Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 787.792 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 8. ledna 2010 ve 22:02 ® osprey
osprey

Vrátím se k té fotce stromů nad řekou.

Exponováno je to v manuálním režimu (dělal jsem i fotky v režimu AV, ale stromy byly pochopitelně černé), je to z RAWu a těch fotek jsem tam udělal dost. Je tam asi 15 stromů a na druhé straně chaty, víc jsem z toho kompozičně nevyrazil.

Možná kratší objektiv a stativ, ale to byste ode mě chtěli moc:-)

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 ve 21:58 ® skwor reakce na …
skwor

tomashr> Já vím. Jindy se mi je nepodlo přistihnout takhle těsně pod hladinou, takže jsem poměrně rád i za tohle.

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 ve 21:54 ® tomashr reakce na …

skwor> Tohle je poměrně učebnicový odstrašující příklad – kdybys nenapsal, že to je čolek, tak si ho ani nevšimnu :-((

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 ve 21:29 ® spike
spike

ZN> obyčejný plot porostlý břečťanem a ty dva smrky

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 ve 21:28 ® skwor
skwor

Čolek – bohužel z odbobí, kdy bylo na hladině hodně pylu.

reagovat
foto/forum/2010/th-img11454.jpg
Pátek 8. ledna 2010 ve 21:21 ® ZN reakce na …
ZN

spike> promiň, ale co jsi fotil?

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 ve 21:15 ® spike
spike

Zima je v plném proudu fotky nic moc a to foceno se stativem.

reagovat
foto/forum/2010/th-img11452.jpgfoto/forum/2010/th-img11453.jpg
Pátek 8. ledna 2010 v 16:41 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> mě se líbí právě kompozičně, má i hloubku.

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 ve 13:45 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> ok, už si rozumíme. Oběma je nám jasné, že čip je seřízen na střední šedou. Ovšem, pokud fotil do RAWu, pak je tvá poznámka s křivkami na místě.

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 ve 12:53 ® tomashr reakce na …

ZN> Né, já reagoval na něco jiného – bylo na tu ospeyovu poznámku o roztažení histogramu, to právě na „hodně bílé“ věci nefunguje skoro nikdy. Naopak křivkami se dá poměrně často „vyčarovat“ hodně. Proti tvému příspěvku o korekci EV nemám nic – to je určitě často na místě, ale pokud nevidím původní RAW, tak nelze posoudit, jestli to měl osprey nafoceno dobře nebo ne až tak dobře…

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 ve 12:07 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> pokud v zasněžené krajině nekoriguješ EV, tak si myslím, že to ani křivkama nejde opravit.

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 v 9:59 ® tomashr reakce na …

osprey> Jinak ty stromy jsou podle mě expozičně celkem OK, spíš jsem trochu na rozpacích z kompozice. Připadá mi dost diskutabilní jednak ten levý dolní roh v bílé, tak i na druhé straně taková „neukončenost“, kdy je strom ořízlý podle mě dost násilně. Ale nechci soudit, člověk by musel být na místě, aby mohl posoudit, zda to šlo nějak podstatně lépe.

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 v 9:56 ® tomashr reakce na …

osprey> Takovéhle věci nejsou moc o histogramu, to chce křivkovat :-)

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 v 8:52 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> použil jsi korekci EV? Mi to přijde dost šedý.

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 v 1:35 ® osprey reakce na …
osprey

Libor> Není asi podexponovaná, potože bylo daleko větší šedo. Jenže když jsem roztáhl histohram od kraje ke kraji, vůbec to nebylo takové, jaké to bylo, když jsem tam stál, tohle je kompromis.

No a ta druhá, dělal jsem v půl čtvrté odpoledne, co jsem mohl, abych to nerozklepal… Bral jsem to asi desetkrát, snažil se manuálně korigovat expozici, bo stromy vycházely černé jak kančí řiť. Takže jsem moc rád, že to někoho zaujalo.

