Vyhledávání
Fotografování ryb
1.3.2009 | filip111 | 775.866 zobrazení | 18.360 odpovědíTohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.
Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

- Čtvrtek 28. května 2009 v 10:24 ® Libor reakce na …
-
tomashr> jasně, pokusím se nad tím zamyslet, ale jen tak se toho nevzdám. Fotky s nástrahou nebo jinou pomůckou (splávek apod.) se mi moc líbí. Možná nejde ani tak o fotku ryby jako fotku rybářskou v širším slova smyslu. To že je ryba vyfocená se splávkem přidává ihned informaci, jak byla ulovena atd.Aranžování je to jistě, to je jasné, chytnu rybu a položím jí kam chcí a jak chci. A to že se vracím k předminulému století mi nevadí, vše se vrací stále dokola. Ty jsi mě zase pro změnu naočkoval, že teď scháním Štochlovi knihy.
reagovat - Čtvrtek 28. května 2009 v 9:31 ® tomashr reakce na …
-
Libor> Mě na těch tvých posledních fotkách vadí něco trošku jiného než psal ZN. Kompozice je celkem OK, dokonce i ten čtverec docela jde, myslím si, že neuškodí občas udělat podobný detailní portrét (samozřejmě mít fotky jen v tomto duchu by nebylo ono). Mě ale na řadě tvých fotek docela popuzují ty splávky. Jednak často narušují kompozici jak psal ZN, hlavně mi ale přijde, že to trochu posouváš do pozice jakéhosi loveckého zátiší ve stylu téměř předminulého století, o kterých třeba zde zmíněný S Štochl napsal „lovecká zátiší jsou velkou bolestí řady fotografů“. Prostě to celé posouváš do až příliš aranžované a možná až kýčovité polohy. Máš často zajímavé nápady a snažíš se o něco ne zcela typického, to je obrovské plus, ale zatímco třeba ty pokusy o „odrazové snímky“ až od hladiny pokládám za dobrou cestu a dokonce jsi mě inspiroval k podobným pokusům, tak tyhle „zátiší“ jsou aspoň z mého pohledu spíše slepá ulička.
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 23:42 ® Robur
-
též si to myslím, ale krajina kreativně postála, ryba se pořád mrskala a prut tam do té trávy zapadl tak, že jsem to zkoušel všelijak, pořád nebyl dost vidět. Ale motej to, když to pálí. K té rybě, je to foceno na kameni a ne na blatě, jak to na první pohled vypadá-
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 23:25 ® Libor reakce na …
-
Robur> fotky krajiny se mi moc líbí, na prut v kopřivách a rybu bych se víc přiblížil nebo zazúmoval
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 23:21 ® Libor reakce na …
-
ZN> čtverec hladiny je hezkej,ty krajinky máš fakt pěkný. Budu koumat a těším se na další diskuze.
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 23:18 ® Robur
-
tož bych měl dvě fotky: http://www.chytej.cz/…/600/oslava/
jen k té kreativitě
reagovat, napřed jsem prut hodil do mladých kopřiv, které v srpnu měly hodně přes metr a palily fest a pak foto jelečka, kdy jsem fotil jak jsem uměl nejlíp, ale prut v pravé ruce, vlse lehce napnutý a ryba furt byla daleko a foťák, ač pravák byl v levé. Když jsem pokrčil pravačku, ryba plaval, když jsem se přdklonil, ryba plavala, dopadlo to jak to dopadlo. Važte si toho, jedna z mch mála fotek ryb.
- Středa 27. května 2009 ve 22:57 ® Libor reakce na …
-
Robur> saturace je sytost barev, přesaturováno jsou tedy moc výrazné barvy.
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 22:54 ® ZN reakce na …
-
Robur> jo, a saturace. Umělé, až nepřirozené dobarvení buď v počítači softem, nebo nastavením ve foťáku.
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 22:52 ® ZN reakce na …
-
Robur> nejde o aranžování, to v žádném případě. Jde o pohled, a k tomu stačí mnohokrát posunout pohled přes hledáček o pár centimetrů. Nebo např. přičapnout, nebo se postavit, je to různé. Kreativita fráze není.
