Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 785.457 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 13:17 ® tomashr reakce na …

Libor> No mohli bychom nějaké pražské (a přilehlé okolí) pokecání u piva udělat…

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 13:17 ® sus1 reakce na …

Libor> Jo, jo, s tim doostřováním a šumem mam vyzkoušený.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 13:12 ® Libor
Libor

tomashr> ok, pivo

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 13:11 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> no třeba výhoda toho proč fotit bez doostřování foťáku je tam že při doostřování víc vyniká šum. Toto se ale týká zejména úprav fotek na kterých Ti hodně záleží.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 13:11 ® tomashr reakce na …

Libor> Tohle je spíš na osobní debatu někde u piva – obecně je to ale s prodejem fotek trochu složitější – variant je podstatně více a každá chce trochu jiný přístup.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 13:06 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> komerční fotograf ryb zakoupí ryby na výlovu a pak scénu aranžuje, někde jsem o tom četl (na zahraničním webu). S tou mizérií kdyby si je měl chytat sám v našich vodách, umřel by hlady :-)

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 ve 12:57 ® sus1

Libor> No,asi sem myslel,že je to to první jak píšeš,ve fotáku, jen jsem nevěděl, jak to nastavit,tet už jo,skusim.Díky.Na RAW nefotim,tak to skoušim.

Jinak to pak dohonim v sw,to jo,šlo mě asi o tu první variantu.Díky.:-)

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 11:53 ® tomashr

osprey> Ad profifotograf ryb – pokud bereš za profesionála toho, pro koho je to jediný zdroj obživy, tak pak máš pravdu, že by to nešlo, naproti tomu jako zdroj zajímavého vedlejšího výdělku to není až tak jednoznačné. Občas dělám s různými agenturami a dobrých fotek ryb a rybařiny tam nemají zas tak moc, přitom to je téma komerčně relativně využitelné.

Jinak celá tato debata je docela zajímavá, mám dojem, že tu poznámku na téma, že není až tak moc schůdné kombinovat rybaření a focení jsem tu jako první napsal já. Podle mě je toto tvrzení pravdivé, spíš jde o to, že se nesmí brát nějak dogmaticky. Určitě to neznamená, že se nedá udělat dobrá fotka i v režimu „foťák v jedné ruce, prut v druhé“, taky už mám pár fotek takto pořízených, za kterými si docela stojím. Na druhé straně si ale dovolím napsat názor, že pokud se obětuji a vyrazím s pár lidmi na akci opravdu s cílem „jen fotit“, tak dosáhnu výsledku lepšího, některé metody focení prostě s tou „rukou na prutu“ dělat nejdou. Ovšem to jsme zas na začátku – k tomuto se je v současnosti ochoten donutit jen velmi málokdo. Já taky moc ne… :-((

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 10:55 ® Libor
Libor

sus1> koukni se co máš nastaveno ve foťáku za picture style, bude to tím že máš v Rawu ostrost na 0, tak jak to leze ze snímače(bez úprav). Jestli fotky stahuješ do DPP (Canon digital photo profesional) tak tam si můžeš fotku doostřit až posléze. (v JPG to za tebe dělal automaticky ten foťák). Popřípadě si je doostři jinak v jiném SW.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 10:22 ® sus1

Umí mě někdo odpovědět,jak je to s tim rawem??Díky.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 10:07 ® ZN reakce na …
ZN

regulus> :-) , tak to má být, fotky by se měly dělat na papír.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 10:06 ® ZN reakce na …
ZN

Doudleban> už jsem to jednou psal, pro mě začínají mít ty tvé fotky šmrnc. Ta Z lovu, ta je v této rubrice hodně nadprůměrná. Té první tady, té bych asi dal trošku víc prostoru. A taky bacha na tečení vody do kopce, ale v tomto případě to až tak neruší.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 9:44 ® sus1 reakce na …

Doudleban> Ta v Z lovu taky dobrá.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 8:58 ® sus1

Sander> A ty nebul, jo??:-))

