Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 788.010 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 2. února 2010 ve 21:52 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> 5D je pomalá srágorka, má zastaralý zaostřovací systém a špatnou matnicí, a není ani počasí obolnej. Ani bych ho nechtěl :-)

reagovat
Úterý 2. února 2010 ve 21:49 ® sus1 reakce na …

osprey> Jasně,kdo čeká??ten se ........snad.:-)

reagovat
Úterý 2. února 2010 ve 21:47 ® sus1 reakce na …

Libor> Nemůžeš bejt spokojenej,protože nemáš 5D,takže si v .........:-))

reagovat
Úterý 2. února 2010 ve 20:34 ® osprey
osprey

sus1: Jestli ti někdo bude tvrdit, že máš výbavu naprd, s klidem ho pošli tam, kde slunce nesvítí.

Tvůj foťák byl před 4 lety technologická špička (přirozeně ve své třídě) a to, že dneska mají jeho následníci lepší čip a odšumovací algoritmy plus rychlejší procesor a propustnější datové sběrnice, to z něj nedělá sračku. Pořád je to dobrý foťák a je schopný udělat super fotky. A na full frame se za pár let dohrabem všichni, kdo budeme mít pocit, že nám to stojí za to. V nejhorším to budou ojetiny, ale fotka z ojetiny je úplně stejná.

Proto jsem si taky po zralé úvaze koupil druhé tělo 20D a v klidu si počkám, co bude dál.

reagovat
Úterý 2. února 2010 ve 20:25 ® tomashr reakce na …

Libor> Za 2000 asi bohužel nereálné i do budoucna – slušný vodotěsný foťák je mechanicky dost náročný a na tom se nedá moc ušetřit. Nicméně už je D10 těsně pod 7000 což už celkem jde, pokud vím, tak začínal někde u 10k.

reagovat
Úterý 2. února 2010 ve 20:19 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Jo, na mě právě taky udělal dobrý dojem a nějaká ta podvodní fotka by se mi tu a tam hodila.

reagovat
Úterý 2. února 2010 ve 20:17 ® Libor
Libor

tomashr> bývalý kolega ho vlastní, zkoušel jsem si ho a hračka je to dobrá. Fotil s ním v moři. Pod vodou je pro ten autofokus těžší zaostřit, ale zase jako kompakt má hloubku ostrosti vysokou. Kdyby stál 2000kč jdu do něj hned.

reagovat
Úterý 2. února 2010 ve 20:17 ® tomashr reakce na …

osprey> Jojo, taky si nemůžu dopřát vše (ono to není jen o penězích, problém je i jak to všechno tahat). Jinak ale D10 na mě fakt udělal dojem dobrý, hlavně to má jako jeden z mála „waterproof“ kompaktů pořádný objektiv, převládají takové ty „periskopové“ řešení, které se lépe utěsňují, ale mají některé vady. Navíc je ten foťák hodně odolný i proti nárazu atd.

reagovat
Úterý 2. února 2010 ve 20:04 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Já na něj myslím už dlouho, ale prostě nemůžu mít všechno. Ovšem takové podvodní záběry v půlmetrové hloubce někde na pstruhovce by byly fajn.

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:59 ® tomashr

Na jedné prezentaci jsem si hrál s Canonem D10 (ne G10!) – viz http://www.dpreview.com/…anon_d10.asp . Musím říct, že pro normálního rybáře, který fotí spíš doplňkově je to zajímavá volba, hlavně třeba pro brodící muškaře a vláčkaře – plně vodotěsné (do víc než 10m), kvalita obrazu přitom docela slušná.

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:55 ® sethy reakce na …
sethy

Libor> Ja jsem o něm vědel, ale spíš jsem hledal celej vodovzdornej batoh. Pak jsem si to rychle rozmyslel (ty ceny) a zustal u toho co mam:)

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:51 ® Libor reakce na …
Libor

sethy> zajímavý je stejně to že jsem takové pouzdro dlouho hledal a nenašel. A ty sem pak jednoho dne mezi řečí hodíš odkaz :-)

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:33 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> já ji mám a jsem s ní spokojenej.

