Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 788.226 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 17. února 2010 v 18:41 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> jo tak to ti neporadím, ale chce to někde, kde není vůbec prach (doma je všude i kdyby tvoja šůrovala od rána do večera). Vypadá to na nějaký prachový částečky, asi bych to jenom vyfoukl balónkem.

reagovat
Středa 17. února 2010 v 18:28 ® skwor
skwor

Chtělo by to jaro, cvakat v zimě mě nebaví.....

reagovat
foto/forum/2010/th-img12147.jpgfoto/forum/2010/th-img12148.jpgfoto/forum/2010/th-img12149.jpg
Středa 17. února 2010 v 18:20 ® sus1 reakce na …

regulus> čip.Původně jsem si myslel,že je to objektivem,vys­třídal jsem tři a bylo to na každém,takže objektiv je ok.

reagovat
Středa 17. února 2010 v 18:18 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> co čistíš, čip nebo objektiv???

reagovat
Středa 17. února 2010 v 18:14 ® sus1

čistim od oběda a ne a ne se dobrat výsledku.:-((

reagovat
foto/forum/2010/th-img12146.jpg
Středa 17. února 2010 v 15:16 ® Libor reakce na …
Libor

mě se ty fotky z kalendáře sava757 líbí. Je na nich vidět promyšlenost.

reagovat
Středa 17. února 2010 ve 14:24 ® toulovec reakce na …
toulovec

ZN> nemáš prosím nějakou svoji fotku??? Nemohl bys mi udělat zvětšeninu??? Vzal bych tě za to na místa která tě nezajímají :o)))

reagovat
Středa 17. února 2010 v 11:57 ® regulus reakce na …
regulus

ZN> :-D

reagovat
Středa 17. února 2010 v 8:01 ® ZN reakce na …
ZN

sava757> ten prosinec by byl pro mě dobrý, kdyby jsi trochu přemýšlel o kompozici. A vůbec se mi zdá, že u většiny fotek na tu kompozici kašleš.

Na rovinu, na žádné místo tě nevezmu, páč o žádnou zvětšeninu od tebe nestojím:-)

reagovat
Středa 17. února 2010 v 6:21 ® tomashr reakce na …

MP-E65mm> Já ti rozumím velmi dobře, u mé 1DIIN mám něco velmi podobného taky, ale nejsem úplně přesvědčený, zda se to uplatní i u normálního AF při debatovaném problému s makrem, podle mě je tato funkce aplikovaná pouze na Servo AF.

reagovat
Středa 17. února 2010 v 0:30 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

sava757> Mě ještě ten říjen.

reagovat
Středa 17. února 2010 v 0:12 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sava757> líbí se mi červen (když si odmyslím tu oblohu) a prosinec. Pěkný snímky s ryb. tématikou.

reagovat
Středa 17. února 2010 v 0:04 @ sava757

Zdravím všechny nedočkavce kteří už letos nevydrželi a byli u vody. Poohlížím se po někom kdo by mě vzal na zajímavé místo u vody které by stálo za to vyfotit,potřebuju nějaké zimní fotky do archivu , za odměnu slušnou zvětšeninu z akce, pokud vás to zaujalo pro představu se podívejte na moji tvorbu www.rybarskykalendar.cz

reagovat
Středa 17. února 2010 v 0:03 ® Jak.novi reakce na …
Jak.novi

Libor> Dobrou a ať tě blechy koušou celou noc. :-))

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 23:58 ® Libor
Libor

tak pro dnešek dobrou, jdu spát.

osprey> myslim že ji polkla v poho.

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 23:55 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> fuj, to je hnus velebnosti :-)

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 23:51 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> Je tam ještě jedna vychytávka a to v C.Fn AI servo tracking sensitivity – je možno nastavit na slow nebo fast aspoň u 1Dčka to je. A pokud se napletu tak by to v praxi mělo fungovat tak, že to servo bud zrychlim nebo zpomalim. Záleží na situaci, např. při focení letovek papuchalků jsem to měl nastavený na slow a když jsem lehce přejel ostřícím bodem mimo něj a hned zpět tak se mi AF zběsile nerozjel přes celou svojí ostřící dráhu ale vratil zpět na papuchalka. Pokud mi rozumíš :-)

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 23:45 ® osprey
osprey

Poněkud patová situace. Had sotva dýchal, mouchy už na celou tu sešlost kladly vajíčka. Nicméně ráno druhý den už tam nebylo nic. Buď tu žábu nakonec polkla nebo přišel někdo třetí a zhltnul je obě…

reagovat
foto/forum/2010/th-img12134.jpg
Úterý 16. února 2010 ve 23:41 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> u mě je problém ten, co zaspím to nevím :-) a sklerozu mám taky :-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img12133.jpg
Úterý 16. února 2010 ve 23:07 ® osprey
osprey

A četl jsem chválu na Liborovu užovku (je super). Ale jdu pro svoji…

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 23:07 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Jo, jo. Jezdí. Má taky kam – ona ta možnost ostřit nakrátko významně prodlužuje rozsah pohybu, které ten ostřicí motor musí vykonat. Proto je taky třeba na 100/2.8 Macro omezení – dá se omezit minimální ostřicí vzdálenost na 48 cm místo 31 cm a je to snad třetina rozsahu.

