Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 792.271 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 18. května 2010 v 19:46 ® sus1 reakce na …

sethy> Už si čistil??:-)

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 19:42 ® sethy
sethy

Tak, fotky ze středy hotovy, ale že bych byl spokojenej se opět říct nedá :-(( ale pro dokreslení atmosféry by to mohlo k reportu stačit…

reagovat
foto/forum/2010/th-img13548.jpg
Úterý 18. května 2010 v 19:37 ® sus1

osprey> Ne,zkoušeno v obchodě.:-)

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 18:46 ® tomashr

Tak ať máte co drbat :-) Jinak ta druhá je ISO 12800 bez úpravy, bohužel tu nemám patřičný sw na odšumění.

reagovat
foto/forum/2010/th-img13546.jpgfoto/forum/2010/th-img13547.jpg
Úterý 18. května 2010 v 18:24 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Které dva filtry jsi srovnával? (za 500 a 3000) Byly by snímky na porovnání?

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 18:23 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Lidi sem chodí, toho bych se nebál. Nejsou to žádné tisíce, ale málo jich nebude. Tohle je nejdynamičtější a nejnavštěvovanější fórum na serveru vůbec. (je otázka, zda to není ve stylu „mezi slepými jednooký králem“, ale to už je jedno)

U těch fotek – tady je dost často něčí fotka k okomentování, ale takovou diskuzi jako moje nevinná poznámka o počtu pixelů to zatím nikdy nerozpoutalo:-))

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 16:27 ® ZN reakce na …
ZN

MP-E65mm> počkej, aby jsme si rozuměli a zase se nebavili o něčem jiném. Technickou částí myslíš co? Já tím myslím objektivy a foťáky, nemyslím tím technickou část fotografie, tzn. clonu, čas, filtry, třeba to protisvětlo, různé situace, které mohou při focení nastat. Ty dle mého od začátku diskuze myslíš právě ty objektivy a foťáky.

Souhlasím, že všechno souvisí se vším, tudíž by se to mělo diskutovat. Ovšem tady se to začalo točit prakticky pouze o těchto věcech. To nějakému začátečníkovi, který fotí na nějakou levnější zrcadlovku či kompakt, nedá vůbec nic, páč na to nedosáhne nebo ani dosáhnout nechce. Naopak, zajímá ho, proč má fotku takovou či makovou, proč tam má tu vypálenou oblohu, proč to viděl v reálu jinak než je výsledek na fotce atd. Je potřeba se ještě zamyslet, jestli sem vůbec nějací začátečníci chodí, jestli tady vůbec někdo hledá poučení, nebo je to jenom diskuze mezi 5–6 lidma.

Btw., po tvém příspěvku si připadám taky jak v Jiříkově vidění, hlavně po větě „No, ale co dál? myslíš že začátečník ví jak fotit v protisvětle krajinu. " jak je možné, že tu oblohu má tak krásně tmavou, já to mám vždy bez kresby“ tuhle větu si dle mého klade spousta začínajících fotografů a mohl bych pokračovat dál". To je přece to, co se tady od začátku až doteď snažím argumenty upřednostnit právě na úkor té techniky(foťáků).

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 15:49 ® sus1

Libor> Ten jsem měl,i ruce,ale asi na hov…:-) Kompozice???.­.......:-)) Sem se spíš optal na tu techniku.8-(

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 15:39 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> musíš použít třeba blesk aby jsi se zbavil těch přepalů a vykryl stíny. O kompozici nemluvím, ta je špatná, to je v rukách.

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 15:36 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Od tebe …,,jak je možné, že tu oblohu má tak krásně tmavou, já to mám vždy bez kresby".
Zkoušel jsem tet filtr za 3 tisíce a za 500setKč.,nedá se to srovnat.:-((
A jsme zase u té techniky.:-)

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 15:30 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Příště jim teda řeknu,at mají svatbu v jinou dobu.:-)
Bylo 14.00Hod.

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 15:26 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> ono fotit v pravé poledne je blbost sama o sobě :-)

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 15:24 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> To je ten problém, začátečník ( a nejenom on) když se podívá na fajn fotku (která má v sobě to kouzlo) tak si klade nespočet otázek jak byla pořízená a ted nemyslím jakým tělem, objektivem nebo deseti, dvaceti megepixelovým čipem (sám, ale víš je to první co ho zajímá) dejme tomu, že to uplně vynecháme. No, ale co dál? myslíš že začátečník ví jak fotit v protisvětle krajinu. " jak je možné, že tu oblohu má tak krásně tmavou, já to mám vždy bez kresby" tuhle větu si dle mého klade spousta začínajících fotografů a mohl bych pokračovat dál. Dle mého je potřeba si uvědomit, že ta technická část prostě a jednoduše patří k té druhé kterou nazýváte jak ji nazýváte. Samozřejmě samotné pitvání čipu fotku neudělá, ale to ví snad většina a není potřeba o tom zde provádět „opakované“ diskuze. Ano, je to trošku extrém (pro pár jedinců) nicméně musím říct, aniž bych se kohokoliv zastával, ta debata sem prostě patří, stejně jakákoliv co se fotografování týká.

To All> Někdy mi to tu opravdu připadá jak v Jiříkově vidění ( prosím ne Jirisově recyklovatelném vidění :-) )Docela bych uvítal kdyby si tu každý debatoval jak uzná za vhodné a nějaké usměrnování dle mého názoru není na místě.

