Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 792.135 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 30. května 2010 v 1:29 ® osprey
osprey

Na závodech ve Všenorech jsem kromě jiného fotil i kachny.

Kromě dvou fotek poměrně klasického vzezření přikládám i jednu, na níž demonstruji, jak vypadá ta kolegou ZN často citovaná „přidaná hodnota“. :-D :-D

reagovat
foto/forum/2010/th-img13755.jpgfoto/forum/2010/th-img13756.jpgfoto/forum/2010/th-img13757.jpg
Sobota 29. května 2010 v 9:44 ® sus1

jedna nepovedená.

reagovat
foto/forum/2010/th-img13746.jpg
Pátek 28. května 2010 v 17:14 ® zámek reakce na …

osprey> ok díky

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 16:40 ® osprey reakce na …
osprey

zámek> Musí mít maximálně 1600×1200 bodů. Jinak je systém nesežvýká. Jiné problémy nejsou.

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 16:11 ® zámek

hááá nejdou mi poslat fotky

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 15:54 ® zámek reakce na …

regulus> Něják mi blbne net nechce mi to poslat fotku do fora

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 15:52 ® zámek reakce na …

regulus>

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 15:51 ® zámek reakce na …

regulus> no chtěl bych to na pěkné fotky jsem ochotej utratit cca 7000–8500 abych mohl fotit aj jen tak pro zábavu posílám nějáké fotky co jsem dělal foťákem Olympus mjů mini a věřím že ze zrcadlovkou by ty fotky byli uplně jine daloko hezčí

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 15:40 ® regulus reakce na …
regulus

Zámek> ale ono se není nutný dívat po novém foťáku, jde především o to co ty od toho očekáváš. Přečti si naši debatu se spikem http://www.chytej.cz/…afovani-ryb/?… , prostě spoustě lidí kompakt z různých důvodů vyhovuje a někdo zase touží po zrcaldle, protože od toho focení chce něco víc než jen dokumentární fotky z dovolené a výletů. Tohle dilema si ovšem musí každej vyřešit sám.

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 15:03 @ Zámek

děkuji všem za přízpěvky podívám se po jiném foťáku. Jestli by někdo věděl o jiném dobrém foťáku za rozumnou cenu budu rád když se ozve sem a nebo pokud možno na e-mail Zamecnik11@seznam.cz

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 11:26 ® sethy reakce na …
sethy

Libor> to jo :-)

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 11:01 ® sus1 reakce na …

ZN> Já jsem ho tet na jednej akci používal a jak na něj nejsem zvyklej??docela mě to vadilo,právě ta váha.Fotil jsem teda celou dobu i s bleskem,takže ta váha tam byla.:-)
Jde asi jen o zvyk.

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 11:00 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> nechtěl jsem se v tom tak pitvat :-)

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 10:50 ® tomashr

Libor> Já bych měl k tomu co píšeš (fakticky dobře) jedno faktické doplnění a upřesnění. On totiž ten pojem „elektornická zrcadlovka“ je jednak totální kravina, ale hlavně české specifikum ve světě neznámé, které sem zatáhl svého času asi Neff. Všude ve světě se přístroje jako FZ50 značí jako EVF (tedy Electronic VievFinder), případně se občas objeví pojem „SLR-like“, tedy v překladu něco jako „jakoby zrcadlovka“, což je podstatně méně matoucí. Jinak souhlasím, že tyto přístroje přirozeně použitelné jsou, o tom není diskuse. Mě osobně proti pravým zrcadlovkám zatím u úplně všech digikompaktů a EVF bez výjimky jako asi nejotravnější omezení připadá dost pomalé ostření (zatím prostě nikdo nedokázal kontrastový AF odvozený v čipu rovnocenný samostatnému čidlu s fázovým posuvem u SLR). Z toho plyne i celkově pomalejší odezva atd. Naopak vlastní elektronický hledáček mě tolik netrápí (může být někdy i kladem), to samé je s tou hloubkou ostrosti (někdy vadí, ale někdy naopak). Druhou podstatnou vadou pak je to, že se žádný kompakt ani EVF s malým čipem ani neblíží možnostem moderních SLR při potřeba vyšší citlivosti – alespoň z některých kompaktů lezou výborné fotky při 80–100ISO, přijatelné tak do 200–400ISO, ale cokoli vyššího už jde hodně dolů. U zrcadlovek se člověk v přijatelné kvalitě dostane normálně až někam k ISO1600, u top modelů ale klidně i k ISO6400 či výše…

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 9:48 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> krom ostatních výhod je foťák s gripem stabilnější.

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 9:43 ® Libor reakce na …
Libor

sethy> čekla jsem, kdo se zeptá :-) , ale ono se to drží líp i takto.

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 9:24 ® sethy reakce na …
sethy

Libor> taky už ho skoro nesundávám :-) btw. proč, když tam ten grip máš, nedržíš foťák za něj (při focení na výšku)?

