Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 787.928 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pátek 22. ledna 2010 v 18:37 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus>
reagovatuplně tě vidím jak tam blbneš
To je těžký, už jsem to taky psal. U nás je snad nějtěžší pořídit wildlife fotku zvěře. Všude jinde ve světě do toho musíš „kopat“ aby to šlo od Tebe protože se Ti to nevejde do políčka a tady by si musel mít megarouru aby sis pro ně šáhnul. Musíš nad nima vyzrát ( tak to dělá většina fotografů u nás) tzn. Kryt a čekat, čekat a čekat. Nebo jak píšeš do bílého a přiblížit se na vhodnou vzdálenost, pokud tam mají potravu, tak se vrátí. Na TVV ti řeknu jak fotí lednáky, vlhy atd. budeš zírat
- Pátek 22. ledna 2010 v 18:28 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus> Tím, že ho vypneš tak celý proces od zmáčknutí spouště do otevření závěrky nepatrně zrychlíš. Možná to někomu přijde uplně směšný čas, ale někdy hrají tyto časy podstatnou úlohu a ted pominu za jakých podmínek se fotí. A jak jsem již psal než to tady Tomáshr „heknul“ zkuste si dát teleobjektiv resp. celou sestavu na stativ a kdo má možnost na tělě zapnout Live View tak se podivejte co Vám to dělá, sebemenší otřesy, vítr atd. s tím lomcují. Má to výhody, které jednoznačně přečnívají nad zaporem, tak to vidím já, nehledě na to, že Canon si dal opět záležet a udělal jakysi hybridní IS který cpe do nových skel včetně 100/2.8 to sklo jsem držel v ruce a měl možnost ho vyzkoušet (prasátko se už plní) mimochodem je to již L-kový sklo, to jsem ale odbočil
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 18:24 ® regulus
-
Libor, MP> jak vy to s těma fóglama děláte???
Denně jezdím kolem místa, kde je doslova a do písmene hejno bažantů a stádo zajíců nebo králíků. Vyzobávají a vyhrabujou tam z pole něco k snědku. Jsou tam pernamentně celej den i když kolem jezdí jedno auto za druhým a ještě jim sem tam nad hlavou přistává letadlo. Koukám na ně kdykoliv tam jedu a dneska bylo tak hezky, tak jsem si řekl, že udělám nějakou zvířecí fotku, v domnění, že nebude až tak velkej problém tam postavit stativ a sem tam nějakýho cvaknout jak se hrabe ve sněhu nebo čučí. Vzal jsem si na to tříkilo a pro jistotu ještě dvoustovku, kdyby to bylo moc dlouhý.
reagovat
Jenže ti blbí ftáci se mnou pěkně vydrbali. Zastavil jsem dobře 300m od nich, ale jakmile jsem vlezl na pole, tak všici vzali dráhu (šmejdi, auta a letadla jim nevadí …). Zvolil jsem teda jinou taktiku, tý havěti je všude kolem halda a posedává to u silnice. Sedl jsem do auta, nachystal foťák a jel jsem se projet po takovejch těch skoro polňačkách. Bažant sedí, projedu kolen něj, ani se nehne, kousek za ním zastavím, to zbystří a než se stačím vyplížit z auta, tak je v ha..lu, další se nechtěl fotit ani z okýnka ..... prostě dnes jsem byl úplně za vola, nemám ani jednu fotku. No můžou mi vlézt na záda, lítat v bílým mantlu a iglů někde na poli si fakt stavět nehodlám. - Pátek 22. ledna 2010 ve 13:25 ® sus1
-
regulus> Nebádam, jen mě to zajímalo.
…a momentky tet jedině na srazu v hospodě,tam bude třeba super IS
reagovatMyslim Brno.