reagovat
foto/forum/2010/th-img11451.jpg
Pátek 8. ledna 2010 v 1:03 ® regulus
regulus

tomashr> u kterýho metra to bude neřeš, jednak Prágl docela znám, byly doby, kdy jsem u vás byl docela často, orientuju se autem i MHD úplně v pohodě, je to jen kapku větší Brno :-) (nejmíň 10 let jezdím raděj vlakem a pak MHD než autem), důvody jsou ti nejspíš jasný, D1 a pak ta radost motat se po Praze. Netahal bych to za nohu, pokud si uděláte čas, tak u toho Haštalskýho dědka nebo jak se to jmenuje. Jediný co musím udělat, je po školení se jít přihlásit na hotel a pak už je to fuck. Takže bych to viděl tak, že v 18 hod můžu být kdekoliv v Práglu. Stejně jako Sander musím být Ready i druhej den, takže žádná alkoholová smršť i když v mým případě můžu zjebat pouze já sám sebe. :-)) )

reagovat
Pátek 8. ledna 2010 v 0:12 ® džigit reakce na …

Libor> :-D

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:37 ® Leník
Leník

Jste zlatíčka, děkuju za rady, vezmu si je k srdci.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:37 ® Libor
Libor

Takže Leníku,shrnutí, kup si stativ i blesk :-)

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:34 ® džigit

Určitě mě zepsujete,ale Lenik,tak tuhle bleskem akorát zk.....Ne vše je o blesku!!! A stativ neřeš,ten je na krajinky a makro.Akci dáš i bez těhle vymožeností.Fo­ťák,kterej máš to dá.Jen je třeba vynechat urrčitá přednastavení a zkoušet/než budeš připravená na tohle/a zkoušet.To foto je krásně přírodní,vyfoť s bleskem a budeš mazat.Prubni vlastní nastavení-Ty fotíš,Ty vidíš… Vlastní zkušenost nenahradíš ničím!

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:20 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> míro, ta tvoje druhá fotka Z lovu se mi děsně, ale děsně líbí – dej ji sem.. , ta první je podexponovaná.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:17 ® Libor reakce na …
Libor

Leník> opravdu doporučuju tyhle stránky, je tam vše od základů o focení pěkně popsané. http://www.fotoroman.cz/techniques2.htm

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:16 ® džigit reakce na …

Nádherná akce!!!

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:15 ® Libor reakce na …
Libor

Leník> blesk třeba http://www.megapixel.cz/…te-430-ex-ii , jenže nic není tak jednoduché, nikdy to nebude takové jako bez blesku, bude to jiné.

Stativ třeba tuten: http://www.megapixel.cz/…-sherpa-250n , nebo ten co osprey

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:12 ® osprey reakce na …
osprey

Leník> Blesk – Canon dělá Speedlite 430 (kolem 5 000,–) a Speedlite 580 (kolem 11 000,–). Ten druhý je profi blesk, lepší v podstatě nedělají a ojetý se dá sehnat i kolem 9 000,–.

Stačí i ten první, má jen slabší výkon a míň vychytávek.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:10 ® osprey reakce na …
osprey

Leník> Tohle přece stativ nevyřeší. Na ten pohyb potřebuješ čas tak 1/300 s a kratší. Ideální je tisícina. To není věc stativu ale expozičních parametrů. Když není světlo, foťák prodlužuje čas. Navíc se autofokusu hůř ostří.

Pokud chceš stativ stejně, tak jsem teď kupoval synkovi (fotí vlaky) na oehlingu Benro s kulovou hlavou. To nejobyčejnější provedení stojí asi 2000,– a na lehčí zrcadlovku se záklaďákem stačí. Pokud bys chtěla používat i těžší objektivy, budeš muset koupit masivnější a tudíž dražší stativ. To Benro se mi zdálo, že nabízí slušnou kvalitu za rozumný peníz.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:08 ® Leník reakce na …
Leník

Libor> Tak moc děkuju. A Ty máš nějaký blesk, který bys doporučil? Na ceně nezáleží

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:06 ® Libor
Libor

Leníku, tady Ti stativ nepomůže ani když bude ze zlata. (na té fotce se vše hýbe), Míra Ti radil dobře, tohle zamrazí jedině blesk, ale moc od toho nečekej.

EDIT: http://www.megapixel.cz/…-sherpa-250n

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 23:01 ® Leník
Leník

Díky za rady, mně jde třeba o takovéhle fotky. Tahle se povedla jen proto, že bylo krásně, když se začne šeřit, tak to prosně nevyfotím :-(( Stativů je spousta, jeden má otočnou, druhej sklápěcí hlavu, chci nějaký pro široké využití.

reagovat
foto/forum/2010/th-img11450.jpg
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 22:20 ® osprey
osprey

Leník> A co místo stativu koupit blesk? Když je taková tma, že se krátký objektiv s clonou 2.8 v celém rozsahu nečape, tak to už není hanba si blesknout.

Anebo si kup ještě Sigmu 30/1.4 – jedna je teď v bazaru na Paladixu.

reagovat