Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 786.948 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 5. prosince 2009 ve 13:56 ® regulus reakce na …
regulus

LuboO> pokud tam nějakej je … :-)

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 ve 13:52 ® LuboO reakce na …
LuboO

regulus> vertikalne super, horizontalne sa opries o strom…:D

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 ve 13:49 ® regulus reakce na …
regulus

LuboO> no to je to co jsem myslel tím přišlápnutým provázkem, jednoduché, strčíš to do kapsy, nic to neváží a kupodivu to funguje.

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 ve 13:37 ® LuboO reakce na …
LuboO

regulus> tak, ja som pouzival hacik v zavite a provazek na zemi zakvaceny o podrazku a sponovany smerom hore.

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 ve 13:31 ® regulus reakce na …
regulus

LuboO> myslíš ten s přišlápnutým provázkem nebo delší objektiv přitaženej provázkovou „osmičkou“ k zábradlí, stromu, … ???

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 ve 13:03 ® LuboO reakce na …
LuboO

tomashr> plastovymi a mineralnymi cockami sa zaoberam denne…

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 ve 13:02 ® LuboO
LuboO

regulus> ja som kedysi pouzival provazkovy stativ, schvalne, ci vies, aky to je… Ale vy ste frajeri, vy to vsetci viete…

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 ve 12:31 ® regulus reakce na …
regulus

LuboO> nee, přešli jsme k nošení stativů … :-)

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 v 10:49 ® Libor reakce na …
Libor

LuboO> já ano, bavíme se prostě o technice.

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 v 10:18 ® tomashr

LuboO> Já třeba nic neřeším, protože dobře vím, že správný fotograf vystačí s jedinou čočkou, v ideálním případě plastovou…

reagovat
foto/forum/2009/th-img11181.jpgfoto/forum/2009/th-img11182.jpgfoto/forum/2009/th-img11183.jpg
Sobota 5. prosince 2009 v 9:53 ® LuboO
LuboO

este stale riesite dlzky svojich......­.skiel?

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 v 9:47 ® tomashr reakce na …

MP-E65mm> No tak třeba o Olympusu PEN E-P1 do jisté míry uvažuji :-) Jinak zrcadlovky Oly nejsou zas tak zlé, hlavně bych řekl, že se k nim dají sehnat nekteré zajímavé objektivy z vyšší třídy a třeba delší skla vycházejí při tom crop faktoru 2× hodně zajímavě. Zkus třeba pro Canon či Nikon sehnat ekvivalent Olympusí 150/2 nebo 50–200/2,8–3,5 za podobné ceny jako u Oly.. Zrovna tak cena těla E-3 je za produkt s podobným provedením naprosto skvělá. Já bych to zas tak nepodceňoval, sice bych určitě na Oly z Canonu nepřešel dobrovolně, ale kdyby se mi stala nějaká „katastrofa“ třeba typu krádeže celé výbavy, tak bych při pořízení nové výbavy asi o Oly jako variantě minimálně seriózně přemýšlel.

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 ve 2:12 ® regulus
regulus

MP-E65mm> ale jistě, je to jen diskuse, ale s těma ambicema trochu kecáš :-)
Myslím si, že jsi narozdíl ode mne do značné míry vyhraněnej, nemyslím fatálně, ale máš určitou specializaci, soudě podle fotek ptáky a hmyzáky, přizpůsobil jsi tomu i vybavení, jezdíš systematicky s cílem fotit.
Já svoje koníčky tak moc neprožívám, ani ryby ani focení, vlastně se to nejspíš ani nesnažím dohnat k dokonalosti, na ryby chodím vyloženě relaxovat a to focení to je svým způsobem relax taky, možná to proto tak vypadá. :-)
S tím jitím s kůží na trh jsi mne trochu dostal, ale asi máš pravdu … vlastně si uvědomuju, že ani nevím, proč jsem sem nějaký fotky dal, ale dal jsem je sem a dost dobře nevím proč … taky divný.