- Pátek 22. ledna 2010 ve 13:23 ® regulus reakce na …
-
sus1> jak psal Libor, moc nad tím bádáš. Každej udrží z ruky něco jinýho (záleží jak se ti klepou, jak seš utahanej apod.), nicméně pokud máš objektiv s IS, tak snad kromě fotek ze stativu na delší časy bych ho nevypínal (lze to vyřešit i předsklopením zrcátka, pokud máš strach, že ti to rozkývá) a to i v případech, kdy je stabilizace evidentně nepotřebná (hodně krátký časy), to mírný negativní ovlivnění jak psal tomashr není v tom, že je IS zapnutej nebo ne, ale že v tom objektivu IS vůbec je, takže tím, že ho vypneš nejspíš nic nevylepšíš a i kdyby, tak si myslím, že to vůbec nepoznáš.
reagovat
Představ si, jak bys byl na.ranej, kdys to měl vypnutý a potřeboval rychle něco vyfotit a jen kvůli tomu, že sis ji předtím vypnul, ti ta momentka nevyšla.)
- Pátek 22. ledna 2010 ve 13:13 ® sus1
-
Libor> Jen mě to tak zajímalo
reagovatasi si to taky vyzkoušim.Fotit?,zima,zima,zima
všude sníh a je to takové ospalé,barvy nic moc.
- Pátek 22. ledna 2010 v 11:47 ® Libor reakce na …
-
sus1> lepší jít fotit než se protloukat tohle džunglí zkoumání, ale stabilizace funguje, o tom není pochyb.
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 11:07 ® sus1 reakce na …
-
tomashr> Dobrá,díky.
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 11:00 ® tomashr reakce na …
-
sus1> Ale ne – pokud třeba fotíš objektivem 400mm, tak 1/60s prostě z ruky neudržíš, zatímco s IS celkem ano – tohle poznáš snadno, tam žádná debata není.
Myslel jsem to tak, že je problematické poznat rozdíl u času, který už z ruky udržíš – já třeba 400mm celkem udržím tak od 1/250s, no a pokud srovnám fotku s IS a bez IS při té 1/250s, tak tam už je porovnání diskutabilnější. Řekl bych, že v této situaci už se IS spíš projeví vyšší spolehlivostí, bez něj to udržím, pokud se dokážu zkoncentrovat atd., IS mi pomůže, když jsem třeba už moc utahanej atd.
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 10:35 ® sus1
-
tomashr> Takže jak píšeš,dá se to poznat těžko,respektive tedy skoro žádnej rozdíl neni,teda pokud to nedrží(foták) v ruce nějakej.......
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 10:29 ® tomashr reakce na …
-
sus1> srovnávacích fotek pro dlouhé časy najdeš po netu tuny, já třeba dával nějaké na Paladix do recenze Sigmy 80–400 OS. Objektivní srovnání pro řekněme normální časy je ale dost složité a popravdě sám nic úplně jednoznačného nemám. Obecně mohu potvrdit, že s IS udržíš tak o 2 stupně delší čas než bez něj, v některých situacích možná ještě víc.
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 10:22 ® tomashr reakce na …
-
Libor> Teď jsi Libore napsal dost nepřesnou informaci – IS se na stativu musí vypnout jen ve své první a druhé generaci, novější objektivy se ale samy přepnou do jakéhosi „stativového módu“, kdy může být docela značný přínos i na stativu – potlačení otřesů zrcadla atd. Určitě to má smysl vypnout na velmi stabilním stativu, pokud fotíš beze spěchu a třeba můžeš užít MLU, ale za méně optimálních podmínek to na stativu může být docela přínosné taky.
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 10:20 ® sus1
-
Libor> Já ho taky právě používam,ale chtěl bych vědět od někoho,kdo ho třeba nepoužívá nebo nepoužíval,pak to dal na papír a třeba si řek,tak tady sem ho měl mít zapnutej atd.,prostě jestli je to okem nějak poznat ten rozdíl.
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 10:16 ® Libor reakce na …
-
sus1> na stativu se doporučuje vypínat. Já ho mít, používal bych ho na focení z ruky pořád.
