Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 775.343 zobrazení | 18.360 odpovědí
Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Pondělí 1. června 2009 v 11:58 ® Filip00
-
a co tohle?
reagovat - Pondělí 1. června 2009 v 9:56 ® sus1 reakce na …
-
regulus> Slušnost je odpovědět.
reagovat - Pondělí 1. června 2009 v 9:43 ® Libor
-
Sander> hoď sem taky nějakou rybu co potřebuješ zkritizovat..
reagovat - Pondělí 1. června 2009 ve 3:08 ® regulus reakce na …
-
sus1> ty musíš furt remcat, asi ti semka dám víc fotek, abys měl co komentovat.
reagovat)
- Pondělí 1. června 2009 v 0:08 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Takže je to tak,jak si psal níže o těch obrazech.
reagovat - Neděle 31. května 2009 ve 23:44 ® ZN reakce na …
-
sus1> no, to především
reagovatNa druhou stranu, fotka by měla vypadat jak fotka, něco říkat, něco vyjadřovat.
- Neděle 31. května 2009 ve 22:32 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Přesně,aby se to líbilo tobě a je to.
reagovat - Neděle 31. května 2009 ve 22:31 ® ZN reakce na …
-
sus1> „Jesus Maria! Es stimmt nicht!“ Já lidi do středu až na vyjímky nefotím!!! A ta krajina, to nejde jen tak něčeho se držet, člověk musí vědět co chce vyfotit a pak to nějak sesumírovat. A v tom to je
reagovat - Neděle 31. května 2009 ve 21:53 ® sus1
- reagovat
- Neděle 31. května 2009 ve 21:52 ® sus1 reakce na …
-
sus1> to je nějaká blbost.
reagovat - Neděle 31. května 2009 ve 21:51 ® sus1
- reagovat
- Neděle 31. května 2009 ve 21:46 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Když fotíš lidi,tak na prostředek,když krajinu,tak se chytneš čeho??vim,že tet může následovat x věcí,ale je něco nepsaného čeho se asi tak držet?
reagovat - Neděle 31. května 2009 ve 21:42 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Jo, jo, ten čtverec už sem poznal
reagovat…a nebo bych to nebe uříz úpně.(při focení)
- Neděle 31. května 2009 ve 21:37 ® sus1 reakce na …
-
regulus> I tak.
reagovat - Neděle 31. května 2009 ve 21:06 ® regulus reakce na …
-
sus1> stejně jako u té co byla před ní
) , je to jen výžez z tý první fotky, kterej jsem udělal za účelem co jsem tam psal.
Jinak ke tvý poznámce k fotce ZN. Tady je jasně vidět relativita toho jak nakomponovat fotku. Každýmu se líbí něco trochu jinýho a nemusí to být vůbec podle nějakejch dogmat. Ty se na tu fotku nejspíš díváš jako na fotku rybáře v řece, já když jsem se na ni prvně podíval, tak jsem to bral jako „krajinku“ fotku řeky ve které se odrážejí mraky, v pozadí stromy, les a ten rybář, ten je tam jen tak mimochodem (nevím jak bych to jinak napsal). Nemusí tě to ale trápit, např. Sander, alespoň dle toho co tu psal, by tam měl míň vody a víc oblohy. No a ZN, ten tou fotkou možná chtěl vyjádřit i něco jinýho.
reagovat - Neděle 31. května 2009 ve 20:38 ® ZN reakce na …
-
sus1> když se podíváš na moje fotky, tak zjistíš, že se už dlouho zabývám čtvercem a fotím dost na prostředek. Už při komponování, před zmáčknutím spouště, tak fotku vymýšlím. Tady jsem to záměrně posunul, aby bylo více vody, páč se mi zdála zajímavá
reagovat - Neděle 31. května 2009 ve 20:09 ® sus1 reakce na …
-
ZN> Tady bych to taky ubral,aby ten rybář byl aspon od prostředka,nebo ještě trochu níže,tak by se to líbilo mě,i když je to asi ,,špatně"
reagovat - Neděle 31. května 2009 ve 20:06 ® sus1
-
Regul> Po pravdě bych tě chtěl vidět,v jakej bys byl poloze při tejhle fotce a ještě fotil k tomu oblohu.
