Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 788.366 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 3. března 2010 v 16:42 ® tomashr reakce na …

filip111> Ale jsi – stejně jako já v jiných oborech… I když tedy astronom a ještě k tomu rybář :-D A jinak nic si z toho nedělej, já se astronomii taky věnoval, takže se strefuji i sám do sebe. Nicméně momentálně jsem astro přeci jen odsunul hodně na okraj zájmů, nedá se stíhat všechno.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 16:38 ® sus1 reakce na …

filip111> Bejt to já?!!tak už bych mu vynadal.:-))

reagovat
Středa 3. března 2010 v 16:23 ® filip111 reakce na …
filip111

sus1> jj v pohodě, už jsem si poposedl :-) to moje vedení je někdy holt delší :-)

reagovat
Středa 3. března 2010 v 16:22 ® filip111 reakce na …
filip111

tomashr> hele já nejsem žádnej magor :-D

reagovat
Středa 3. března 2010 v 16:10 ® sus1 reakce na …

tomashr> Ale jo,taky jsem mu napsal, že je to dobrej nápad,děkuji za to a taktéž s nim souhlasim.:-) Nevim jak to pochopil on ale já dobře.:-)

astrosw – tohle slovo už jsem taky slyšel.:-)

reagovat
Středa 3. března 2010 v 16:04 ® tomashr reakce na …

sus1> Nepřemýšlej o tom a ber to jako fakt – filip má prostě pravdu :-) U astrofotografie jsou opravdu požadavky trochu jiné, odstranění AA filtru jednak zvedne ostrost (za cenu některých neduhů, které by v běžném focení vadily dost, ale u astro ani ne), navíc se rozšíří citlivost k infra, což se taky hodí. Oni jsou astronomové ještě větší magoři než rybáři :-) Třeba je u nich běžné, že RAW se nezpracovává přes běžný RAW konvertor, ale přes speciální astrosw, který to rovnou převede do nepravých barev pro zvednutí kontrastu a tak…

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:57 ® sus1 reakce na …

filip111> ???

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:56 ® filip111
filip111

sus1> oni ho neměmí, prostě ho vyjmou, pro astro foto je IR filtr nežádoucí.(vět­šinou)

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:52 ® sus1

filip111> Čoveče,dobrej nápad.Díky.:-) Jenomže se jedná o původní a to nevim jestli si vymění.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:50 ® sus1

tomashr> Nee, já to zase tak nepropaguju, jen sem nad tim přemejšlel,něco přečet,popovídal se servizákem.Balonek je pro mě snaší.:-) Diskutoval jsem tady o tom u nás s jednim profi fotákem a ten používá též balonek.:-)

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:48 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Ty si celej klobása.:-)) Woe.

Zkoušel a nic.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:46 ® sus1 reakce na …

filip111> jooooooo,tak to vim.:-)

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:45 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> nejprve mě napadlo, že je pod folií kaluž, to by si tam ale musel vylítpivo , bo ty sračky na čištění jsou hned odpařený :-) Takhle si netroufám říct co to mu je. Zkoušel si to přejet ještě jednou? třeba to je nějaký mastný flek od toho jak si prsknul tu klobásu......­......... :-)

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:42 ® filip111 reakce na …
filip111

sus1> myslím, že by se ti v případě zájmu povedlo tam tvůj foťák prodat za rozumný peníze, stejně by si ten dotyčný nechal filtr vyndat, takže je to vlastně jedno, že je tam ta šmouha.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:41 ® tomashr reakce na …

sus1> Teda jak koukám na tu fotku, tak bych to docela rád viděl v reálu. Kdybych totiž soudil jen podle fotky, tak bych docela uvažoval právě o té situaci, co jsem psal, tedy že to není porytí, ale naopak se ti povedlo (třeba právě tím plynem) dostat něco mezi čip a filtr… Ale neber to moc doslova, v reálu se to asi bude jevit jinak.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:39 ® tomashr reakce na …

sus1> Jistěže je to možný – mikrokapičky ti létají skoro ze všeho, to ale ani nemusíš zjistit, problém ale nastane při nějakém naklonění atd, pak ti to může bez nadsázky „vyprsknout“. Fakt si dej poradit, ty „plynové metody“ nejsou dobrá cesta – leckomu (i mně před lety) se to jeví jako dobrý nápad, ale časem obvykle narazíš.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:38 ® filip111 reakce na …
filip111

sus1> v tom samém inzerátu, někdo tam přidal toto cituji: Mohu rovněž nabídnout původní UV-IR cut filtr ze svého Canonu 30D. Na ceně se jistě domluvíme.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:37 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> Taky bych Ti tu metodu nedoporučoval a radši si to příště dej do servisu. Stejně pokud nebudeš fotit makro a nebudeš to mít vyloženě zasraný, tak to jde v klidu a pohodě retušnout v kompu.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:34 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Ne,ten si pověsim do futer a kdykoliv pudu okolo,tak se o něj bouchnu abych veděl na příště.:-) Tady je obrázek.

reagovat
foto/forum/2010/th-img12354.jpg
Středa 3. března 2010 v 15:32 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> až ho budeš vyhazovat, napiš jirisovi, on ho z recykluje :-) a vystrojí mu důstojný likvidační proces :-)

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:31 ® sus1

tomashr> Jasně,každej něco používá a každej stim má jinou skušenost,rozu­mim.Nejsem zastáncem toho ani toho,nemam prioritu ale čistější asi bude ten stlačenej.To s tím plynem???je to možný.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:29 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> Mě je špatně od včerejška,ale doslova.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:28 ® tomashr reakce na …

sus1> Ten stlačený plyn má jednu VELMI zásadní vadu – může ti na snímač „prsknout“ trochu plynu v kapalné podobě a vyčistit je to problém. Já to jednou zažil (tuším ještě u 10D) a nebylo to příjemné. Osobně bych ti tuto „fintu“ velmi silně neradil, kdysi jsem s tím laboroval, ale je problémové ve více ohledech, posléze jsem to ze seznamu metod na čištění čipu úplně vypustil…

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:28 ® sus1 reakce na …

tomashr> Vm o jiném,nacvákáno 3 tis. fotek a neměnej objektiv,fotil s nim něco málo v ateliéru,uvnitř v baráku.Cena ?? – 8 tisíc.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:28 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> chce se mi plakat, držím hodinu smutek :-(

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:27 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> :-(

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:26 ® MP-E65mm
MP-E65mm

sus1> blbá otázka, ale odneslo to 30Dčko?

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:25 ® tomashr reakce na …

sus1> Mimochodem co že to máš za tělo? Občas se totiž najde na prodej za „pár korun“ nějaké nefunkční tělo „na součástky“, ale snímač většinou žije, obvykle vyhoří jiné díly dříve… To je asi jediná reálná šance k opravě, jinou možnost (myslím ekonomicky smysluplnou) nevidím.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:25 ® sus1

tomashr> Jak je znalej světa nevim,tvrdil že nikde.Ale to je jedno.

MP – Ještě k tomu stlač. vzduchu – je čistej a nefouká vlhkost jako třeba balonek,kterej nasává vzduch,prach v místnosti a pak dovnitř.Možná že už je to velkej,možná nepatrnej detail,ale asi funkční.

reagovat
Středa 3. března 2010 v 15:22 ® sus1

filip111> Koukam a žádnej nevidim kromě toho ze včera.:-)

reagovat