Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 843.674 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 20. dubna 2010 v 19:25 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> což je pro mě nová informace, teď si kladu otázku, zda se investice do takové knížky vyplatí když je na webu. Na to si musí odpovědět každý sám, samozřejmě.

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 19:21 ® tomashr

MP-E65mm> Dlužno dodat, že ta zde odkazovaná kniha „Mistrovství v DSLR“ je do značné míry jen přepisem právě tohoto webu (oboje má stejného autora, takže je to i celkem logické).

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 19:17 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> http://www.fotoroman.cz/ jeden klik, levný,rychlý.­...........ale není to knížka, no.

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 18:44 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> já se ale vůbec nebavil o Sanderovi, popravdě mne ani nenapadlo, že to na něj vztahuješ, myslel jsem to v obecné rovině tzn. někdo kdo začíná a popravdě o tom moc neví.

BTW co jsou to základní informace??? ;-)

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 18:18 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> Já, logicky nemohu přečíst všechny knížky, které na trhu jsou. Ty, co někde doma mám, mi řeknou informace, které mi zodpoví jeden klik na webu. Já se přiznám, nejsem žádný „knihomol“ a rozhodně tady neshazuji knížku jako takovou, ale informaci, která je v knížce obsažena. Nechtěl jsem to stavět tak aby to vypadalo, že bych nadřazoval internet nad knížku. Sander ty zakladní informace má, takže u něj je to opravdu jen o praxi. Pokud mu někdo ukáže směr a tím samozřejmě myslím směr praktický, tak ho to posune mnohem dál, než kdyby hleděl do knih. No a co se fotografa týká, věřím, že každý si najde snímky, které ho osloví a je jedno jestli se jedná o kreativní fotografie, protože stejně jako v každé jiné profesi i fotograf se vyvíjí. Co já vím co budu fotit za pět let, nebo co budeš fotit ty.

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 17:49 ® ZN
ZN

speciálně pro MP-čka:-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img13133.jpg
Úterý 20. dubna 2010 v 17:46 ® ZN reakce na …
ZN

MP-E65mm> já už fakt nevím. Vždycky to co napíšu překroutíš jiným směrem. Já to tak přece vůbec nenapsal. Víš co, kašlem na to. Je pěkně, jdu roztopit gril, naliju si vínečka.

Btw., nečteš, nevíš:-)

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 17:15 ® regulus
regulus

MP-E65mm> a já bych naopak od tebe nečekal, to co jsi napsal. :-((

Add knížky versus internet>
souhlasím, s tebou sice, že spoustu informací najdeš na internetu, ale nenajdeš tam zdaleka to co v některých knihách a naopak v knihách nenajdeš často to co na netu, takže bych to viděl na plichtu, obojí má svůj význam. Dalo by se říct, že platí to co napsal Tomashr, prostě jak které. Z druhé strany množství různých fotografií z celého světa které seš schopnej vygooglovat, v knížkách asi těžko najdeš nebo bys jich musel mít plnou knihovnu.

Add vhodný člověk>
jistě je možné najít vhodného člověka, otázka zní, jak začínající fotograf pozná, že onen člověk je vhodný, že jeho fotky jsou dobré, nedá mi to necitovat ZN, „Nejčtenější deník je Blesk …“

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 15:45 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> to jsme dva :-)

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 15:29 ® Libor
Libor

Pro mě je to nejdůležitější, mít volný čas, opravdu.

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 15:21 ® MP-E65mm
MP-E65mm

sus1> prosím tě čemu se tak divíš? Kolik si jich přečetl? On teorerik dokáže být každý, ale jen do te doby než ukáže fotky. To jak funguje clona, na co je tamto tlačítko a proč to má nějaký hranol, tak na to nepotřebuju knížku. Internet je tím zahlcen.

ALL> asi máte jinou zkušenost, ale v dnešním době internetu asi tak velký problém sehnat někoho k sobě nebude. Když se na to podívám z jiného uhlu, když budu potřebovat informace o muškařině, vím komu mám napsat, když budu chtít někoho vidět v akci, vím komu mám napsat a jsou to dvě na sobě nazavislé osoby, kteří s tím nemají sebemenší problém, tak mi tady nenaznačujte, že to je tak velký problém a že je něco nemožné. Na co si budu kupovat knížku kvůli fotce, když je ji internet plný a mnohem kvalitnějších.

