Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 787.853 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 16. ledna 2010 ve 12:47 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Fajn. Děkuju, ale nechci:-) Dřepěl jsem na bobku v bahně, měl na foťáku záklaďák a čekal jsem až mi ta potvora přijde na nějakých 90 cm před objektiv. Na tom klacku jsem fotil ryby (karásek, slunka) a ono ji to hrozně zajímalo a šmejdila tam. Nevadil jí nakonec ani blesk, ale jinak byla opatrná.

Až tam budu mít 70 – 200 mm a bude tam sucho, klidně si lehnu…

Mám lepší fotky, ale z kompaktu. Tenkrát jsem zahnal užovku do kouta a šel tak blízko, že mi v sebeobraně pokousala objektiv.

Tohle je v podstatě wildlife, přirozené chování divokého tvora, který netušil, že je focen. Do soutěže bych to neposlal – a to jsem se nedal těch 20 fotek zkažených proto, že byla tma. Proto jsem pak fotil s bleskem. Hadici to vůbec nevadilo, ale není to ono. Všem těm snímkům chybí slušné světlo. Co je na nich pěkné, je fakt jen ta Žofka.

reagovat
Sobota 16. ledna 2010 ve 12:21 ® skwor reakce na …
skwor

Libor> Já nejspíš taky, sobota dopoledne. S trochou štěstí na sebe narazíme.

reagovat
Sobota 16. ledna 2010 ve 12:19 ® Libor reakce na …
Libor

skwor> asi sobota

reagovat
Sobota 16. ledna 2010 v 11:24 ® skwor reakce na …
skwor

Libor> Ahoj, který den se chystáš na For fishing?

reagovat
Sobota 16. ledna 2010 v 10:19 ® MP-E65mm
MP-E65mm

najdi si svého kormoše :-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img11503.jpg
Sobota 16. ledna 2010 v 9:47 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> jj, máš pravdu :-) mám ještě nějaký v záloze :-)

reagovat
Sobota 16. ledna 2010 v 9:45 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> přesně jak říká Libor, škoda, že jsi sebou nešvihl o zem, koukám že by si byl pěkně zaprasený, ale za tu fotku by to stálo, hned by to mělo jiný rozměr :-)

reagovat
Pátek 15. ledna 2010 ve 23:51 ® osprey
osprey

Libor: To bych do tý vody spad:-)

reagovat
Pátek 15. ledna 2010 ve 22:37 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> já obojkovou s foťákem ještě nepotkal. Škoda že jsi nepřidřepl více, ale i tak fajn.

reagovat
Pátek 15. ledna 2010 ve 22:35 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> jsem nějakej marod :-(( a mám pocit že z toho. Ten sýček mi připomíná onu železnou sovičku z filmu „Souboj titánů“ :-)

reagovat
Pátek 15. ledna 2010 ve 22:32 ® osprey
osprey

Protože je zima, snažím se dát do kupy fotky. Už jsem se prokousal k 11. srpnu, což je úspěch.

Abyste z toho taky něco měli, dám sem hada. Fotky nic moc, musel jsem dřepnout a fotit tak jak to šlo, ale aspoň něco. Snad bude David rád:-)

reagovat
foto/forum/2010/th-img11498.jpgfoto/forum/2010/th-img11499.jpgfoto/forum/2010/th-img11500.jpg
Pátek 15. ledna 2010 ve 22:02 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> mám i v ránním slunci kdy je skoro do červena :-) kdyby si viděl kde to bylo focený , tak by si tomu ani nevěřil :-) mě osobně hodně oslovila ta modrá s rackem.

PS: koukám, že sis užil při focení pěvců (četl jsem článek) :-) :-)

reagovat
Pátek 15. ledna 2010 ve 21:24 ® sethy reakce na …
sethy

No ale s panem Křenkou se přece nemůžeš rovnat…:-D

reagovat
Pátek 15. ledna 2010 v 17:36 ® Libor
Libor

sethy> taky mám z léta jednoho prťavce na woblera lovec,

http://www.jablib.cz/…_MG_1466.jpg

Až budu doma, pošlu ji Davidu Kolouškovi, třeba se mu bude hodit.

reagovat
Pátek 15. ledna 2010 ve 14:49 ® osprey reakce na …
osprey

sethy> No ta je. Takovýma bych vytapetoval Rudé náměstí…

Rendy: Nehodlám to tahat všude. Ale někde se to hodí a navíc záložní tělo je dobré mít.

