Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 788.169 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Středa 10. února 2010 v 19:45 ® MP-E65mm reakce na …
-
ZN> jo, teď jsem dojedl pražmu s chřestem a kaší. Jenže ty o koze a já o voze. Sklo ti plastičnost neudělá, to ti dělá světlo. Já se bavím spíš o technické stránce clona/hloubka ostrosti
reagovat - Středa 10. února 2010 v 19:43 ® osprey
-
MP-E65mm> Fotím i tam, ale je tam takový rozkouskovaný světlo od těch střešních oken.
A co se jara týče, těším se spíš k vodě než na hmyzáky. Ale pěknej hmyzák neurazí
ZN: Plasticitou myslíš to, jak delší sklo jakoby stahuje věci v předozadním směru k sobě? Nefotím portréty – jak dalece to tam může být znát?
reagovat - Středa 10. února 2010 v 19:33 ® ZN reakce na …
-
MP-E65mm> tys něco požil? Přece není vůbec jedno, jestli portrét fotíš kilem, dvoukilem nebo dokonce tříkilem. Jde přece úplně o jiné věci, jako je např. plastičnost a realita. Pozadí rozpatláš i kilem, je to věcí clony a odstupu.
Rukavice si brát nemusím, synek CANONa má, takže ho v ruce občas držím. Ale rád si ten tvůj CANON, vyzkouším
reagovat - Středa 10. února 2010 v 19:32 ® MP-E65mm reakce na …
-
Libor> to si dnes volal ze služebáku? víš kolik to bylo minut?
reagovat - Středa 10. února 2010 v 19:24 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> vždyt v tý horní dlouhý místnosti (hala) by se dalo hrát na schovku
reagovat - Středa 10. února 2010 v 19:20 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Používám ho už teď. Je na druhém těle, co jsem v lednu koupil. Sem tam musím vyfotit kus rybářského cajku v baráku, když je teď všude sníh – a nepotřebuju, aby si někdo na pozadí vyfoceného navijáku prohlížel, co mám v knihovně nebo bordel v mém pokoji…
reagovat - Středa 10. února 2010 v 19:14 ® MP-E65mm reakce na …
-
ZN> já to bral podle toho co mám doma, špatně jsem se vyjádřil. Ono je prakticky jedno čím to fotíš, klidně i dvojkilem nebo tříkilem, ale to je už trošku namáhavější vzhledem k váze a velikosti objektivů. Jde o to využít hloubku ostrosti a ty makro skla je mají opravdu dobrou. Mě se na tom líbí, že zdůrazním tu část obličeje kterou chci a to prostřednictvím HO, a pozadí je krásně rozpatlané, čímž ten obličej zdůrazníš ještě víc. (odpíchneš ho od pozadí) to se zakladákem neuděláš ani na nejmenší clonu co ti sklo umožnuje.
Fotku jsem tu již prezentoval, je to 180mm makrem, tady to tolik nevynikne , bo je malá , ale když na to koukáš ve větším rozlišení vidíš krásně, ostré oči a vlasy jsou již mimo HO
Na TVV si to mužeš vyzkoušet, ale vem si rukavice, bo to je Canon
reagovat - Středa 10. února 2010 v 18:50 ® ZN reakce na …
-
MP-E65mm> já ale nikde nepsal něco o 17–40, psal jsem o 180-ce. Já o tom fakt nikdy neslyšel, ani jsem to nezkoušel. Odjakživa mám vžité, že na portréty je nejlepší sklo okolo 100-ky. Ptal jsem se proto, že m to přišlo divné.
Jen jestli nás nekrmíš
reagovat - Středa 10. února 2010 v 18:14 ® MP-E65mm reakce na …
-
tomashr> Taky jí kolem mě nikdo nemá a ani si nedokážu představit, že bych s ní fotil. To bych s tím sklem lezl hmyzákům až do obýváku.
reagovat - Středa 10. února 2010 v 18:11 ® MP-E65mm reakce na …
-
osprey> myslím, že ho užiješ až až, počkej až bude teplo a poleze to z děr
reagovat - Středa 10. února 2010 v 18:09 ® MP-E65mm
-
ZN> no díky hloubce ostrosti kterou ti to sklo nabízí se domnívám, že je výborný. Aspoň mě se ty portréty líbí víc než třeba z 17–40
EDIT: věc názoru
reagovat - Středa 10. února 2010 v 17:57 ® osprey reakce na …
-
MP-E65mm> Tak ty jsi prodal 100/2.8 do dobrých rukou? Stejně tak je možné, že jsi ho poslal zemřít hrdinskou smrtí…
regulus: Ty špinavé pracky, co teď kroutí tím sklem, jsou moje…
reagovat - Středa 10. února 2010 v 17:50 ® ZN reakce na …
-
MP-E65mm> 180-ka na portréty? To slyším poprvé, fakt.
