ukázku?(houby)
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 21:00 ® tomashr reakce na …
-
Sander> Přežily ve volné přírodě zimu?
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 20:59 ® tomashr reakce na …
-
Sander> No,smutná pravda je, že jediná opravdu kvalitní cesta je stativ… Blesk jde, ale jak říkáš – raději s kabelem mimo foťák, ať můžeš svítit od země. Ideálně navíc s nějakým difuzerem. No celkem opruz, ale když k tomu máš důvod/motivaci, tak to není zas takový problém.
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 20:44 ® Sander
-
tomashr > psal jsi že jsi fotil houby – mohl by jsi k tomu poskytnout pár rad, poznatků? Čím, jak, kdy…
reagovat
Já to dneska zkoušel, v tom lese je prd světlo, s bleskem mi to nejde a vůbec se to fotí celý na sviňu.
Jediné co jsem postřehl, že s tím bleskem by se to asi mělo fotit jen na výšku, kvůli stínu pod kloboukem. - Pondělí 7. června 2010 ve 20:41 ® Sander reakce na …
-
tomashr > fajn zvířata, těch mi prošlo rukama asi deset. Pak jsem to neukočíroval, pár mi jich na chatě zdrhlo a zařídili si svoje eseróčko mezi kovovým plotem a pámelníkem
reagovatBylo jich tam v dobách prosperity určitě dvacet, divocí že jsem se k nim nepřiblížil ani na pět metrů.
- Pondělí 7. června 2010 ve 20:01 ® tomashr
-
Tak tohle máme doma – asi 2,5 dne staré… Zatím je nechci týrat focením, tak omluvte ořezanost atd.
reagovat - Pondělí 7. června 2010 v 18:24 ® sus1 reakce na …
-
Libor>
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 14:03 ® Libor reakce na …
-
MP-E65mm> no to světlo z blesku se v těch světlých partiích jakoby ztratí (není vidět) ale stíny prosvětlí. Je to právě ta metoda fill-in.
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 13:41 ® MP-E65mm
-
Libor> no ale pokud mám situaci kde mám ostrý stíny a budu je chtít vykrýt bleskem tak ty partie které " jakoby expozičně vycházejí dobře" se mi přesvětlí, nebo se pletu? je méně pravděpodobné dovolím si říct , že teměř nemožné aby si osvětlil pouze ty partie které chceš aniž by si nezasáhl ty ostatní ..............
EDIT: jinak dnes začali, roste roste...........
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 13:12 ® Libor reakce na …
-
sus1> difuzér na blesk ano, ND8 mám šroubovací. S tím přebíháním bohužel nic neuděláš, kup si druhé tělo.. .
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 13:10 ® Libor reakce na …
-
MP-E65mm> nepochopil jsi mě, jde mi právě o prodloužení času, abych mohl použít třeba nižší clonu (potřeba rozmazaného pozadí) – pořád se totiž pereš s tím že Ti vychází velká clona.. .Kontrastní rozdíly řeší práve blesk.
Je to ta jedna z mála situací ve focení, kdy je potřeba světla méně.
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 13:02 ® MP-E65mm reakce na …
-
Libor> Libore myslím si, že použít na tuhle situaci ND filtr je blbost, furt tam budeš mít ten kontrastní rozdíl, akorát se ti prodlouží čas ale výsledek bude stejný
reagovatresp. tu světlou část budeš mít přesmahlou..........
- Pondělí 7. června 2010 ve 12:56 ® sus1
-
Libor> Ten filtr máš šroubovací nebo používáš cokin??( každému asi vyhovuje něco jiného).Mám též ND8 – Cokin.
reagovat
Přecházel jsem sem a tam (šero,ostré světlo),takže nevim, jak dobře bych tam neustále šachoval s filtrem.(i když?!, asi by se dalo).
Tak to jsem to asi dělal špatně,fotil jsem na Av a bez filtru.
Ještě mě napadlo,co použít rozptylku na blesk?? aby byl blesk jemnější?
S tím časem to vyzkoušim.Díky. - Pondělí 7. června 2010 ve 12:40 ® Libor
-
sus1> tak to dělám já, pokud nejde přesunout objekt:
Fotím na manual nabo prioritu času, nastavím si čas 1/250, protože takovou synchronizaci s časem zvládá blesk. Při takto slunečném počasí vychází ale čas určitě kratší takže:
- je potřeba snížit citlivost na nejmenší hodnotu
- dodržení max 1/250 pomocí clony (to má však nevýhodu že Ti vyjde třeba clona 10, pak už třeba použiji tmavý filtr, já mám ND8, ten mi dovolí použít nižší clonu).
Blesk: nechávám v režimu TTL, přičemž koriguji jeho intenzitu pomocí těla foťáku – tam dost často sleduju náhledy na displeji, aby výsledek byl akorát.
Poslední co, tak to tady napsal Empéčko, pokud vím že to půjde vyfotit jinde nebo jindy, nechám to na potom.
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 12:33 ® sus1
-
MP-E65mm> No, snad to časem tak bude.Když o tu fotku přijdu(nejen o tuhle),tak se nic neděje,ale pro příště.
reagovat
Když jsem dorazil a viděl tam to prostředí??stíny,tma,ostré světlo,tak mě to hned napadlo, jestli to nebude náhodou nahovno, jako tenkrát na té svatbě.(mluvil jsem tady o tom – polední světlo).
