Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 776.163 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Úterý 2. června 2009 ve 12:02 ® Libor reakce na …
Libor

Robur> Přirovnávat splávky k Boratovi? to je to fakt tak děsný? :-)

reagovat
Úterý 2. června 2009 v 11:28 ® HaD reakce na …
HaD

ZN> Zdenku, nemyslím si, že si zaslouží fotka, a to jakákoliv, srovnání s Bleskem. U fotky je to o vkusu, i když nemusí splňovat nějaké kritéria. Blesk, nebo jiný bulvár, těží z úplně jiných „předností“ současné společnosti. Negace, sex, skandály, pomluvy, negace, peníze, negace… U fotek je to jinak, alespoň pro mě.

reagovat
Úterý 2. června 2009 v 10:46 ® skwor reakce na …
skwor

Libor> Navíc baterka ve foťáku mlela z posledního.

reagovat
Úterý 2. června 2009 v 10:45 ® skwor reakce na …
skwor

Libor> Ona celá ta fotka vznikla skoro náhodou, jsem rád už jenom za tohle :-)

reagovat
Úterý 2. června 2009 v 10:43 ® Libor reakce na …
Libor

skwor> špatný to vůbec není, jen to šumí jak blázen, možná by to šlo upravit líp.

reagovat
Úterý 2. června 2009 v 10:39 ® skwor
skwor

Záběr live (upravoval kamarád).

reagovat
foto/forum/2009/th-img8897.jpg
Úterý 2. června 2009 v 10:31 ® sus1 reakce na …

regulus> Ty furt remcáš??!:-))

reagovat
Úterý 2. června 2009 v 9:19 ® Robur
Robur

nemám rád slova o kýči, mně se třeba srnky na pasece líbí. Ale samozřejmě s mírou. Třeba ty splávky jednou budou slavné:-D . Když si vemete, že se diskutuje i o Boratovi, Knižákovi a kdo by v éře počátku vsadil na Warhola? Na druhou stranu chce, abychom se na to dívali, tak by se nám měl trošičku přizpůsobit:-D

reagovat
Úterý 2. června 2009 v 8:46 ® ZN
ZN

Já si myslím, že je dobře, že se o těch fotkách diskutuje. Jsou nedílnou součástí tohoto serveru a každá plodná diskuze může vést jen k větší kvalitě.Což je dobře. Já si nemyslím, že ten „splávek“ nějak výrazně ovlivní fotku, ať je tam uměle či jen tak. Pokud je součástí fotky (splávek nebo nástraha, je to jedno), pak musí být na té fotce tak, aby ji dotvářel, ne rušil. Na druhou stranu rozumím i tomashrovi, myslím, že vím, o co mu jde. Fotka nemůže být závislá jen od toho, jestli se někomu líbí, či ne. Musí existovat (a existují)estetická kritéria, která jsou tak nějak obecně přijata a přijatelná, která fotku jako takovou někam směřuje. Jako příklad jde uvést, že v tomto kulturním národě je nejčtenější deník BLESK, který je škvár všech škvárů. Ale asi se spoustě lidem líbí, když je nejčtenější. A to je smutné.

reagovat
Úterý 2. června 2009 v 0:55 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> nemáš zač, nejsu Petronius :-)) ) a jak jsem psal, každej jsme jinej a já, já su su naprostej exot, dost věcí co působí na většinu u mě nemají nárok, takže opatrně, můj názor je hóóódně zavádějící. :-) Jo a tvoje fotky se mi líbí i když jsou ty splávky tak jak jsou, jen mám dojem, ale to jsem už psal …

reagovat
Úterý 2. června 2009 v 0:33 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> na tom možná něco bude, dík

