Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 775.866 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 31. května 2009 ve 14:48 ® regulus reakce na …
regulus

ZN> fotil jsem to několikrát (asi 7 nebo 8 fotek) s různou odchylkou expozice po 1/2 EV (na auto vůbec nefotím), ale všechny ostatní byly díky dlouhýmu času máznutý tak, že z nich nešlo nic vykouzlit, jakž takž koukatelná je jen tahle. Nicméně pokud si pamatuju (ty ostatní jsem už vymazal), tak ta obloha a ten proud na nich byly vypálený taky, je to focený po 20 hod a bylo hnusně jako sviňa. Zaujal mě ten opar (bylo po dešťi) a ten kus trávy s tím proudkem a právě tenhle pohled, jen jsem asi podcenil kontrast té světlé oblohy a odrazu v proudu vůči stromům. Možná by bylo lepší kousek ustoupit dozadu a stranou a pak to oříznout. Ale už včil nadělám. :-)

reagovat
Neděle 31. května 2009 ve 14:18 ® ZN reakce na …
ZN

regulus> ta fotka se mi docela líbí. Má dobrou atmosféru. Škoda, že je špatně exponovaná, má úplně vypálenou oblohu. Moc s tím dělat nejde, nejsou tam žádné informace. To, co tady dal šus má jednu zásadní chybu, ten dotek té rostliny při dolním okraji. Proto je nutné to ořezat trochu jinak, páč přidávat vypálené oblohy, to je dost blbé:-) Při focení bych použil tak –1 až –1,3 EV, nebo ostřil na tu oblohu s troškou těch stromů. Automatika se v těchto případech trošku mýlí.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8864.jpgfoto/forum/2009/th-img8865.jpg
Neděle 31. května 2009 ve 13:38 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> rozdíl to určitě je, ale myslím, že ne tak propastnej, navíc ten můj Canon zas tak moc velká sračka není, jó dobrá rada nad zlato, uprostřed řeky, z ruky prodloužit čas. :-)) )

reagovat
Neděle 31. května 2009 ve 13:21 ® sus1 reakce na …

regulus> Prodloužit čas aby vynikl ten opar,změnit ISO,…ale to víš ,až to vyfotíš a koukáš na to v compu.Libor dává fotky ze zrcadla a ty z digitálu a to už je rozdíl.

reagovat
Neděle 31. května 2009 ve 13:10 ® Sander reakce na …
Sander

regulus > právě ta kompozice mi tam přijde trošku pohnutá – viz srovnání od susíka, já osobně mám také raději více oblohy a vodu tak do třetiny.

reagovat
Neděle 31. května 2009 ve 12:46 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> vono by to bylo zajímavý i takhle, ale připadne mi to takový kýčovitý. Faktem je, že to bylo focený za blbýho světla, z ruky, čas 1/5s, takže je to domaštěný, navíc se mi nepřeplo ISO, takže místo na 400 tam bylo nastavený 200. Jak jsem psal, co z*****š při focení, v komplu nedoladíš. Mě ale spíš jde o kompozici než o kvalitu fotky. Kvalita je daná technickými prostředky a to je kámen úrazu, já si na ty zasraný digitály nemůžu zvyknout, má to milion tlačítek, ale furt se to automaticky přepíná do režimu pro „blbý“ a já dycky zapomenu něco přenastavit.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8863.jpg
Neděle 31. května 2009 ve 12:28 ® sus1
reagovat
foto/forum/2009/th-img8862.jpg
Neděle 31. května 2009 ve 12:25 ® sus1

Vpravo je originál.

reagovat
Neděle 31. května 2009 ve 12:22 ® sus1

…a otočit foták trochu doleva.:-)

reagovat
Neděle 31. května 2009 ve 12:21 ® sus1

Nebo takhle,to co se ubralo dole,bych přidal nahoře.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8861.jpg
Neděle 31. května 2009 ve 12:19 ® sus1

Mě by se líbila třeba i takhle.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8860.jpg
Neděle 31. května 2009 ve 12:02 ® regulus reakce na …
regulus

No ta vám semka taky něco hodím ke kritice, teda spíš potřebuju vědět, jestli je špatně to co si myslím nebo i něco jinýho.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8859.jpg
Neděle 31. května 2009 v 10:38 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> no, proč ne? Jsme na tom stejně:-)

reagovat
Neděle 31. května 2009 v 9:57 ® sus1 reakce na …

ZN> Já používam Zoner profi a stejně 3/4 věcí nepoužívam, i když je umí.:-)

reagovat
Neděle 31. května 2009 v 9:51 ® ZN reakce na …
ZN

regulus> ale já s tebou s těmi programy naprosto souhlasím. A dokonce si myslím, že je to víc jak 80%. Na druhou stranu, pokud máš možnost Zoneru, bylo by zbytečné používat nějaký volně stažitelný. Já vím, že to „stačí“, ale proč, když je to stejná práce a ten Zoner je lepší? A ještě máš jednu stoprocentní pravdu. Pokud něco zmrvíš při focení, žádný program to dokupy nedá.

reagovat
Neděle 31. května 2009 ve 2:09 ® regulus reakce na …
regulus

Tak ještě jednou to menu Zoneru, jaksi se mi to blbě ořízlo.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8858.jpg
Neděle 31. května 2009 ve 2:00 ® regulus reakce na …
regulus

