Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 843.551 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 26. dubna 2010 ve 20:04 ® toulovec reakce na …
toulovec

Libor> mám obavu že takovýho už letos nelapím

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 19:56 ® Libor reakce na …
Libor

toulovec> dával jsi do vnadící směsi červenou papriku? :-)

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 19:54 ® Libor
Libor

sus1> já nevím, nikdy jsem to nedělal, ale filip111 myslím do HDR fušoval.

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 19:51 ® sus1 reakce na …

Libor> Tři.:-)

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 19:49 ® toulovec
toulovec

tak jsem fotil rybu zevnitř :o)) viděli jste už takhle krásně červený maso u českýho duháčka?? Když přežijou zimu, je to mazec, mňam.........

reagovat
foto/forum/2010/th-img13176.jpg
Pondělí 26. dubna 2010 v 19:45 ® Libor
Libor

sus1> ano, vyfotit dvě fotky :-) , ostatní je věcí vkusu.

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 19:17 ® sus1

Existuje nějaké obecné pravidlo jak na HDR?

reagovat
foto/forum/2010/th-img13175.jpg
Pondělí 26. dubna 2010 v 17:19 ® tomashr reakce na …

sus1> Jojo, já s tím vláčákem už v minulosti „na těžko“ chytal taky, to není nic neobvyklého. Změna by byla jen v tom, že dosud to vždy bylo jen takové nouzové použití, teď ale vím o jednom fleku, kde by to při dobrém sladění mohla být velmi vhodná, možná dokonce optimální, sestava.

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 17:04 ® Libor
Libor

tomashr> takhle jsme chytali velice jemně, říkalo se tomu „na houpačku“.

K fotopivu: nějak jsem tu tvou informaci přehlídl, a navíc bych stejně nemohl..

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 17:01 ® sus1

tomashr> S 2,5 špičkou by to asi taky šlo,jen to vyzkoušet.:-)

Jinak s tim vláčákem?? Znam jednoho od nás,kterej vláčí 2,70 tkou.Skon­čí,popojede na stoják,připne srkačku a chytá dál,krmení má v autě a vcelku má úspěch.:-)

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 16:58 ® tomashr

sus1> Ono teda mezi náma – jak jsem psal i do diskuse na MRKu pod Maťákovo video, tak když se vezme princip té „dědkovské bobkařiny“, ale poněkud se to zmodernizuje a zjemní, tak je to hodně zajímavá metoda lovu. Když se zamyslím nad touto improvizovanou sestavou, tak bych měl u feederu docela problém udělat takto jemnou sestavu a lehkou zátěž – proti těm pár bročkům by se špička a vlasec dopnula jen dost těžko. Na stojáku to má podle mě potenciál docela velký, zrovna na tom fleku, kde jsem chytal se zmíněnou matchkou, by možná s ohledem na stísněný prostor byl z mých prutů ideální jemný vláčák 270cm s podobnou sestavou, jakou jsem popisoval.
Na řece je to něco jiného, tam má podle mě feeder výhod spoustu, ale na stojácích by se dalo s konceptem „vylepšené bobkařiny“ pracovat velmi slušně…

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 16:55 ® Sander reakce na …
Sander

sus1 > teda nevím jestli se tomu dala říkat chůze, ale došel jsem až k automatu na kafe, takže asi jo.

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 16:52 ® sus1 reakce na …

Sander> Nooooooo??!:-) Caprfild.:-))

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 16:50 ® Sander reakce na …
Sander

sus1 > čoveče oproti včerejšku mnohem lépe. Dneska už jsem šel z oběda s berlema přes rameno :-D

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 16:48 ® sus1 reakce na …

Sander> Nazdar Pejraku,tak jak to běhá???:-)

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 16:47 ® sus1

tomashr> Něco jako předšpičkovej policajt na feedru.:-)) Taky to funguje ( prej ).:-))

Ještě teda k tej bolonce.Při mém prvním skládání,jsem předposlední očko ,,rval" dolů,myslejíc,že to tak je a najednou rup??!!a špička zůstala v ruce.A bylo rázem zbaleno.:-)

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 16:42 ® Sander reakce na …
Sander

tomashr > asi jako mušák ve vidličkách :o)

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 16:40 ® tomashr

Libor> Hele ať ze mě máte srandu – já mám dobrou trapárnu právě s boloňou… Předminulý víkend jsem ji vytáhl a docela to šlo – různé ryby, některé i hezké – rybářsky naprostá spokojenost. Fotograficky jsem byl taky spokojen – vymyslel jsem takový podle mě docela hezký úhel záběru v ruce vedle boloňky – podle mě by to bylo hezké. No – možná, výsledek nevím, protože jsem doma zjistil, že jsem jaksi den předem zapomněl do foťáku vrátit kartu – takže vše do prázdna, grrrrrrrrr :-| :-/

