Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 785.600 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Sobota 21. listopadu 2009 v 19:41 ® cercer
cercer

na obranu Luba musím ale říct,že máš špatnou míru ve voku..ten podmírovej nebyl!!:-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img11020.jpg
Sobota 21. listopadu 2009 v 19:35 ® cercer
cercer

jsem rád,že to koupání foťáku bere Regulus už jen na sebe..byly časy,kdy tvrdil,že za to může někdo jiný:-D :-D …hele,myslel jsi toto??:-))

reagovat
foto/forum/2009/th-img11019.jpg
Sobota 21. listopadu 2009 v 19:25 ® sus1

Vy jste teda Pat a Mat.:-)) ))

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 19:23 ® regulus reakce na …
regulus

LuboO> hold každej umíme něco, já koupat foťáky a ty zamotat čtyři nebo kolik udic v okolí s jedním podmírovým kapříkem. :-) :-)) )

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 17:41 ® LuboO
LuboO

jedna fotka absolutne bez umeleckej hodnoty, ale podarila sa mi na druhy pokus mydielkom Olympus FE-130.

reagovat
foto/forum/2009/th-img11013.jpg
Sobota 21. listopadu 2009 v 17:26 ® LuboO reakce na …
LuboO

regulus> presne ako pise cercer. Ved pisem, ak sa niekomu moja fotka nepaci, vyjadri svoj nazor, ale je to jeho vec. Ak mi niekto skritizuje fotku, beriem to, nebranim sa tomu. Nikto ma nemusi placat po rameni, to zvladnem aj sam:))

Mimochodom, ty si tu najvacsi frajer, lebo dokazes za par sekund urobit z klasickeho fotaka podvodny:DDD

K prispevku ZN sa este vyjadrim, ale nemam teraz stihu, bo som rozbehany…

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 ve 13:30 ® regulus reakce na …
regulus

cercer1> si to tak neber :-)

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 ve 13:12 ® cercer reakce na …
cercer

regulus>hele,,,fra­jere", vem si brejle na nos a přečti si,co jsem napsal v posledním příspěvku…není tam ani zbla o plácání po ramenou..naopak.Jen jsem souhlasil s Lubem a jeho názorem..a znám tě už pár dní,tak vím,co můžu od tebe očekávat:-) taky jsi svůj..mimocho­dem,ten můj dík patřil i tobě..vždy jsem bral tvé názory.

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 ve 12:35 ® regulus reakce na …
regulus

LuboO> cercer1> já tak nějak moc nechápu, co se čílíte (vaše řeči o pravidlech, frajeroch apod.). Myslím, že tohle fórum (podle mě dost povedený) je tu proto, že tu každý nese, obrazně řečeno, svoji kůži na trh a musí počítat s tím, že se ta jeho fotka nebude úplně každýmu líbit nebo spíš, že tu někdo napíše svůj názor, který se bude lišit od jeho. Pokud očekáváte jen poplácání po ramenou, tak asi budete zklamaní. Z názorů ostatních si můžete vzít ponaučení, nemusíte s nimi souhlasit, můžete se nad tím zamyslet nebo se ta ně prostě vykašlat. Je to čistě na vás.

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 10:12 ® ZN reakce na …
ZN

LuboO> je dobře, že se nedržíš žádných pravidel. Myslím, že ty ani moc nemusíš, páč dle mého, ty ty pravidla máš v sobě nastavený. Nechci ti nijak lézt do řiti, to určitě ne, ale fakt si to myslím. Máš oko. Je to to, co jsem tady psal někdy na začátku, malířem nemůže být každý, i když se bude snažit sebevíc. Nicméně, nic to nemění na faktu, že prostě ta fotka je košovka právě díky tomu velkému, vypálenému místu. Taky s myslím, že čím víc a déle budeš fotit,dojdeš ke stejnému názoru. Ty vypálený díry a dobré expozice tě začnou časem štvát. Vsadím na to boty.

Další věc, s úpravou fotek v PC s tebou víceméně souhlasím. Sám dělám z 90% jen kontrast a doostření. Plně souhlasím s Liborem, že v digitální fotografii, na rozdíl od analogového procesu, se bez úprav v PC obejít nejde. Na druhou stranu, nijak mě neirituje, když se udělají i větší úpravy. Musí v tom však být patrný záměr, musí to fotce pomoct, musí to s tím být už focený. Ze špatné fotky v PC dobrou neuděláš.

Co se týká fotky tvého kamaráda, pro mě je skvělá. To jsou přesně ty případy, kdy se „odpouští“ cokoliv, páč emociální pocit z fotky všechno přebije. A to u této fotky fakt platí.

