Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 775.139 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 30. května 2009 ve 14:33 ® Robur
Robur
reagovat
Sobota 30. května 2009 ve 14:32 ® Robur
Robur

buď já nebo dcera, těch mám víc

reagovat
Sobota 30. května 2009 ve 14:28 ® ZN reakce na …
ZN

Robur> tu pravou fotku s těmi plachetnicemi jsi fotil ty?

reagovat
Sobota 30. května 2009 ve 14:13 ® Robur
Robur
reagovat
foto/forum/2009/th-img8841.jpgfoto/forum/2009/th-img8842.jpgfoto/forum/2009/th-img8843.jpg
Sobota 30. května 2009 ve 14:01 ® Robur
Robur

jsem rybáři, ale proč sem dávate pořád ty fotky ryb. To je dle mého 1 z nejtěžších fotobjektů. Já bych sem dával napřaed něoc, co se považuje za nejlepší foto a pak jít směrem dolů co se týče úrovně.

reagovat
Sobota 30. května 2009 ve 13:33 ® Salmo reakce na …
Salmo

ZN> Človče,pěkná seminárka :-) Takže jestli jsem to dobře pochopil,tak ti moji pstruzi patří do druhé škatulky,což znamená,že to taková hrůza není…O kritiku stojím,jak už jsem psal níže,rád bych se dozvěděl,kde jsem udělal chyby.Jinak ti potočáci jsou focení loni v červenci,kdy jsem se s mojí „krabičkou“ teprve seznamoval.Takže letos se pokusím fotky dotáhnout ještě dál.Až se mi na pstruhovce podaří zapřáhnout potočáka,bude dobré světlo a budu s sebou mít foťák,tak se pokusím něco vykouzlit.Pak to sem hodím a uděláme rozbor…

reagovat
Sobota 30. května 2009 v 10:51 ® ZN reakce na …
ZN

Salmo> přenášet nic nemusíš, jak se tak dívám, tak stačilo možná jít s foťákem níž. Nad ní je tmavší pozadí.

Obecně k fotkám. Proč jsou v dnešní době tak ceněné obrazy impresionistů, jako je Vincent, Monet, Manet, Renoir, Degas atd.? Protože na jejich obrazech je hodně cítit, že do toho dali hodně svého JÁ, hodně emocí. To samé je v případě fotek. Fotka se skládá z nějakého obrazu, scény, má svá obecná pravidla, jako je kompozice, technika a samozřejmě osobitého pohledu. Čím víc je ten osobitý pohled patrný, čím více emocí a atmosféry, tím je fotka při splnění výše jmenovaných kritérií lepší. Obecné pravidla kompozice však nejsou dogma, musí být však patrné, proč to chtěl autor udělat. Tím osobitým a emočním pohledem se pak liší dobrý fotograf od horšího.

Pak máme fotky, kterých je tady dost. Autor se snaží, aby ty fotky dobře vypadaly. Když pominu, že do toho nedává nějaký svůj pocit či pohled, jen podlehne pocitu radosti z focené scény (ryb), pak by se měl snažit, aby fotka byla technicky a skladebně v pořádku, na přijatelné úrovni. Pokud se mu to povede, řekneme tady svorně „pěkná fotka“. Tím nechci říct dobrá fotka, páč ji chybí právě to z předešlého odstavce. A to je myslím to, o co tady jde. A je to v pořádku. V pořádku by to nebylo, pokud by měl ambice na fotku z odstavce výše.

No, a pak je tady mraky fotek, které nemají ambice z výše uvedených odstavců. Prostě slouží jako taková osobní vzpomínka, „pochlubení“ se na webu a autorům je úplně jedno, jestli jsou skladebně či technicky dobré, nemají ambice vůbec jako fotka. A to je taky v naprostém pořádku. Tyto fotky nemá cenu nějak rozebírat, kritizovat či jinak fotograficky hodnotit. Nejsou k tomu vůbec vytvořeny, autorovi o to vůbec nejde. Pokud by mu o to šlo, zaručeně musí sklidit spoustu kritiky, která ovšem není osobního rázu, jde jen o fotku.

