Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 787.237 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Středa 16. prosince 2009 v 19:32 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

zlomiljsemprut> Já ti spíš řeknu do který značky bych nešel nebo spíš šel , protože to bude jednodušší. Co se zrcadlovek týká tak Canon, Nikon a možná i Sony. Co se kompaktů týká tak Canon, Nikon, panasonic, Sony

Ostatní jako kdybych neznal. Bavím se o součastnosti.

reagovat
Středa 16. prosince 2009 v 19:12 ® osprey reakce na …
osprey

zlomiljsemprut> Tohle je těžká otázka. Renomovaní výrobci si nemohou dovolit vyrobit vyslovený ksindl.

Ale zejména v době, kdy se honily megapixely, jsem viděl u některých děcek (jsem bývalý učitel) foťáky, jejichž značky jsem ani neznal. Mělo to čip se spoustou megapixelů, mizerný objektiv a expoziční a ostřicí automatiku fungující jakž takž za letního odpoledne na přímém Slunci.

Napřed na mě machrovali, jaká mají děla a pak si chodili pro fotky…

Takže obecně – kombinace málo známá značka + nápadně nízká cena a čekal bych problémy. Nic konkrétního jmenovat nemůžu, mě tahle sorta foťáků nezajímá. To nejhorší, co jsem za poslední roky viděl, bylo jakési Casio z hodně levné řady.

reagovat
Středa 16. prosince 2009 v 18:52 ® zlomiljsemprut
zlomiljsemprut

Pánové! Zajímal by mě váš upřímný názor. Jaká je podle vás nejhorší značka foťáku, který jste drželi (i nedrželi) v ruce. Projíždím si takhle recenze a všude vidím samou chválu. :-) PS: Nechci nějakému výrobci dělat zlo, ale když někdo vyrábí šunty, mělo by se na ně upozornit…

reagovat
Středa 16. prosince 2009 v 18:45 ® tomashr reakce na …

MP-E65mm> Jo, pro orientaci to říkáš se zcela dostatečnou přesností, nemá cenu to víc pitvat :-) Ony ty toky dat ve foťáku jsou v praxi složitější a místy může být „úzkým hrdlem“ kromě karty a bufferu i výkon DIGIC procesoru, ale to už opravdu nemá cenu řešit – stejně se s tím nedá z pozice uživatele nic dělat…

reagovat
Středa 16. prosince 2009 v 17:58 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Asi bych si nedovedl představit práci bez čtečky. Mě příjde narozdíl od Regula nepraktické otevírát jakýsi čumpl na to abych mohl zastrčit USB kabel. Kdysi jsem to taky dělal a než jsem ten čump vypáčil moje data by byly dávno překopírovaný :-) používal jsem čtyři karty o menší velikosti a za jeden den nebyl problém je naplnit, momentálně ted používám 16GB a 32GB karty ty mi na jeden den vystačí bohatě. Nedokážu si představit, že bych to měl kopírovat stylem foták/PC.

Co se rychostí týká, tak tam mi to je vcelku jedno a ted myslím načítání, horší je to ze zápisem. Ta 16GB karta je co se týká zapisu nějak nadupanější, ale k čemu to je když dnes i ty špičkový těla nastačí ty data přelouskat a skončí na zaplněném buferu. Bavím se o formátu RAW

Tomashr: říkám to tak správně, kdyžtak mě oprav…přeci jenom jsi techničtější typ :-) :-)

reagovat
Středa 16. prosince 2009 v 17:19 ® osprey reakce na …
osprey

tomashr> Čekal bych to. V mém případě je ten rozdíl skutečně propastný.

Ale to je jedno. Kolem mě se svět netočí – a ani bych o to nestál.

reagovat
Středa 16. prosince 2009 v 17:14 ® tomashr reakce na …

osprey> Ty rozdíly jsou dány čtečkami či obecně firmwarem zařízení – pro zajímavost třeba v té mé 1DIIN jsou oba sloty (CF i SD) a tam dokonce podle testu vycházely SD karty lépe.

reagovat
Středa 16. prosince 2009 ve 14:32 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Jó, kdyby mi ležel vedle počítače jen USB kabel… :-) Navíc stahuju běžně ze tří různých foťáků (zrcadlo, můj a manželčin kompakt). Jedna čtečka to jistí.

