Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 788.521 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:48 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

toulovec> no pokud to je jako u Canonu, tak tam třeba objektivy EF-S nepasují na fullframové těla ostatní ano. Nevím jak se to značí u Nikonu.....­....tomáš bude vědět, nechce se mi to hledat :-)

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:47 ® toulovec
toulovec

a už jsem to našel, nemusíte, dík

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:40 ® toulovec
toulovec

nějak kuci nechápu vazby ff a dx versus objektivy, co, kdy, proč, jak ...... pokud to chápu dobře, ne všechny objektyvy dx použiju i na ff ale nějak nevím proč. máte někdo nějakej link co bych měl naštudovat abych se dostal do obrazu?

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:37 ® Sander reakce na …
Sander

MP-E65mm > jsem zvyklý z kompaktu vidět nastavený obraz, pak teprve mačkám. Tady vidím jen hodnoty, ale obraz pořád stejný. Ty hodnoty jsem tedy vlastně jen hádal.

Libor > taky jsem, a moc.

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:33 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Sander> jiné to je určitě, ale řekl bych v dobrém. Na to si zvykneš. Co se týká te clony, asi ti nerozumím, jako že nevidíš nastavenou hodnotu clony atd. nebo, že nevidíš hloubku ostrosti nebo jak to myslíš?

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:31 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> buď za to rád, takové rady se vyvažují zlatem.

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:27 ® Sander
Sander

Dnes se mi Míra skoro celý den obětavě věnoval. Něco jsme pofotili, dozvěděl jsem se spoustu věcí, ale tou hlavní bylo to, že je to úplně jiné :-)

Nejvíc mě zaskočilo to, že nevidím v hledáčku ani na displeji obraz po nastavení clony a expozice. Základní průser :-)

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:26 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

toulovec> no tak batoh by byl asi na první místě, já mám tři :-) a pak za mě Ti doporučuji makro sklo. Taková sigma 150mm na tvého Nikouše by sedla jak poklička na hrnec :-)

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:20 ® toulovec
toulovec

já na tom širokáči zas až tolik netrvám, jen už jsem si dlouho neudělal žádnou radost a mně ty nákupy blbinek tak pomáhají …:o))) jen přemýšlím co a v jakým pořadí nakupovat. Zatím mám jen tělo, jedno sklo, stativ, ND filtr, CP, blesk. přemýšlím že bych pokračoval v pořadí batoh – přechový filtry – nějaký široký sklo – nějaký makro – solidní záklaďák – druhá dovolená v jugoslávii ....... :o))))

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:15 ® skwor
skwor

Pokračování ze včerejška, historie II.

reagovat
foto/forum/2010/th-img12528.jpgfoto/forum/2010/th-img12529.jpgfoto/forum/2010/th-img12530.jpg
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:13 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> myslel jsem to čištění po každé fotce :-) Jinak osm minut je slušný, to byly pěkný čáry na nebi :-)

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:11 ® toulovec reakce na …
toulovec

tomashr> jsi neviděl ty fotky karlova mostu bez lidí?? Nd filtr 400 – expozice 5 hodin

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 21:04 ® tomashr reakce na …

MP-E65mm> Nestěžuj si na 40s – teď na slezině tam jeden člověk ukazoval Saharu při měsíčním světle – expozice 8 minut :-)

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 20:41 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> normálně mi taky stačí polarizák, ale tady ať jsem dělal co jsem dělal, výsledek byl na prd, tak musel nastoupit přechodák. Byla to docela pakárna, expozice tuším 40 vteřin a pokaždý přechodák čistit od soli. Hrůza.

Rybí oko bych jednou rád vyzkoušel, ale bohužel nikdo kolem mě ho nevlastní a kupovat ho rozhodně nebudu :-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img12526.jpg
Čtvrtek 18. března 2010 ve 20:21 ® tomashr

MP-E65mm> Jo, vinětace s Cokiny je problém, ale to už je na jinou debatu. Dokud stačí polarizák, tak celkem potíže nejsou ani na fullframe, ale přechoďáky někdy oříškem jsou…

Rybí oko se náhodou na některé úchylnosti v krajině docela hodí, ale přirozeně nějaké, které vykreslí celé políčko, třeba Canon 15mm fisheye. Jen tak na okraj sw DXo umí obraz z toho rybího oka korigovat na normální (roztáhne ho) a výsledek je až neskutečně dobrý – člověk by čekal, že to bude děs, ale ani náhodou – zajímavé… Rybí oka s kruhovým obrazem jsou ale fakt spíš jen na blbnutí.

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 ve 20:09 ® MP-E65mm
MP-E65mm

tomashr> nehledě na to, že při použití krajinářských filtrů hrozí vinětace. Když jsem fotil na Runde ty noční krajiny tak jsem měl taky mírně zazumováno a to kvůli šedému přechodáku (cokin) čili na 17mm jsem určitě nebyl, ale přes dvacet jsem taky nebyl(a to jsem měl půjčený 5Dčko). Mě osobně se to líbí a dost. Ale pod 16mm na FF bych rozhodně nešel. Rybí oko jsem nikdy nedržel u ruce, Ale může to být zajímavý :-) samozřejmě ne na krajinu.

