Chytej.cz

Fotografování ryb

1.3.2009 | filip111 | 774.677 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 11. května 2009 ve 23:15 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> já jsem takovej magor, že si to představit dovedu. Přijdu k vodě na úhoře. V batohu budu mít foták a složenou odraznou desku. Vše si připravím (když budu vědět jak na to). Když chytnu úhoře, posadím ho na místo, cvak, cvak a ráno se budu u monitoru radovat jak mám pěknou fotku úhoře.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 23:11 ® sus1 reakce na …

ZN> Já to vim.:-)) odzkoušeno.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 23:10 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> pokud stojíš na louce, je tma, fotíš někde do prostoru, máš kompakt, tak jsi v prd**i:-)

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 23:09 ® ZN reakce na …
ZN

filip111> focení s bleskem je vždy kompromis. Je potřeba si uvědomit, proč taková fotka vzniká. A stejně by z toho „fotka“ nabyla, jen nějaký obrazový zápis, že člověk chytil úhoře. Nedovedu si dost dobře představit, tahat na ryby odrazovou desku.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 23:07 ® sus1 reakce na …

tomashr> Jo,ten točenej je taky dobrej:-)) souhlasim.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 23:05 ® tomashr reakce na …

filip111> To jsi ale u toho, co jsem napsal v 21:49 – jistěže dokážu velmi dobré či přímo dokonalé nasvícení třeba více blesky, ale je to reálné, pokud jdeš na ryby a chceš si sám zachytat??? A navíc jak teď napsal správně Libor chceš být šetrný vůči rybě a udělat to co nejrychleji? Já bych se asi smířil s nějakým průměrným výsledkem a nehrotil to…

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 23:03 ® sus1 reakce na …

Libor> Když už tam budeš ležet,tak zkus krtka jak leze ven.:-)

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 23:01 ® sus1 reakce na …

tomashr> Já tet fotim na Canon SX1Is ale Libor má asi zrcadlo.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 23:01 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> ano, vím přesně o čem píšeš, pokusím si to srovnat v hlavě :-) , v tý tmě bude ten softbox taky dělat bordel. Přisvícení baterkou není vůbec špatnej nápad. Stejně je to pekelný když se musí odehrát rychle aby to rybě neublížilo. Koupím kus točeňáku a budu trénovat jak magor na zahradě. Na vykrytí stínů mě napadlo použít blesky dva.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 23:01 ® filip111 reakce na …
filip111

Libor> a co fotit přes odraznou plochu, jeden blesk nech přímo na objekt a druhej nastav vzhůru a dej nad něj odraznou desku a neměl by jsi tam mít stín. Tím nad něj myslím tak aby se světlo odrazilo za úhoře. Nebo přímo blejsknout ze zadu na úhoře. S tvojí výbavou bych to takhle zkusil.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 23:00 ® sus1 reakce na …

tomashr> Myslel jsem využití toho blesku.Když si přisvítí čelovkou,tak je to jasný.Rozuměl jsem jeho dotazu tak,že když je tma a nemá se čeho chytit,ale to je asi ta varinta čer.očí taky k ničemu.:-)

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:56 ® tomashr reakce na …

sus1> Jenže to s tím nemá nic společného – potlačení červených očí je fakt na oči aby se stáhly zorničky, jinak je to nanic. Některé přístroje si přisvětlují bleskem, ale to pak dělají jinak – blesk začne rychle,opakovaně blikat poměrně slabou intenzitou, což trvá i několik sekund, to stačí foťáku na zaostření. U kompaktů je ale častější ta LED. CO máš vlastně za foťák?

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:55 ® sus1 reakce na …

tomashr> Ale když svítí pomoc.světlo do prostoru,tak foták nic nenajde, tudíž nezaostří a ,,nelze"vyfotit,ně­co.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:53 ® sus1 reakce na …

tomashr> To sem myslel.U funkce červené oči jde jeden blesk a vzápětí druhej,takže ten první osvítí a ten druhej by měl ,,dobře"vyfotit.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:52 ® tomashr reakce na …

sus1> ostření nebývá problém – zrcadlovky mívají nějaký infrareflektor, kompakty pak často obyčejnou vysocesvítivou LED (vlastně „baterka“) a podle toho to zaostří. Pokud by to neměly, tak si na to prostě posviť čelovkou – na to se autofocus chytne… Co se týče výsledné kvality fotky, tak to už dost záleží na možnostech blesku daného foťáku a nelze popřít, že řada kompaktů to má zprasené docela dost :-((

