Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 787.773 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 21:15 ® ZN reakce na …
ZN

Leník> stativ na focení ryb?

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 20:57 ® Libor
Libor

Leník> stativů je spousta, zajdi do prodejny a vyber si který Ti bude nejvíc vyhovovat. Na ryby to se stativem ale moc není, jen v určitých situacích ho využiješ. Vem si nějaký lehčí – na rybách to oceníš, jestli tedy nejezdíš autem až k vodě :-) Jinak když se sešeří tak to nejde, bez světla není fotky:-)

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 19:25 ® sethy reakce na …
sethy

Leník> To není možný, ja fotím se stejne svetelným objektivem koncerty a bez problému:)

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 19:07 ® Leník
Leník

Ahoj klucí, prosím poraďte mi jaký si mám koupit stativ. Jde mi hlavně o focení ryb. Mám Canon 500D s objektivem Sigma 17–55 f/2,8 a stejně jak se sešeří, neudržím to v ruce. Když je dobrý světlo, jdou z něj nádherný fotky, ale jinak nic moc

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 18:38 ® tomashr reakce na …

Libor> No jo, tak ať regulus napíše, jaké metro je u toho jeho hotelu, já podle toho vyberu hospodu, aby byla na stejné trase bez přestupu. Samozřejmě nebudu dělat diktátora, před rezervací to napíšu.Vy mi naopak piště, kdo by mohl přijít, podle toho uvidíme, zda bude stačit stůl anebo radši salónek. BTW hlavně pro Libora – příští týden je Paladixí fotopivo.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 18:21 ® skwor reakce na …
skwor

Sander> Číslo na mě máš, ne? Tak mi případně písni sms, chtěl bych se tam potkat i s Kazanem.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 18:09 ® sethy
sethy

Celkem zajímavá cena, když si vemu, že jen ten objektiv stoji přes 20tis:) http://www.aukro.cz/…_is_usm.html

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 17:48 ® Sander
Sander

skwor > asi třináct pracovních dní.

Vidíš, to mi ani nenapadlo. Když bude čas tak určitě. Ale jak jsem psal, vůbec nevím jak to bude…

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 17:12 ® skwor reakce na …
skwor

Sander> Do kdy tam budeš? A zajdeš na for fishing?

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 16:46 ® Sander
Sander

Libor > já také ne a ještě ke všemu ani nebudu moci, bo je celá ta třináctidenní šaškárna (školení) skoro za 20 000 Euro, nemůžu si dovolit ráno nepřijít :o)))

Ale zatím netuším jaký tam budeme mít režim, možná se večer nedostanu nikam :o((

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 16:38 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> jen bych Tě ale upozornil že mi moc nepijeme..

Tomáši, rezervuj salonek, nebo někdo navrhněte hospodu.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 16:05 ® Sander
Sander

Bych se možná přidal, budu tam nocovat od 17. ledna. Regule když si vemeš spacák, můžeš spát grátis u nás na pokoji – bysis ustlal mezi postelema, budeme dva a je to dvoulůžák :o)) A je to u metra.

EDIT: aha, koukám že už máš rezervačku :-) Tak nic.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 14:26 ® regulus
regulus

tomashr> už jsem to prolítl, i v těch hostelech v Práglu je dráž než v Esterajchu v Alpách, no co nadělám, o jednu noc se nepo…u. Mimochodem, tam kde jsem v tomto období asi před 4 rokama platil tuším 4 kila chcou včil 1100 a to rozhodně není žádnej interhotel. Tu cenu nijak nehrotím, nechcu v podstatě nic než postel pod střechou, jednolůžkovej a aby to nebyla nějaká ubytovna pro ukrajince, asi tak.

