Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 788.087 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 6. února 2010 ve 13:25 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> ty si tu fotku nějakým způsobem žehlil ? jen se ptám :-)

reagovat
Sobota 6. února 2010 ve 13:18 ® sus1

ZN> Díky.

Já už sem právě taky něco zkoušel a abych pravdu řek,zatim se mě to moc nelíbí co z toho vznikne,myslim tim tu úpravu v pc.

Ten zelenej kanál se mě jeví zatim nejlépe:-)

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 11:45 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> jo, po úpravě používám histogram, někdy i režim násobit, závoj, měkké světlo apod. a volím různé krytí vrstvy.

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 11:33 ® ZN
ZN

sus1> v editoru na efekty, odstíny šedi a si pohrej s kanálama. Červený kanál dávám více procent, zelený a modrý dle potřeby. Nejde to zobecnit. Důležité ale je, že musíš mít navoleno v metodě UŽIVATELSKÁ. Já nezatrhuju normalizovat, ale klidně můžeš. Tady je i tutoriál:

http://www.zoner.cz/…tografie.asp

Automatické možnosti nedávají zdaleka takové výsledky. Tento postup jde využít i v jiných programech, kde je možnost manipulace s kanály. A jedna ukázka:-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img11900.jpg
Sobota 6. února 2010 v 9:45 ® sus1 reakce na …

ZN> Zoner 12.

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 6:54 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> nevím, v jakém programu to děláš. Napiš, a pokud budu vědět, zkusím ti napsat víc. BW využívám docela dost, mnoha fotkám tím převodem hodně pomůžeš, u některých už při focení vím, že budou BW. Používám nejčastěji takový zásuvný prográmek do PS, ale dělám to i v ZONERU či Nikoňáckém programu (ten je výtečný). V PS to jde asi pěti způsoby, (nevím, neznám a nepoužívám všechny), prakticky používám jen jeden.

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 0:46 ® sus1 reakce na …

ZN> Zkoušel jsem to jak nastavit ve fotáku tak pak převodem v pc a zdálo se mě to lepší ,když sem to nastavil ve fotáku a fotil rovně s tim.

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 0:27 ® regulus
regulus

spike> kompaktem tu hlobku ostrosti (tak rozmazaný pozadí) neuděláš i kdyby sis prst v prdeli zalomil. Psal jsem to tu někdy na podzim, možná v létě, taky jsem žil v domnění, že to jde, ale opak je pravdou. Ten odkaz co sem dal Toulík je ti na kompaktu prd platnej.

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 0:06 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> víš jak :-) po tátovi :-)

reagovat
Sobota 6. února 2010 v 0:03 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> krásná slečna :-)

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 23:59 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> tohle je třeba typická šedivka :-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img11891.jpg
Pátek 5. února 2010 ve 23:53 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> 17–40 to je jediný širokáč a zároveň základák který vlastním :-)

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 23:49 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> Míro, co Ty máš vůbec za záklaďní objektiv?

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 23:43 ® MP-E65mm
MP-E65mm

sus1> to jsem opravdu nikdy nezkoušel, šel bych cestou postprocesu. Udajně existují i nějaké specialní programy na převod do BW, někdo to dělá pomocí míchání kanálu, někdo to převede do odstínu šedi a přikontrastní, tak aby to vypadalo jako BW a ne šedivka. Těžko říct, nefotím fotky které by vyžadovaly tento převod. Tohle je parketa pro jiné. Zkus to a uvidíš, jo kecám tenkrát jsem fotil dceru a převedl jsem to do BW, počkej pokusím se to najít na netu a dám to sem :-)

EDIT: tady je ta fotka, je to foceno před 3 roky :-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img11890.jpg
Pátek 5. února 2010 ve 21:35 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> nastavení bw na foťáku je snad nejhorší způsob převodu do bw. Naopak, focení na barvu a následný převod do bw je mnohem lepší. Existuje několik (spíš hodně) způsobů, jak to udělat. Prostě, převod postprocesem je lepší.

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 21:10 ® sus1

ZN>Jak by vyšlo obojí??

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 21:09 ® spike reakce na …
spike

toulovec> dík za odkaz

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 21:08 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> já do čb nefotím, neumím to a nevidím v tom smysl, když už, tak převádím, třeba když se na nějaké fotce podělají barvy atd.

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 21:08 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> jako vyfocený na negativ, nebo nastavený v digifoťáku?

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 21:07 ® Libor reakce na …
Libor

spike> zkus si to doma, postav si třeba pet lahev, vyfoť z blízka hrdlo se zátkou, pak jdi okus dál a zazoomuj a vyfoť to samé, uvidíš pozadí bude víc mázlé. Jo a taky samo platí že čím je pozadí dál, tím víc je mázlé.

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 21:03 ® sus1

MP-E65mm> Ne převádět,už tak vyfocený.

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 21:00 ® toulovec reakce na …
toulovec

spike> přečti si toto http://www.fotografovani.cz/…_focus2.html

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 20:59 ® spike reakce na …
spike

Libor> no já momentálně řeším jestli nakonec zítra jít nebo nejít na ryby. Pokud půjdu tak něco pokusím nafotit aby bylo rozmázlé pozadí

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 20:59 ® Sander
Sander

spike > jak píše Libor – zoom. Nepoužívám to, mám jen několik dva roky starých fotek, které nemůžu najít, tak jen jedna z toho když jsem po koupi foťáku přemýšlel, k čemu to použiji a kdy to půjde použít.

Ta hloubka ostrosti je samozřejmě naprosto někde jinde. Fotku vrabce jako je ta Liborova s tím samozřejmě neudělám.

reagovat
foto/forum/2010/th-img11881.jpg
Pátek 5. února 2010 ve 20:56 ® Libor reakce na …
Libor

spike> je tam víc faktorů, třeba ohnisková vzdálenost (čím víc přiblížíš – zoomuješ) je pozadí rozmazanější. Pak také clona a samotný foťák taky. Tam je ve hře velikost čipu a jeho vzdálenost od objektivu.

Ale ano, z kompaktem nikdy nedosáhneš tak rozmázlého pozadí jako na zrcadlovce.

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 20:54 ® spike reakce na …
spike

Sander> jak to fotíš aby bylo rozmázlé? Stačí navolit super makro nebo aj neco k tomu?

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 20:52 ® Sander
Sander

spike > já taky, přesto to pozadí v určitých situacích rozmáznu.

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 20:51 ® Libor
Libor

MP-E65mm> souhlas, je natěsno, mám jiné, nějakého Ti pošlu.

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 20:50 ® spike reakce na …
spike

ZN> aha tak to jo. Já mám obyčejný digitál od olympusu.

reagovat
Pátek 5. února 2010 ve 20:45 ® ZN
ZN

spike> to rozmazané pozadí udělá objektiv.

reagovat