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 22:48 ® ZN reakce na …
-
Libor> neber to jako rady ptáka Loskutáka, jde jen o názor. Nejsem žádný děd vševěd. Ale… Ta plotice je pro mne mnohem, mnohem lepší jak podoustev. Má hlavu, má patu, má "atmosféru:. Pěkná fotka chycené ryby. Ten čtverec je na první pohled jasný, že to jako čtverec není focený. Moc, ale moc tam vadí ten nabouraný splávek do okraje. Posílám jednu fotku, která je focená na čtverec.
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 22:37 ® Robur
-
1/ nevím co je saturace, tak to rozepište…nebo mám gůglit?
2/ myslím, že pokud jde o statickou fotku ryby tak prostě si autor namyslí kompozici zrovna takovou jaká ho v andém okamžiku napadne, takže slova o kreativitě mně připadá jako fráze.
3/ ale berte to v uvozovkách, cítím to jako fotografický analfabet. Ale prostě to cítím tak, že arnažování ryby je vždy nepřirozené a super fotky ryb považuji spíš za dílo náhody, páč ryby nepostojí, většinou je pod vodou a domluva je s ní těžká. Takže musíš mít štěstí na její postavení a pozadí k tomu. Pokud ji samozřejmě uměle nearanžuješ.
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 22:17 ® Libor reakce na …
-
ZN> jasně, jsem rád že fotka vyvolala diskuzi – o to šlo. Je to fakt na dlouho, fotoromana znám, je to dobrej odkaz. Někdy bych chtěl nad kompozicí živě diskutovat. Je , mi jasné že když se fotka špatně vyfotí, už se s tím nic nenadělá. Ryby jsou docela oříšek
reagovattato plotice je tedy ve zlatém řezu? mě samotnému přijde kompozičně vyrovnaná. Ještě přikládám pokus o Tebou zmiňovaný čtverec. Libor
- Středa 27. května 2009 ve 21:28 ® ZN reakce na …
-
Libor> fotit rybu jako portrét, nevím. Ale proč ne. V každém případě, kompozice má své pravidla, které ovšem nejsou dogma. Pokud tyto pravidla člověk porušuje, musí být zřejmé, proč to dělá. Musí to dávat smysl. Proto jsem psal, že to oko, které je takový jakýsi dominantní prvek, je umístěno pro mě podivně. Vymyká se to obecně platným pravidlům a je zřejmé, že to není s nějakým úmyslem, ale jen tak. Rozhodně bych ho dal do některého bodu zlatého řezu, to dle další skladby celé fotky. Zajímavý by mohl být čtverec a komponovat celou fotku s okem na střed. Tam by ale muselo být použito více kreativity, třeba laborovat s hloubkou ostrosti. To už jsme právě u bodu 2, kterému nerozumíš. To je ta „daň s přidané hodnoty“, ten pohled autora, vnesení do fotky svého já, svého pohledu, svého nápadu. Nedovedu to nějak moc definovat, ale je to to, co odlišuje „cvak“ od fotky. Ono je to fakt na strašně dlouhou debatu, která se běžně studuje několik semestrů, nejde jen tak všechno shrnout do pár vět. Evidentně tě focení baví, tak ti posílám jeden link. Je dobrý a hodně věcí perfektně vysvětleno. Jsem rád, že někoho baví diskutovat nad fotkama. Mě to baví taky
reagovathttp://www.fotoroman.cz/techniques2.htm
- Středa 27. května 2009 v 19:28 ® sus1
-
Ale tady radši o focení.
reagovat - Středa 27. května 2009 v 19:20 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Ale v Praze se vydělají jiný peníze než jinde(na vesnici).
reagovat - Středa 27. května 2009 v 17:15 ® Libor reakce na …
-
sus1> jsem 15km od Prahy a Prahu nemám rád.
reagovat - Středa 27. května 2009 v 17:09 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Praha je vesnice??
