Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 785.222 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 2. listopadu 2009 v 18:32 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> Nikdy jsem nic proti Nikonu neměl, neznám ty foťáky, viděl jsem z nich spousty krásných fotek. Znám Canon, radil jsem Jaggedovi Canon a ZN se do toho navezl. Snad nějak odpoví na moje předešlé dotazy.

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 18:29 ® sus1 reakce na …

osprey> A ještě nahnali cenu.:-((

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 18:26 ® osprey reakce na …
osprey

regulus> Proti Nikonu bych měl třeba kladivo… Ale jinak samozřejmě obě značky nabízejí vynikající zboží, ale trochu se liší přístupem – Canon poslední dobou dost honí megapixely, Nikon šel cestou vyšších citlivostí a menšího šumu. Taky jsem koukal, že historičtí konkurenti mojí 20D měli lepší hledáček s větším počtem ostřicích bodů. Poslední dobou to Canonu došlo a asi se taky pokusí udělat nějaký krok tímto směrem – např. špičkový kompakt G11 je narozdíl od svého předchůdce G10 už jen desetimegový (G10 má 14.7). U zrcadlovek to asi dotáhnou plynuleji, ale třeba u nového 7D hodně překopali právě hledáček a autofokus (megapixely tam ale nahnali taky).

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 18:20 ® sus1 reakce na …

regulus> Co????nic sem proti vůbec neřikal??!!:-)

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 18:18 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> sus1> co máte proti Nikonu??? Řekl bych, že Canon vs Nikon je tak zhruba fifty fifty, pravda moc jsem to nesledoval, ale mám dojem, že Nikon je možná kapinku dražší na relativně srovnatelnejch výrobcích.

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 18:15 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> jojo, ale averze proti Canonu v tobě dříme, bylo to z toho cítit. Nějaký důvod proto mít musíš.. Co tedy je na Canonech špatného? Cena? Výkon? Obrazová kvalita? Proč jsi napsal větu : „já bych jim nevěřil ani dobrý den“ Já Nikon vůbec neznám a otázky tomu co je lepší nechávám jiným borcům.

P.S. ber to jako námět na diskuzi a ne jako hádání, rád se něco dozvím.

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 18:14 ® osprey reakce na …
osprey

Jagged> Existuje možnost nákupu z druhé ruky. Mám takhle koupenou asi polovinu své techniky a celkem jsem spokojen. Pak se do těch 15 000 Kč vejdeš celkem snadno.

Je pravda, že stoprocentně bez rizika to není a neplatí ti žádná dvouletá záruka.

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 18:11 ® sus1 reakce na …

ZN> No právě,málo.Musíš to napravit.:-)

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 18:11 ® osprey
osprey

ZN: O tu značku až tak zcela nejde, ale je fakt, že díky zběsilému tempu vývoje a možnostem jednotlivých firem se zviditelňovat, se výběr kandidátů pomalu smrskává.

Nakonec to zpravidla končí duelem Canon vs. Nikon.

Uměl bych si představit, že fotím na kteroukoli z těchto značek, ale když jsem sháněl vhodnou ojetinu, Nikony prostě nebyly. Koupil jsem Canon a pak nějaká skla a tím je to u mě dáno. :-)

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 17:47 ® ZN reakce na …
ZN

Libor> nikde jsem nic o NIKONu nepsal. Jen vždy o tom, že ve značce foťáku, či dokonce foťáku vůbec, to určitě není. Jen je to legrační:-)

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 17:45 ® ZN reakce na …
ZN

sus1> ale musíš uznat, že sem chodím velice málo.

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 17:37 ® sus1

ZN> Protože sem s Nikonem chodíš akorát ty a nikdo jinej.:-) Když vás bude víc,pak to bude vyrovnaný,takhle je to zatim Canon +.:-) Dřív sem fotil s Olympusem a rád si ty fotky prohlížim i dneska a pořád se mě líbí.

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 17:32 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> hlavně nevnucuj Nikon :-) , tazatel se ptal na nikon. Co je vůbec na Canonu špatného?

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 17:12 ® ZN
ZN

vše při starém, vnucovací kolečko na CANON opět na plné pecky:-)) )

Jagged: já bych jim nevěřil ani dobrý den. Jsou i jiné foťáky. Na světě není jen CANON. V každém případě, pravda pravdoucí je, že to ve značce foťáku není.

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 15:58 ® Jagged
Jagged

Je mi to jasne ze je to to najtahsie ale myslel som to tak ze s cim by to bolo jednoduchsie a realnejsie.