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:49 ® sus1 reakce na …

Libor> Fotit na EMko.:-)

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:49 ® tomashr reakce na …

Teď jen tipuji, ale na ryby za tmy by měla platit klasika známá třeba ze svatební fotografie, tedy změkčit to pěkně softboxem, třeba klasika skládací od Lumiquestu. Ovšem kdo se s tím bude tahat na ryby je jiná otázka… V9š to se zase vracíme k tomu, co jsem tu napsal už před měsícem – jde o to, zda je cílem přijatelně kvalitní dokumentace úlovku anebo zda ti jde opravdu o pořdné focení s cílem udělat třeba výstavu rybářských fotek ve formátu A3. V prvním případě celkem nemá cenu se trápit, slušný foťák si poradí – nějaké přisvícení pro funkci AF má kdeco, navíc by to plně vyřešila baterka… Pak holt blesknout a opět – minimálně u DSLR s externím bleskem to vyjde přijatelně. Pokud ale někdo chce něco více, tak si to bude muset nejprve nějak srovnat v hlavě a pokud mu opravdu o ty fotky půjde, tak může být cenou i určité omezení chytání. Těžká volba – sice tu rozjímám, ale otevřeně přiznávám, že já sám jsem si tohle ještě úplně srovnat nedokázal :-((

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:49 ® sus1 reakce na …

ZN> Stojim na louce,tma,jak ten foták pozná na co ostřit ,když neni nic vidět?Nebo já nic nevidim ale čip je citlivější,tak to rozezná a pak doostří ještě těsně před bleskem?

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:47 ® Libor reakce na …
Libor

sus1> a co jsi zkoušel?

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:46 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> ano, tak to taky udělám, vyzkouším si to na zahradě na nějakém předmětu a najdu vhodnou pozici blesku atd. Ten úhoř je focenej s –2EV. Hlavně mi jde o to vykrýt stíny atd.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:44 ® sus1 reakce na …

ZN> Zkoušel sem to a měl jsem jen něco málo uprostřed a to bylo všecko,okolo samá tma.:-)

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:41 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> jak jsem psal, focení s bleskem, např. úhoře, bych rozhodně použil ten manuál s ručně nastavenýma hodnotama. Třeba clonu 5,6 a na objektivu nastavený 1,5 m. Na blesku bych ubral EV. Dopředu bych si to vyzkoušel. Pak se ve výsledku nemůžeš moc splést.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:38 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> jsou fígle, jako např. hloubka ostrosti, kdy nemusíš na nic ostřit, nastavíš režim objektivu i foťáku na M a stejně máš prakticky všechno ostré. I proto, žádný bílý displey není výsledek, páč čip vidí to použití blesku. Ale mohly by být případy, kdy i s bleskem je výsledek černá fotka, tady ne bílá.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:28 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> to ano, měl jsem na mysli focení s bleskem, jestli někdo nezná nějaký vychytávky. Takovej úhoř se za světla povede málokdy.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:28 ® sus1 reakce na …

ZN> Tak že ve tmě zaostří na tmu?a ne na předmět,který je focen,protože ho čip nevidí?když vyfotí s bleskem ,,tmu",tak je výsledek bílej displej?

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:24 ® sus1 reakce na …

Libor> Možná by mu mohlo stačit odraz pomoc.světla od té plechovky od žížal,kdyby to víčko bylo postavené,aby se měl foták čeho chytit.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:19 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> Libore, jeden ze základních atributů fotky je světlo. Z toho logicky vyplývá, že bez světla fotky není, tudíž za úplný tmy fotka udělat nejde. Pak je tady umělé světlo, tedy např. blesk. A jsme u jiné kategorie. Samozřejmě, je focení s bleskem a s bleskem. Je spousta způsobů, jak fotit s bleskem lépe, ale to nejde zevšeobecnit. Takže, záleží na spoustě věcí, jak a v jakém případě použít různé způsoby focení s bleskem.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 22:14 ® sus1 reakce na …

Libor> S funkcí ,,červené oči"první blesk a hned po něm druhej.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 ve 21:52 ® Libor
Libor

co focení v noci za úplný tmy? Má někdo postřehy jak udělat fotky lepší s bleskem atd?

reagovat
foto/forum/2009/th-img8693.jpg
Pondělí 11. května 2009 v 18:45 ® skwor
skwor

Libor> Díky. S focením jsem začal loni, takže se s tím strojem pořád spíš seznamuju.

reagovat