Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 788.457 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 15. března 2010 v 19:30 ® Sander reakce na …
Sander

MP-E65mm > jasně, jako to dělám dosud, jenže kor teď zjara bude všude bahno, určitě se to hodí – klidně i na makro fotky sněženek :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 19:27 ® tomashr

Sander> Ne, otočný a pevný displej je nastejno – záleží jen na tom, jak se snaží výrobce, nějaký principiální důvod k odlišnosti není.

Rozdíl je mezi jakýmkoli displejem a optickým hledáčkem zrcadlovky…

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 19:27 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> většinou je hendikepován tím že nefunguje automatické ostření, a když funguje, je nějaké hybridní a je na pikaču. Víc bude vědět Tomáš.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 19:18 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Sander> Taky jsem si na to zvykl, tedy když jsem vlastníl první digitální přístroj ( sony 828) tam to bylo řešený kloubem , který se dal otáčet vůči objektivu. Taky jsem si říkal, jak se bez toho obejdu a když jsem si pořídil první zrcadlo (dnes už v digitálním nebi) tak jsem hodně rychle na to zapomněl :-) po nějakém čase jsem si přeci jenom vzpomněl a řeším to uhlovým hledáčkem. Ale většinou si prostě dřípnu do sraček ohnu už tak zničený chrbát (díky mé dceři) a nějak to odfotím :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 18:50 ® Sander reakce na …
Sander

tomashr > nezapomeň na nás až realizuješ ty nápady :-)

Výklopný displej je něčím hendikepován, co se týče funkčnosti oproti klasice?

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 17:17 ® tomashr reakce na …

Libor> Ostří to blbě, zatím ještě na trhu DSLR s opravdu rychlým kontrastovým AF není, o něco lépe si stojí ty Panasonicy pro micro 4/3, které to mají jako primární funkci, ale ani u nich to není nějaký zázrak. Přijď ve středu do hospody a já ti ty režimy AF ukážu u 5DII – sice bez výklopného displeje, ale funkčně je to stejné.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 17:10 ® Libor reakce na …
Libor

Ten výklopnej display u zrcadla i zaostřuje? Nevíte někdo? Jak? Je to řešený porovnáváním kontrastu na čipu či co?

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 16:41 ® tomashr reakce na …

Sander> No fakt je, že tento víkend bude z hlediska ryb velmi zajímavý – to očekávané oteplení se projeví určitě, ale jak moc, to je ve hvězdách. Budu na Sázavě, že něco chytnu je asi téměř jisté, ale jak to bude zajímavé chytání fakt nevím. Každopádně zkusím něco i nafotit, mám po zimě pár nápadů kolem focení a filmování, tak uvidím, jestli se něco povede.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 16:34 ® Sander reakce na …
Sander

osprey > vlakem, nebo můžu gratulovat k úspěšné zkoušce? :-)

Pokud bysme chtěli (nebo spíše já kdybych chtěl zkusit) fotit ryby, u nás ti nemůžu zaručit ani čudlu, leda na rameni za nádražím :-) Šoulaná plavačka se u nás může provozovat i bez prutu, proč myslíš že když mám možnost a čas, na Otavu kašlu… Tam to bude fungovat možná až po tahu plotic, jestli bude nějaký výraznější, i když nevím kde by se vzaly (tam nahoře).

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 16:34 ® sus1 reakce na …

Sander> Je to príma,zvyknul jsem si na to rychle a tet to trochu schází u zrcadla.:-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 16:30 ® Sander
Sander

džigit, sus > jasně, jsou situace, kdy by mi nepomohlo ani lehnout si na břicho – viz třeba hladinovka a strmý břeh. Vážně fajn věc.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 16:16 ® sus1

Sander> Měl jsem Canon PS SX1IS též s výklopným displejem a pohoda, i fotky.

http://www.megapixel.cz/…rshot-sx1-is

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 16:13 ® džigit

Sander> já to mám na OLY 5060 WZ a nemůžu si vynachválit.Ostatní hledají vhodná místa pro kompozici a já jednoduše zvednu nad hlavu,nebo jdu s rukama dolů.Někdy z toho vylezou velmi zajímavé kompozice.A nemusím se za nima někde plazit po břiše.A double set je pro běžného fotoamatéra dostačující.Ještě to chce dálkové ovládání a není co řešit.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 16:03 ® Sander
Sander

Díky všem, večer až bude čas to proštuduju.

džigit > nasadil jsi mi brouka do hlavy, ten vyklápěcí displej je fajn věc a ušetřilo by mi to spoustu nadávek.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 15:55 ® sus1

Tuhle seděl na poli dravec když sem jel okolo,stáhl okýnko a naplnej zoom ( 200mm) sem se pokusil fotit,ale kdepak dravec.:-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img12460.jpg
Pondělí 15. března 2010 ve 13:58 ® osprey
osprey

