Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 787.686 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 2. ledna 2010 ve 21:11 ® Ftmči reakce na …
Ftmči

Osprey: Já nic jiného než pokusy ani neumím :-) . Příště to zkusím zase jinak a jsem rád, když mi někdo řekne, jak ten pokus vidí on.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 21:02 ® sus1 reakce na …

tomashr> Tak sem si ten program prohlédl.:-)

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 21:02 ® osprey reakce na …
osprey

Doudleban> Ostříš na holý led a navíc vzadu je to podle mě moc tmavé. Já za tím vidím spíš snahu experimentovat než nějaké fotografické dílo.

Ten princip zaostřit na detail vpředu je dobrý a v krajinářské fotografii se hodně používá – ale chce to tam mít nějaký výraznější prvek. Už kus klacku, pařez nebo trs trávy by to znatelně oživil.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 20:54 ® Ftmči reakce na …
Ftmči

osprey: Asi vím, co se mi snažíš říct. Konkrétního jsem nefotil nic, ale přišlo mi, že jako celek to tak něják prostě ,,funguje".

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 20:49 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> díky, když bude čas, rád si přijdu poslechnout.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 19:33 ® tomashr reakce na …

Libor> Hele tohle fakt není na pár vět – jestli budu na jaře na toto téma přednášet na setkání FA, tak přijď… Jinak s tou možnou neexistencí sw se samozřejmě počítá – lze exportovat k souboru (EXIF, XMP) a pak načíst jinam – tohle taky vždy doporučuji, osobně jsem soft měnil dvakrát. Ale pokud chceš stručnou odpověď jedním slovem, tak zní Lightroom.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 19:00 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> ahoj, hod sem pro kamarády nějaké doporučení na software co umí níže popsané a třeba i automatické zálohování.. . Nebo něco vytvoř na Tvůj blog. Kapři na sázavě jsou už vychytaní a tak soudím že bys mohl najít trochu času. Ted budu měnit OS tak by se mi to hodilo rozjet na novo. Jedinou otázku mám? co když za pár let ten program už nebude existovat?

díky Libor

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 17:21 ® tomashr reakce na …

sus1> No v Zoneru 5 to ještě nejde, tuším je to od v6, navíc ale zrovna tato funkčnost je u ZPS dost diskutabilní. Prostě jde o to navyknout si fotky popiskovat – jako součást JPG jsou tzv. EXIF a IPTC data – jistě znáš, jsou tam i ty údaje o cloně. čase, objektivu, atd. No a kromě tohoto tam máš i chlívečky jako země, město, lokalita, titul, popis a klíčová slova. Celé je to o tom, že si navykneš tyto položky vyplňovat a pak to „nacucneš“ do nějakého softu, který z toho udělá databázi. No a to je vlastně celé – pak hledání fotky je vlastně klasický logický select – najdi všechny fotky kaprů z ČR mladší než dva roky. Mimochodem – datum je v EXIFu taky – Creation Date, takže pokud ho mášve foťáku dobře nastaveno, tak je zadání data do názvů opravdu nadbytečná operace, to tam máš vždycky :-)

Jinak je to tak, jak píše sander – je to rozsahu archivu a počtu témat. Do určitého objemu dat je možné udržet přehled všelijak, ale od jistého bodu už to prostě nejde. A varování – největší tragédie je udělat si systém ve starých už existujících datech, naproti tomu u nových dat jakmile si na popisování zvykneš, tak tě průběžné popisováná zatěžuje jen minimálně. Proto vždy při přednáškách velmi doporučuji začít co nejdřív – i když to člověk ještě na první pohled nepotřebuje, do budoucna si tím ušetří hodně námahy.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 16:50 ® sus1 reakce na …

Sander> Zatim se v tom vyznam,no.:-)

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 16:43 ® Sander reakce na …
Sander

sus1 > záleží na tom, jak hodně fotíš. Pokud tu mám třeba 200 složek, už je problém hledat konkrétní věc na základě znalosti místa. Nehledě na to, jak už zde bylo uvedeno, mám spoustu složek pod stejným názvem, jen datum se liší.

Pokud je těch složek třeba do padesáti, tam je to určitě přehledné téměř jakoukoliv metodou.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 16:12 ® sus1

tomashr> Zapoměl jsi napsat jak??:-) Používam Zonera 5 let a neměl jsem s tim do dneška odstrašující zkušenost.:-)

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 16:05 ® tomashr

sus1> No, přesně ten tvůj postup uvádím na svých přednáškách o archivaci jako odstrašující příklad :-) Pokud se chce člověk vyznat dlouhodobě ve velkém množství fotek, tak je to velmi jednoznačně o využití klíčových slov a popisků v IPTC/EXIF a jejich následné katalogizování v programu databázového typu. Mimochodem to s přimhouřením oka umí i Zoner (archiv médií) , přirozeně ale slušnější soft je výhodou.