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 19:39 ® regulus reakce na …
-
Robur> ee Říčka
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 19:31 ® Robur
-
Regule, to je Bobrava?
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 19:10 ® regulus reakce na …
-
ZN> ale já ti věřím
reagovat, když se nad tím logicky zamyslím, je to jako u kinofilmu, akorát obráceně, protože vlastně zaznamenáváme pozitivní obraz. Na kinofilmu, když měls přepálenou fotku, tak se z toho dalo ve fotokomoře něco dostat (negativ byl tmavší), kdežto v opačným případě měls bílý okýnko.
- Neděle 31. května 2009 v 18:46 ® ZN reakce na …
-
regulus> posílám jednu fotku, jako důkaz, že to tak dělám. Evidentně měřené na oblohu, první fotka bez úprav, druhá s velice jednoduchou úpravou. Prostě, z těch tmavých míst to jde jaksi vytáhnout, z přepálené oblohy ne.
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 17:42 ® regulus reakce na …
-
ZN> fotím na manuál (čas a clona ručně), pokud je nějakej takovej světelně extrémní snímek jako byl tenhle, tak obvykle přepnu na bodové měření (aspoň si myslím, že to je i měření expozice) čas a clonu nastavím obvykle na místo který je průměrně osvětlený, v tomto případě si myslím, že to bylo horizontálně tak v prostředku snímku, lehce v pravo (břeh, opar, stromy), no a ostření buď nechám na automatice až v okamžiku kdy fotím nebo se drbu s tím ručním doostřováním.
Informaci o měření expozice na nejsvětlejší místo si budu pamatovat, u takovýchto fotek co mají složitý světelný podmínky a nehýbou se, dělám většinou víc fotek s různým nastavením, o nějakou navíc nevadí. Dík.
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 17:25 ® ZN reakce na …
-
sus1> nejde jednoznačně říct, kolik. V žádném případě by se takovýto prvek fotky ale okraje dotýkat neměl. Ruší to a hodně silně odvádí oko z fotky pryč. Kompoziční pravidla nejsou dogma, ale to porušení musí mít nějaký smysl.
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 17:22 ® ZN reakce na …
-
regulus> já nevím, jestli jsem ti rozuměl, ale myslím si, že když zaostřím, změřím a namáčknu na polovinu, tak to zaaretuji a při přesunu naměřené hodnoty zůstanou. Stejně jako zaostření. A u zrcadlovky, tam je to naprosto bez problémů, včetně ručního ostření. A co se týká ostření a měření na ten odraz, vždycky je lepší měřit expozici na nejsvětlejší místo. Ono si to zčásti vyhodnotí i z okolí. Mám na rybách ty samé problémy. Ne vždy je to stoprocentní, ale dělám to tak. Ono je to fakt někdy těžké.
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 17:18 ® regulus
-
Sander> řekl bych, že spousta věcí je dost relativních i ta kompozice. Má to určitý řekněme pravidla, ale pravidla jsou od toho aby se porušovaly.
) Já si fotím pro sebe a pokud možno tak, aby se mi ten výsledek líbil a kompozice je vlastně jen to, jak uspořádat snímek tak aby vyjádřil atmosféru (nebo jak bych to řekl). Kdych tam chtěl víc té oblohy (jak jsi psal), tak bych musel buď o pár kroků poodstoupit a potom, alespoň dle mýho by zmizel efekt toho proudku s tou trávou v popředí, nebo to fotit ještě víc zespodu, ale to by mi připadalo moc placatý, nicméně možná máš pravdu a byla by to zajímavější fotka. Pokud se té oblohy týká, tak to vždy nejde. Mrkni na tyto dvě fotky. Na obou je vyfocená říčka s popadanejma stroma, vcelku tuctová fotka. Alespoň dle mýho vidění je ta první lepší, protože zabírá i část břehu v popředí, ta druhá je jen změť popadanejch stromů nad vodou a cpát do takovýto fotky oblohu tím, že bys to třeba fotil zespodu by mi připadlo divný (reagoval jsem na to, že jsi napsal, že máš raděj více oblohy).