A taky bylo. - Pondělí 7. června 2010 ve 12:14 ® MP-E65mm reakce na …
-
sus1> nikam ho netahej a prostě to nefot, pokud nemáš přijatelné světelné podmínky. Nebo od toho nesmíš očekávat bůhví co
reagovatčasem poznáš jestli to má cenu fotit nebo ne. Uvídíš...........kolikrát se odehrává nějaké akce, ale díky špatnému světlu mě to nechává klidným a jen pozoruji (u focení kosů a mnohonohých potvor)
- Pondělí 7. června 2010 ve 12:06 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Nooo,už vidim , jak řečníka tahnu od lidí do stínu kvůli mé fotce.
reagovat - Pondělí 7. června 2010 ve 12:04 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Už jsem s nim fotil vícekrát,nevim, proč jsem ho nazap.Asi proto,že jsem si právě myslel,že je tam toho světla dost. Už jsem si s tim trochu ,,pohrál",ale nelíbí se mě to.
Ad>> Těch stromů už jsem taky haldu vyházel,než jsem je dones domů,tak se znich stal podzimní obraz.
reagovatviz barva – zelená.
- Pondělí 7. června 2010 v 11:58 ® Libor reakce na …
-
osprey> profesionál si odvede lidi do stínu..
reagovat - Pondělí 7. června 2010 v 11:56 ® ZN reakce na …
-
sus1> ono s tím okem a viděním je to vždycky problematické. Díváš se třeba na krásně zelený strom, vyfotíš ho a objektivně zjistíš, že tam té zelené moc není, protože je to plné světla, odlesků. Ale mozek si pamatuje, že listy jsou zelené, tak to vidíš prostě zeleně.
Co se blesku týče, při focení lidí (nejen)pomůže, určitě jo. Klasický příklad je člověk v kšiltovce, atd. Paradoxně nejvíc, pokud třeba hodně svítí slunko, či ten tvůj případ, ten je klasický. Musíš fotit s bleskem v režimu FILL-IN, což je vlastně jen dokrytí scény světlem. Ideální výsledek je, že není vůbec poznat, že jsi ho použil. Pravda, já třeba používám blesk velice málo.
Nemám rád blesk
reagovat - Pondělí 7. června 2010 v 11:47 ® sus1 reakce na …
-
osprey> No právě,přesně tak to vypadalo.Spousta světla ale i stínů.
reagovat
Ten blesk by to určitě trochu napravil. A profesionál??? o tom se mě zatim ani nezdá,natož to slovo vůbec použít. - Pondělí 7. června 2010 v 11:33 ® osprey reakce na …
-
sus1> Blesk někdy pomůže, ale taky všechno nespasí. Proto si fotografové přejou „dobré světlo“.
Ale to, o čem píšeš, je realita – oko si různé detaily scény vyzdvihne a doupraví. Foťák bere scénu jako celek a exponuje to „hromadně“ pro všechna místa naráz. Pokud je dynamický rozsah scény velký (moc jasů a stínů), často to ani nepobere.
Tady pak poznáš profesionála. A je to i jeden z důvodů, proč vím, že profesionál nejsem
reagovat - Pondělí 7. června 2010 v 0:32 ® sus1
-
ZN> Něco podobného jsem měl za dilema včera já (světlo).Fotil jsem nějaké lidi a bylo – jak píšeš,normálně krásně vidět,leč bohužel ve výsledku je půlka obličeje tmavá.
reagovat
Oko ,,vidělo '' světla dost,ale???!!…
stačilo jen zapnout blesk,no??! - Pondělí 7. června 2010 v 0:15 ® ZN
-
Sander> to je právě to úskalí. Ostříš na tu půlku, kde je množství světla x-násobně větší, než reálné množství všude jinde na focené scéně. Ty jsi naměřil 1/500-tinu, reálný čas focení ostatní scény mohl být klidně ve vteřinách, možná desítkách vteřin. Proto je to takto prakticky nefotitelné a fotí se to tehdy, kdy ještě světlo jakž takž je. Ono to stejně vyjde, jako kdyby byla už skoro tma, páč to je realita. A jak jsem psal, oko to vidí dobře, ale řídí ho mozek, ten to vyhodnocuje. A to už realita není, což samozřejmě fotka odhalí okamžitě. Dávám ti sem takový klasický příklad. Je to focené, když bylo ještě úplně normálně vidět. Všimni si, jak třeba záda rybáře jsou úplně černé, ten úbytek světla je prostě moc velký.
reagovat - Neděle 6. června 2010 ve 23:28 ® jiris reakce na …
-
MP-E65mm> škoda, ale aspoň máš to video. Teda máš to video, ne?
reagovat - Neděle 6. června 2010 ve 22:29 ® MP-E65mm reakce na …
-
jiris> co já bych si bez Vás počal
reagovatfotky nebudou neměl jsem energii to vyfotit
- Neděle 6. června 2010 ve 22:21 ® jiris
-
MP-E65mm> buď rád, že jsi s námi můžeš psát. Budou fotky?
reagovat