K porovnání rychlosti těch karet – Moje CF III má udávanou přenosovou rychlost 20 MB/s a ta SDčka obvykle 15 MB/s. Přitom je CF minimálně dvakrát rychlejší.

Je mi jasné, že důvodů může být asi víc než jen pouhá rychlost karty. Zmínil jsem to jako zajímavost.

reagovat
Středa 16. prosince 2009 v 9:58 ® tomashr reakce na …

regulus> No tak CF nijak násobně rychlejší není – dokonce to chvíli vypadalo, že budou za SD zaostávat, teprve celkem nedávno dostaly CF novou „injekci“ v podobě UDMA karet, ale ty reálně využije jen minimum přístrojů. Pokud dáš UDMA či Extreme IV do přístroje, který na ně nemá řadič, tak sice většinou budou chodit, ale rychlost klesne často dokonce pod hodnoty „normálních“ karet. A rýpnu si – docela by mě zajímalo, kolik z diskutujících v tomto fóru má přístroj, který takto osazen je…

Ad čtečka – obvykle je proti kabelu rychlejší, další důvod je, že DSLR jen málokdy jedou jako klasická mass storage, takže ke komunikaci musím mít nainstalované drivery a v horším případě dokonce stahovat přes nějaký soft výrobce (který někdy dělá dobrý bordel). No a pokud jsi někde na akci mimo domov, tak pak už vůbec není o čem mluvit – běžně točíš více karet, někdy hraje roli i spotřeba baterek ve foťáku při stahování. Prostě mi přijde, že na použití čtečky není moc co zdůvodňovat – naprostá samozřejmost.

reagovat
Středa 16. prosince 2009 v 1:26 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> no tak jsi mi to tentokrát vyfouknul. :-)

Pokud se CF versus SD týká, tak CF je z principu několikanásobně rychlejší no a podle typu jsou ještě pomalejší a rychlejší CF. :-)) )

Nějak postrádám smysl toho, vytáhnout kartu z foťáku, strčit ji do čtečky, stáhnout fotky, vytáhnout kartu ze čtečky, strčit ji do foťáku. Proč proboha tak složitě, položím foťák ke komplu, zapnu ho, zapojím USB kabel a fotky se mi automaticky stáhnou do komplu na předem nastavený místo pěkně poskládaný do sožek podle datumu kdy byly vyfoceny, vytáhnu USB kabel a vypnu foťák. (USB kabel leží pernamentně na stole u monitoru)

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 ve 23:27 ® osprey
osprey

Nemůžu odolat, abych neulovil příspěvek s pořadovým číslem 4400. Čtečka karet je fajn věc, používám a pomalu už nevím, jak jsem to dělal dřív – mám jen mlhavé tušení, že jakýmsi kabelem z foťáku.

Ale nedělá mi potíže po návratu z výpravy foťák odstavit do kouta a fotky stáhnout až večer.

Na to konto musím říct, že karty Compact Flash se mi jeví jako podstatně rychlejší oproti SD. Nevím, jestli je to výběrem konkrétního typu nebo je to realita daná konstrukcí každé té karty, ale u toho, co mám k dispozici CF s přehledem vede.

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 ve 20:56 ® sus1 reakce na …

Libor> Jo,takhle to taky dělam,necham tam foták v tašce,zapnutej, jen vyndam kartu a fotky si dam do pc.

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 v 17:22 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> A já úplně poslední kostičku do mozaiky – když baterka v mrazu dojde a nová není, lze ji oživit zahřátím někde na těle. Většinou ještě pár fotek dá. Asi bych to nedělal často, ale když je zle, každá fotka navíc dobrá.

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 v 17:02 ® ZN reakce na …
ZN

MP-E65mm> vše napsali kolegové, jen ještě jedna věc. Daleko rychleji odchází baterie. Je dobré ji mít třeba v kapse a do foťáku jen na focení.

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 v 16:15 ® tomashr reakce na …

sus1> Riziko orosení při přechodu z tepla do zimy je mizivé – musel bys mít doma extra vlhko, aby začalo kondenzovat, to co je uvnitř přístroje – spíš jen teoretický problém. Opačně se to ale musí hlídat – třeba to nechat hodinu v té zapnuté fotobrašně atd.

