Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 787.462 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 18:46 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> Ani bych se tomu nedivil :-) a už vubec tomu, že by tam tomashr chytil nějakou mořskou potvoru, která by tam díky soli přežila :-)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 18:39 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Už jsem to viděl. Začnou vozit sníh do Vltavy.

Ovšem osmnáct let tomu. Kdoví, jestli ještě mají čím:-)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 18:22 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> To jsem zvědav co budou pražáci dělat až napadně 20cm, jim ten krtek zkolabuje :-)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 15:37 ® sus1 reakce na …

Libor> Cos vyfotil?

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 15:35 ® sus1

Libor> Jo na focení dnes pěkně.:-)

Kdyby pořád nesněžilo jako kráva!!!!!:-))

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 15:34 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> tobě koupím pštrosa a kus louky na moravě, kde budeš moci fotit hmyzáky.

sus1> dnes jsem byl autem v Praze, je tam sněhová kalamita (4cm):-) Ale dnes na focení nádherný nízký světlo.

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 15:20 ® sus1 reakce na …

tomashr> S pražákem se nemůžeš seznámit,s tim se musíš zrazit, jako s .....cem.:-))

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 ve 13:38 ® tomashr reakce na …

MP-E65mm> Hm, akorát že mě do autoservisu nedostal žádný uspěchaný pražák, ale „šikovná“ řidička z venkova (tuším nějaké Poříčí nebo něco takového) :-(( Třeba se chtěla seznámit :-)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 ve 13:33 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> to už jsem někde slyšel..........víš jak chudák Bohumil dopadl.......­...........ty piješ Buhumile?

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 10:02 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> po pěti pivech si koipím hodně věcí a po deseti si Vás koupím všechny!! :-)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 0:37 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> prostě uspěchaný pražáci...........:-) dnes jsem tam byl a znova opakuji jsem rád, že tam nemusím bydlet :-)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 0:28 ® tomashr reakce na …

MP-E65mm> O tom minule mi ani nemluv – já ani neměl tak moc práce, jen jsem trapně řešil autoservis, vrácení náhradního auta, atd – celý jak u blbejch :-(( Tohle se snad nebude opakovat, to by už byla moc velká smůla…

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 0:25 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> já se rád podívám na cokoliv a nemusí to být „zvířátko“ :-) Tak až se někdy zase sčutnem, tak to nezapoměň vzít sebou. Řeči typu – měl jsem hodně práce atd. neberu :-) :)

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 0:10 ® tomashr reakce na …

MP-E65mm> Hele na zvířátka to není – to neřeš :-)
Jinak ale asi teď budu něco dávat na papír – jak ty ze „seriózního analogu“ typu ETRsi, tak i na druhé straně nějaké ty „lomografie“, takže na případném další posezení bude asi konkrétní ukázka možná.

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 0:06 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> jj, snad mi něco z Tvé tvorby někdy ukážeš ať mám o čem přemýšlet....­.....i když je pravda, že se mi teď honí hlavou spoustu věcí.......

reagovat
Čtvrtek 17. prosince 2009 v 0:01 ® tomashr reakce na …

Libor> No já mám taky nové foťáky… V první řadě jsem pečlivě zrenovoval Ljubitel 166B – funguje. Ovšem hlavně mám na cestě k sobě nový zázrak – je to speciální přístroj se snímačem o formátu cca 8 x fullframe – http://cgi.ebay.com/…Film_Cameras?… . Máte prostě co dohánět, ignoranti :-) :-) :-)

A jinak je tedy fakt, že shodou okolností jsem za posledních 14 dní nafotil tak asi 3× víc políček na klasické filmy než na digi. Dokonce jsem po delší době u sebe viděl nějakou fotku z analogu, u které musím uznat, že byla asi lepší než to, co dokáže 5D mark II – nějaké experimenty z Bronicy ETRsi na vynikající Fuji Acros vyvolaný v DD-X – fakt mňamka, zas po delší době nějaký film, který mělo smysl skenovat na 3200dpi a možná by to sneslo i víc :-)

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 23:54 ® tomashr reakce na …

Libor> Ty mu ale tajíš zásadní informaci, že se dynamický rozsah o minimálně 1EV zlepší v případě, že kabel od čtečky namažeš česnekem :-)

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 23:51 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Libor> počkej po pátým pivu si říkal, že do ní jdeš na 100% a ted se bavím o 7D :-) :-) aby nedošlo k nějakému nedorozumění :-)

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 23:38 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> ukecal jsi mě, asi si koupím 7D :-)

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 23:33 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> vždyt už ani nevím jak ta zrcadlovka vypadá:)

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 23:30 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> tak snadno se z toho nevyvlíkneš! :-)

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 23:26 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> ano, někdy si připadám jak začátečník........ :-) zahazuji mobil, kupuji mrázák.......­.....když na to tak koukám nebude lepší když přestanu fotit?

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 23:23 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> přes čtečku se mi zdají fotky světlejší než stáhnutím přes kabel, u stahování kabelem se zase nesmí telefonovat mobilem, fotky jsou pak víc zašuměné. Fotky často stahuju s počítačem za mrazu na dvoře (v létě v mrazáku), neboť jak je známo vodivost stoupá s nižší teplotou… víš toho ještě málo.. :-)

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 21:59 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> to si piš :-)

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 21:36 ® ZN
ZN

chlapi, já nikdy čtečku neměl, nikdy jsem ji nepotřeboval. Myslíte, že jsem něco prošvihl?