reagovat
Úterý 2. června 2009 v 0:28 ® regulus reakce na …
regulus

HaD> a spol. -:))) Pokud bych se já za sebe měl vyjádřit ke snímkům s násrahou, tak osobně nemám rád strojený fotky (to jsou prakticky všechny reklamní fotografie), nicméně mi fatálně nevadí. Pokud by byla nástraha nebo v Liborově případě splávek ledabyle pohozená (jen tak mimochodem se to tam napletlo) a z fotky to vyplývá, tak proč ne, nicméně z jeho fotopgrafií mi jasně vyplývá, že to chtěl mít tak jak to je (nebrat prosím jako kritiku, je to jen konstatování věci a fotky jsou super). No a jsme opět u té relativity, ryba s nástrahou (třeba vláčecí) případně detail hlavy s nástrahou (klidně i splávkem)ledabyle pohozenou nebo tak jak s rybou skončila na břehu, působí přirozeně (ryba focena po zdolání), ale splávek souměrně položenej vedle ryby, to mi nějak nesedí, prostě kdyby nebyl v linii s rybou, navzdory pravidlům, tak by fotka nabyla jakejsi šmrnc, nebyl jen potrét ryby nebo zátiší se splávkem. Berte to prosím s rezervou, je to jen můj názor, 99% fotek co udělám se mi nelíbí nebo jsou tuctový, su starej, protivnej, urejpanej … :-)) )

reagovat
Pondělí 1. června 2009 v 19:44 ® Hora reakce na …
Hora

filip111> Člověk se občas vyskytuje ve správnou dobu na správném místě – u vody.

reagovat
Pondělí 1. června 2009 v 19:38 ® filip111 reakce na …
filip111

Hora> ta druhá fotka se mi moc líbí.

reagovat
Pondělí 1. června 2009 v 19:35 ® Hora reakce na …
Hora

ZN> díky za vysvětlení.Chodím ku vodě a téměř vždy mám sebou foťák,ale po stáhnutí snímku do počítače je nijak neupravuji,za prvé to neumím a za druhé programy na úpravu jsou převážně v jiném jazyku a ten se mi už učit nechce.Stačí mi když se pořád učím něco nového na ryby.Ta Tvá úprava snímku má něco do sebe.Dám tu ještě pár podobných snímků.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8895.jpgfoto/forum/2009/th-img8896.jpg
Pondělí 1. června 2009 v 19:30 ® filip111 reakce na …
filip111

Hora> jen jsem udělal pokus s tvojí fotkou. Je to o čem jsem psal níže. Jde o to že fotku vyfotíš několikrát s různě nastavenou expo. popř. časem a pak to složíš v jednu fotku. Je nutno fotit ze stativu. Výsledek kterej posílám není vůbec dopbrej, protože to je složeno jen ze 2 snímků nejde mi to moc dobře napasovat na sebe. Nijak jsem si s tím nehrál, je to fakt rychlovka. je to jen pro inspiraci. Jsou situace kdy prostě nejde udělat dobře exponovanou fotku a tam se právě hodí použití HDR. Když chceš mít na fotce vykreslený detaily ve stínech, ale nemít přepálený nebe apod. Posílám link s fotkama kde je použito HDR tam je to pěkně vidět. Jsou to ty fotky u kterých je v názvu HDR.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8894.jpg
Pondělí 1. června 2009 v 18:49 ® ZN reakce na …
ZN

Hora> můj názor je, že ten druhý snímek je o moc, ale moc lepší, jak ten první. Lepší je proto, že má atmosféru, a to právě díky tomu světlu. V tomto případě, když fotíš v protisvětle, těžko můžeš očekávat, že na straně „za světlem“, budou nějaké zvláštní detaily. Úbytek světla oproti celá scéně je fakt velký. Oko to nedokáže objektivně vyhodnotit, ale fotka je reálná. Proto se ti to při focení mohlo zdát jiné, ale není tomu tak. Fotku bych ořezal takto (ale podotýkám, že já:-) ):

reagovat
foto/forum/2009/th-img8893.jpg
Pondělí 1. června 2009 v 18:21 ® Hora
Hora

Pánové potřeboval bych poradit.Mám 2 fotografie jednoho místa,první bylo fotografováno v odpoledních hodinách se sluncem zleva,snímek se mi moc líbil,druhý stejné místo byl focen ze sluncem za stromem v mráčku,je tmavý,ale já bych chtěl,aby ten snímek byl barevně výraznější,aby více vynikly detaily,jde to při tomto druhu osvětlení? Foceno Canonem Power Shot SX 100 IS.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8888.jpgfoto/forum/2009/th-img8889.jpg
Pondělí 1. června 2009 v 17:23 ® HaD reakce na …
HaD

tomashr> krásné je na tom především to, že neexistují tabulky a míra, kterou se to dá změřit. A je to dobře, kdyby se každému líbil jen jeden typ fotky, jedno auto, nebo třeba jen jeden typ ženskejch :-D , byla by to nuda.

