Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 786.886 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 4. prosince 2009 ve 21:28 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> to je ale v pořádku, horší by bylo kdyby si ten šťastný výraz neměl a dělal to z nějaké setrvačnosti, nutnosti atd. Já mám taky několik složek , které by potřebovaly trochu probrat.......ale ta lenost :-)

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 21:15 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> No vidíš. Mě takovéhle fotky pomáhají přežít zimu. Na papíře nemám skoro nic, na žádný fotoserver jsem nikdy nedal ani obrázek, ale na disku mám kvanta fotek a když mi mlha teče oknem pomalu až do pokoje nebo je ve štyři odpoledne tma, tak se v nich se šťastným výrazem v tváři hrabu…

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 21:12 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> EF70–200/2,8L USM IS bych si koupil kdybych se tím živil, a to na focení sportu (fotbal, v hale, hokej a pod), nebo fotky koní, zvířat atd pro udržení v ruce ale hlavně pro menší hloubku ostrosti. Jinak 70–200/4L IS USM je vynikající volba, kort na krajinky kde je potřeba clonit (i večer pro potřebu vyšší hloubky ostrosti), Podle mě jsi si vybral do budoucna tedy výborně. Bez stativu se stejně neobejdeš :-) , tak se hned nečerti :-)

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 20:54 ® MP-E65mm
MP-E65mm

regulus> Věř, že byla doba kdy jsem to žral, teď mě to pouze baví :-) Většinou dnes jdu fotit cíleně a jak píšeš, snažím se z toho udělat super fotku (jestli tomu tak je nechť posoudí jiní) každopádně nějaký ten dokumentační cvak udělám taky, bohužel jsem do značné míry sebekritický a ve většině případu to jde bud hned ve fotáku do koše nebo pak v kompu :-) Když se podívám tak čtyři roky zpět co jsem produkoval , tak se tomu dnes nesmírně směju. Je až neuvěřitelný jak jsem měl v tu dobu zavřený oči a právě časem mi je pár lidí otevřelo a dnes se na to fotku dívám trošku jinak. Každý kdo začíná si tím musí projít (to myslím obecně). Za pět let (pokud u toho vydržím) se budu opět smát co jsem dokázal vypotit v dnešní době :-) Takže každý se má zlepšovat, včetně mě.

Příloze posílám několik exemplářu, které jsem fotil v době kdy jsem to žral (rok 2004) a jsou to právě ty fotky kterým se dnes směju :-) :-) :-) díky za tu dobu :-) bylo to fajn :-)

Edit: jsou to fotky z nejmenovaného fotoserveru kde jsem se stal pravidelným přispěvatelem :-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img11178.jpgfoto/forum/2009/th-img11179.jpgfoto/forum/2009/th-img11180.jpg
Pátek 4. prosince 2009 ve 20:08 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Já ho žeru ukrutně. Na mém foťáku už místy prosvítá kov. Myslím, že jsem si ho nevědomky okousal… :-)

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 v 19:30 ® regulus
regulus

Vážení přátelé :-) vy to focení fakt všichni tak moc žerete??? Opravdu se jen ženete za tou super FOTKOU??? :-O Hlavně mě netvrďte, že v mezičase mezi tím hnaním se za FOTKOU neuděláte jen takový to dokumentační cvak. :-|

Věřím tomu, že každej z vás ví proč má nebo chce zrovna takovej nebo makovej objektiv a věřte mi, že já to naprosto spolehlivě vím taky, alespoň tedy z hlediska ohniska a světelnosti. Vím co, na co a vzhledem k tomu, že jak jsem už podotknul nevlastním tiskárnu peněz, tak vím i v jakým pořadí a proč si co pořídit.

Slibuju, že už o objektivech ani nepípnu.

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 v 16:20 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

tomashr> asi by mě nenapadlo fotit krajinu v pravé poledne :-) výsledek se rovná čisté nule :-) mluvil jsem o čase kdy je nejidealnější fotit, tj. ráno při východu a navečer při západu. No a pokud aspoň trošku přicloníš tak ty časy jsou opravdu mizerný......­.............­.iso neřeším, tudy cesta nevede. Každý krajinář je bez stativu jako muchomůrka bez teček,jedna věc a vyřeší ti spousty nepříjemných věcí............a mimochodem dnes jsou stativy z uhlíkových vláken , takže tolik ani neváží.Ano na výcvaky z procházky Ti stačí fotit z ruky a v poledne, ale o tom to přeci není :-)

