Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 788.337 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Neděle 28. února 2010 ve 20:24 ® Libor reakce na …
-
regulus> ptáci na manual, to opravdu jde špatně. Kosáci jsou pro mě věčné téma. Tento je z minulého týdne.
reagovat - Neděle 28. února 2010 ve 20:21 ® jiris reakce na …
-
regulus> u nás jsou kolibříci
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 19:55 ® regulus
-
Tak sem se šel včera vyprdět, bylo krásně, foťák jsem si vzal jen tak, kdyby mě čistě náhodou přepadla myšlenka na zajímavou fotku (dopadlo to dle očekávání, nepřepadla), tak jsem si udělal jen pár ilustračních fotek. V křoví to štěbetalo o sto šest a já se naivně domníval, že si udělám aspoň fotku nějakýho toho kosa. Jenže ty mrchy neposedný se vůbec nechtěli fotit, než jsem stačil zaostřit tak byli v pr..li, s manuálem to fakt asi nejde, všecho skončilo v košu, protože to vypadalo takhle.
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 18:51 ® Libor reakce na …
-
brčkoo> no to je zásadní. Stačí vyfotit doma proti bílé zdi.
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 18:46 ® brčkoo reakce na …
-
Sander: Právě, že tě už nějakou dobu znám a vím, jak bereš vše s nadhledem
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 18:44 ® brčkoo reakce na …
-
Libor: O tom jsem ještě nepřemýšlel, že bych si nechal objektiv vyčistit v odborné servisu. Bude to asi šíleně drahé. Ještě ale musím pořádně zjistit, kde smítko je, jestli v objektivu, což jsem si donedávna myslel a nebo na čipu.
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 18:39 ® brčkoo reakce na …
-
osprey: to vyzkouším. Prostřídám na těle foťáku dva objektivy a vyfotím oblohu. Když bude „zaprasený“ čip, tak mě čeká mé první čištění. Bojím se ho jako čert kříže, ale už jsem slyšel několik názorů, že na tom nic není.
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 18:34 ® brčkoo reakce na …
-
MP-E65mm: To přirovnání objektivů k autům vůbec není špatné. Za kvalitu se prostě platí. Nějak si mě s tím čipem nahlodal. Neustále se nemohu zbavit dojmu, že to smetí je v objektivu. Až budu mít více času, tak zkusím vyfotit modrou oblohu při vysokém clonovém čísle a pak uvidím.
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 18:25 ® Sander reakce na …
-
brčkoo > Peťo vždyť mě znáš
reagovatSranda musí bejt, i kdyby na chleba nebylo.
- Neděle 28. února 2010 v 18:23 ® brčkoo reakce na …
-
sander: srandičky, prdelky na to tě užije
reagovatVždyť je to hrozně závažná věc.
- Neděle 28. února 2010 v 18:09 ® droover reakce na …
-
Libor> uz jsem na to WL forum nekdy narazil, prostuduju, dik;) uz aby bylo pekne a aby mi dali povolenku, obnovuju si ji po nekolika letech a cekam na skoleni:(
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 17:30 ® Libor reakce na …
-
droover> kamarád s tím zoomem chodí fotit auta, závody do vrchu atd. a problém s prachem nemá. S rezervacemí nevím, každopádně si prostuduj tento web, najdeš tam praktické výsledky z obou skel + informace o wild life focení. http://forum.photomecan.eu/
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 17:21 ® droover reakce na …
-
diky za privitani jak Tobe tak regulusovi:)
kdyby mela ta pevna ctyrstovka IS tak uz jsem rozhodnuty, prece jen za horsich svetelnych podminek bez stativu to pak chce hodne pevnou ruku:D ale zase jsem cetl, ze ten zoom neni moc stastne vyreseny jak je zasouvaci, ze se nasaji dovnitr necistoty. Kazdopadne je mi jasne, ze jsou oba spickove, ale kdyz uz do toho clovek dava ty prachy tak peclive vybira:)
a jeste mam na srdci jednu vec: Jake mate zkusenosti s focenim v prirodnich rezervacich? Nejake problemy s ochranci, strazi apod? Popripade rady jak se chovat, nejsem nejaky nicitel prirody, ale mam na mysli treba ruseni pri hnizdeni apod. Mame tady PR Zabakor, kde se vyskytuji ruzne druhy chranenych vodnich ptaku, chystam se tam az roztaje led a propukne jaro
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 16:41 ® Libor
-
droover> přesně, vítej v klubu
, já mám C400 f5.6 a stěžovat si nemůžu. Toto dilema jsem taky řešil a nakonec jsem šel do pevného skla. 100–400 je ale taky v poho. Záleží co budeš fotit a jak. 100–400 mi přijde lepší na šoulačky atd. a určo na focení z ruky. Pokud by jsi chtěl fotit třeba ještě sport, auta nebo letadla, určitě zoom. Existuje milion srovnávání, ale žádné to za tebe bohužel nerozhodne..