EDIT: ted si nejsem jistý, ale já měl pujčený i 16–35mm, musel bych se podívat do exifu, ale jsem ve worku

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 19:56 ® tomashr reakce na …

MP-E65mm> Mě přijde jako optimum to, co máš teď ty ze 17mm na crop 1,3×, tedy výsledné ohnisko něco kolem 22mm, možná by ještě lepší bylo něco k 20mm. To už je slušně široké (rozdíl proti obvyklým 24mm se pozná docela dost), ale ještě to nejde do extrémů typu 17 či dokonce 14mm, kde už je perspektiva fakt divoká a přínosem to není ani zdaleka vždy. Takhle nějak užívám 17–40 na fullframe – až na 17mm jdu jen občas, nejvíc se to u „široké krajiny“ točí někde mezi 20 a 28mm. Mít i 17mm je určitě příjemné, v tom souhlas, ale k čemu by mi byl třeba objektiv 14mm mě fakt nenapadá, to už bych víc využil vyložené fisheye pro hrátky s extrémní perspektivou.

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 19:47 ® MP-E65mm
MP-E65mm

mimo to jsem v jednu chvíli uvažoval, že si pořídím první verzi 5Dčka , právě na krajinu, ale vzhledem k tomu, že se ji tolik nevěnuji, tak mi to přišlo zbytečný.

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 19:42 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> vždyt o tom to je aby se tu každý jakkoliv vyjádřil. Já jsem Ivošovi napsal můj pohled na věc a za tím si stojím. Nevím jakou má představu, co od toho očekává,já od toho očekávám to co jsem napsal. Krajina jde fotit čímkoliv klidně i krabicí od holinek ale výsledek bude nejspíš neuspokojivý. Když už široké ohnisko (na což se ptal) tak ho využít maximálně. :-)

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 19:42 ® ZN reakce na …
ZN

toulovec> Fotím TAMRONEM 17–35, spokojenost. Měl jsem chvíli širší, dal jsem ho pryč. Nepasoval mi, byl to takový výstřel do tmy. Pokud to nechceš na něco specifického, tak bych se na to vykašlal.

Ale na druhou stranu, budeš s tím fotit ty, tak to bude tvá volba:-)

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 19:32 ® tomashr

MP-E65mm> Já bych nerad, aby to vypadalo, že s tebou pořád polemizuju, ale podle mě je požadavek na extraširokoúhla skla na krajinu spíš určitá móda poslední doby. V době analogu u fullframe absolutní většina lidí i mezi profesionály začínala až na 24 či dokonce 28mm, 20mm byla už výjimka a výsledky byly perfektní. Přitom to není tak, že by širší skla nebyla, třeba Canon dělal zoom 17–35 nebo pevnou 14mm pro EOS už dávno a u jiných výrobců se taky leccos našlo.Je to spíš taková móda, kdy se ta kratší ohniska začala masově pořizovat kvůli crop čipům a když to pak lidi nasadili na fullframe, tak to bylo takové to „jééé, to je široké“. Ovšem hodně bych polemizoval o tom, že to fotkám prospělo, zas tak moc opravdu dobrých fotek krajiny založených na ohnisku 17mm či kratším bez přepočtu jsem neviděl. Ne že by se to nehodilo nikdy, ale nutnost to určitě není. Naopak co pozoruji v poslední době, tak vídám stále častěji krajiny focené naopak i poměrně extrémními skly třeba až po takový extrém jako 500mm tele…

Jinak mám jak fullframe, tak 17–40L objektiv, tak jsem snad mimo podezření, že bych jen teoretizoval a omlouval si limity své sestavy :-)

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 19:24 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> no ta cena je hrozná :-)

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 19:22 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

toulovec> předpokládám, že to máš na krajiny. Já vlastním Canonáckou 17–40 a když to dám na crop 1,3 tak už to není ono. Možná jsem náročný, ale je to tak. Pokud bych to měl nasadit na tělo s cropem 1,6 tak věř, že bych s tím krajinu nefotil. Samozřejmě teď myslím krajinu focenou širokým ohniskem, než mě tady zase někdo zepsuje , že se standartně fotí i 100 makrem, což vím, ale řeč byla o širokáči. A proto když krajinu tak na fullframe, proto ta otázka.

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 19:22 ® tomashr reakce na …

toulovec> Nikoní 14–24mm pro FF nebo 12–24 pro DX ocení z hlediska kvality i canonista, ovšem obávám se, že cenu toho skla naopak neocení ani nikonista :-(( Je to ale fakt dobrý objektiv…

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 19:16 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

toulovec> počkej ty máš vlastně Nikona co? tak to ti neposloužím, nemám s tím zkušenosti :-)

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 19:06 ® Libor
Libor

toulovec> sigma 10–20, pak už rybí oka, nebo sigma 12–24, která jde pak nasadit i na fullframe.

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 18:45 ® toulovec reakce na …
toulovec

MP-E65mm> neee

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 18:42 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

toulovec> máš fullframe?

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 18:35 ® toulovec
toulovec

hele hoši když už jsme u těch skel. Nemáte někdo tip na něco hooodně širokýho?

reagovat
Čtvrtek 18. března 2010 v 18:30 ® Libor
Libor

toulovec> a kolem něho 40 loupežníků na rybo-fotofóru :-)

reagovat