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 v 16:00 ® tomashr

regulus> Bez stativu se dá existovat klidně i u té krajiny během dne při řekněme normálních expozicích, tam jeho absence ani nemá nijak dramatický dopad na kvalitu (řekl bych, že se jeho přínos často přehání). Problém ale nastane v momentu, kdy budeš potřebovat něco trochu nestandardního – třeba rozmazaná voda, kde se bez delší expozice neobejdeš, nebo třeba budeš fotit nějaký potok v lese a potřebuješ trochu hloubky ostrosti (pak ti běžně vyjdou časy delší než 1/10s pomalu i v pravé poledne) atd. A problém je, že podobné situace jsou daleko častější, než by se zdálo, osobně se proto snažím stativ tahat, kdykoliv to aspoň trochu jde.

A co se týče té tebo zmíněné situace „že na tebe budou ostatní čekat“ – řekněme si nemilosrdně, že holt v takové situaci je skoro lépe nechat doma kromě stativu i DSLR a vzít si radši nějaký lepší kompakt, šance, že bys udělal nějaké opravdu dobré fotky je v podobné situaci mizivá, výsledkem budou jen takové klasické „turistické výcvaky“, tak proč se namáhat…

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 14:40 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> mám stejný názor jako Libor, když jdu fotit krajinu , vždy používám stativ. Ve většině připadů cloním do takové míry , že z ruky by to neudržel ani „dědeček mrazíček“ :-) + dálková spoušť, není to podmínkou, ale je to luxusnější :-) V Norsku jsem používal 40-ti sekundové expozice a věř, že tam ti je světelnost objektivu k ničemu.

PS: nejsem krajinář :-)

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 13:52 ® sus1

Luban> …,,a na fórach odpovedali ľudia ktorí problematike rozumeli…"

Já myslim,že jsou tady i dneska.Nebo myslíš.....?:-)

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 13:47 ® sus1

Libor> Neni lehnout jako lehnout.Už vidim co asi lidi řikaj,když budu ležet někde ve městě(tady v okolí mě lidí dost zná) na zemi tet v zimě.:-) V létě je to jasný,ale ne ve městě.Jinak klečim nebo sem ohnutej každou chvilku,to neni problem.:-)

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 ve 13:02 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> stativ a milióny krámů sebou taháš když jdeš prioritně fotit. Clonu 2,8 nepotřebuješ v poledne, ale v podvečer se šikne.

Stativy mám dva, vlastně 3 když vezmu v úvahu i ten historickej. Představ si situaci, že jdeš z místa A do místa B, nejdeš sám, takže ostatní by na tebe buď museli čekat nebo je dobíháš s vyplazeným jazykem a představa, že ještě budeš šachovat se stativem je nepředstavitelná. Cestou máš možnost udělat jedinečný záběry, ale nemůžeš čekat na vhodný světlo, fotku prostě musíš udělat v okamžiku, kdy tam jsi. Na hrbu máš bágl, kde máš všechno na dva, tři, čtyři dny, každý půlkilo navíc se zatraceně pronese … . Z druhé strany chceš aby i tyto fofrfotky byly co nejlepší, když už nic tak alespoň po technické stránce.
Proto přemejšlím tímto směrem, musím najít vhodnej kompromis, z toho důvodu jsem se kdysi ptal na EF 75–300 mm f/4–5,6 III USM IS (je lehkej), na základě odpovědí tady a různých recenzí, jsem dospěl k závěru, že by to nebylo tak úplně ono, EF70–200/4L USM nemá IS no a tak i přes vysokou cenu zvítěznul prozatím EF70–200/4L USM IS, ale budu si muset chvilku počkat. Varianta EF70–200/2,8L USM IS je ve hvězdách, má jen jedno plus, je o jedno clonový číslo světelnější, zato dva mínusy, je to už děsná pálka a taky je o 3/4 kila těžší.

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 v 11:11 ® jirka10 reakce na …

Libor> Přesně jak píšeš. Poměr cena/výkon je super a navíc ten šíroký rozsah. Prostě skoro vše lze pohrýt jedním objektivem. Ten Canon já neznám, ale u delšího ohniska se ISko může hodit, záleží jaké je sklo.

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 v 10:45 ® Libor reakce na …
Libor

jirka10> ten tamron 18–250 jsem si zkoušel u jednoho známého a souhlasím s tebou že je to dobré sklo z hlediska poměru cena/výkon. Tyhle širokorosahlový zoomy jsou většinou kompromis. Líbilo se mi na něm macro snad od 0.5m , třeba na motýly to bylo fajn. Kdybych jel třeba někam cestovat a myslel na váhu beru ho hned. Nedavno jsem měl rovněž v ruce CANON EF-S 18–200/3,5–5,6 IS a řekl bych že taky v poho, jeho stabilizace se hodí.