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 8:57 ® sus1 reakce na …

Doudleban> První dvě se mě taky líbí,pěkný.:-)

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 8:53 ® sus1 reakce na …

osprey> Děkuju.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 1:42 ® regulus
regulus

ZN> jen tak mimochodem, ta fotka v BW a nebo v tý mý variantě na papíře je za denního světla dost dilema, obě mají cosi do sebe … Je to trochu dost jiný než na monitoru.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 0:50 ® regulus reakce na …
regulus

Doudleban> ta poslední mě celkem zaujala, ale něco tam chybí a nevím co.

reagovat
Pondělí 9. listopadu 2009 v 0:49 ® regulus reakce na …
regulus

Sander> nevymejšlej ptákoviny o vzití chuti. Máš svůj osobitej styl a pokud si dobře pamatuju, tak tvoje fotky byly na velmi slušné technické úrovni (tu druhou část se necítím kompetentní komentovat), takže nebul a foť.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 ve 23:48 ® osprey reakce na …
osprey

Sander> Až tak? Nedávno jsem svou zrcadlovku viděl prodávat za 6000,– a v lepším stavu než ta moje když jsem ji kupoval.

Ale taky to není bez rizika mít takový foťák u vody. Dostala se mi špína pod víčko blesku a mám potáže s vyklápěním. Dnes jsem si s tím chvíli hrál, snad se to zlepší, přinejmenším se to tváří, že by mohlo.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 ve 22:46 ® Sander reakce na …
Sander

osprey > aby nedopadl jako já, nevyhovující vybavení mě o sychravém podzimu vzalo chuť cokoliv fotit.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 ve 22:42 ® Libor reakce na …
Libor

Doudleban> první je dle mého parádní

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 ve 22:41 ® osprey reakce na …
osprey

Doudleban> Snaživé, jdeš dobrou cestou. Detaily ti vypichovat nebudu. Brzy začneš být omezován svým vybavením.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 ve 22:40 ® osprey reakce na …
osprey

ZN> Jo, je to tak.

Občas (často?) je problém najít něco, aby tam ten obsah byl. A sejně člověk fotí. Tak nějak vznikl pojem „výcvak“. Že jich doma mám…

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 ve 22:37 ® Ftmči
Ftmči

Pár fotek ke kritice z dnešní vycházky. Ta poslední je vyloženě takovej pokus…

reagovat
foto/forum/2009/th-img10882.jpgfoto/forum/2009/th-img10883.jpgfoto/forum/2009/th-img10884.jpg
Neděle 8. listopadu 2009 ve 22:07 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> dostali jsme se, dle mého, k základu celé fotografie. Že obsah musí převyšovat formu. Kdyby tomu tak nebylo, nastane nuda.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 ve 21:33 ® osprey
osprey

ZN: Určitě. Proto je mimořádně dobrých fotek tak málo:-)

Ale zase je vzrušující se o ně pokoušet. Většinou chybí vždycky nějaký ten krůček a je důvod něco opakovat, hledat, zkoušet… Kdyby zas byly všechny fotky dokonale dokonalé, člověk by tam tu chybu udělal schválně.

V tom je to focení krásné.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 ve 21:23 ® ZN
ZN

osprey> k poslední větě… bezesporu. Na druhou stranu, fotky bez kontrastu jsou šeďáky bez šťávy. Pak nastává problém, že bez dobrého světla není fotky. Je to blbé, páč člověk někdy něco vidí, vyfotí to a zjistí, že viděl něco, co chtěl vidět, ale realita je někde jinde. Mockrát tato situace se mnou vydrbala, ale vina byla jednoznačně na mé straně. Někdy ty emoce nejdou ukočírovat.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 ve 21:09 ® osprey
osprey

regulus: Určitě. Kdybychom u toho seděli za stolem, krásně by se to probralo. Takhle to vypadá jak když se máme pohádat:-)

sus1: Nic jiného si nezasloužíš.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 v 19:42 ® sus1

osprey> :-)) to sem čekal.

reagovat