Edit: ještě bych dodal: převládá názor že pevná je ostřejší než zoom, já ale nevím, kdybych měl na pár focení zoom půjčený, ověřil bych to, takto si to netroufnu tvdit. S obojím se dají pořídit parádní snímky.
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 15:38 ® regulus reakce na …
-
droover> vítej v „klubu“
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 15:08 ® droover
-
Zdravim Vas kolegove rybari/fotografove, vsiml jsem si teto diskuze pred nekolika dny a rozhodl jsem se, ze se pridam. Asi jako vetsina z Vas(jak jsem vycetl z prispevku) jsem puvodne tyto dva konicky, dnes uz spise kone:) oddeloval. Fotak jsem na ryby nosil jen nekdy a ac jsem ulovky dokumentoval minuly rok uz pravidelne, tak to probihalo cvaknutim bud na telefon nebo na kompakt. Foceni se venuji uz nekolik let, po kinofilmu jsem si poridil EVF Fuji Finepix S9600 a fotil s ni az do letosniho leta, kdy jsem si splnil davny sen a koupil konecne zrcadlo presneji Canon 50D a k nemu 70–200 f4 L USM. V zime jsem se zacal venovat foceni wildlife a dost me to uchvatilo. Je to velice podobne memu tolik oblibenemu rybareni, clovek najde pekne mistecko, polici a ceka na ten okamzik, kdy to prijde a muze zmacknout spoust – seknout:) Letos si fotak urcite k vode budu brat pokazde, spojim tak oba konicky v jeden, uz se nemuzu dockat:) Zaroven bych vas chtel pozadat o radu a vasi zkusenost, vybiram delsi objektiv na WL a v prijatelne cenove kategorii mam dva favority: Canon 400 f5.6 L a Canon 100–400 4–5,6 L IS, protoze mi jde predevsim o ohnisko 400mm priklanim se k pevnemu sklu, ale zoom ma zase IS. Poradte prosim, jde mi o kresbu a kvalitu na 400mm, rychlost ostreni a kvalitu zpracovani. K 70–200 pouzivam jeste TC Kenko 1,5× ale ten predpokladam pujde na obou jen s MF. Diky za radu. Preji peknou nedeli a verim se tu spolu budeme setkavat casto a probirat dojmy a zazitky z ryb/foceni:) S pozdravem Honza
reagovat - Neděle 28. února 2010 ve 12:46 ® tomashr reakce na …
-
Libor> No já mám oboje
reagovatJinak si je každopádně nutno uvědomit,že s 300/2,8 se fakt nedá fotit jednou rukou, takže to je u ryb jen na situaci, když můžeš někomu strčit prut a soutředit se na focení. Pokud je ale toto splněno, tak jsou výsledky zajímavé. Na sólo akci to ale nepřipadá v úvahu.