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 v 10:33 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> budeš-li se zaměřovat na krajinky, tam ti f2.8 bude zbytečná, stejně budeš potřebovat víc clonit. To co jsi napsal o stativu že se s ním nechceš tahat, nebo jak tu nedavno psal sus1 že si nehodlá lehnout na zem.. – můj názor je že by se mělo udělat vše proto aby to vyšlo. A jsme zase u toho, buď jdeš fotit, nebo máš sebou procházce foťák. Je hodně situací kdy se bez stativu neobejdeš, a já si u fotek lehám často. ZN nebo MP ti poví co lidi dělají pro pořízení atraktivního snímku. Jak psal ZN, cíl je aby vznikla dobrá fotka a nějaké výmluvy „ale ono..“ se neberou.

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 v 9:54 ® jirka10

Měl jsem možnost si půjčit Tamron 18–250 (jestli se nepletu) a můžu říci, že je za ty peníze docela super. Člověk nepotřebuji více skel a výsledek je docela dobrý, jen při úplně otevřené cloně a nejmenším ohnisku tam byla trochu vinětace.

reagovat
Pátek 4. prosince 2009 v 1:48 ® regulus reakce na …
regulus

Luban> ja som sa nezbláznil, len som zhodnotil situáciu … :-)) )

Přeber si to jak chceš, napsal jsem jen svůj názor, mimochodem k tomu EF70–200/2,8L USM IS jsem sám napsal, že to je šílenost, ale zase jak pro koho. Je třeba si uvědomit, co člověk bude fotit (myslím tím většinou), v mým případě jsou to asi krajinky a vzdálený objekty, jenže tahej se se stativem a když už, tak ho co chvíla vybaluj, takže pro mě bez IS to fakt nemá cenu, tudíž vyhrál po mnoha kompromisech EF70–200/4L USM IS, jenže takhle jsem si to přebral já, jsem ochoten investovat o 10 tisíc víc a hold si počkám až našetřím, protože tiskárnu cenin doma fakt nemám. To víš, že bych chtěl ten lepší a taky vím, že si ho nejspíš za nějakej čas koupím, jen to chvíli potrvá, budu muset taky hodně přemlouvat sám sebe, ale už to nebude ze startu taková darda, prodám EF70–200/4L USM IS a koupím EF70–200/2,8L USM IS, ale to bude až za nějakej rok a kdo ví, co bude v nabídce a za kolik.

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 ve 23:55 ® Libor
Libor

Můj favorit je teď 24–105 f4 IS USM, to sklo bych chtěl. Sice není plně na crop snímač ale na můj typ fotek ideální. Cena jako vždy ideální vůbec není :-)

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 ve 23:14 ®  reakce na …

regulus:ty si sa musel asi zblázniť,aby som ja dal 50tácov za pár sklíčok:D Ja potrebujem ten dlhý objektív na dokumentáciu rôznych akcií,či už rybárskych,(tie fotky sú na webe našej organizácie)alebo rôznych kultúrnych,kon­certov,zrazov autoveteránov… Ale k tomu objektívu,pôjdem do toho EF 70–300mm f/4–5.6 IS,nemusím zo sebou ťahať statív (aj keď viem,že ho ponesiem)a čo sa týka tej ceny,tak ma vyjde rovnako,ako ma na tú dobu vyšla ruská SMENA s objektívom LOMO:D

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 19:33 ® sus1

Luban> Ale já se přece vůbec nezlobim??Jak tě to napadlo??Jen sem se tomu pousmál,sám pro sebe tady doma,že tomu nerozumim,nic víc.:-) Jak píšou kluci,klidně piš dál.

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 11:20 ® osprey
osprey

Libor: S vědomím závazku za poslední osobku jsem ti klikl dvakrát:-)

regulus: U mě to dopadlo, jak píšeš – vzdal jsem se přebytečných milimetrů a koupil 70–200/4 L. Spokojenost velká, ale dle očekávání dělají časy delší než 1/300 na dlouhém ohnisku potíže. Protože ale většinou fotím pohyblivé motivy, tak mě to tolik netrápí – např ryba focená časem delším než ta třísetina je v podstatě ztracená – často nestačí ani 1/500, pokud je tam rychlejší pohyb.