tomashr: Já to mám zasrané vždycky když hodně měním. Teď jedu od října s nasazeným záklaďákem a nepřibylo snad ani smítko. Aspoň ne velké – přece jen clonu 13 jsem poslední dobou moc nepoužil…

reagovat
Pátek 15. ledna 2010 ve 14:43 ® sethy
sethy

Kluci nevím o co se snažíte, „kvalitní umělecké foto“ vypadá přece takto (popis fotky): http://www.lovec-rapy.com/?…

reagovat
Pátek 15. ledna 2010 ve 13:56 ® Rendy

Chvilku jsem tu nebyl a ono je z toho pěkná debata . Sice stojím v povzdálí a sleduji příspěvky profíků. Srovnávám se svými postřehy a zjišťuji že se neliší. Některé fotografie jsou tu krásné .MP-E65nádhera . Tak bych jednou chtěl umět fotit. Osprey: Dva fotoaparáty jsem sebou také asi půl roku nosil. Ze začátku jsem byl nadšený, pak utahaný , ve finále jsem je proklínal a znovu jeden odložil. 20D jsem prodal jelikož se mi zdálo šíleně těžký oproti 400D , to ale byla asi chyba . Čtvr kg na krku navíc se dá. Jelikož jsem zjistil že fotograf ze mě nikdy nebude upravil jsem svoje priority a raduji se z každé fotky co se mi líbí i když vyjde třeba jen jedna z vycházky. Naučil jsem se oželet ty nepovedené kterých je spousta. Je to obdobné jako když se má rybář naučit pouštět ryby i když je od vody odnášel. Kdo potřebuji profi kvalitu ke své práci musí pečlivě vybírat . Pro nás ostatní je vcelku jedno na kterou zrcadlovku fotíme . I stařičký Canon 300D v rukou pana fotografa dělal nádherné fotografie , nebo už si na ně nepamatujete?

reagovat
Pátek 15. ledna 2010 v 8:58 ® tomashr reakce na …

osprey> Tak naokraj – podle mě se vliv výměn objektivů na nečistoty čipu přehání. Spíš si pečlivě vyčisti prostor zrcadlové komory, ono se to totiž postupně zaneřádí a pak se dostává svinstvo na čip tak nějak „interně“.

reagovat
Pátek 15. ledna 2010 v 0:03 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> koukal jsem na tvůj web, jsem nadšený z toho sýčka, je to parádní fotografie.

reagovat
Čtvrtek 14. ledna 2010 ve 23:29 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> za týden bude zase a pořád leden.:-)

reagovat
Čtvrtek 14. ledna 2010 ve 20:55 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Ano, musím. A snad to bude příští rok na tomhle webu vidět.

To je ovšem jen zbožné přání. Nevím, co bude ani za týden:-)

reagovat
Čtvrtek 14. ledna 2010 ve 20:52 ® osprey
osprey

Libor, tomashr: Na fotografické akce budu brát klidně dva. Letos už nebudu muset všude jezdit na kole…

Ale hlavně jde o to, že hodně měním objektivy, následně mám špínu na čipech, musím je čistit nebo to retušovat v editoru (fotky z dovolené byly horor).

A můj první dostal za ta dvě léta dost do těla. Nováček je snad v lepším stavu než veterán v době, kdy jsem ho koupil.

Na novou generaci si počkám. Vždyť tyhle staré mašinky fotí dost pěkně a já se na žádné výstavy nehrnu. :-)

reagovat
Čtvrtek 14. ledna 2010 ve 20:48 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> to máš pravdu, ale já si sebe nedokážu představit jak tahám dvě těla na ryby :-) na druhou stranu Ospreye chápu, bo on víceméně „musí“

reagovat
Čtvrtek 14. ledna 2010 ve 20:43 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> nosit je nebude, koupí si tohle. :-)) )

reagovat
foto/forum/2010/th-img11497.jpg
Čtvrtek 14. ledna 2010 ve 20:06 ® tomashr reakce na …

Libor> Je to ale ideální – mít možnost jedno tělo zahodit a plynule pokračovat druhým s jiným sklem je někdy k nezaplacení.

reagovat
Čtvrtek 14. ledna 2010 v 19:36 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> na každé oko jeden? Ne ale vážně, není špatný nemuset měnit objektivy, jen mi netvrď že budeš k vodě nosit oba :-)

reagovat
Čtvrtek 14. ledna 2010 v 19:29 ® osprey
osprey

Tak mám dvouprocesorovej 20D. Akorát jsou ty procesory každej v jiný krabici…

reagovat
Středa 13. ledna 2010 v 16:00 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> OUKEJ, rozumím :-)

reagovat
Středa 13. ledna 2010 v 15:25 ® Sander
Sander

Libor > já bych moc rád, ale jak jsem psal, nevím jak na tom budu časově. Vypadá to že do čtyř se budem pondělí-pátek vzdělávat, a pokud je výstava otevřena do šesti, museli by mít v Práglu turbometro, aby to stálo za to tam jít. Budeme bydlet někde u Slunečního náměstí, vsadim se že Letňany budou přes celé město.

Dnes jsem navíc obdržel předběžnou zprávu, že bysme tam měli být ob týden, tzn. příští týden v Praze, další zase v práci a to samé ještě dvakrát. Nechápu, vymýšlí na nás samé vyfikundace. Každopádně to vychází tak, že ten týden, co tam bude výstava, bych měl být v práci.

Vše je zatím předběžné, pokud budu čt a pá (28–29) v Praze, vynasnažím se tam dostat. Každopádně se mnou ale nepočítej. Dal bych ti den předem vědět, když by to klaplo.

reagovat
Středa 13. ledna 2010 ve 14:22 ® Libor
Libor

jiris> Tamron 17–50 f 2.8, nebo sigma 17–70 f2.8 – 4.5, stabilizovaná, macro, velice výhodné, opticky kvalitní.

reagovat