Poslední věc. Tvá poslední fotka. Absolutně nechápu, že píšeš s despektem o úpravách v PC a pak uděláš toto. Nevím, proč, nepochopil jsem to. Taky si myslím, že v případě těchto fotek a portrétů obzvlášť platí jedno neměnné pravidlo. Bez dobrého světla není dobré fotky.

PS: filtry nejsou žádné zasahování v pc do fotek. Filtry jsou naprosto základní věc už při vzniku fotky, filtr je záměr, s kterým člověk dělá fotku.

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 9:43 ® sus1 reakce na …

LuboO> Tak hele frajere??!!Fotky z 22.51 a 22:54 se mě líbí,pěkný.:-) Máš štěstí,že tam bydlíš a můžeš takhle pěkně fotit.

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 9:19 ® Libor reakce na …
Libor

LuboO> téma úprav je horlivě diskutováno i na úrovni mezinárodních soutěží, problém je že snad ani není možné posoudit jaké úpravy jsou jestě nad hranicí „snesitelnosti“. Tvůj názor je fajn. Já mám názor takový že bez PC bych se neobešel, samo že to někdy jde, ale vnímám PC jako digitální fotokomoru kde snímek později vyvoláš do finální podoby. Nemám vůbec na mysli retuše či fotomontáže ale úpravu histogramu, vyvážení bílé, ořez, doostření atp. Neznám nikoho z digi fotografů kteří to berou vážněji že by neupravoval tyto věci. Nic to ale nemění na tom že zrovna ta super zamilovaná fotka co se kdysi povedla není dokonalá technicky ale má ono kouzlo co se snad nedá ani popsat. Tvé fotky se mi opravdu líbí.

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 8:59 ® Libor reakce na …
Libor

LuboO> podle mě máš moc hezké fotky

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 8:32 ® LuboO
LuboO

Este tu chcem pridat jednu fotku od mojho kamarata, ktory sa urcite nebude hnevat. Toto je pre mna jedna z najlepsich fotiek, co som videl. Z tejto fotky citim dynamiku, zimu, vietor, viem sa vzit do pocitov toho cloveka na nej, lebo som to uz velakrat zazil, ma pre mna osobitnu atmosferu, lebo ma vracia do mnohych prezitych situacii podobnych tejto. Strucne povedane, atmosfera fotky sa prenasa aj do mojho vnutra. Neviem, ci som to dobre popisal, ale je pre mna velmi emocionalna.

reagovat
foto/forum/2009/th-img11001.jpg
Sobota 21. listopadu 2009 v 8:09 ® LuboO
LuboO

posielma jednu z mala fotiek, s ktorymi som sa hral na pc. Na nejakych fotoserveroch som mal na nu vela protichodnych nazorov. Ako pisal ZN, ten prepal vpravo hore bol nezlikvidovatelny (jezis, to je slovo). Som zvedavy na vas nazor.

reagovat
foto/forum/2009/th-img11000.jpg
Sobota 21. listopadu 2009 v 8:04 ® LuboO reakce na …
LuboO

cercer1> ved ja netvrdim, ze by som neobdivoval foto umenie panov majstrov fotografie, rad sa pokocham skvelou fotkou zo skveleho fotaku, skvele doladenou na pc. Len to nie je uplne moja salka kavy. Moj nazor som vyjadril absolutne bez umyslu niekoho napadat, viem, ze s nim budu mnohi nesuhlasit, ale mam nan pravo. POodla mna su dve, alebo tri kategorie fotorybarov. Prva su rybaari, co idu chytat a popritom nieco cvaknu. K tym sa radim ja. Potom su fotografi, ktori popri tom maju nahodene. Potom su cisto fotografi vodnej a podvodnej prirody bez udice. Logicky maju najlepsie fotky borci z druhej a tretej kategorie. Toto iste je aj pri turistike. Bud je niekto fotiaci turista, alebo slapajuci fotograf. Neznizujem ani jedneho, ani druheho, je to o prioritach. Len si myslim, ze pri mojom style lovu ryb nemam tolko casu na dobru fotku a opacne.