- Neděle 28. února 2010 ve 12:26 ® Libor reakce na …
-
tomashr> pořád se mi zdá univerzálnější ta 100–400, na ryby určitě. Nové sklo si užij, na jaře snad budeš mít co fotit.
reagovat - Neděle 28. února 2010 ve 12:20 ® tomashr
-
Tak jsem dneska měl drobnou premiéru – poprvé jsem použil na ryby tu Sigmu 300/2,8EX
reagovatFotky o ničem, bohužel je proti včerejšku hnusně a v takovémhle počasí se žádný zázrak udělat nedá (viz ten dnešní tlouštík v „Z lovu“) – je to prostě „ploché“ i přes hodně digitálního čarování, ale jako test skla to marné nebylo – určitě to vypadá slibně.
- Neděle 28. února 2010 v 11:32 ® Libor reakce na …
-
brčkoo> ahoj, taky mám už ve své sigmě 17–70 smítka, na fotce to nepoznám, proostří se to. Ještě jsem to ani nezkoušel nijak čistit, nedávám tomu ale moc nadějí. Kdyby se jednalo o podstatně dražší sklo, nechal bych si ho vyčistit v odborném servisu.
reagovat - Neděle 28. února 2010 v 0:46 ® Libor
-
osprey> inu pravda, bez toho ji neuděláš
reagovata navíc jsi už letos fotil rybu, ten bolen se mi líbí.
- Sobota 27. února 2010 ve 23:35 ® osprey reakce na …
-
Libor> Tak to mě těší, že je to to sklo. To bych mohl podobnou fotku udělat taky
Akorát mi chybí pes, snaha, vůle…
No prostě je to v háji
reagovat - Sobota 27. února 2010 ve 23:33 ® osprey reakce na …
-
brčkoo> Nevím, jestli je to to smítko. Spíš bych sázel na špínu na čipu. Podívej se, jestli je ta skvrna na fotkách, kde jsi hodně clonil anebo zacloň objektiv na max. a vyfoť nějaké světlé pozadí. Pak se ti objeví komplet všechen sajrajt na čipu.
reagovat - Sobota 27. února 2010 ve 23:28 ® MP-E65mm reakce na …
-
brčkoo> smítko na fotkách? nějak se mi nechce věřit, že by to smítko kdesi v objektivu bylo vidět na fotce. Je možné že máš zahujděný čip
reagovatZa luxusního meďoura taky zaplatíš víc než za fiata a podobně je to s objektivy L třídy
blbý přirovnání já vím
- Sobota 27. února 2010 ve 21:43 ® Sander reakce na …
-
brčkoo > musíš s tím objektivem před focením řádně poklepat, aby ty nánosy ze skel popadaly dolů :o))
reagovat - Sobota 27. února 2010 ve 21:26 ® brčkoo
-
Osprey: Já si to, tak nějak myslel, že je hloupost to řešit. Je ale pravda, že na některých fotkách se mi smítko objevuje. Většinou, ale fotku v PC upravím a je po problému. Četl jsem, že by se to u objektivů třídy L stávat nemělo, ale cena některých zajímavých kousků této třídy je nekřesťansky vysoká
reagovat - Sobota 27. února 2010 v 17:25 ® MP-E65mm reakce na …
-
tomashr> pěkný tloušť (Z lovu), venku krásně a já tvrdnu ve worku, ale v pondělí zajdu taky.
reagovat - Sobota 27. února 2010 v 16:56 ® tomashr
-
No konečně jsem taky něco chytil – bylo na čase… Sem jedna fotka pro ilustraci, nejzajímavější kousek jsem dal do „Z lovu“.
reagovat - Sobota 27. února 2010 ve 14:56 ® Libor reakce na …
-
MP-E65mm> ahoj, má nádherné záběry, radost se podívat. Libor
reagovat - Sobota 27. února 2010 v 11:08 ® MP-E65mm
-
Libor> Mrkni se na stránky kamaráda, taky si cvakne sem tam psa. http://www.radekdemjan.xf.cz/index.html pokud máš ještě nějaký podobný kousek, rád bych se podíval
reagovat