Sander> není nad to, když se sejdeš s partou nadšenců jako jsi ty a profotíš se celým víkendem, týdnem (workshop, kamarádi atd.) máš neustálou možnost kdykoliv se na cokoliv zeptat s praktickou ukázkou.

Regulus> zrovna od tebe, člověka znalého internetu bych takovou otázku opravdu, ale opravdu nečekal.

ZN> odkoukat co? pokud tím myslíš kouknout na fotku a hned víš jak máš co dělat? Ukaž mi toho člověka, který to dokáže (začátečník). Představa? ano s tím souhlasím, ale furt mi tady nějak chybí informace co a jak. Myslet si, že se začátečník koukne na fotku a zítra ráno půjde na kopec, vystřihne si tam několik kvalitních fotek, by bylo poněkud naivní.

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 15:20 ® Sander
Sander

regulus > řekl bych že to můžou mít nasvědomí výsledky toho kterého člověka. Když se mi jeho tvorba bude líbit, můžu se toho držet.

Ale já na to kašlu. Stejně jako s rybama, nikoho se držet nehodlám.

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 ve 13:28 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> tos ale opravdu nemyslel vážně??? :-O

Zkus mi vysvětlit, jak si má člověk, co toho o focení moc neví najít vhodného člověka a objektivně zhodnotit zda mu jeho tvorba má co nabídnout??? Knížky no comment.:-/

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 ve 13:09 ® ZN
ZN

tomashr> jo, Šmok se nedá moc číst, ale je potřeba to nějak přelousknout. Pak se i člověk diví, že se k tomu bez nucení vrací. Souhlasím s tebou.

Výborná knížka je od Mrázkové, Příběh fotografie. Taky od Hlaváče Dějiny fotografie, kde člověk pochopí mnohé, hlavně proč se fotí. Ale to i v té Mrázkové. Z nových knížek jsem nedokázal přečíst žádnou, i když nějaké mám.

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 ve 13:00 ® ZN reakce na …
ZN

MP-E65mm> vůbec, ale vůbec s tvým názorem z 8:29 nesouhlasím. A to, že nesouhlasím, to nic neznamená. Ale rada, chytit se někoho a držet, tomu jsem se zasmál. Fakt. Myslím, že je dost kvalitních publikací jak ze současnosti, tak z minulosti, kde se dá při prohlížení fotek mnohé pochopit, dá se odkoukat jak by to mělo či mohlo vypadat. Člověk musí mít vlastní pohled, vlastní představu.

A stou smrtí…jasná nadsázka. Nejde brát všechno vážně. Ale obrazně to sedí:-)

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 11:54 ® tomashr

sus1> Já bych řekl vyser se na jak které. Například z dnešní produkce se dozvíš o tom, na co naráží ZN, úplné hovno, vyjímek je minimum. Jsou knihy poměrně dobré z hlediska výkladů technických věcí (expozice, hloubka ostrosti), třeba ta Sethym odkazována od Pihana.
Ale co se týče pojetí fotky a kompozice, tak je to s prominutím jedna velká sbírka sraček. Výjimek je minimum, ony se ty knihy „pro masy“ holt prodávají lépe. Zajímavé je třeba tohle: http://www.paladix.cz/…eativne.html – tam se vydavatel odvážil naprosto ignorovat obecné poučky a techniku a pojal to jako soubor příspěvků opravdu uznávaných fotografů.
Celkem se dají snést překlady knih od Bryana Petersona, viz třeba tahle moje recenze http://www.paladix.cz/…gitalne.html , na nich je vidět, že dotyčný se opravdu živí focením (což rozhodně není případ Pihana či Neffa).
Nicméně i když se něco najde, tak bych pořád radil vyrazit do knihovny, půjčit si klasické „Začněte fotografovat“ od J. Šmoka, pak si vzít velkého panáka a dát se do čtení. Panák je vhodný, Šmok je občas dost nestravitelný, ale pokud to překousnete, tak to stojí za to – třeba popis stavby a skladby obrazu, úlohy jednolivých prvků, atd. prostě v současné literatuře nemají obdobu.