reagovat - Středa 10. února 2010 v 17:18 ® tomashr
-
MP-E65mm> To co píšeš je u Canona, Sigma Macro 50mm má 1 : 1… Přiznám se, že na Canoní macro 50mm jsem úplně zapomněl, vlastně mě vůbec nenapadá někdo, kdo ho má – Canon má výborné obě „stovky“, ale ta makro padesátka je taková nějaká divná
reagovat - Středa 10. února 2010 v 17:00 ® MP-E65mm
-
60mm = 1 : 1
50mm = 1:2pro upřesnění
reagovat - Středa 10. února 2010 v 16:57 ® MP-E65mm reakce na …
-
tomashr> jen dodám, že ta 50mm má poměr zobrazení 1:2 a otázka je zda se bere makro od 1: 1 nebo od 1:2 každá literatura říká něco jiného..........moment není to 60mm? už jsem z těch čísel volaký zmetěný
reagovat - Středa 10. února 2010 v 16:49 ® MP-E65mm reakce na …
-
Libor> jednoznačně s tebou souhlasím to sklo je naprostá pecka.
reagovat - Středa 10. února 2010 v 16:47 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus> Bohužel stovku jsem již prodal do dobrých rukou
reagovatale vezmu 180mm makro, na mušky samozřejmě, nedokážu si představit fotit to něčím jiným, tím neříkám, že to nejde. Mimo to je to výborný sklo na portréty.
- Středa 10. února 2010 ve 13:38 ® tomashr
-
regulus> Neřeš délku – podstatné pro makro je měřítko zobrazení. A to je u makro 100mm 1 ku 1 a nezáleží na cropu – prostě na fullframe máš minimální zobrazené pole 24×36mm a u cropu 17×24mm (nebo kolik to je, teď jsem líný hledat). Přirozeně můžeš jít o kus dále
reagovatHloubka ostrosti je dána právě měřítkem, takže u makro 50mm a makro 100mm je při stejném zobrazeném poli stejná, jen holt u 50mm to budeš fotit na 18cm a u 100mm na 32cm (orientační hodnota).
- Středa 10. února 2010 ve 13:16 ® regulus reakce na …
-
tomashr> řekl bych, že to je moc dlouhý, na cropu je to 160 mm, ale třeba jo, uvidíme.
reagovat - Středa 10. února 2010 ve 12:38 ® tomashr reakce na …
-
regulus> Třeba se s tím dobře fotí vázané mušky
reagovat - Středa 10. února 2010 ve 12:14 ® regulus reakce na …
-
Libor> co mě to kurnik podsouváš
reagovat, MPčko pokud jsem dobře četl, stovku makro má, jestli eLkovou verzi nebo tu druhou nevím, z mý strany jde čistě o zvědavost, nijak po tom skle netoužím, nevím k čemu bych ho využil, nehodlám začít fotit hmyzáky, prostě když už by byla příležitost, tak bych si s ním rád cvaknul pár záběrů.
- Středa 10. února 2010 v 10:44 ® Libor reakce na …
-
MP-E65mm> otázka regula je důvod zakoupit tu L-kovou verzi ne?
reagovatJe to fajn sklo, zkoušel jsem si ho v prodejně a podle ohlasů je to požitek s tím fotit.
- Středa 10. února 2010 v 0:42 ® regulus reakce na …
-
MP-E65mm> ještě jedna věc, bereš na TVV ten svůj Makro 100, pokud ne, tak bych se přimluvil za to, abys ho do baťůžku přibalil, asi ti tam bude k ničemu, ale docela rád bych se přiučil co to umí, to víš, co nevyzkoušíš, to nedokážeš ohodnotit, ne že bych po tom toužil, ale nechcu umřít blbej.
reagovat - Úterý 9. února 2010 ve 21:33 ® spike reakce na …
-
Libor> máme učitela, musím se ale přiznat, že mě čočky baví víc než zrcadla
reagovat - Úterý 9. února 2010 ve 21:22 ® Libor reakce na …
-
spike> tak radíš učitelce ne?
reagovat - Úterý 9. února 2010 ve 21:20 ® spike reakce na …
-
MP-E65mm> zrovna ve fyzice berem čočky:)
reagovat - Úterý 9. února 2010 ve 21:18 ® MP-E65mm reakce na …
-
Libor> jj, je to drahý jak sviňa a přitom to je taková píčovina
reagovat - Úterý 9. února 2010 ve 21:17 ® MP-E65mm
-
spike> obecně platí, čím delší ohnisko tím rozpatlanější pozadí
reagovat - Úterý 9. února 2010 ve 21:16 ® Libor
-
MP-E65mm> když já si na to moje štíhle chtěl koupit ten neopren, po zjištění ceny cca 2000kč jsem si na něj vavlíknul starou zelenou podkolenku
reagovat, pak jsem si na něj vyrobil vlastní z maskovací izolepy.