Moje rada je velmi stručná – na třídění podle složek a názvů souborů úplně zapomeňte, jde to mnohem lépe.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 15:53 ® sus1

mihy.san> Jasně,každej si to dělá, jak mu to vyhovuje.:-)

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 15:43 ® mihy.san
mihy.san

sus1> Je to určitě otázka zvyku, já se právě lépe zorientuji podle data. Místo pořízení dávám pokaždé jako první slovo popisu složky za datum a vždycky navíc můžu ve složce použít vyhledávání, zadat do vyhledávání zeměpisné místo není problém, konkrétní datum ano.

Navíc mám několik míst (zahrada u baráku, chalupa, oblíbený revír), a za ty roky focení digitálem by složek, začínajících stejným názvem místa bylo řádově několik desítek … U těch prvních dvou uvedených míst by to bylo zcela jistě přes 100 složek.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 15:19 ® sus1

Sander> A mě to přesně takhle vyhovuje.:-) Nejdřív si přečtu kde sem byl,co sem fotil a pak až datum.Podle datumu bych nic nenašel,protože si to přesně nepamatuju,kdy sem co fotil.:-)

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 15:15 ® Sander reakce na …
Sander

sus1 > a to je přesně tak jak to nechci. Měl jsem to tak doteď.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 15:13 ® sus1

Já napíšu nejdřív název a datum za to.Řadí se mě to dle abecedy.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 15:06 ® Sander reakce na …
Sander

mihy.san > jednoduché, geniální, dík. Asi mi odešlo moc mozkových buněk za tenhle týden…

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 v 15:03 ® mihy.san reakce na …
mihy.san

Sander> Přímé řešení ti neporadím, sám jsem to vyřešil tak, že každou složku pojmenuji nejprve rokem, pak měsícem, dnem a nakonec popisem. Např.: „2010–01–02-Ostrava.popis­.popis.popis“. A řadí se to pěkně nejen v Zoneru, ale i ostatních aplikacích.

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 14:51 ® Sander
Sander

Klucí co děláte v Zoneru, potřebuji radu. Skládám složky fotek dle data, ale řadí se mi to samozřejmě úplně blbě dle prvního čísla, např. 1.2., 1.8., atd., nevíte jak to udělat aby se mi to řadilo postupně i dle měsíců?

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 12:24 ® osprey reakce na …
osprey

Doudleban> A cože jsi to vlastně chtěl vyfotit?

reagovat
Sobota 2. ledna 2010 ve 12:01 ® Ftmči
Ftmči

Zdar vespolek, všechno nejlepší do nového roku a hlavně plno skvělých snímků. Když už jsem tady, tak přidám poslední dva pokusy. Ten čtverec je vytvořený ořezem.

reagovat
foto/forum/2010/th-img11406.jpgfoto/forum/2010/th-img11407.jpg
Pátek 1. ledna 2010 ve 22:24 ® filip111
filip111

Libor> ahoj tak specielně pro tebe tě zdravím z teplíčka. Dnes jen 27 ve stínu, hnus co ti mám povídat :-D

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 v 16:24 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> a sakra, proto se mi to tak líbilo:-)

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 v 15:02 ® tomashr reakce na …

ZN> Nijak – tohle je fotka z Holgy, ta to má „by design“. Konkrétně tento kus: http://blog.fotozona.cz/…i-holba.html . Tedy úplně přesně – tento exemplář má vyndanou clonku, což trochu zvětší světelnost, ale zároveň vinětaci ještě trochu zvedne, jinak je to ale opravdu přímo sken z filmu, v PS jsem trochu hýbal křivkami a tonalitou, na vinětaci jsem ale ani nesáhl.

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 ve 14:53 ® ZN reakce na …
ZN

tomashr> jak děláš tu vinětaci? Používám dvou způsobů. ale tato se mi hodně líbí. Můžeš mi to prozradit? Klidně do OZ. Dík.

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 ve 14:43 ® tomashr reakce na …

regulus> Je to cvaklý tuším 29.12.2009 – fakt naprosto bez aranžování (nepočítám úhel záběru atd.). Prostě kde se vzal, tu se vzal – u řeky kočárek :-)

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 ve 14:30 ® sus1 reakce na …

regulus> Jestli neni autorovo.:-))

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 ve 14:22 ® regulus
regulus

tomashr> jestli je to současná fotka, tak potěš pánbůh, ten kočárek je tak z konce sedmdesátejch let. :-)) )

reagovat
Pátek 1. ledna 2010 ve 13:35 ® sus1

tomashr> Co je na tom vážnýho??!vylez sem s chalupy,cvak a to je vše.

reagovat