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 10:53 ® sethy
sethy

Tahle mi dala opravdu hodně. Kupoval jsem hned 1. vydání ještě před tím než jsem zrcadlo pořídíl :-) http://www.oehling.cz/…9065%5D.html

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 10:42 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Tos asi nemyslel vážně – vyser se na knížky – vid??:-)

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 9:29 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Sander> pokud se ti to líbí, neřeš hloubku ostrosti. Když Ti bude chtít kdokoliv cokoliv vytknout, vždy si najde záminku. Na knížky se vyser, jsou to vyhozené prachy, válí se mi jich tu celkem dost a nic mě to nedalo. Chytni se člověka , o kterým jsi přesvědčený, že jeho tvorba Ti má co nabídnout a uč se tam. Nebo jdi cestou dlouhou o to ale krásnou, cestou samouka.

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 9:22 ® MP-E65mm
MP-E65mm

ZN> Jak může někdo fotograficky zemřít , když se ještě nenarodil....­.......... dej mu čas, má to v sobě.

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 8:38 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> nevztahuju to na Sandera, ale všeobecně Ti dávám zapravdu.

reagovat
Úterý 20. dubna 2010 v 0:06 ® sus1 reakce na …

ZN> Já tet koukam do tohodle.:-) http://www.oehling.cz/…9094%5D.html

reagovat
Pondělí 19. dubna 2010 ve 23:50 ® sus1 reakce na …

tomashr> Pozvánkou do nějaké galerie???:-)

reagovat
Pondělí 19. dubna 2010 ve 23:21 ® tomashr reakce na …

ZN> To chce klid – zatím každý, koho znám, po koupi slušného makroobjektivu takhle blbne. Ale prakticky všichni se z toho tak nejdéle do půl roku probrali a buď se opravdu zaměřili na makro víc do hloubky anebo začali hledat i normálnější náměty.
Tak Sanderovi dopřej to úvodní okouzlení, já si myslím, že nás za pár měsíců dost možná docela překvapí :-)

reagovat
Pondělí 19. dubna 2010 ve 22:40 ® ZN reakce na …
ZN

Sander> je to v pořádku, to já jen tak. Jen mám názor, že stokrát lepší jak investovat v prvopočátcích do objektivů je lepší investovat do literatury, základních učebnic, různých kurzů, chodit na výstavy, prohlídnout tisíce fotek, atd. Pak přijít na to, proč jsou dobré fotky dobrými. Najít si svou cestu a dle toho využívat techniku.

reagovat
Pondělí 19. dubna 2010 ve 22:24 ® Sander
Sander

ZN > zatím nevím co všechno mi ten objektiv může nabídnout, takže s tebou souhlasím. Zkouším to a čekám že se občas zadaří.
S čím si hraju raději je ta Sigma. Možná proto, že jsem pro ten makroobjektiv zatím nenašel tolika uplatnění – není hmyz, nejsou květy a cvakám to co je k mání, což také není úplně dobře.

reagovat
Pondělí 19. dubna 2010 ve 22:13 ® ZN reakce na …
ZN

Sander> je mi to fakt jedno, chápu i zaujetí. Jo, fotky jsou technicky lepší, je vidět, že máš zrcadlovku a dobrý makro objektiv. Jenže mi přijde, že se soustředíš jen na to a o fotce, myslím o fotce, nijak nepřemýšlíš. Jen pořád zkoušíš nějaké základní cvíčení z první lekce fotografování z oblasti hloubky ostrosti. Není to škoda?

reagovat
Pondělí 19. dubna 2010 ve 22:03 ® Libor
Libor

ZN> rozepiš trochu ten tvůj názor, nerozumím mu.

reagovat
Pondělí 19. dubna 2010 ve 22:01 ® Sander
Sander

Libor > nekoukal jsem na displej a to co mi nabídl hledáček nebylo nic moc. Ještě bude dost příležitostí myslím.

reagovat
Pondělí 19. dubna 2010 ve 22:00 ® Sander
Sander

ZN > nevím, nezdá se mi to v porovnání s mými dřívějšími fotkami z kompaktu tak zlý. Faktem je, že s tímhle makroobjektivem se musí umět dělat. Mám ho ale krátce, takže je zatím vše v toleranci.

reagovat