Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 788.457 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 15. března 2010 ve 20:33 ® Sander reakce na …
Sander

MP-E65mm > já těm rybám ve vodě za špatného světla moc nedám, a když už, tak se snažím vždy s bleskem. Ta tisícina je fakt hodně, máš pravdu, teď koukám na starší fotky z kompaktu a ty lepší časy jsou okolo setiny. Ale u toho zrcadla by měly být myslím o něco vyšší.

Setina je fakt málo? Já fakt nevím do čeho se vrhám, doufám že na dost otázek dostanu odpověď až budu s Mírou na těch rybách.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:32 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> nejde o půjčování, jako o vyzkoušení, poradění se a rozhodnutí o další koupi atd. Tys neviděl jak jsme si na fotosrazu měnili skla?

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:31 ® sus1

Ještě tady nebyl ZN.:-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:28 ® Sander reakce na …
Sander

MP-E65mm > Canon, vím o třech. Nikon jeden, ale dost starý. U jednoho si nevzpomenu na značku, ale ani jeden z nich to není, a ani Olympus.

Ale já to vážně nepovažuji za podstatné. Co se týká půjčování věcí, tak to nepadá v úvahu, i kdyby ten někdo chtěl, já bych do toho nešel. Může se to hodit jen v případě, že by mi někdo mohl poradit s tím, s čím už nějaký rok pracuje.

Ale to tady doufám taky, no ne? :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:27 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Sander> no u 1/1000 by to teoreticky mělo tak fungovat, ale obávám se, že tento čas bude velkou vzácností :-) pokud tedy nebudeš chtít jednopixelovou rybu , což asi ne :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:26 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm>

Sander> přidám taky jednu tečku: tečka :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:26 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> no já si to na té 7D až na ni ušetřím vyzkouším :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:23 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Sander> měl bych na tebe otázku, kolik lidí kolem tebe má Canon a kolik lidí Nikon, ostatní značky co se zrcadlovek týka nemá cenu řešit, pro rejpali prostě nemá, tečka :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:21 ® Sander reakce na …
Sander

MP-E65mm > právě ta minimální zaostřovací vzdálenost mě asi donutí používat u ryb hledáček. S kompaktem je to snažší, tam je to jen otázka kompozice – aby tam byla ryba celá.

Ale právě ty fotky ryb ve vodě mě nutí asi nejvíc koupit něco rychlejšího než je kompakt. Dost možná bych hlavně tomu podřídil výběr.

S tím jsi mě docela zaskočil, protože to neudržím. Myslel jsem že třeba při 1/1000 cvaknu a je to tam.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:20 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> hybridní polovodiče hýbající s kontrastem, ty woe a pak něco píš o guláši :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:19 ® tomashr reakce na …

Libor> Ano, to jde – měřící zónu posouváš tím „joystickem“ vzadu, stejně jako se normálně vybírají AF body.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:18 ® sus1 reakce na …

Sander> No právě.:-) A ty chceš teda digitál nebo zrcadlo??

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:18 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Sander> canon only, ale on Tě o tom osprey přesvědčí :-) byl by si sám proti sobě. :-) :-) :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:17 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> jojo tak jsem to myslel. Jen jsem popsal cestu polovodičema :-) No a předpokládám že mu můžeš říci (nastavit) které oblasti se má všímat a ma ni vyhodnocovat ten kontrast..?

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:15 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> stejně nevím co ten Sander řeší, když Canon výklopný diplaye nedělá :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:14 ® Sander reakce na …
Sander

sus1 > myslím že vyberu.

Ale bude to náročnější než jsem čekal. :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:14 ® tomashr reakce na …

Libor> Ne, rovnou to hýbe objektivem a když se mu zdá kontrast nejlepší, tak toho nechá :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:13 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> no kdyby si něco přidal, tak mohla být zabijačka :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:12 ® Libor
Libor

tomashr> já v tom guláš nemám,jen jak se tu namastilo live view a macro atd. přijde mi to pro nezasvěcené matoucí. Vlastně abych nemachroval, jak funguje to hybridní zaostřování přesně nevím, na čipu se vyhodnotí největší kontast a to pak předá info a hýbne objektivem?