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 v 15:35 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> přechod z tepla do zimy neřeším, není co se orosit. V zimě jsem fotil cca 3hodiny v –10°C a nic jsem neregistroval. Po návratu vždy nechám foťák ve fotobáglu aby vystydl pomalu, fotky stahuju kabelem z toho batohu. Ale vzhledem k této problematice uvažuju o koupi čtečky na kartu.

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 v 15:26 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> než něco zapneš tak se teplota fotáku musí vyrovnat teplotě místnosti, jinak hrozí , že ti zkondenzuje voda např. na nějaký elektronice a pak ti to udělá pápá :-)

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 v 15:17 ® sus1

tomashr> Když přijdu z venku ,necham to v tašce, až se to samo,,rozmrzne":-) Takže přechod z tepla do zimi pohoda?

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 v 15:13 ® tomashr reakce na …

sus1> Hlavně to chce po návratu nechat pomalu „vytemperovat“, aby se ti tělo neorosilo. To je jediné skutečné riziko, jinak mám ověřeno, že i „amatérský“ 20D spolehlivě vydrží víc než fotograf :-) Dělám si legraci, ale pravda je, že před pár lety tady v Praze udeřily mrazy víc než 20st pod nulou – tehdy jsem záměrně vyrazil fotit právě kvůli tomu, že jsem chtěl ověřit, co to udělá s DSLR – naprostá pohoda (pro foťák, ne pro mě).

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 v 15:12 ® sus1 reakce na …

MP-E65mm> PS: taky záleží na třídě aparátu.

No právě.:-) ,proto se ptam.

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 v 15:10 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> Náhle přechody z tepla do mrazu a naopak. pokud budeš fotit do nějakých –5C tak by se nic stát němělo, pokud budeš fotit v –20 obavám se , že toho moc nevyfotíš :-) asi bych neměnil objektivy v takovém mrazu. nevím jestli se prodávaji nějaké (šprcky)na těla, ale na třikilo jednu mám a tam by se dalo říci, že to na nějaký čas ochrání. Zavěr: pokud bude –10 tak si s tím hlavu nedělej. Stejně tady větší mrazy nehrozej :-)

PS: taky záleží na třídě aparátu.

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 ve 13:56 ® sus1

Zeptam se na vhodnost focení v mrazu.Jak dlouho ,,se může" fotit na mrazu??Trpí plasty,baterie,co ještě?? co by se mělo ještě zohlednit a dát si na to pozor??

reagovat
Úterý 15. prosince 2009 v 10:54 ® sus1

Zptej se šéfa,nevim.:-))

reagovat
Pondělí 14. prosince 2009 ve 22:38 ® osprey reakce na …
osprey

Sander> A jak! Zkus chytit pořádnou užovku a uvidíš…

reagovat
Pondělí 14. prosince 2009 ve 22:33 ® Sander reakce na …
Sander

sus1 > prdí taky hadi?

reagovat
Pondělí 14. prosince 2009 ve 22:27 ® sus1

Nikdo žádnej dotaz??třeba??:-)

reagovat
Sobota 12. prosince 2009 v 16:22 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tucnak11> ty woe, plovoucí hambáče.....to se jen tak nevidí :-)

reagovat
Sobota 12. prosince 2009 v 15:16 ® tucnak11
tucnak11

Kamaradi byl jisem na vlačku a v zatočině jisem na hvilku sednul na kamen odpočnout.Na jednou začeli se s vody ukazovat jakesy koulate předměty vypadalo to jak delfin bo přy vynouženi davali zvuky jakby pouštěli vzduh,jen nemělo to zobak tak jisem ryhle to nafotil. a tak vypada že našel jisem novy druh delfina sladkovodniho,po­imenoval jisem ho PRDIOLUS-OKINOS Česky PULKA-JEDNOOKA.

reagovat
foto/forum/2009/th-img11248.jpg
Sobota 12. prosince 2009 ve 14:09 ® sus1

Tohle je o kousek vedle.

A …nemoc padajících obou stran??Jde nějak ovlivnit při focení?Vim,že to dělá objektiv,ale..

reagovat
foto/forum/2009/th-img11246.jpgfoto/forum/2009/th-img11247.jpg
Sobota 12. prosince 2009 ve 13:41 ® sus1

MP-E65mm> Použil(vam) jsem obojí.:-)

reagovat