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 v 1:03 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> Mě to tak nepřijde, já osobně to beru pouze jako diskuzi, nic víc nic míň :-) můj pohled, který samozřejmě nikomu nevnucuji :-) pro mě to je taky pouze koníček a věř , že nemám žádné ambice. Na druhou stránku proč to nedělat pořádně, kvalitně........mám to prostě v povaze a když se do něčeho zapalím tak potom jdu jak vosa po bomboně :-)

Každý jde s kuží na trh, v tomto případě se jedná o fotky a najdou se lidí kteří ti tu fotku pochválí ale i tací , který ti to sjedou. Jde taky o soudnost a být trošku sebekritický.­............ no nic, opět akademická čtvrhodinka..­.....jdu chrnět ráno v pět jdu do worku :-)

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 v 0:39 ® regulus reakce na …
regulus

MP-E65mm> ale dokumentární fotky jsou povětšinou pro zúčastněné, nikoliv pro širokou veřejnost … :-)
Dobře jsem pochopil jak jsi to myslel, jen si myslím, že se nic nemá přehánět, prostě mi tak nějak připadlo, že to už taháte až moc za nohu, pochopitelně je to každýho věc. Pro mě to bude dycky jen koníček a když se zadaří tak třeba někdy vyfotím i nějakou tu FOTKU. :-)) )

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 v 0:18 ® MP-E65mm
MP-E65mm

regulus> v pořádku, já jsem taky psal, že když jdu fotit tak jdu cíleně, tzn. jdu fotit vážky…vytipuju si lokalitu kde by si mohla vyskytovat ta či ona vážka a jdu tam cíleně za ní. Když jdu na výlet např. s přítulkou a dětmi tak za prvé nemám nárok si cvaknout fotku bo nemám čím :-) byl mi odebrán aparát přitulkou a za druhý když už něco cvaknu tak je to ve spěchu , bez rozmyslu tím nechci řící , že by nevznikla dobrá fotka. Když se kouknu jak píšeš na dokumentarní fotku z výletu, tak tu atmosféru z fotky cítím protože a jednoduše jsem tam byl, kdežto ty vidíš nějaký výřez krajiny bez atmosféry a ted se bavím např. o místě kdy jsi nebyl. Proto je někdy dobrý na tu fotku koukat s odstupem...­.............­... snad mě chápeš jak to myslím :-)

EDIT: většinou když se někam vypravuji tak se snažím nasávat atmosféru okolí bez ohledu na nějaký focení.

reagovat
Sobota 5. prosince 2009 v 0:03 ® regulus
regulus

MP-E65mm> co se ti na těch fotkách nelíbí, velmi dobrý dokumentární foto z výletu. (bez smajlíka)
No ono je to možná tak trochu o přístupu k focení viz tvůj výlet fotit Papuchalky nebo jak se to jmenuje. To je asi klasickej příklad fotografický výpravy, stěžejním cílem jistě bylo fotit, fotit a zase fotit a u toho se tak jen okrajově i někam podívat. (neber to doslova)
Kdežto já se jdu prioritně někam podívat a u toho něco vyfotím, jednak takový to dokumentační foto včetně fotek co fakt nemusím, ale je taky příležitost udělat nějakou mimořádnou fotku, když se zadaří může patřit i do kategorie FOTEK, je to o tom být v prvé řadě ve správnou dobu na správném místě a pak už je to jenom na tobě.
Jak napsal Osprey, pro mě fotky jsou jakási dokumentace něčeho kde jsem byl, je jedno jestli je to nějakej výšlap nebo rodiná dovolená a je jedno, jestli si je prohlížíš za dlouhých zimních večerů nebo si na ně vzpomeneš za 5 let. Klasickej příklad jsou např. fotky ze srazů, žádný kór umění to není. :-)

Miro, vím naprosto přesně o čem mluvíš, naprosto živě to vidím, chata na Grúni, krásná vlahá letní noc a to nádherný horský ticho a tma … ani ty fotky k tomu nepotřebuju. Ráno vstaneš, vylezeš na bergál a z oparu vyčnívají jen vrcholky hor …

Libor> ale já netvrdil, že se bez stativu obejdu, jen ho nelze v některých případech neustále vytahovat a schovávat za pochodu a vůbec jsem se nečertil …

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 23:36 ® -zruseno

Díky všem, tak já se rozhodnu a když tak dám vědět kdybych ho kupoval.