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:32 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Opravdu to tak dělám. Připadá mi, že by se někdo mohl cítit ošizený, kdyby většinu fotek v nových článcích už mohl vidět předem. :-))

A tak dobrou fotku, abych si o ní myslel, že má na víc než být slušným doprovodným snímkem k článku, jsem ještě asi neudělal – nebo si nevzpomínám.

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:31 ® sus1 reakce na …

ZN> Ale jo,já tomu věřim.:-) Ale: nedavno jsem viděl fotky z již zminované 5D od jednoho pána, -děs,děs!!!Co je mu platný ,že má výbavu za 100 tisíc,když lidem chybí hlava,noha,co by asi mělo bejt na kraji je uprostřed,...­..atd,atd.Něko­likrát jsem si na tebe vzopměl ,že kvalita fotky je až asi na třetím místě,nebo tak nějak? a to mě uklidnuje,když slyšim podobné rčení,máš výbavu ,,naprd".:-) Po shlédnutí těchto fotek a i jiných borců tomu začínam věřit čim dál víc.

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:24 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> naprostý souhlas s tomashrem. Záklaďák je záklaďák, po přepočtu ztrácí kouzlo. Tím nechci říst, že ta padesátka je na hovno, jen už je na specifické využití. Což pro záklaďák neplatí.

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:21 ® sus1 reakce na …

Sander> No neboj,já taky.:-) Jak řiká osprey,to( ty lepší) si nechávam.....­..třeba do článku.:-)

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:15 ® Sander reakce na …
Sander

sus1 > jsem nevyfotil rybu snad dva měsíce, tak jaký pak copak…

Kdybys viděl co toho nafotím kolem. Jen to sem nedávám, bo sem z toho patří asi jen ty ryby.

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:11 ® sus1

Sander> Ty taky pořád fotíš ryby.Neni to úchylný pořád fotit dokola to samé??!:-)

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:10 ® sus1 reakce na …

tomashr>Nakupuju postupně,vydrž.:-)

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:06 ® tomashr reakce na …

sus1> Hezké, ale bohužel dokud to sklo nedáš na 5D (1Ds), tak je to ne poloviční, ale spíš jen čtvrtinové. Celé kouzlo „padesátky“ v kompozici je právě o kombinaci s fullframem… V tvé kombinaci budeš asi taky docela spokojen – bude to velmi dobře kreslící světelné sklo s EQ cca 80mm, to ano. Jenže tohle sklo má ještě určité těžko popsatelné kouzlo pokud je to opravdu „padesátka“…

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 19:04 ® Sander reakce na …
Sander

sus1 > není úchylný fotit foťákem foťák?

:-)
reagovat
Úterý 2. února 2010 v 18:32 ® sus1
reagovat
foto/forum/2010/th-img11812.jpg
Úterý 2. února 2010 v 18:12 ® sethy reakce na …
sethy

Libor> Ja ty maly mám nejakých 8 let a i přes to že zaručují vodotěsnost 3 roky to stále drží. Tohle mi ale fakt příjde lepši, betelnější, odolnější…

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 18:06 ® Libor reakce na …
Libor

sethy> já mám ty menší už dva roky a drží to bez problémů, jen je potřeba občas kontrolovat jestli na sebe sednou přesně ty gumy.

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 18:03 ® sethy reakce na …
sethy

Libor> Už si zaplaval ve vaně :-)

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 18:00 ® Libor reakce na …
Libor

sethy> výborný, jdu do něj :-)

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 16:33 ® sethy
sethy

Libor> Tady máš ještě fotky, ted už můžu v klidu brodit :-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img11807.jpgfoto/forum/2010/th-img11808.jpg
Úterý 2. února 2010 v 16:16 ® osprey
osprey

Libor: Jestli s tím pevným sklem chceš fotit na cropu, přimlouval bych se za 24 mm. Těch 28 mm je v přepočtu asi 42 (28×1.6) a dle mých zkušeností je to prostě málo široké.

reagovat
Úterý 2. února 2010 v 16:15 ® osprey
osprey

22cruiser22> Megapixely nejsou u foťáku nijak závratně důležitá věc. Jak je jich víc než 5, začíná to být víc a víc jedno. Důležitější je rychlost a přesnost ostření a kvalita objektivu, případně citlivost snímače.

Vodotěsnost foťáku je fajn věc.

reagovat