Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 787.237 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 12. prosince 2009 ve 13:32 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> hlavně použij stativ a dálkovou spoušt nebo časovač...... na foták vůbec nešahej , ale to ty víš. I menší otřesy nebo vítr dokáže rozmazat fotku na tak dlouhý čas.....

reagovat
Sobota 12. prosince 2009 ve 13:18 ® sus1

ZN>

MP-E65mm> Ten přechodák sem teda nepoužil,to je pravda.Jel jsem z cesty domů a zastavil jsem u něj,že si ho vyfotim,když už jedu okolo,nejel sem tam cílene,ale to je jedno.Příště zkusim s filtrem,v jinou dobu.Na bulb jsem taky zkoušel – katastrofa.Čim kratší čas,tak se mě to zdálo lepší,ale....­..příště,záme­ček neuteče.:-)

reagovat
Sobota 12. prosince 2009 ve 13:16 ® ZN reakce na …
ZN

MP-E65mm> jasně, ne každé fotce čtverec sedí. Princip ale je, že člověk musí do toho čtverce chtít fotit. Od začátku musí komponovat do čtverce, vědět co chce fotit a proč to tak chce fotit. Tím odpadá to, co zmínil osprey, využití celého snímače.

Jasně, ne všechno se dá fotit do čtverce, spíš naopak.

reagovat
Sobota 12. prosince 2009 ve 13:09 ® ZN
ZN

sus1> HDR. Ale docela nepatrně. Běžně to fakt nepoužívám, řekl bych zcela výjimečně. Toto je snad první fotka, kterou jsem kdy na web dal. Obecně nemám HDR rád, protože fakt svádí k omalovánkám. A samozřejmě přechodový filtr, který naopak používám hodně.

reagovat
Sobota 12. prosince 2009 ve 13:07 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> Dovolim si reagovat : to je to samé jako když fotíš ve dne, první co si musíš pohlídat je kontrastní rozdíl scény. Když se vrátím k tvé fotce, tak aby si měl nějakou oblohu nemužeš to fotit úplně za tmy. Co se stane když by si dal delší čas, tak aby si měl něco z oblohy ? ano (b) je správně, měl by si „přepalený“ zámek.

Když jsem fotil v Norsku tu noční krajinu, tak jsem musel taky použít šedý přechodový filtr abych si ten kontrastní rozdíl zmírnil. Fotil jsem to na režim (bulb) se 40 vteřinovou expozicí.

Mimochodem, než jsem s tím byl spokojený tak padlo cca 100 fotek a jaký jsem měl podmínky je věc jiná, ale nepřál bych ti je :-)

reagovat
Sobota 12. prosince 2009 ve 12:50 ® sus1 reakce na …

ZN> A docíleno jak? aspon tak v kostce.Díky.:-)

reagovat
Sobota 12. prosince 2009 ve 12:16 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Tak ještě malé ohlednutí za chaluhou.

1/ Takhle nasraně se tváří když jí nad hlavou krouží konkurence. K tomu vyluzuje prapodivný odstrašující zvuk.....který je slyšet po celém ostrově :-) ¨ 2/ Když vám přeletí taková „kráva“ 15 cm nad hlavou nic příjemnýho to není :-)

3/ No a ani batoh se jí nezamlouval, kdyby nevažil to co vážil tak si ho odnese. I přes ostrý a zahnutý zobák k větší ujmě nedošlo :-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img11243.jpgfoto/forum/2009/th-img11244.jpgfoto/forum/2009/th-img11245.jpg
Pátek 11. prosince 2009 ve 21:53 ® osprey
osprey

ZN: Proč ne? Ten čtverec nabízí spoustu možností. Snad jediná nevýhoda je, že nevyužiješ celou plochu snímače (min. třetina musí pryč), ale ony už jsou dost velké.

Já bych měl se čtvercem potíž – ryby mají tendenci být protáhlé:-)

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 21:47 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> určitě to má co do sebe, jenže to musí být takříkajíc vše pěkně sladěné co do námětu, kompozice atd. Ne každé fotce to sluší. Tohle je fajn......

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 21:46 ® 

ZN:podarené foto…fakt,podarené…

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 21:26 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> MP-čko: mě ten čtverec fascinuje čím dál víc.

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 21:23 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

ZN> Tak jsem ti tu hladinu dal do váhy a trošku ti to letí :-) To byl žert :-)

Díky tomu formátu mi kompozice i sedí, jasná ukázka toho, že pravidla jsou od toho aby se porušovala.

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 20:51 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Pěkný. Líbí se mi to kompozičně.

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 20:15 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> btw., je to velice ošidná metoda, která svádí k přehánění. Je potřeba mít trošku rozum. Pokud ho člověk má, výsledky jsou docela dobré. Ale zase platí, už to musí být docela dobře odfocené. Jedna ukázka, kdy bylo hodně, ale hodně málo světla.

reagovat
foto/forum/2009/th-img11242.jpg
Pátek 11. prosince 2009 v 19:58 ® sus1 reakce na …

tomashr> Myslíš asi tohle nebe?:-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img11241.jpg
Pátek 11. prosince 2009 v 19:48 ® sus1

MP-E65mm> Já je nejim.:-) Než bych ses tim dělal,tak to oželim.:-) nemam to daleko,tak zajedu jindy.