Znovu podotýkám, je to můj názor, můj pohled.Asi tak.

Takže, pokud chceš, tak z tohoto mého výlevu pochopíš, kam zařadit tvé pstruhy, a jestli stojíš o kritiku, tak ti ji klidně napíši. Ale rozhodně je to jiná kategorie, jak ta užovka skwora, která je úplně špatně. Nedovolil bych si ji vůbec kritizovat, ale když ji tady dal.. :-)

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 22:33 ® Salmo reakce na …
Salmo

ZN> Jo s tím splynutím máš pravdu,nad tím už jsem se zamýšlel,když jsem jí fotil,ale v lese na jehličí hnědá žába vynikne těžko.Přístě jí asi budu muset přenést na trávník,nebo nevím :-)

P.S. Co fotky těch potočáků ?

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 22:27 ® ZN
ZN

chlapi, já fakt nejsem zase tak dobrý. Kdybych byl, tak se tím živím:-) Ale přes to, jen krátce k fotu žáby.

• rozhodně bych volil jiný formát, 3:2, 1:1. Zlepšila by se kompozice
  • největší chyby dle mého? Žába příliš moc zaniká na pozadí, je skoro stejné barvy. Dá se to řešit hloubkou ostrosti, tzn. zvětšit ohnisko objektivu a snížit clonu. Pak by ta žába z toho pozadí byla vytažena, i když v tomto případě až tak moc ne. Tady by asi nejvíc pomohlo změnit úhel záběru. Je dobré si hlídat kontrast barev foceného objektu proti pozadí.

Je to fakt někdy složité a já se nechci dostávat do pozice vševěda. Berte to jen jako můj názor. Fakt nejsem chytrý delfín.

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 22:16 ® skwor
skwor
reagovat
foto/forum/2009/th-img8831.jpgfoto/forum/2009/th-img8832.jpg
Pátek 29. května 2009 ve 22:13 ® Salmo reakce na …
Salmo

Filip00> Díky.Taky mě zajímá,kde dělám chyby,už se těším,až se k tomu ZN vyjádří ;-)

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 22:12 ® Salmo
Salmo

Jinak ještě přidávám trojici pstruhů,kamenujte…

reagovat
foto/forum/2009/th-img8828.jpgfoto/forum/2009/th-img8829.jpgfoto/forum/2009/th-img8830.jpg
Pátek 29. května 2009 ve 22:12 ® Filip00 reakce na …
Filip00

ZN> já to nějak nechápu, mě se líbí foto žáby, co je na ní špatného? nebo jak ji měl vyfotit?

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 22:10 ® Salmo reakce na …
Salmo

ZN> Díky upřímný za názor,vážím si ho.Jinak když jsi psal,že na zeď bys si dal max. tu třetí,z důvodu takového,že :

kompozice je dobrá nejsou tam nějaké rušivé prvky a chyby expozičně taky celkem OK

Tím jsi chtěl říct,že ty ostatní fotky nějaké chyby mají ? Jestli ano,tak mi prosím napiš jaké,popřípadě jak se jich mám vyvyrovat.A neber to jako útok,rád si nechám poradit :-)

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 21:38 ® ZN reakce na …
ZN

Salmo> vzhledem k tomu, že jsem si užil fotokomory, vývojek a ustalovačů, drahých papírů, podpultových lepších kinofilmů, hodin a hodin u zvětšováku, mám k fotce pořád určitou úctu a snažím se fotit tak, jako bych fotil na analog. Pořád mám kritérium, co člověk nafotí, měl by dát většinou na papír. Pořád dělám papírové fotky formátu A4-A3. Musím přiznat, že taky podléhám době a dopředu vím, že to bude dobré jen na web. Je to špatná cesta. Kterou s daných fotek by jsi si udělal ve formátu 30×40 za cca 200 Kč a dal na zeď? Já tak max. tu třetí, a to ještě nevím proč. V každém případě, ta špatná není z těchto důvodů:

• kompozice je dobrá
  • nejsou tam nějaké rušivé prvky a chyby
  • expozičně taky celkem OK

technicky by šla dotáhnou dál

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 21:28 ® Salmo
Salmo

Druhá várka

reagovat
foto/forum/2009/th-img8825.jpgfoto/forum/2009/th-img8826.jpgfoto/forum/2009/th-img8827.jpg
Pátek 29. května 2009 ve 21:27 ® Salmo
Salmo

Tak já sem teda taky hodím nějaké foto…Kritiku máte povolenou,aspoň budu vědět co mám zlepšit :-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img8822.jpgfoto/forum/2009/th-img8823.jpgfoto/forum/2009/th-img8824.jpg
Pátek 29. května 2009 v 17:02 ® Libor reakce na …
Libor

Filip00> nejedu, nestíhám a navíc počásko stojí za prd.

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 13:46 ® ZN reakce na …
ZN

Filip00> á se namalovat dobrý obraz, když nemáš ten nejlepší štětec? :-) V každém případě, foťák je jen pomocník, vynikající fotka se dá udělat jak mobilem, tak třeba dírkovou komorou. Ve foťáku to není.

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 13:08 ® Filip00 reakce na …
Filip00

Libor> já jsem zkoušel fotit věci v pohybu ale vždy je to mázlé. Nejdeš dnes na ryby hci jet na Berounku dnes a chytat zase úhoře

tomashr> ta veverka si myslím že dobrý, ale hlava štiky je tmavá a nevýrazná

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 12:56 ® tomashr reakce na …

Filip00> Klasickým foťákem myslíš předpokládám digitální kompakt, že? Odpověď je, že u statických fotak klidně, já většinu dokumentačních fotek ryb fotím Canonem G10 a kdyby bylo třeba, tak z toho hravě udělám i výstavní fotky na papír 30×40cm a proti technické kvalitě nikdo ani nepípne. Neříkám, že nemá zrcadlovka jisté výhody i zde, ale není to tak zlé. Naproti tomu když jde o něco akčního (ryba ještě ve vodě v pohybu), tak pak začne být převaha DSLR naprosto drtivá.

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 12:54 ® Libor reakce na …
Libor

Filip00> uřčitě ano, dokonce bych řekl že je kompakt na některý situace lepší a to zejména ve velké hloubce ostrosti.

reagovat
Pátek 29. května 2009 ve 12:53 ® Filip00
Filip00

špatná fotka tak teď už je to co jsem sem chtěl dát

reagovat
foto/forum/2009/th-img8821.jpg
Pátek 29. května 2009 ve 12:51 ® Filip00
Filip00

Neni to sice ryba a je to foceno olympusem mju 740 7,1 Mpx 5opt. zoom

reagovat
foto/forum/2009/th-img8820.jpg
Pátek 29. května 2009 ve 12:22 ® Filip00
Filip00

A dá se vůbec dobře fotit s klasickým foťákem, když nemám zrcadlovku?

reagovat
Čtvrtek 28. května 2009 v 18:56 ® vasekmaj
vasekmaj

sethy>to jo no uz aby to uz bylo a by se dali chytit ńáký pěkný štiky nebo sumci prostěat to tu je

reagovat
Čtvrtek 28. května 2009 v 17:14 ® sethy reakce na …
sethy

sus1> pockej do zahajene, ted neni co fotit:)

reagovat
Čtvrtek 28. května 2009 ve 12:57 ® sus1 reakce na …

Libor> Tak to chci vidět,kapr na woblera.:-)

reagovat
Čtvrtek 28. května 2009 ve 12:44 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> těším se až vyměním splávky za woblery a třpytky :-)

reagovat
Čtvrtek 28. května 2009 ve 12:03 ® sus1

Chtělo by to,aby sem dal taky někdo jinej fotky,pokud fotí.Takhle se vlastně hodnotí jen Liborovo fotky a neni je s kým porovnat.Hodnotí se vlastně jen jeden pohled a jeden ,,fotografory­bář"což je škoda.Jestli někdo máte,dodejte a nebojte se negativního hodnocení,možná vám to pomůže něco změnit,třeba k lepšímu a vám doposud neznáme stylu focení. Libor:Nakup nové splávky,tyhle už známe.:-)

reagovat