Mimochodem, na tomto objektivu jsem pochopil, co znamená, když se řekne, že sklo má lepší podání kontrastu.

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 7:37 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> ty si s těma žebírkama nedáš pokoj :-)

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 1:49 ® regulus reakce na …
regulus

ZN> valašské království … pche, ty ještě netušíš, že Luban mluví naprosto plynule brněnským hantecem … :-)

Luban> můj nezasvěcený názot na ty objektivy. O tom Canonu jsem taky uvažoval, jenže jsem došel k závěru, že jeho clonové parametry a nejspíš i parametry optické nejsou tak úplně ono. Pokud vezmeš v potaz Canon 70–200/4L, tak ho máš za velmi podobný peníze, bohužel bez IS, ale z druhé strany s podstatně lepšími optickými vlastnosmi. To samý s IS je cca o 10 tisíc dražší a pokud to má ještě clonu v celým rozsahu 2,8, tak je to bratru téměř 50 tisíc s DPH. Poslední varianta je nejspíš šílenost, ale dilema mezi EF70–300/4–5,6USM IS a EF70–200/4L USM je docela značný. No a když si k tomu připočteme tvoje zkušenosti s pruty a navijáky a fakt, že 200mm při cropu 1,6 (pochopil jsem nejspíš dobře, že máš Canon) je vlastně ohnisko 320 mm, tak to bez stativu nebo IS při horším světle moc nepůjde, takže zase časem dojdeš minimálně k tomu EF70–200/4L USM IS. naskýtá se otázka jestli teď a nebo potom, taky ji řeším, zatím vede to, že ho raděj chvilku oželím a koupím si to lepší.
Sorry, že jsem tě tak trochu odvedl od té Sigmy, je to jen můj názor.

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 0:23 ® 
reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 0:21 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> taky bych stabilizaci ocenil, při potřebě vyšší clony už se toho moc neudrží.

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 0:20 ® 

osprey:práve to si myslím,že už u toho dlhého objektívu to poznať bude,nehľadiac na to,že ten objektív je v celku ťažký,ale už som sa naučil,že ušetriť na kvalite sa nedá,aj tak si človek časom kúpi to lepšie,tak prečo to neurobiť hneď.Takto som sa vyučil na prútoch,navija­koch,oblečení,at­ď,atď…Zatiaľ to mám zo všetkými pre a proti tak 60:40 pre IS

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 0:15 ® Libor
Libor

kluci klikněte mi sem, potřebuju tam nazbírat vstupy (návštěvu), http://www.ustatku.cz díky a omlouvám se za spam.

reagovat
Čtvrtek 3. prosince 2009 v 0:10 ® osprey reakce na …
osprey

Luban> U krátkého objektivu není účinek stabilizátoru tak markantní. U delších je to podstatně víc znát.

Snad ti pomůže tohle. U těch komentářů na megapixel.cz musíš počítat s tím, že na dvacet plků jeden zajímavý.

Já si zatím tak dlouhé sklo nepořídil, ale i na svém 70 – 200 mm/ 4 L bych stabilizaci ocenil (oželel jsem ji z finančních důvodů).

http://www.digineff.cz/…30canon.html

http://www.fotografovani.cz/…IS_test.html

http://www.megapixel.cz/…4-5-6-is-usm?…

reagovat
Středa 2. prosince 2009 ve 23:58 ® osprey
osprey

Luban> Já tam ještě nebyl, tak nejsem zatížen vzpomínkami. Aspoň se někam podívám.

Loni jsme proběhli Malou a Velkou Fatru, tak se podíváme i výš, i když krásnější to asi nebude.

reagovat
Středa 2. prosince 2009 ve 23:56 ® 

Aby sa to tu vrátilo k danej téme,potrebujem technickú radu:rozhodujem sa medzi SLR objektívom buď canon EF70–300/4–5,6USM IS, alebo sigma 70–300/4,0–5,6 macro. Canon je podstatne dražší,ale má IS stabilizátor,ja na objektíve EF-S 18–55 mám IS,ale nevidím markantný rozdiel pri podobnom objektíve bez stabilizátoru.Sigma vychádza o dosť lacnejšie,ale neni vybavená stabilizátorom­.Pokiaľ mi ale IS u canonu evidentne eliminuje chvenie,tak jednoznačne uprednostním canon.Ja s týmito objektívmi nemám skúsenosť,síce už som dostal nejaké odpovede,ale rád sa spýtam na názor aj tu

reagovat