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 0:55 ® cercer reakce na …
cercer

LuboO>plně souhlasím s tvým názorem na focení,připadá mi,že jsi právě tlumočil názor můj.Ani mě se moc nelíbí přespříliš upravované fotky dolaďované v PC téměř k dokonalosti­..zvlášť když víme,jak podobná scenérie vypadá v reálu..už jsem to tu někde kdysi říkal jednou.Je to jen můj názor.. ale nesnižuje to nikterak můj obdiv,který tu mají kolegové rybáři a páni fotografové v jedné osobě,kteří sem pravidelně přispívají svou teorií i praxí a pomáhají nám lépe pochopit podstatu pěkné fotografie.A za to jim patří velký dík. Alespoň za mě.(Ikdyž se mnou budou mít ještě práci:-D )

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 0:35 ® cercer reakce na …
cercer

regulus> jo,vypadá,jenže ona ta pravá i levá strana přechází do kopce a střed vytváří jakýsi žlábek takže to je tak i v reálu,i když na fotce přeci jen výraznější..kdo ví,kde je to foceno,dá mi za pravdu :-)

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 0:19 ® cercer
cercer

MP-E65mm> z pěti..tuším…mám už ji dlouho..uplně jsem na ni zapomněl..

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 0:04 ® LuboO reakce na …
LuboO

osprey> ano, je to vrchol Kriznej vo Velkej Fatre, moja srdcovka, bol som tam uz vyse 100×.

A bingo, je to ohnostroj, ale priamo, nie vo vode.

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 0:02 ® osprey reakce na …
osprey

LuboO> Odraz ohňostroje ve vodě?

Mě spíš zajímá fotka o dvě řady níž vpravo – ta s tím rozcestníkem. Je to foceno ze hřebenu Velké Fatry? Já tam byl v jinou roční dobu, ale mám pocit, že by mohlo.

reagovat
Sobota 21. listopadu 2009 v 0:00 ® -zruseno reakce na …

LuboO> prskavka? :-D

reagovat
Pátek 20. listopadu 2009 ve 23:56 ® LuboO
LuboO

a este jednu hadanku, co je na fotke?

reagovat
foto/forum/2009/th-img10998.jpg
Pátek 20. listopadu 2009 ve 23:54 ® LuboO
LuboO
reagovat
foto/forum/2009/th-img10995.jpgfoto/forum/2009/th-img10996.jpgfoto/forum/2009/th-img10997.jpg
Pátek 20. listopadu 2009 ve 23:51 ® LuboO
LuboO

schvalne pridam este nejake

reagovat
foto/forum/2009/th-img10992.jpgfoto/forum/2009/th-img10993.jpgfoto/forum/2009/th-img10994.jpg
Pátek 20. listopadu 2009 ve 23:47 ® LuboO reakce na …
LuboO

regulus> bol to zamer, aj ked v tom ZN urcite najde mnoho chyb a odsudi ju do skartovacky.

reagovat
Pátek 20. listopadu 2009 ve 23:44 ® LuboO
LuboO

ZN> ano, mam kompakt bridge Fujifilm Finepix S1000fd. Ked som to pozeral v zoneri, ziadny prepal som tam nenasiel, ale ty to mas asi v PS. Popravde, ten cierny les by som ani nemenil, pretoze mne sa to paci prave takto. Mrzi ma, ak to povazujes za pokazenu kosovku, ale musim ti povedat jedno. Nikdy som sa nedrzal ziadnych fotopravidiel, lebo je to podla mna blbost, ak niekto stanovi pravidla, ktore musia ostatni dodrziavat. Ak sa niekomu moja fotka nepaci, je to jeho problem. Kaslem na nejake kompozicie, zlate rezy a ine umele pravidla, alebo prepaly, sumy, na ktore niekedy pride clovek len vtedy, ak tu fotku analyzuje na pc. Moje pravidlo je len jedno, odfotim to, ako sa mi to paci a ak zo sto ludi potesim jedneho, fotka splnila svoj ucel. A este jedno, nikdy som nepouzival filtre a ani nebudem. A aj v postprocesingu sa obmedzujem na minimum. Orez, doostrenie. Lebo potom to uz nie je pre mna fotka, ale nieco umele vytvorene filtrami a pc.

Preto som vravel o frajeroch, ale v dobrom slova zmysle. Ja medzi nich nikdy patrit nebudem, lebo nechcem.

reagovat
Pátek 20. listopadu 2009 ve 23:39 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> jednou exponovat do světel, podruhé do tmavých partií a pak ro lepit v PC, či to fotit do RAWU a tyto dvě složky si vypitvat. Tak a teď čekám reakci ZN :-)

reagovat
Pátek 20. listopadu 2009 ve 23:36 ® regulus
regulus

LuboO> luxusní moment, ale je ještě tmavější než ta předchozí, obávám se že tohle je už opravdu moc tmavý, z druhé strany nevím jak takový situace vyfotit aby to bylo košér.

reagovat
Pátek 20. listopadu 2009 ve 23:35 ® -zruseno
reagovat
foto/forum/2009/th-img10990.jpgfoto/forum/2009/th-img10991.jpg