Takze chcem nejak zacat a nechcem do toho hned investovat vela penazi a tych 15–20K by som este zvladol. Je v tejto cene naj ten EOS 1000D? A k nemu aky objektiv?

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 15:18 ® Libor reakce na …
Libor

Jagged> Myslím že by Ti stačilo to jsi napsal uplně poprvé. S Canonem 1000D se dá udělat spoustu parádních snímků. Ano, je malý a plastový ale čip má dobrý. Je ale potřeba si uvědomit že fotky výskoků jsou ta nejtěžší disciplína. To je jako kdybych chtěl začít s horolezectvím a hned příští týden chtěl odjet na Everest. Pokud by jsi chtěl opravdu lepší tělo, doporučuju EOS40D nebo lepší EOS50D.

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 15:16 ® MP-E65mm
MP-E65mm

Jagged> Když se na to koukneš z jiného úhlu, tak většina znás co tu nějak fotí má problém zachytit nějakou akční fotku při vzdolávání ryb a věř, že můžeš mít sebelepší techniku. Není to jen o technice, pokud nebudeš mít dobré podmínky (světelné) tak ti je sestava za desetitisíce k prdu. Takže pokud to budeš mít na běžné focení klidně si vem to na co si odkazoval ty.

To co jsem psal níže ber spíš jako takové upozornění na to , že tady existuje určitý rozdíl mezi objektivy co se rychlosti týká. Ber v uvahu, že ti bude trvat nějaký čas , než se do toho dostaneš, přijít k vodě chytit štiku a hned ji vyfotit ve výskoku by byla od tebe velká frajeřina a nejspíš bych zahodil všechen cajk a šel prodávat rajčata na trh :-)

Kdybych ti měl poradit tělo + sklo o kterým bych byl jednoznačně přesvědčen, že to zvládne tak těch 15 000 by byla čtvrtina ceny z celkové ceny kompletu :-) tak asi tak :-)

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 ve 14:33 ® Jagged reakce na …
Jagged

tak daj nejaky typ na telo a objektiv co by uz bol celkom schopny a co najblizsie mojej cenovej hranici.

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 ve 14:00 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Jagged> „Mašinka by měla rychle ostřit“ v kombinaci s objektivem Canon EF 75–300 mm f/4–5,6 III toho moc nechytneš :-) je to bez USM (ultazvukový motorky)který jsou nedílnou součástí kvalitnější objektivů. Bohužel jsou cenově někde jinde a počítej, že za něj dáš zhruba stejně co za tělo. Tím opět nechci tvrdit, že to bez USM nejde , ale je to poměrně snazší :-) kdo zná, ví o čem mluvím :-)

I když je pravdou, že vlastním 180mm f/3,5 L USM macro a tam je ostření o hodně pomalejší než např. u 100 f/ 2,8 USM

Krom rychlosti je i podstatně tichý, což tebe muže nechat klidným :-)

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 10:05 ® Jagged
Jagged

Myslel som 15000KC ale moze to byt aj trochu cez tento limit ak by to znamenalo vyrazny posun v kvalite. Ten co som tu dal ma len zaujal ze je relativne v dobrej cene s 2 objektivmi ale rad si necham poradit. Fotit chcem hlavne vsetko kolo vody, ryby, rybarov, krajinky…Pripravene fotky som zvladal aj s kompaktom ale ide mi o to aby som mohol fotit aj „akcne“ zabery pocas zdolavania ryby. Takze myslim ze by masinka mala hlavne dost rychlo ostrit ked chcem rybu zachytit napr. pocas vyskoku a pod…Tak dajte nejaky navrh do coho by ste v tejto cene isli vy…

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 8:47 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

regulus> vcelku souhlasím s regulem, jen dodám , že 1000D je hrozně malý, tedy pokud máš větší pazoury, tak hrozí , že s tím budeš mít problémy :-) V tom případě bych Ti doporučil toto http://www.megapixel.cz/…f-s-18-55-mm ber to jako příklad, určitě se to dá sehnat za lepší peníz a bez toho stativu.