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 8:55 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> dost často, docela mi vyhovuje.

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 1:15 ® regulus
regulus

Zámek> soudě podle tvého příspěvku se v tom moc neorientuješ, tak jen upřesním to co napsal Libor do všeobecně srozumitelné řeči (alespoň doufám). Zrcadlovka je, když koukáš do hledáčku a pomocí optických „udělátorů“ se díváš na předmět fotografování přímo přes objektiv bez jakékoliv elektroniky. To co ty chceš, tak zobrazuje obraz z čipu fotoaparátu na displeji v hledáčku, obecně vzato je to takovej lepší kompakt. U zrcadlovky lze měnit objektivy, u toho co chceš ne. Hloubka ostrosti (to je to ostrý popředí a rozmazaný pozadí) je daleko menší (ten rozdíl mezi popředím a pozadím) než u zrcadlovky.
Pod termínem obyčejný foťák nevím co si mám představit, pokud to byl nějaký kinofilmový kompakt, tak je značně pravděpodobné, že fotky z tebou zvoleného foťáku i digitální zrcadlovky budou daleko lepší, pokud jsi měl kinofilmovou zrcadlovku (skoro všechno manuální a strkal jsi do toho kinofilm 36×24mm), tak fotky z toho foťáku co sis vybral budou z hlediska hloubky ostrosti značně jiný (ne špatný, ale ta hlobka ostrosti tam nebude tak znatelná), u zrcadlovky to bude velmi podobný. Zkus to trochu upřesnit, ale jak jsi popisoval to co chceš fotit, tak myslím, že tebou zvolenej foťák ti nejspíš bude vyhovovat.

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 0:15 ® sus1 reakce na …

Libor> Používáš batery grip pořád?? vidim, že ho máš ,, nasazenej ''.:-)

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 0:10 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> hezky to vyjelo..

reagovat
Pátek 28. května 2010 v 0:06 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> Sander> poznáváte to místo?

reagovat
foto/forum/2010/th-img13737.jpg
Pátek 28. května 2010 v 0:00 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Zámek> najdi si svého canona :-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img13736.jpg
Čtvrtek 27. května 2010 ve 22:13 ® sus1 reakce na …

Libor> Ale robustní jako zrcadlo,což je na ryby .....
no,malej compakt by možná kolegovi stačil, dle jeho požadavků.:-)

reagovat
Čtvrtek 27. května 2010 ve 21:58 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> je mnohem lehčí.

reagovat
Čtvrtek 27. května 2010 ve 21:53 ® sus1

Nebude na ryby ta FZ 50 nepraktická?? váha,velikost.Nebo je lehčí než zrcadlo?

reagovat
Čtvrtek 27. května 2010 ve 21:47 ® Libor
Libor

Zámek> ahoj, já vlastním DMC FZ 30, což je předchůdce FZ50, je to vlastně ten, co mám v obrázku uživatele. Souhlasím se ZN že je to dobrý foťák.

FZ 50 není zrcadlovka, je to tvz. EVF zrcadlovka (electronic view finder), což znamená že místo hledáčku je malinký display do kterého koukáš okem. Někdy se používá termín falešná zrcadlovka. Ostření u tohoto fotoaparátu je plně automatické nebo po přepnutí manuální pomocí tenšího kroužku na objektivu. Zoomování se provádí pomocí širšího gumového kroužku na objektivu. U tohoto fotoaparátu nelze měnit objektiv, je tam napevno. Fajn je výklopný display na focení od země nebo ve výšce.

U pravé zrcadlovky SLR (single lens reflex )koukáš do skleněného hledáčku a pomocí zrcátka uvnitř fotoaparátu vidíš ven přes objektiv.

reagovat
Čtvrtek 27. května 2010 ve 20:55 ® džigit

Zámek> pročti dobře recenzi,tam se dozvíš vše potřebné.Zrcadlovka to není,ručně to ostří pomocí přepínače a kroužku na objektivu.Pokud myslíš techniku malé hloubky ostrosti,tak jakýs výsledek dosáhneš,ale to by chtělo o focení něco přečíst…

reagovat
Čtvrtek 27. května 2010 ve 20:43 @ Zámek

džigit> ještě se chci zeptak kolega ZN napsal něco jako že to není zrcadlovka a tak jsem zmatený jeto nebo to není zrcadlovka

reagovat
Čtvrtek 27. května 2010 ve 20:41 @ Zámek

džigit> chtěl jsem něco načem si muž sám zaostřit atd… měl jsem dosud jen obyčejný toťák. Tím zaostřením jsem myslel něco na zpsob toho aby to co bude v popředí a co mám za učelem vyfotit pěkně zaostřené a mělo to takové ostré rysi a to v pozadí jako by rozmazané a naopak budu-li fotit neěco ve stromech nějáké ptáky atd… aby šel pták pěkně vidět a zbytek už nemusí být tak ostrý

reagovat