Já abych pravdu řekl, nikdy nijak neštudoval to jak má být něco správně vyfocený, fotím roky sám pro sebe a snažím se aby se mi to co vyfotím líbilo. Fotku jsem sem hodil jen tak, abych si dejme tomu udělal nějaký srovnání s všeobecným názorem (myslím, že to je zdravý) a su rád za každej názor. Myslím, že tohle fórum je docela užitečný.
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 16:59 ® sus1
-
ZN> Asi máš pravdu,jen sem to uříz aby bylo vidět,jak to myslim,dole ubrat a nahoře přidat.Kolik od okraje by mělo něco začínat??
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 16:57 ® sus1
-
ZN>
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 16:20 ® regulus reakce na …
-
ZN> tak to si už nepamatuju, myslíš ostření nebo na co jsem nastavoval expozici (clona/čas)? Jak jsem už psal, bojuju s digitálem už asi pátej rok. Nejsu si stavu na to zvyknout. Myslím, že kdybych expozici nastavoval na ten odraz v tom proudu, tak by ty stromy byly černý jako bota, fakt už si podrobnosti nepamatuju, je to fotka z loňska.
Ještě k tomu digitálu. Ze začátku jsem sebou tahal (ne na ryby) malej kompakt a klasickou kinofilmovou zrcadlovku se třema objektivama, s tím, že digitálem jsem fotil takový obyč dokumentární fotky (navíc o hodně víc protože to nic nestálo, omezovalo jen co se vešlo na kartu) a co mě zaujalo tak na film. No ale doba jde dopředu, takže celá ta kinofilmová sranda dneska leží ve skříni. Ten malej kompakt byl na houbec, tak jsem meditoval mezi zrcadlovkou a nějakým lepším kompaktem. Nakonec vyhrál Canon PS S5IS, důvod jednoduchej, 3× moc volnýho času nemám, takže vlastně dneska už fotím jen na rybách a na horách, případně dovolená když se náhodou zadaří, no a zrcadlovka je přece jen kapinku dost těžší a větší. Ve svojí podstatě s ním jsu docela spokojenej, jen mě nekonečně sere ostření, z toho su na mašlu. Skoro všechno, tam zůstane nastavený tak jak chcu já, jen ten blbej způsob ostření se dycky nastaví zpátky na poměrový a taky souvislý focení se zresetuje na jednotlivý snímky. Kdyby někdo věděl, jak tohle implicitně přenastavit, tak už snad zkousnu i ten nebetyčně blbej způsob ručního ostření (za soustavného držení knoflíku na lelé straně objektivu šibovat palcem pravý ruky joystickem). Pravda už mám zase zrcadlovkový roupy, ale to by muselo být něco, co mi umožní si udělat vlastní nastavení ve kterým se to zapne a ostření a zoom hezky ručně klasicky na objektivu, ne nějaký blbý tlačítka, ale to mám asi smůlu.
reagovat - Neděle 31. května 2009 v 15:12 ® ZN
-
regulus> právě to hnusné počasí tomu dává tu šťávu
reagovatStejně mi to vypálení nejde do hlavy. Kdyby jsi zaostřil třeba na ten odraz ve vodě, tak se ti musel několikanásobně zkrátit čas a nemohlo to být mázlý. Na co jsi to ostřil, na tu trávu? Moc dobře vím, že někdy je to moc složitý, všechno ohlídat