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 10:13 ® sus1
-
tomashr> Jasně ,rozumim.A tet mě teda jde o tu situaci,kde bych to mohl zaznamenat?šero,… Abych pravdu řek,tak zkoušel,ale na monitoru to neni ono, jako když s to pak dá na papír.
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 10:09 ® tomashr reakce na …
-
sus1> To máš takhle – IS určitý negativní vliv na obrazovou kvalitu má, je to skupina čoček navíc atd. Jenže (a to je rozhodující) ve velmi mnoha případech je tento negativní vliv daleko menší, než naopak přínos omezení rozklepání a další věci, takže v celkovém souhrnu je to v řadě situací jasné plus. Prostě musíš brát celkový výsledek v konkrétní situaci, ne nějakou teorii…
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 9:38 ® sus1
-
Chci se vás tady zeptat,nedavno jste tady probírali používání IS nebo ne.Je to na fotce poznat(kvalita) když je zap nebo vyp??Já sem to zatim nezkoušel,tak se ptám.Díky.
reagovat - Pátek 22. ledna 2010 v 9:36 ® sus1 reakce na …
-
MP-E65mm> Jo mají tam všechno,i pěkný holky,prej.
reagovat)
- Pátek 22. ledna 2010 v 0:23 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus> mezi náma ona celá Morava, máte tam prostě všechno
reagovatvloni jsme tam byli s kolegou minimálně 7×
- Pátek 22. ledna 2010 v 0:08 ® regulus reakce na …
-
MP-E65mm> já si dělal srandu, to víš že přijedu, pokud se mi něco nepodělá a i kdyby jste zapomněli říct, tak Prutos mi to určitě práskne.
reagovat
Mimochodem jih je vůbec zajímavá lokalita na focení, nejen hmyzáků a nejen makro. - Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 23:58 ® MP-E65mm reakce na …
-
regulus> není problém, je to jen o domluvě. Až to bude aktuální tak dám vědět
reagovatPřekážet rozhodně nebudeš
- Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 23:41 ® regulus
-
No nazdar, vy jste se zase rozkecali.
)
MP-E65mm> té taškařice v Lednici bych se třeba zúčastnil, pokud nebudu překážet.
reagovat - Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 22:09 ® tomashr reakce na …
-
Libor> Originál celkem drží, ale přio troše šikovnosti ho taky ztratíš… Mimochodem já už ztratil pro změnu originální očnici od 1D
reagovat - Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 22:07 ® MP-E65mm reakce na …
-
Libor> ještě sem s tím neměl problém, original tam drží docela dobře. Když s tím házím tak se mi hledáček otočí o 180stupňů (dolů) ale nevypadne z očnice
reagovat - Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 21:50 ® Libor
-
Hele ten hledáček jsem třikrát utopil, jednou jsem ho našel v poho, pak jsem ho v mělkém proudu hledal asi 5 minut a naposledy jsem ho našel za dlouho, protože jsem musel čekat až řeka odnese kal abych viděl na dno. Hrozně lehko mi z tý očnice vypadává. Mám neoriginál od firmy B.I.G., nevím jestli originál zacvakne pevně zobáčkama jako očnice.. ??.
reagovat - Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 21:44 ® MP-E65mm reakce na …
-
Libor> já ještě ne, ´tuky ťuky, ale Michalova osmikule to zažila na Floridě
reagovat - Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 21:42 ® MP-E65mm
-
Libor> a co to znamená, zahoď cajk a dej se na umění
reagovat - Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 21:40 ® Libor reakce na …
-
MP-E65mm> luxusní, ale už jsem ho prožil.
Osprey: zase ta otázková hra co nemám rád? ale, uznávám taky jsi se trefil.
reagovat - Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 21:37 ® MP-E65mm
-
osprey>
reagovatpáty bod je luxusní
- Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 21:36 ® osprey
-
Libor> Ano. Dal jsem tam i nějaké smysluplné věci. Tak to mám rád – kdo umí, ten si přebere
reagovat