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 v 19:45 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

sus1> Víš, jak se tomu říká? SENDVIČ......­........ Ale né ten, co si představuješ zrovna Ty :-)

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 v 19:45 ® sus1 reakce na …

osprey> Jj,tomu rozumim.

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 v 19:15 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> Ty fotky se pak prolnou – máš třeba třikrát to samý jen pokaždý jinak exponovaný a dá se to jakoby přes sebe.

Víc zkušeností nemám. Důvod je jednoduchý – nemám stativ, čas se tomu věnovat a ni ambice takovou fotku vytvořit.

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 v 17:49 ® sus1 reakce na …

tomashr> To sem zkoušel,nafotil jsem jich víc,s jiným časem.:-) ale ani jedna se mě nelíbí.

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 14:20 ® tomashr reakce na …

sus1> Celkem snadno – musíš přijít nedlouho po západu slunce. Pak totiž vyjde obloha na fotce ne do černa, ale tmavěmodrá akontrast se ti tím docela vyrovná. Tohle je známý problém – ono se řekne „noční záběry“, ale poměrně velké procento těch opravdu špičkových je ve skutečnosti foceno v poměrně krátkém večerním úseku… Druhá varianta je to ze stativu nafotit jako víc fotek z různou expozicí a poskládat to jako HDR, i tím se dá s kontrastem úspěšně zabojovat. Konkrétně u toho tvého kostela by to asi šlo, tam se nic hýbat nebude.

reagovat
Pátek 11. prosince 2009 ve 13:39 ® sus1

Jak bych měl vyfotit podle mě až moc osvícenej zámek??Dík za rady.:-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img11236.jpg
Čtvrtek 10. prosince 2009 ve 21:39 ® MP-E65mm
MP-E65mm

osprey> Pohled na orla z útesu je impozantní, líbí se mi, jak vznešeně lítá a využívá vzdušných proudů. Je to takový král vzdušného prostoru kolem útesu. Jak se tam objeví a začne se tam ochomejtat, tak jsou všichni ostatní ptáci v pozoru :-) :-) :-) Co jsem vysledoval, tak papuchalci přestali lítat a většinou byli na moři. Když jsem tam byl před dvěma lety, tak jsem měl takovou menší příhodu na pobřeží s racky, kdy jsem se pravděpodobně přiblížil k hnízdu a racci se do mě pustili nevídaným způsobem. Než jsem od tamtud zdrh, tak jsem zburcoval místního týpka, který na mě řval jejich hatmatilkou, ať odtamtud zdrhnu :-) Musím říct, že jsem se fakt necítil ve svý kůži.

Píšu si do diáře, léto 2011 :-) :-) :-)

reagovat
Čtvrtek 10. prosince 2009 ve 21:18 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Mořák je impozantní dravec, ale má bídnou manévrovací schopnost. Ti rackové moc neriskují. A navíc celá tahle skupina zahrnující velké racky a chyluhy jsou svým způsobem taky draví ptáci – akorát urvou jen to, co zvládnou zobákem a nepoužívají k lovu nohy, což je do jisté míry handicapuje.

Příští rok to nepůjde, ale ten další budu mít velkou chuť vyrazit na sever.

reagovat
Čtvrtek 10. prosince 2009 ve 21:07 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> Norsko a hlavně celé skandinavie je nadherná a kdo tam ještě nebyl tak doporučuji. Jak jsme se bavili na orlíku..........tak bych do toho klidně šel. Po shlednutí dvd Laponsko mám chu´t ještě větší :-)

Chaluhu jsem neviděl, že by utočila na papuchalka, ale racek neměl problém vytáhnout mládě papuchalka z nory a to byl mazec :-) chudáci rodiče jen přihlíželi. Na druhou stranu když se pod útesem objevil orel mořsky tak se k němu slétlo několik racku a dokud ho nevyštípali tak se od něj nehnuli. Někdy jsem až žasnul, co si nechal orel líbit........­..musel bys to vidět :-)

reagovat
Čtvrtek 10. prosince 2009 ve 20:57 ® MP-E65mm
MP-E65mm

docela ostrý pták.........­..takhle nevypadá, ale je opravdu velký a hlavně dost hájící své teritorium...­.........až se dostanu domu, tak sem něco přihodím :-)

reagovat
Čtvrtek 10. prosince 2009 ve 20:57 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> To je slušný dravec. Nesežrala ti nějaká papuchalka před objektivem?

Každopádně do Skandinávie se budu hodně vracet. Na Mongolsko nebo Britskou Kolumbii asi nenasyslím, ale koukal jsem se, on je to od Trelleborgu po Nordkap pořádnej kus země. To mi bude stačit:-)

reagovat
Čtvrtek 10. prosince 2009 ve 20:23 ® MP-E65mm
MP-E65mm

ZN> osprey> Chaluha velká (Stercorarius skua) ano z Norska

reagovat
Čtvrtek 10. prosince 2009 ve 20:03 ® ZN
ZN

LuboO> rozděluji ptáky ne kosy a orly:-)

reagovat
Čtvrtek 10. prosince 2009 v 19:47 ® osprey
osprey

MP-E65mm> Chaluha (velká?). To máš z Norska?

reagovat