Jak píšeš na co se máš zaměřit při výběru, tam si musíš hlavně odpovědět na otázku co s tím hodláš fotit, pokud to bude na běžné focení tak Ti stačí i 1000D pokud budeš chtít fotit něco víc pohyblivého tak bych sáhnul po něčem jiném, ale je to mimo tvé finanční možnosti. Tím samozřejmě netvrdím, že to 1000D nevyfotíš , ale když bych to měl přirovnat k rybařině tak to bude stejný jako kdyby si vláčel s muškařským navijákem :-)

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 1:00 ® regulus reakce na …
regulus

Jagged> a myslíš českých nebo slovenských 15000 ??? Pokud slovenských tak Sk nebo Euro ??? :-)) )

Sem si to nemohl odpustit :-) a tak teď vážně. EOS 1000D je ta nejočesanější zrcadlovka od Canonu, zkus zapřemýšlet směrem jestli si za tělo trochu nepřiplatit nebo se nespokojit s nějakým starším tělem. Objektiv EF-S 18–55 je velice hojný na E Bay, Aukru a všech bazarech, prodává se i za míň jak 1000 Kč, takže asi za moc stát nebude, ten druhej EF 75–300 je bez stabilizace a taky to nejspíš žádný hi-fi nebude.
Pokud by jsi se chtěl držet při zemi a šel do té EOS 1000D, tak samotný tělo je zhruba 10000 SK http://www.alza.sk/…a-d95994.htm a objektiv si k tomu vybereš jakej budeš chtít.

Ber to jako námět k úvaze, pokud máš nějaký vyšší ambice, tak bys měl začít uvažovat směrem co chceš a co od toho očekáváš a podle toho řídit co si koupíš, pokud chceš jen něco lepšího než kompakt bez nějakých dalších ambicí nebo ještě nevíš a nějak se začít musí, tak ona sestava tak špatná není, musím tě však upozornit, že jestli tě to chytne, tak to velmi brzo vyměníš za něco lepšího.

reagovat
Pondělí 2. listopadu 2009 v 0:19 ® Jagged
Jagged

zatial sa mi celkom pozdava http://www.alza.sk/…-d100726.htm co vy na to?

reagovat
foto/forum/2009/th-img10782.jpg
Pondělí 2. listopadu 2009 v 0:13 ® Jagged
Jagged

Caff borci. Obcas ked stiham tak zabludim do tejto otazky a popozeram co tu je nove, ake nove fotky pripadne co zaujimave sa dozviem o foteni kedze ma to celkom bavi a prave o to ide. Zatial fotim iba malym digi kompaktom ale rad by som presiel na zrkadlovku kde moze byt clovek kreativnejsi. Netvrdim ze s kompaktom sa neda spravit pekne foto ale ked to clovek vie so zrkadlovkou tak ma urcite daleko viac moznosti. A to je kamen urazu. Neviem do coho zainvestovat. Casu je malo a technika ide strasne rychlo dopredu takze to nestiham sledovat. Na zaciatok by som do toho nechcel investovat velmi vela tak 15000 za set telo a objektiv. Myslite ze sa za to da kupit nejaka v pohode masinka? Na co hlavne sa sustredit pri vybere? Znacka?

pridam aj nejake starsie foto

reagovat
Neděle 1. listopadu 2009 ve 23:34 ® regulus reakce na …
regulus

Robur> no dneska sis vybral počasí na procházku. :-)

reagovat
Neděle 1. listopadu 2009 ve 23:26 ® Robur
Robur

http://robur01.rajce.idnes.cz/ojinene/ tož jsem právě dal něco na Rajče, napřed jsem dítě vytáhl na jednu pavučinu na kůlně, a pak samo vyrazilo do přírody nafotit zbytek, zatím jsem to neupravovali, ale myslím, že na potěchu oka dobré

reagovat
Neděle 1. listopadu 2009 ve 23:23 ® regulus
regulus

Podzim na krku a žádný fotky. :-)) )

reagovat
foto/forum/2009/th-img10781.jpg
Neděle 1. listopadu 2009 ve 22:54 ® tomashr reakce na …

Libor> Moc to nesleduju, 5D mark II mi stačí :-) Jinak mě daleko víc nadchl 1D mark IV – skoro bych řekl „ještě že jsem koupil tu 5DII, jinak bych asi o mark IV hodně uvažoval“. Takhle to zvládám „spolknout“ podstatně snáze…

reagovat
Neděle 1. listopadu 2009 ve 22:49 ® Libor
Libor

tomashr> nějaké nové poznatky o EOS 7D ?

reagovat
Neděle 1. listopadu 2009 ve 20:18 ® ZN
ZN

Doudleban> dobrá fotka, má šmrnc. Ne vždy je potřeba držet se daných pravidel. Není to dogma.

reagovat