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 15:22 ® sus1

Tak tady sem třeba ,,neveděl".:-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img13542.jpgfoto/forum/2010/th-img13543.jpg
Úterý 18. května 2010 v 15:20 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> máš pravdu, ty potřebuješ vždycky a při každém focení. Ale ty se může naučit úplně každý. I bez nějakého výtvarného vidění či cítění. A to dokonce velice rychle. Pak to jenom přenést do praxe a přidat trochu znalostí o kompozici a fotky se podstatně, ale podstatně zlepší. A toto využije úplně každý, i při focení rodiny či čehokoliv.

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 15:07 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> No, nejhorší na tom je, že to zjistíš až pak( už pozdě ) , jak píše ZN a vlastně to ani moc ,,nestojí"(obecně) to příště možná napravit.Ale vše je jednou poprvé.:-)

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 14:56 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> neboj, s tím si prošel a projde každý :-)

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 14:41 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> jasně, ale mnohdy k tomu aby jsi třeba vytvořil nějaký výtvarný záměr potřebuješ právě ty technické znalosti (např. hloubka ostrosti, vykrytí stínů, nasvícení atd. atd.). A jestli jsi myslel kompozici, tam s Tebou naprosto souhlasím.

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 14:32 ® sus1 reakce na …

ZN> Jo, k tomu trčení větví,atd z hlavy, použití filtrů( naposled focení svatby za ostrého slunce) se hlásim já.:-) Jak píšeš,dneska bych ,, asi věděl" , asi.:-)

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 14:25 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> to je právě to, žádný know how neexistuje. Fakt. Existují jen věci, jako je výtvarné cítění, osobité vidění, všímavost, atd. Pak je jen otázkou, jak se s tím člověk popere po technické stránce, ale to je až na druhém místě. Jasně, musí to do sebe zapadnout. Každému z nás je jasné, že to jednoduché není a i výborný nápad se může pohřbít tím, že člověk něco vidí, vyfotí a až velice pozdě si uvědomí, že tam trčí z hlavy strom, tam chybí kus ruky, nebo že se to mělo fotit s jinou clonou, s filtrem, zapomene se na úplně odlišný dynamický rozsah vidění než jsou možnosti foťáku, prostě nějak jinak se to podrbe. Ale komu se to běžně nestává, že. A právě v tom to je.

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 14:22 ® sus1 reakce na …

regulus> Nebudeš tu padesátku prodávat???

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 14:12 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> EOS 50D je super, šťourání se v pixelech je volovina.

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 14:09 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> Ryby jsou na focení těžký, je potřeba aby se sešlo několik podmínek aby mohla vzniknout fajn fotka. S kosákama je to snažší, ale je to taky řehole. problém v tomto žánru je, že se to nenechá nijak moc dlouho aranžovat, ryba Ti lekne a pták uletí. Jó krajina, to je jiná, ale sem asi nikdo svoje know how nepustí :-)

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 14:08 ® džigit reakce na …

toulovec> ta „napyča“,to je nějaká rostlina? :-D

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 14:07 ® sus1 reakce na …

toulovec> Dej sem radši nějakou fotku.

Psal jsem včera, že by to chtělo ,, novou krev" a ne starou …:-))

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 14:06 ® sus1 reakce na …

Libor> To bych neriskoval, at nepřídeš zbytečně o zub.:-))

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 14:04 ® Libor reakce na …
Libor

toulovec> fakt si s ním jel tím vlakem? Můžu u nás v hospodě říct že se s tebou znám? 9-)

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 13:55 ® toulovec reakce na …
toulovec

regulus> kecáš vole, techniku máš napyču, ruce máš napyču, voči máš napyču :o))) a nehádej se, já tomu rozumím, bo jsem jednou jel vlakem s Kubou Vágnerem. :o)))

reagovat
Úterý 18. května 2010 ve 13:02 ® regulus
regulus

tomashr> jen krátce k technice, moje reakce jsou možná trochu osobní, ale jen z toho důvodu, že jsi napsal co jsi napsal, takže jsem se snažil zjistit co že je špatně, nic víc. V té době jsem zvažoval 40D a 50D, dost dlouho jsem vybíral který tělo koupit. Jsem přesvědčen, že jsem vybral z mýho pohledu lepší variantu a to jestli někdo něco chválí či ne je mi srdečně jedno. Máš ale pravdu, že kdyby jsi napsal to samé o nějakém jiném foťáku, tak ani nepípnu, ale jen proto, že by mne to nezajímalo.

Dost možná máš pravdu, že úkol na určité téma není nejšťastnější řešení, ale mě třeba skoro všichni ti kosi a hmyzáci připadnou na jedno brdo, vlastně ani nevím jestli se mi to líbí či ne. Když se tu sem tam objeví nějaká ryba, tak způsob jak je to vyfocený … no prostě mě tenhle typ fotek jaksi nedokáže oslovit. No a zdrbnout fotku, to je jednoduchý, ale pokud chceš něco kritizovat, musíš taky napsat jak by jsi to udělal ty sám a popravdě v mnoha případech nevím co k tomu napsat, protože bych takovou fotku prostě vůbec nefotil.
Jak jsem psal, není nápad jak to oživit, jaký téma hodit do placu a dost možná je nás tu relativně málo a naše objekty zájmu jsou patrně značně rozdílné.

reagovat
Úterý 18. května 2010 v 11:38 ® sus1

džigit> Kdyžtak na to koukam,tak skoro vyjde na stejno.:-)

reagovat