Ten Quality hotel asi vyhrál, je to po cestě, kousek od metra … Díky

EDIT – vyhrál úplně, už to mám zabukovaný

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 13:59 ® tomashr reakce na …

tomashr> A jinak ať se neřekne – ubytování v Praze je spíš o ceně. Pokud to má být nějaký lowend, tak lze začít pátrat třeba zde: http://ubytovani.prague-hostels.cz/ , pokud klasika, tak třeba začni odsud: http://www.hotel.cz/ . Třeba tohle bylo hned na první stránce, od metra nijak daleko: http://fortuna-quality.hotel.cz/

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 13:55 ® tomashr reakce na …

Libor> Tak z Haštalského dědka není zas tak daleko k hned několika místům oblíbeným bezdomovci… Budeme kamarádi a zavedeme ho tam :-)

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 13:53 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> jsem pro, ubytování nevim.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 13:20 ® regulus
regulus

Vážení přátelé pražáci a okolí. Jelikož se dne 19.ledna budu ač dost nerad pohybovat v hlavním městě, respektive tu budu z 19 na 20 nocovat, docela bych uvítal někde s váma splknout. Je to celkem narychlo, ale já se to dozvěděl asi před půl hodinou. Počítám, že po 17 hodině už budu volnej, takže zkuste něco vymyslet. Rozhodně to nemůžu tahat do nějakejch extrémů, prostě jen pokec a pár piv. :-)

Mimochodem, pokud někdo víte o nějakým slušným noclehu za rozumnej peníz, nejlépe Zahradní město a okolí, klidně i jinde, ale v dosahu MHD, ideálně u metra, tak mi dejte vědět v OS.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 13:10 ® regulus reakce na …
regulus

tomashr> když to ale vezmeš z druhé strany, tak zase u širokáčů je je APS-C nevýhoda, prostě všecko má svoje plus a mínus.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 11:40 ® džigit reakce na …

osprey> já myslím,že mu jde hlavně o tu citlivost a FF.Většinou není čas na dlouhé přípravy,dodatečné osvětlení/Vaverka instaluje i desítku blesků/ atd.Prostě krása přírozeného pohledu i ve špatném světle.Kdysi jsem si myslel,že ten rozdíl nemůže být tak velký,hluboce,ale velice hluboce jsem se mýlil!!!Ovšem jen jeho a můj názor,zkušenější prominou.Ale vzhledem k tomu,že mu něco z potápěčských expedicí zveřejnili ve světově uznávaných médiích,asi na tom něco bude :-) Dobré světlo

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 11:39 ® tomashr reakce na …

Libor> No, dlužno dodat, že 5DII ořízlá na crop 1,6× je pořád v řadě ohledů lepší než jakákoli APS-C snad s výjimkou 7D…

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 11:25 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> s tím výřezem souhlasím, ale já jsem jeden z těch co ten crop berou jako výhodu, když mě zrovna chytne jistá wild-life mánie :-)

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 11:09 ® tomashr reakce na …

osprey> Já ti řeknu jednu věc, která se mi u 5DII docela líbí právě i konkrétně na ryby. Určitá výhoda toho FF je totiž v tom, že pokud fotíš rybu ve vodě pevným sklem, tak máš větší volbu výřezu. Pokud ti totiž nevyjde přes celé políčku, tak dostaneš vynikající kvalitu i při dost velkém ořezu, naopak jak se blíží, tak ti kvalita roste a pořád se vejdeš. U APS-C je to s tímhle horší – při ořezu ztrácíš kvalitu rychleji (i u extrémních rozlišení jako u 7D). Nedá se to popsat nějak triviálně, každopádně ale moje zkušenost je taková, že „manévrovací prostor“ u FF je o poznání větší, což se hodí… Jinak ale proti 7D taky nemám nic, naopak by se mi velice hodilo jako druhé tělo k 5DII – docela dobře by se to doplňovalo.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 10:44 ® osprey reakce na …
osprey

džigit> OK, ten nový 5D je super stroj, ale jak se zdá, proti 7D nic zásadního není.