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:10 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Sander> no, problém je v tom, jedna z mnoha předností zrcadlovek je právě používání hledáčku. U kompaktů je to logicky přesně opačně. Ale vždy se ti to bude realněji zobrazovat v hledáčku (soustava zrcadel) i když je pravdou, že dnes ty displeye jsou vymakáné, ale hledáček je na tom podstatně líp:-) co se týká ostření dnes to je vymakané a ted mluvím za zrcadlovky a pokud umístíš zaostřovocí bod na oko ryby tak by neměl být problém pro zrcadlo zaostřit. Ale pozor, problém nastává jestli to jsi schopen udržet v ruce ( předpokládám, že v jedné ruce držiš bud rybu a v druhé foták nebo prut/foták) aby jsi pak nebyl zklamaný, že to nebude ostré a přitom za to nemohl AF nýbrž ty :-) a taky pozor na minimální zaostřovací vzdálenost :-) :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:09 ® sus1

Sem zvědav na Sandera, jestli si dle toho tady něco vybere.:-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:05 ® tomashr reakce na …

Libor> Hele přijď v tu středu – až to uvidíš v reálu, tak v tom budeš mít guláš ještě větší. Kajícně se přiznám, že jsem musel dokonce číst manuál :-/

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 20:00 ® Libor
Libor

To je ale guláš :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 19:50 ® tomashr

Sander> Právě že to problém trochu je – můžeš pak snadno zjistit, že v AF pro tebe bude zrcadlovka proti kompaktu naopak krokem zpět. U kompaktů se to výrobci (když neměli jinou možnost) postupně celkem naučili, ale u zrcadlovek to bývá horší, navíc leckdy je i určitý principiální problém se zrcadlovkovými čipy, kterým tento režim nemusí tolik „chutnat“. Pokud půjdeš do zrcadlovky tak by ses měl opravdu naučit užívat klasický hledáček, počítat prioritně s LiveView fakt není dobrá cesta (možná mimo ty nové micro 4/3 od Oly a Panasonicu).

Jo a dodávám, že toto se týká „akčního“ focení, třeba ryb v pohybu, na statické motivy asi problém opravdu nebude a u makra to může být i výhoda, jak ti psal MP.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 19:50 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> ten tolik neváží.........:-) psal jsem ti osobku.............

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 19:47 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Sander> no budeš se divit , ale na makro jsem uhlový hledáček snad ještě nepoužil a nebo opravdu minimálně. Vždy se tak u toho divně kroutím a snažím se nějak zapřít abych se moc nehýbal, vzhledem k tomu, že fotím z ruky. Míra už ty moje kreace viděl :-) Samozřejmě záleží co fotíš. Když předpokládám, že to nebude ono, tak si do bahna taky nelehnu, ale když se tam proběhne nějaký bahňák třeba pisila, kterou ještě nemám tak bych neváhal :-)

Co se týká toho ostření,když budeš ostřitmanualně, což v oblasti makra budeš nejspíš používat, tak za předpokladu že budeš fotit něco statického a ze stativu (sněženky, houby atd.) tak oceníš jakékoliv live view, protože tam zaostříš opravdu přesně na co ty chceš a kdykoliv si to můžeš ještě přiblížit v živém náhledu.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 19:41 ® Sander
Sander

tomashr > na focení pomocí hledáčku by se dalo zvyknout. Momentálně to použiju jen výjimečně – ale u toho kompaktu je to asi jedno.

Jaký by mohl nastat problém, kdybych ostřil na oko ryby pomocí displeje? Je tam nějaký důvod, proč by se to v běžné situaci nepodařilo?

Poznal bych jako laik rozdíl u výše uvedené operace při focení displej/hledáček? Bude to tak markantní?

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 19:34 ® tomashr

Sander> Hlavně je fakt rozdíl v autofocusu – při displeji ti zrcadlovka ostří stejně blbě jako kompakt, pokud koukáš klasickým hledáčkem, tak pak jede samostatné AF čidlo na trochu jiném principu, které je parametry někde úplně jinde (teda aspoň u lepších modelů, o lowend může být rozdíl o něco menší). V kompozici se to ani tak moc neliší, tam je to spíš o zvyk.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 19:31 ® Sander
Sander

tomashr > v čem spočívá ten rozdíl? Kompozice, ostření?

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 19:31 ® Libor
Libor

MP-E65mm> jojo díky dceři… , spíš z toho těžkýho teleobjektivu :-)

reagovat