Sander: Při první příležitosti můžeme někde zachytat, navrhni termín. Počas se má lepšit. Klidně dojedu k vám.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 12:55 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> jo máš recht, ta 420 ji nemá, má ji až 520, nenapadlo mě se k Olympusům mrknout, omluva za dezinformaci.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 11:29 ® džigit

Sander> mrkni tady http://www.digineff.cz/…ly_e620.html Oly není špatný,jen se v šeru hůře chytá.Jinak je všeobecně známo,že má výborné seťáky a taky díky 4:3 poměru jsou malé,vejdou se do kapsy.Pokud se nebudeš chtít věnovat focení na „profi“ úrovni a nechceš dělat velké zvětšeniny není problém.Já osobně bych volil ten na odkazu.Šum už jde,má rychlejší ostření a pro mně s jetým kolenem je ohromná výhoda výklopný display.Navíc dost fotím v davu a tahle vychytávka nemá chybu.Jen můj názor :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 9:53 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Sander> jen chci podtrhnout jednu připomínku co říkal Libor, a to kup značku (když už zrcadlo) kterou vlastní Tvé nejbližší okolí. Dle mého skromného názoru bych Ti doporučil cestu „ala Osprey“ prostě kup jeté zrcadlo + nějaký zakladák a pak uvidíš.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 9:47 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> Pokud je někdo škrt a má to v krvi, tak bych se nedivil že nic nepůjčí :-)

reagovat
Pondělí 15. března 2010 v 8:06 ® tomashr reakce na …

regulus> Stabilizaci má tuším až E450, ta levná 420 ještě ne.

reagovat
Pondělí 15. března 2010 ve 2:20 ® regulus
regulus

Sander> ten foťák (pokud se nepletu) má jednu malinkou výhodu. Olympusy, myslím, že i tato 420 má stabilizaci zabudovanou v těle. Údajně (viz fotoroman) to sice není to pravý ořechový, ale zase z druhé strany lepší než drátem do voka. Vychází z toho levnější objektivy (taky díky velikosti čipu), celkově menší rozměry což na ryby není k zahození, ale asi se to nedá úplně srovnávat se střední třídou Canonu nebo Nikonu, ovšem je to zase hodně lepší než kompakt.
Popravdě jsem o něm dost vážně uvažoval, ale kvůli tomu, že jsem to chtěl spíš na focení než to tahat na ryby a zvolil jsem cestu lepšího těla a používání objektivů co se mi válely ve skříni tam mám to co mám.

reagovat
Neděle 14. března 2010 ve 23:36 ® tomashr

Libor> No nevím, obvykle je ochota cokoli půjčovat nulová :-) Jinak obecně ale musím říct, že si stále častěji říkám, že možná ideální foťák pro rybáře by byly ty „zrcadlovkokom­pakty“ Olympus Pen nebo Panasonic GF1 – ony nejsou špatné ani obecně, ale pro ty specifické potřeby rybářů to může být optimum. Vrtá mi to hlavou už delší dobu a odhaduji, že až bude reálně na trhu nový Pen v ekonomičtějším provedení PL1 – http://www.dpreview.com/…oly_epl1.asp , tak o tom budu přemýšlet dost reálně.

reagovat
Neděle 14. března 2010 ve 23:33 ® Sander
Sander

Dobrou a dík.

reagovat
Neděle 14. března 2010 ve 23:32 ® Sander
Sander

Libor > tloušti mě maj na háku, nejradši by mě poslali do řitě. Rád bych stihl nafotit jaro, sněženky už asi nestíhám, ale do pampelišek bych už rád cvakal novým. Co se těch ryb týče, tak ty budou čím dál hezčí, teď jsou to hrozný vyblitiny. :-)

Takže žádný hořák to není.

reagovat
Neděle 14. března 2010 ve 23:31 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> se závadou jsem se ještě nesetkal, to musím zaklepat. No prostě elektronika, nebo pád z výšky atd.

reagovat
Neděle 14. března 2010 ve 23:31 ® sus1 reakce na …

Libor> A neměl by zapomenout taky na čistící sadu.:-)

reagovat
Neděle 14. března 2010 ve 23:29 ® Libor
Libor

Sander> já Ti dám že není spěch, už ten tloušť co ho chytneš další víkend chce být focený novým strojem. a že prý není spěch :-)

reagovat
Neděle 14. března 2010 ve 23:28 ® sus1

Sander> Po lesích běháš,kdoví jak to neni.:-)

reagovat
Neděle 14. března 2010 ve 23:28 ® Sander
Sander

Libor > když už jsme u těch poruch – moc tomu nerozumím, jaká je nejčastější závada nějakého běžného objektivu?

reagovat