No neva, zatím budu fotit s tím, co mám, ono to není tak špatné, abych si musel stěžovat:-)

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 10:04 ® džigit

Tady je okopčená odpověď bratrance,pokud to něčemu pomůže.Ale je to názor člověka,pohybu­jícího se kolem vody a pod ní :-)

Full frame u 5 je naprosto dominantní pro širokáče, pokud je zájemce reportér – tak snad u 7 crop efekt 1,6 a větší rychlost snímků/sec., jinak je to APS velikost čipu.

Já jsem o 7 nehovořil, neboť mě vůbec nezajímala- to bych si mohl nechat svou starou 20.

Jinak u 5 je absolutní bomba šum na čipu –do ISO 6400 nepoznáš, u dvou H I a H II to již vidíš –ale to je Iso 12 a 25 000…

Takže jsem naprosto uchvácen, ale chce to dobrá skla – nejlépe L řadu

david

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 9:59 ® džigit reakce na …

regulus> no já už jsem vyléčený z těchto mašin.Vzhledem k potřebám.Živit mně to nebude,spíš naopak.Už teď živím jeden svůj sen VW Multivan Atlantis,132kw.Od něj,mršky,se mi to z části vrátí,neboť mě dopraví k vodě za rybama.Přeji dobré světlo a nadále budu snít a obdivovat vaše umění :-)

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 8:31 ® tomashr reakce na …

regulus> Jen tak naokraj – nad videem jsem u 5DII taky (asi jako všichni ortodoxní fotografové) kroutil hlavou, jenže po nejprve nesmělém vyzkoušení jsem docela hodně nadšen… Je to jedna z mnoha zkušeností, která je poměrně těžko předatelná, člověku to plně dojde teprve po praktickém vyzkoušení. Co se týče fullframe, tak to samozřejmě není nic nepostradatelného, pokud někdo fotí převážně s teleobjektivy, tak to může být dokonce i mírná nevýhoda. Nicméně ale fakt je, že dojem z obrazu je u FF těla často velmi zajímavý – opět něco ne zcela předatelného. Jde spíš o jakousi „průzračnost“ obrazu, své hraje i dojem z menší hloubky ostrosti (něco jako když se srovnával kinofilm a středoformát). Těžký výběr :-)

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 ve 2:00 ® regulus
regulus

džigit> no možná trochu, ale 7D není můj kůň, teda spíš v rámci mých kompromisů je to moc velká palba za APS-C. V prvé řadě vůbec netoužím mít ve foťáku kameru (myslím tím záznam videa), 8 snímků/s je pro mne taky zbytečnej luxus, možná snad to rozlišení, ale pixely nejsou všecko. Můj řekněme sen, je fullframe se slušnejma parametrama a jsme opět u těch kompromisů. Opravdu si nemůžu dovolit vypláznout ze startu řekněme 100 tisíc za fototechniku. Šel jsem cestou trochu lepšího těla APS-C za relativně přijatelnou cenu, oprášil MF objektivy ve skříni a trpělivě vyčkávám až bude vhodná konstalace finančních hvězd abych postupně vylepšil tu optickou stránku fotovybavení. Otázka zní, jestli není FF na to moje focení při současné kvalitě foťáků taky zbytečnej luxus.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 1:37 ® džigit reakce na …

regulus> si mně předběhl,asi si taky duchem „snící“ kluk :-D

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 1:36 ® džigit

Rendy> vysvětluješ si to trochu jinak.Jen diskuze :-) Já osobně,vzhledem k mým nárokům a zdravotnímu stavu,koukám na Oly 620-velikost,češti­na,výklopný display.Dosluhuje mi Oly 5060WZ,ten mít větší Zoom a neodcházet do „starobního“ ,asi by ještě na mé foto stačil.Focení mám rád,Vás tady tiše obdivuji,ale taky jako kluk sním-proto zmínka o mi známých fotografech a vybavení-nic ve zlém.

reagovat
Čtvrtek 7. ledna 2010 v 1:33 ® regulus
regulus

Rendy> to přece nikdo netvrdí, že by to nestačilo, jenže snít se musí … :-)

reagovat