Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 785.457 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Neděle 8. listopadu 2009 v 18:59 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> Míro, hledáš v mým dotazu věci, který jsem vůbec nemyslel (poznámka o profících v prvním příspěvku byla myšlena tak, že ti se tím živí a vůbec to nebylo myšleno ve vztahu k tobě nebo rybám) byla to jen prostě úvaha nad tím co od focení kdo očekává, která byla myšlena úplně všeobecně.
Dotaz jsem vznesl jen čistě ze zvědavosti, nic jinýho za tím nehledej.

Konec polemiky, necháme to oba bejt. :-)

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 v 18:44 ® osprey
osprey

regulus: Bereš všechno moc jednoznačně. Ptáš se mě na věci, o kterých neuvažuju a tudíž ti na ně nemůžu odpovědět. Prostě budu chytat i fotit tak, jak se mi to zrovna bude zdát dobré. Být profesionálním fotografem ryb je hovadina, není to komu prodat.

K fotce: Tvůj poslední příspěvek končí větou, že pokud chci udělat pořádnou fotku ryby, nesmím držet prut. Prut jsem držel a proto jsem zdůraznil, že považuju fotku za zdařilou. Lepší bych neudělal ani kdyby kolem mě běhalo deset asistentů a drželi mi úplně všechno. Pokud tam jsou rezervy (a ty jsou vždycky), jsou jen a jen ve mě.

Samozřejmě mám představu, jak by měly moje fotky vypadat. Tohle se tomu blíží, proto jsem to tam napsal.

A jinak fotím cokoli, co považuju za zajímavé. V podobné míře jako ty fotíš letadla, já fotím lokomotivy. Jen u portrétu mám zábrany otravovat lidi.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 v 18:02 ® regulus reakce na …
regulus

osprey> já jsem nenapsal, že tvoje fotka je nepovedená !!!

Polemizovat s tebou na tohle téma nehodlám, nikam by to nevedlo napsal jsem svůj názor (nemusí být konec konců pravda) a položil ti myslím celkem jasnou otázku která vyplynula ze tvého komentáře ke tvojí fotce „… jedna z těch, které se blíží tomu, co bych rád fotil …“ na kterou jsi mi neodpověděl, možné odpovědi A, B, nebo ještě nevím, případně mi na ni samozřejmě nemusíš odpovídat.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 v 17:52 ® osprey
osprey

regulus: Včera jsem brodil celou dobu se zrcadlem na krku… Garantuju ti, že fotit cizí rybu je u většiny lidí horší než když si ji fotíš sám. Výjimkou je, kděž ten druhý taky fotí a ví o co tam běží.

Mimochodem to není nepovedená fotka. V plném rozlišení má po ořezu víc než 6 Mpix a je dobrá. Tady to nevynikne. Já jsem s ní po dnešku spokojen.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 v 17:46 ® osprey reakce na …
osprey

sus1> A ty už jsi někdy přemejšlel?

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 v 17:45 ® osprey
osprey

ZN: Důvod je prostý. V reálu ta scéna neobsahovala černou a bílou a roztažením histogramu od kraje do kraje jsem z toho dostal až příliš tvrdý obraz neodpovídající realitě. Už včera jsem psal, že se potýkám s tím, jak to upravit. Dnes jsem si s tím chvilku hrál a mám to ve velkém upravené tak, jak se mi to zdá nejlepší. Je to někde mezi tou mou původní a tou, co jsi vložil, i když jsou tam i další úpravy.

Nepoužívám histogram slepě. Když fotíš některé věci, tak tam černá nebo bílá prostě nemusí být. Pak ten histogram nedosáhne k některému kraji. Sám víš, že je to jen pomůcka, ne nařízení.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 ve 13:45 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> Dovolím si souhlasit s poslední větou, konec hlášení :-)

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 ve 13:32 ® regulus
regulus

osprey> špatně jsi si to přečetl, napsal jsem „… chceš fotit JEN ryby …“, byla to úplně normální otázka, která vyplývala z toho co jsi napsal. Myslel jsem to tak, jestli se hodláš věnovat v podstatě jen focení ryb, přičemž ostatní fotky budou absolutně podružný, nebo chceš fotit řekněme cokoliv, s větším zaměřením na ryby. Nic jinýho za tím nehledej.

Chápu, že se ti ta fotka líbí nebo z ní máš radost, mě se líbí taky, ale chtít fotku je jedna věc a její praktická realizace druhá. Mám stovky nepovedenejch fotek (v jedné ruce prut s rybou v druhé foťák), kompakt to prostě nezvládá a brodit celej den se zrcadlem na krku, to fakt dělat nebudu i když tu fotku chci taky. Dle mýho názoru nelze sedět na dvou židlích, pokud chceš udělat pořádnou fotku ryby, nesmíš v druhé ruce držet prut.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 v 10:27 ® sus1 reakce na …

ZN> A tos tuhle pochválil,jak tomu rozumí,vid??,jak nad tim přemejšlí.:-))

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 v 9:31 ® ZN reakce na …
ZN

osprey> všetečná otázka, nic mi po tom není, ale proč neupravuješ histogram?

reagovat
foto/forum/2009/th-img10876.jpg
Neděle 8. listopadu 2009 v 9:30 ® filip111 reakce na …
filip111

osprey> pěkná fotka, mě se líbí, jen čekám, kdy mi odplave z monitoru :-)

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 v 9:27 ® ZN reakce na …
ZN

regulus> líbí se mi otázka, co od focení vlastně očekáváme.