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 23:33 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> sem na to uplně zapomněl.....díky :-) a pak , že to nepůjde :-)

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 23:27 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> bud rád , že tě minuly.......možná to byla kdysi značka o který by se dalo říci jako fotografická, ale dnes tomu není.........­...nechci se opakovat, ale Canon, Nikon a pak je díra jako kráva a pak to ostatní........co se zrcadlovek týká :-)

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 23:21 ® Libor reakce na …
Libor

MP-E65mm> gratuluju k http://forum.photomecan.eu/…age_page.php?…

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 23:13 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Já nevím, jak je to u mě s tou barvoslepostí, ale jediný Olympus, co jsem kdy měl, byl takový džus, co se prodával v kelímku se staniolem jako jogurt v Praze před bezmála 30 lety. Stálo to korunu pade a jako venkovské dítě jsem se na to strašně těšil, bo u nás to nebylo. Fialové to rozhodně nebylo a to jako dítě jsem měl mimořádný zrak (dnes už zkažený nekonečným čučením do monitoru a pošilháváním po feederových špičkách při chatrném osvětlení).

Ostatní Olympusy mě nějak minuly. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale stalo se.

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 23:07 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> Libor : jste asi slepý :-) :-) .-) tedy barvoslepý :-) :-) muhehe

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 23:03 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> za tu cenu ale u Canon a Nikon nesežene (nový), ale napsal jsi to dobře MP-E65mm> nezdá se mi že by bylo u olymp. fialovo.

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 22:54 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Olympus táhne do fialova?

Ptám se, nikdy jsem s ním nefotil.

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 22:49 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> to mi povídej…probírat se 60GB fotek z týdeního focení, to je utrpení :-) a to jsou vesměs přebraný fotky :-)

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 22:48 ® osprey reakce na …
osprey

padák> Všiml sis tam té diskuze? My ti tu nenapíšem víc – i když se tam k hodnotým informacím budeš muset prokousat.

Když si ho koupíš, svým způsobem se uvazuješ k Olympusu. Hlavně jde o bjektivy. Tam jde o to, že málokdo, kdo fotí zrcadlovkou, používá víc než jednu značku. A jak ji jednou vybere, přechod k jiné zpravidla znamená se ztrátou prodat celé původní vybavení.

Takže je otázka, zda Olympus. Nefotí to špatně. Určitě by sis výrazně pomohl. Proti konkurenci má jednu nevýhodu – menší snímač (šíře asi 18 mm, Canon 22 mm, Nikon 23 mm – u cropových zrcadlovek).

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 22:46 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

padák> foták který fotí do fialova (rozuměj fialový nádech) Upřímně? radši bych praštil s focením než fotit s tímto......­....ehm......­.cvakátkem

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 22:15 ® -zruseno

Co říkáte na tenhle foťák? Díky moc za odpovědi! http://www.megapixel.cz/…vesta-zdarma?…

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 22:03 ® osprey
osprey

MP-E65mm> Ze setrvačnosti a nutnosti to musím upravit. Dělám si z toho fotky na rozměr obrazovky a originály nechávám.

Zdokumentovat takový přechod Malé Fatry, to je 400 fotek a to si jeden u editoru dá. FOTKA tam není nejspíš žádná, ale je na nich ta Fatra a tu si musím schovat:-)

A podobných výprav je…

reagovat