ZN> cink ;-)

reagovat
Pondělí 1. června 2009 v 16:30 ® ZN reakce na …
ZN

HaD> Tssssssssssss :-))

reagovat
Pondělí 1. června 2009 v 16:27 ® tomashr reakce na …

HaD> Já si myslím, že je super vidět třpytku/wobler u ryby v tlamě při zdolávání, zrovna tak se dá něco podobného byť méně často vidět i u jiných lovných stylů – třeba takový klouzavý angličák se může dostat do záběru spolu s rybou celkem běžně. Určité námitky jsem měl až proti dodatečnému vytváření těch „loveckých zátiší“, ani tam ale netvrdím, že to je nějak striktní námitka – klidně se může nějaká takto pojatá fotka vydařit také :-)

reagovat
Pondělí 1. června 2009 v 16:13 ® johanes
johanes

Když sem Filip00 kachnu s mladými … já přidám tátu :o)

reagovat
foto/forum/2009/th-img8887.jpg
Pondělí 1. června 2009 v 16:10 ® HaD reakce na …
HaD

ZN> ZNene, nemluvil jsem o konkrétním snímku, ale o zmíněné „všeobecnosti“.

reagovat
Pondělí 1. června 2009 v 16:05 ® Libor reakce na …
Libor

Ciffik> to že se Ti fotka líbí je fajn, znám to, prostě v Tobě dokáže naladit atmosféru a vzpomínky. Technicky bych ji bral o kapku světlejší a ten prut bych dal jinak, třeba aby byl vidět i jeho spodní konec atd. (je to ten případ jak píše níže ZN s tím splávkem) L.

reagovat
Pondělí 1. června 2009 v 16:01 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> o tom HaD asi nepsal, asi to byla reakce na Tomashr. Jinak souhlas.

reagovat
Pondělí 1. června 2009 v 15:58 ® ZN reakce na …
ZN

HaD> Hade, pokud ten splávek bourá do okraje, tak taková kompozice moc diskutabilní není. Není v podstatě o čem diskutovat.

reagovat
Pondělí 1. června 2009 v 15:17 ® Ciffik
Ciffik

Přikládám sem jednu svou, já se v tom moc nevyznám, takže třebas není ani dobrá, ale mě se dost libí. Co si o ni myslíte? Co udělat příště jinak?

reagovat
foto/forum/2009/th-img8886.jpg
Pondělí 1. června 2009 ve 14:25 ® HaD
HaD

Libor> byl jsem časově trochu mimo, ale někde jsem zde zahlédl názor, že splávek, či jiná rybářská věc na tvých fotkách ruší. Pro mě to to tak rozhodně není. Ty ryby jsou evidentně ulovené a naopak si myslím, že ten předmět dá fotce určitý příběh. Pro mě velmi dobré. Kompozici nerozebírám, protože je to téma věčně diskutabilní a sám ji příliš neovládám.

reagovat
Pondělí 1. června 2009 ve 12:07 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Libor> byl jsem tam v neděli a supr.chytání, nějakej hňup při záseku, přerazil prut o plotku:-D Dík za radu uvidíme na dalších pokusech

reagovat
foto/forum/2009/th-img8885.jpg
Pondělí 1. června 2009 ve 12:02 ® Libor
Libor

Filip00> ta ryba není zaostřená nebo je rozmázlá pohybem. Kachničky by měly být na fotce všechny , ubral bych hladinu a dal víc toho břehu, prostě celkově s foťákem níže.. L.

reagovat