Mimochodem s plavanou vůbec letos funguji svérazně – předevčírem jsem vytáhl (a sežral) prvního letošního kapra. Ale jak – asi druhým hodem jsem urval na stromě waggler a zjistil, že jaksi nemám náhradní. Tak se šlo na improvizaci a výsledkem bylo, že se kvalitní matchka 420cm použila s policajtem na klasickou „dědkovskou bobkařinu“, pravda vlasec byl o dost tenčí než je „důchodcovský standard“ a jako olůvko jen asi 5g mačkacích bročků – fungovalo fakt dobře :-) Ovšem tedy pohled na matchku s policajtem mezi očky byl pro bohy :-D :-D

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 16:36 ® sus1 reakce na …

regulus> Jestli si nejsi jistej?s čištěním čipu?? ptej se.:-))

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 16:28 ® sus1 reakce na …

Libor> To vůbec nevadí,v pohodě.:-)

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 ve 14:39 ® tomashr reakce na …

regulus> Hele teoreticky máš samozřejmě pravdu, ale praxe je taková, jakou popisuji… Asi je ideální to „omést“ nějakým elektrostaticky nabitým štetcem od VisibleDust, to odstraní prach (i ten tebou zmíněný „písek“) a pokud tam budou nějaké „blemcy“, tak to je právě možný cíl pro lenspen.

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 ve 12:39 ® Libor
Libor

Sander> na boloň se ani neptej, ještě jsem to ani neřešil, nestíhám důležitější věci.

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 11:57 ® Libor
Libor

sus1> Drozd kvíčala – turdus pilaris

Edit: pardon, vidim že už ti bylo dříve odpovězeno :-)

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 11:14 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> možná se mýlím, ale zvlášť v těch polních podmínkách bych to na ten čip nepoužil vůbec a to z jednoho důvodu. Čip samotnej, je kus křemíku, to by asi problém nebyl, ale z čeho je ten filrt před tím naprosto netuším. Dostane se ti tam malinkatý zrnko nějakýho tvrdýho bordelu a neštěstí je hotový … :-93;

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 8:20 ® tomashr reakce na …

osprey> Já to na čip nikomu neradím (ani to sám neužívám) jako „standardní metodu“, to by rozumné nebylo. Může ti to ale vytrnout trn z paty při nějakém polním čištění dále od civilizace…

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 1:12 ® sus1 reakce na …

regulus> No,přemejšlel jsem o tom.Když svítí slunce a mam brejle na očích??tak uvnitř vidim prd,myslim tim hodnoty.:-) Pokud bych fotil bez nich,tak to nepomůže??

reagovat
Pondělí 26. dubna 2010 v 1:08 ® regulus
regulus

K těm E Bayovým věcem, je toho spousta, co se dá sehnat za úplně srandovní prachy jsou to často ptákovinky který použijete jen sem tam, ale vzhledem k ceně se vyplatí to tahat v batohu, u nás by jste se na to vzhledem k ceně vykašlali. Ten LensPen jsem si koupil hnedka jak jsem měl foťák, potřeboval jsem vypucovat ty prakticový objektivy i když tu štětku mám ještě z dob kinofilmu, ale ten uhlíkovej udělátor na druhé straně je fakt dobrej. Objednal jsem si i tohle http://cgi.ebay.com/…230445016109?… a popravdě, jak to přišlo, tak to okamžitě frčelo na aukro, bylo to k ničemu. Pokud třeba ztratíte krytku na objektiv, tak ji od čongů koupíte za pár šupů klidně i s nápisem Canon, Nikon nebo bez něj, cena originálu je někdy až neskutečná.

reagovat
Neděle 25. dubna 2010 ve 23:35 ® sus1 reakce na …

osprey> Zkoušel jsem to a jde to,fakt.:-)

reagovat
Neděle 25. dubna 2010 ve 23:33 ® osprey
osprey

tomashr> Tu věc používám na objektivy (jen od jiného výrobce nebo pod jinou značkou), je fakt skvělá.

Na čip bych si s tím netroufl, asi jsem srab.

reagovat
Neděle 25. dubna 2010 ve 23:32 ® sus1

tomashr> Já ji vlastnim taktéž,stála mě 200Kč a zatim gut.:-)

Koupil jsem si difuzér na blesk v Čechách?!!! za 120Kč i s poštou a na Oehlingu stojí něco kolem 500Kč.

reagovat