ZN> dovolil bych si s tebou kapinku nesouhlasit a to s tímto výrokem: „… upraví fotku automaticky, ale nemáš to pod kontrolou …“. Nevím jaký jsou všechny možný volně stažitelný programy, ale myslím, že spousta z nich právě moc té automatiky nemá, často nemají žádnou, všechno je růčo a pochopitelně jsou tam jen ty jednodušší věci. Nahlodali jste mě s tím Zonerem, tak jsem si ho stáhnul a cvičně ho porovnával s Fast Stone, tedy jen z hlediska použitelnosti pro účely úpravy běžný tuctový fotky a její případný úpravy. Vůbec bych se k tomu nevyjadřoval, ale člověk, co to nemá jako koníčka tak podle mě vystačí s úpravou barev, změnou velikosti a uděláním výřezu. Přidaná hodnota je snad ještě doostření a případně udělání nějakýho rámečku. Není pochyb, že Zoner je lepší, ale furt se domnívám, že 80-ti procentům lidí, ten volně šiřitelnej program bohatě stačí i když samozřejmě výslednej efekt je v očích člověka co tomu hoví často znatelně horší. Jen pro ukázku menu pro úpravu barev v Zoneru a Fast Stone, myslím, že stěžejní věci FS má i když třeba doostřování se se Zonerem moc srovnávat nedá, ale když něco blbě vyfotíš, tak to komplu jen tak nespravíš. :-)) )

reagovat
foto/forum/2009/th-img8856.jpgfoto/forum/2009/th-img8857.jpg
Sobota 30. května 2009 ve 23:28 ® Libor reakce na …
Libor

Sander> ta třetí je super

reagovat
Sobota 30. května 2009 ve 22:55 ® Sander
Sander

Za deště a bez stativu je to opravdu porod. Dnes jsem se nudil a pořád něco mačkal. Divím se, že z toho byla semtam ostrá fotka.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8853.jpgfoto/forum/2009/th-img8854.jpgfoto/forum/2009/th-img8855.jpg
Sobota 30. května 2009 ve 21:02 ® Robur
Robur

jj, máš ty barvy lepší, v originále to mám moc vyblité a po úpravě moc umělé /ale on to taky každý program obarví jinak, že?/, teď přišla naše fotografka a prý vše fotila ona.

reagovat
Sobota 30. května 2009 ve 20:41 ® ZN reakce na …
ZN

Robur> jsou asi dvě možnosti. První je, že automat nezvládl vyvážení bílé, druhá možnost, že ten Baloton byl fakt zelený (což je dle mých čtyřletých zkušeností u Balatonu docela reálné). Těžko říct, možná od obého trochu. Ono je to u těchto fotek docela problematické, chybí celá stupnice šedi, není moc se při měření expozice čeho chytit. Zkoušel jsem to trošku upravit, ta divná zelená je ta furt. Ale, v každém případě, jsou to po malé úpravě pěkné fotky do rodinného alba, není se dle mého za co stydět.

Ještě ty programy. Ano, ty jednoduché, volně stažitelné programy určitě pomůžou, upraví fotku automaticky, ale nemáš to pod kontrolou a pak to někdy je trošičku přehnané.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8848.jpgfoto/forum/2009/th-img8849.jpgfoto/forum/2009/th-img8850.jpg
Sobota 30. května 2009 v 15:34 ® sus1 reakce na …

Robur> Já taky nic neřikam,jestli ses nevšim,ptal jsem se ZN.

reagovat
Sobota 30. května 2009 v 15:32 ® sus1

Robure,tak si pohraj v tom novém programu, jak sis nedavno koupil.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8847.jpg
Sobota 30. května 2009 v 15:24 ® Robur
Robur

sus, zdrž se komentářů, nedávám to sem proto, že se chlubím, ale proto, že se chci něco dovědět

reagovat
Sobota 30. května 2009 v 15:23 ® Robur
Robur

a ty barvy, jde mně o ty jezeroloďové fotky? s´větlá či divně modrá obloha,

reagovat
Sobota 30. května 2009 v 15:22 ® sus1 reakce na …

ZN> A co ta prostřední??:-)) )(první várka)

reagovat
Sobota 30. května 2009 v 15:11 ® ZN reakce na …
ZN

Robur> první rada, všechny fotky, které jsi tady dal, tak „letí“ na jednu stranu. To by nemělo a jde to jednoduše v editorech srovnat. Ta západová(či východová) fotka je krom toho špatně exponovaná i zaostřená.

reagovat
Sobota 30. května 2009 ve 14:38 ® Robur
Robur

teď bych chtěl radu, u té první várky, co je fotka Balaton jsem to prohnal nějakým programem, který asi určtě upravil barvu oblohy, pak jsem daodat další várku, kde je to bez úparvy. Co považujete za lepší?

reagovat
Sobota 30. května 2009 ve 14:36 ® Robur
Robur
reagovat
foto/forum/2009/th-img8844.jpgfoto/forum/2009/th-img8845.jpgfoto/forum/2009/th-img8846.jpg
Sobota 30. května 2009 ve 14:35 ® sus1

Robur> Dcera jo????tet ale krmíš..-)

reagovat