A ostření za slabšího osvětlení je pro autofokus docela fuška, zvlášť když je použita clona 5.6 (mám 28 – 135 mm/3.5 – 5.6 a na dlouhém konci to v šeru dost tápe).

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 23:01 ® regulus
regulus

MP-E65mm> nee bylo to v sobotu, slušně jsem se tě zeptal, jestli si ho můžu vyzkoušet. Takže buď strašně kecáš (myslím tvoje tvrzení o pití kofoly) nebo seš sklerotickej jako sviňa. :-D :-D :-D

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 22:58 ® tomashr

MP-E65mm, regulus> jojo chlapi, je to tím rozostřením. U makra s velkým rozsahem ostření stejně jako u dlouhého světelného teleobjektivu je prostě rozostření takové, že při poloze na nekonečno předmět u minimální zaostřovací vzdálenosti skupečně prakticky nevidíte, pokud objektiv takto „ujede“, tak prostě AF není schopen odhadnout, co má dělat. Obvykle logika po chvíli začne přejíždět celý rozsah, ale to chvili trvá a navíc pokud se hned nechytne, tak se obvykle začne vracet a je zle. U normálních objektiv se tohle tak často nestane, tam má obvykle to čidlo aspoň náznak informací a tak to hledá „cíleně“, což je mnohem rychlejší)…

Jinak samozřejmě čím je méně světla tím jsou podobné problémy výraznější, když je dost světla, tak sice chvíli najíždí, ale pak se chytne a je klid, při „šeru“ je ale vše trochu pomalejší a zároveň méně citlivé.

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 22:54 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> počkej ted mě napadá jestli to bylo z pátku na sobotu tak všichni co chlastali tu slivovici tak jim AF nefungoval :-D :-D

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 22:51 ® regulus
regulus

Libor> ručně to šlo, kdybych byl za hranicí zaostřitelné vzdálenosti, tak se tak blbě neptám.

tomashr> jo nějak divně přejížděl, asi to bude ono, taky se mě klepaly packy, to možná taky hrálo svoji roli. Jen jsem chtěl zjistit, jestli si s těma automatikama fakt tak nerozumím a je to rukama nebo jestli se to někdy stává.
Zaostřený to bylo malej kousek před dorazem, čili někde mezi 1 : 1 a 1 : 2 (pokud si dobře pamatuju co na té číselnici bylo).

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 22:47 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> Já ti nevím, někdy se mi stalo i u tříkila že mi AF jezdil od 2,5m do nekonečna a zpět jak pomatený a to díky tomu že ten „zaostřovaci bod“ nebyl schopnej najít kontrasní rozdíl. je možné že díky světlu to blblo, normálně by to mělo ale fungovat. Záleží opravdu na podmínkách. Těžko říct :-)

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 22:39 ® tomashr

regulus> Asi to je normální – u makra ti to občas automatika opravdu ujede a problém je, že po ujetí je AF obvykle v problému, protože rozostření je opravdu extrémní a to AF čidlo pak totálně netuší, „kterým směrem točit“. Po čase se obvykle vrátí, ale je to pomalé. U makra je lépe ostřit ručně, AF v přístroji ti ale přirozeně hodně pomáhá indikací zaostření.

Píšu přirozeně o situaci, kdy opravdu fotíš makro v měřítku 1:2 a vyšším, pokud makroobjektiv použiješ třeba jako portrétní, tak pak je vše normální :-)

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 22:39 ® Libor
Libor

regulus> šacoval bych to na to, že jsi se dostal za hranu minimální zaostřitelné vzdálenosti.

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 22:38 ® regulus
regulus

MP-E65mm> zas takovej kokot, abych neměl zapnutý AF nejsu :-D

Na mým foťáku, stepoval jsem tam s tím asi půl hodiny, na 2m to zaostřilo normal na bližší vdálenost nee, ručně to šlo. Přepínač jsem měl v poloze od nejkratší zaostřovací vzdálenosti do nekonečna (druhá byla tuším od 1,5m do nekonečna)

reagovat
Úterý 16. února 2010 ve 22:38 ® Libor
Libor

MP-E65mm> ne nebyl, ani nehodlám zatím :-)

reagovat