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 21:25 ® tomashr reakce na …

regulus> Ach jo…

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 21:01 ® regulus
regulus

tomashr> sorry, ale kapinku tady pleteš tak trochu hrušky s jabkama → vlastnosti karty a zařízení co je používá. Mimochodem, proč asi výrobci foťáků už dávno nepřešli u profesionálních a poloprofesionálních zrcadlovek čistě na SD respektive na SDHC???

Odpověď je jednoduchá, jednak kvůli kompatibilitě a taky kvůli tomu, že jsou (alespoň zatím) furt rychlejší a to o dost. Pokud máš ve foťáku „díru“ na CF II, tak ti tam pojede jakákoliv CF karta, u SD to neplatí ani omylem, do foťáku co má rozhraní SD můžeš cpat kartu SDHC jak chceš a bude ti to plat prtný, protože ju foťák prostě neuvidí, totéž platí i o čtečce (zpětně to funguje SDHC vidí SD).
Pokud se budem pohybovat v oblasti teorie, tak SDHC má kapacitní strop 32MB a TEORETICKOU přenosovou rychlost 50MB/sec, kdežto CF má kapacitní strop 128GB a TEORETICKOU přenosovou rychlost 133 MB/sec. Reálně se běžně vyrábějí CF karty s rychlostí přenosu 45MB/sec (označení 300×) http://www.pqi.com.tw/product2.asp?… , ale i 90MB/sec :-)) ) a SDHC karty se běžně dělají Class 6 některé firmy i Class 10 což je 6 nebo 10MB/sec, ovšem zaručenejch http://www.pqi.com.tw/product2.asp?… (ty odkazy jsou jenom pro příklad).

Pokud se budu držet tvojí připomínky ohledně rychlosti čtečky, tak to je taky kapku vedle, není čtečka jako čtečka a mnohé jsou i pomalejší, než to stáhnout po kabelu z foťáku.

Ještě poslední věc. Je pochopitelně asi pitomost, si kupovat např. na Canon 20D superrychlou zbytečně drahou kartu, když v době, kdy se ten foťák dělal CF karty s podporou UMDA-6 ještě asi nebyly, takže ten foťák to s nima tak rychle neumí, z druhé strany do Canon 7D bych asi žádnou pomalou kartu necpal (ZN promine, ale nevím jaký jsou ekvivalenty od Nikonu :-)) ) ). Pravda je nutno říct, že bližší specifikace rychlosti s jakou foťák posílá fotky na kartu alespoň u Canonu jaxi chybí, strohé konstatování že podporuje CF typu I, II a microdrive je v popisech papouškováno už několik let a ani v manuálu k fotoaparátu se bližší informaci nedozvíš, ale vzhledem k tomu, že Canon 7D je letošní novinka a taky vzhledem k rychlosti souvislého focení, lze předpokládat, že to je pořešený i když se to dá pravda i řešit větším bufferem atp.

Pokud se čteček týká, tak je to dle přání a vkusu každýho soudruha. Pokud nechci mít vytvořený složky pro každej den, tak je to jednodušší stáhnout ve čtečce, víc karet asi taky, je pitomost ji dávat jednu po druhé do foťáku a stahovat, z druhé strany je stejná pitomost stáhnout všecky fotky ve čtečce a pak pracně vytvářet složky pro každej den.

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 20:57 ® tomashr reakce na …

osprey> Ano, chápeš to naprosto správně. Hlavně ale jde o celý systém – on ten Oly „four-thirds“ má sice své vady, ale zas je jak dělaný na to, aby se jen po malé úpravě použil i pro kompakty, ostatně s redukcí jdou na PEN/GF1 i jejich normální „zrcadlovkové“ objektivy. Takže pro Olympus je to spíš synergie a rozšíření možností. U Canonu/Niko­nu/Sony by to tak snadno nešlo, objektivy pro APS-C či dokonce FF jsou na to moc velké (a má to i některé technické háčky).

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 20:44 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> citace: „Zrovna v této oblasti jinak dominující Canon a Nikon zatím spí (obchodně to ale docela chápu)“.

Pochopil jsem to dobře – tak, že Canon i Nikon by si podkopávali prodejnost jiných dobře zavedených řad foťáků – zejména asi zrcadlovek?

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 20:31 ® tomashr

Tak naokraj – docela hodně koketuji s koupí Olympus PEN, případně koncepčně podobný Panasonic GF1. Koncept „kompaktu“, ovšem s velkým „zrcadlovkovým“ snímačem se jeví jako docela dobrý nápad už dlouho, ale u zmíněných přístrojů to patrně jako u prvních dozrálo k reálné použitelnosti pro „normálního“ fotografa. Vede mě k tomu na jedné straně v podstatě docela dobrá zkušenost s focením pomocí Canonu G10, ovšem na druhé straně jisté zklamání z jeho nástupce G11, který v podstatě (i přes některé klady) na obrazové kvalitě nic moc neřeší, v jistém ohledu je to i krok zpátky. Zkrátka a dobře to skoro vypadá, že se klasické digikompakty sice dostaly na velmi slušnou úroveň, ale zároveň se dostaly tak trochu do slepé uličky. Cestou z ní ven by ale mohly být právě přístroje, které nyní ukazuje Olympus paralelně s Panasonicem (na micro4/3 zcela oficiálně spolupracují). Zrovna v této oblasti jinak dominující Canon a Nikon zatím spí (obchodně to ale docela chápu).

reagovat