reagovat - Středa 27. května 2009 v 16:52 ® Libor reakce na …
-
ZN> ještě bych dodal že já jsem běžný návštěvník, obyčejnej kluk z vesnice, samouk co si koupil zrcadlovku a pomocí tohoto fóra, Tebe i ostatních rád o tomto koníčku diskutuju.
reagovat - Středa 27. května 2009 v 16:47 ® Libor reakce na …
-
ZN> ahoj, díky za názor, neberu to zle, jsem rád. Cíl byl vlastně vyfotit tuto rybu jako její portrét a zachytit jak je pějně zbarvená. S kompozicí si nevím rady, to oko by jsi umístil kam? Tvému bodu č.2 moc nerozumím a co se týče saturace, tam máš pravdu, je to přepálený, zápasím doma s nastavením monitoru. Jsem rád za tuto diskuzi, jak by jsi to ořízl, popřípadě fotil ty? Libor
reagovat - Středa 27. května 2009 v 16:25 ® ZN reakce na …
-
Libor> plním, co jsem slíbil.
Pokud bych tuto fotku bral jako fotku běžného návštěvníka Chytej, jako „obrazový zápis“ z chycení ryby (což převážná většina lidí tady bere, páč nejsme na fotografickém serveru), pak je to díky líbivosti i obecně nadprůměrné.
Pokud to mám brát jako skutečnou fotku, což jsem tak pochopil (sám jsi to potvrdil příspěvkem o diskutování o fotce), tak bych měl výhrady.
- kompozičně nijaké, nepochopil jsem nějakou logiku v této oblasti. Chybí mi zřetelný důvod, proč jsi to fotil zrovna takto, proč jsi asi nejpodstatnější prvek, a to oko, umístil tam, kde je.
- Chybí mi nějaká daň z přidané hodnoty, nějaký autorský počin, myšlenka, aby to nebyl jen takový cvak dané reality.
- fotka se mi zdá nadměrně přesaturovaná, ať záměrně či nikoliv. Ale to může mít více důvodů.
Takovýchto fotek je na rybářských webech hodně, jen jsou vloženy bez úprav a nevypadají jako tato, která je upravovaná. Ale ve svém základu jsou podobné.
Znovu, neber to zle, ale chtěl jsi diskutovat o této konkrétní fotce. A taky, je to jen můj pohled.
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 13:02 ® sus1
-
A je to Šlecht.
reagovat - Středa 27. května 2009 ve 12:57 ® sus1 reakce na …
-
Libor> Pěkně sis to oživil MOGULE.
reagovat - Středa 27. května 2009 v 8:46 ® cormoran
-
Šlecht bude asi počeštělej výraz převzatej od západních sousedů ze slova schlecht…
reagovat - Středa 27. května 2009 v 0:13 ® sethy reakce na …
-
ZN> Taky nevim co je šlecht? Je to v tvé poslední větě: „Pokud to tak je, tak fotka docela šlecht“
reagovat - Úterý 26. května 2009 ve 23:20 ® ZN reakce na …
-
Libor> nic ve zlým, ale asi jsem tě nepochopil.
reagovat - Úterý 26. května 2009 ve 23:14 ® Libor reakce na …
-
ZN> co je šlecht?
reagovat - Úterý 26. května 2009 ve 23:02 ® Libor reakce na …
-
ZN> fotku podoustve jsem sem dal protože jsem ji vyfotil, a protože je to téma o Fotografování ryb. Fotky sem dáváme aby se o nich mluvilo.
reagovat - Úterý 26. května 2009 ve 22:43 ® ZN reakce na …
-
Libor> no, při vší úctě, toto je téma o fotografování, takže si myslím, že nějaké podoustve jsou mimo mísu. Oživuješ téma, já, Libor fotograf. Pokud to tak je, tak fotka docela šlecht
reagovat - Úterý 26. května 2009 ve 22:29 ® Libor
-
oživuji téma podouství
reagovat - Úterý 26. května 2009 v 1:04 ® Libor
-
sus1> napiš na ní MOGUL
reagovat