Btw., čas vložení příspěvku povyšuje otázku do oblasti velké filozofie:-)

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 v 1:09 ® osprey
osprey

regulus: Takhle já neuvažuju. Já chci tu fotku. Neudělám ji tím, že budu čekat až tu rybu chytne někdo jiný. Až ten pocit budu mít, sednu si vedle někoho a fakt počkám.Ideální to tak je s kaprem. S malými rybami je to kapku jinak.

Dokonce věřím, že to, co se líbí mě, se nemusí líbit jiným. Tady je pohyb a skoro až impresionistická kresba pozadí. Líbí se mi to. Technicky to trochu zaostává, ale foťáky jsou čím dál chytřejší…

A konec konců i z téhle fotky mám radost a to mi stačí.

Otázku „Chceš fotit ryby nebo je to jen prioritní cíl?“ nechápu. Ani mi ta věta nedává smysl.

reagovat
Neděle 8. listopadu 2009 v 0:21 ® regulus
regulus

osprey> zeptám se tě takhle, chceš fotit jen ryby nebo je to jen prioritní cíl???
Zkusím to upřesnit, dycky jsem fotil krajinky a ksichty, před tak 15 lety přibyly letadla, fotit ryby jsem začal vlastně až v poslední době, nutno říct, že se na tom podepsal tento server, protože mě vůbec nenapadlo si vzít foťák sebou k vodě. Nemyslím, že mělo nebo má něco z toho u mě prioritu, priorita je pěknej a nevšední záběr čehokoliv tedy klidně i ryby a to je zatraceně těžký. Chytat ryby a dělat u toho dobrý fotky prakticky nejde, pokud se povede je to náhoda a stepovat okolo vody a čekat až někdo něco chytne, to by mě opravdu nebavilo i když pravda na pstruhovce je to možná jednodušší. Lipan je krásná ryba zvlášť na jaře, ale není jediná, moje oči viděli spoustu luxusních „záběrů“, bohužel to není zdokumentovaný na filmu nebo v nějakým JPG nebo RAW souboru. Je nutno si ještě položit otázku co od fotografování vlastně očekáváme, profíci to mají jasně daný, ale my co to děláme pro zábavu .....

Chceš být fotografující rybář nebo rybařící fotograf????

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 ve 22:12 ® osprey
osprey

Trošku bojuju s úpravami, ale zas jedna z těch, které se blíží tomu, co bych rád fotil.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10875.jpg
Sobota 7. listopadu 2009 ve 20:16 ® Sander reakce na …
Sander

Prutos > to já taky, než jsem si přečetl nápis New York na té první fotce.

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 ve 20:02 ® Prutos reakce na …
Prutos

pipa> A já myslel, že Vegas

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 v 19:51 ® pipa reakce na …
pipa

Sander> kdepak panáčku! L.A. jak by řekl Bruce Wilice :-)

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 v 19:48 ® sus1 reakce na …

regulus> Jo.

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 v 19:38 ® Sander reakce na …
Sander

pipa > New York, znám.

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 v 19:35 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

pipa> takhle to vypadá u nás na náměstí v Mladé Boleslavi, ale mají to celé rekonstruovat :-) :-)

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 v 19:33 ® pipa reakce na …
pipa

cercer1> mala napověda…

reagovat
foto/forum/2009/th-img10872.jpg
Sobota 7. listopadu 2009 v 19:30 ® pipa reakce na …
pipa

cercer1> jasny v Matiční ulici :-)) ))

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 v 19:21 ® cercer reakce na …
cercer

pipa> to je v Ústí…??

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 v 19:07 ® pipa
pipa

Poznate…

reagovat
foto/forum/2009/th-img10869.jpgfoto/forum/2009/th-img10870.jpgfoto/forum/2009/th-img10871.jpg
Sobota 7. listopadu 2009 v 18:57 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> když to bylo v jpg tak to zaostřený bylo???

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 v 18:46 ® sus1 reakce na …

regulus> To jo,ale stahnu to do počítače a je to nezaostřený,ne­vim.Asi dělam něco blbě.

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 ve 12:18 ® regulus reakce na …
regulus

sus1> :-O zaostřuješ snad objektivem …

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 v 10:41 ® sus1

Tet sem nafotil několik fotek v Rawu,dobrý.Ne­dělal bych s nima nic,kdyby to hned zaostřovalo.Všechny jsou nedoostřené.

reagovat
Sobota 7. listopadu 2009 v 10:01 ® sus1

osprey> Nedělal sem s tim nic,tak je to.Ale můžu tě jí uříznout.:-)

reagovat
foto/forum/2009/th-img10863.jpg