Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 785.165 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pátek 30. října 2009 ve 20:54 ® Karlos 11 reakce na …

Libor> koukal jsem na tvé stránky a světlost fotek zvířat je myšleno osvětlení – nasvětlení fotografovaných objektů (zvířat). Určitě v tom hraje velkou roli objektiv. Mám půjčené sklo EF 75–300mm 1:4–5.6 III USM a právě zkouším používat prioritu clony. Zejtra to budu zkoušet u vody snad bude co fotit.

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 17:55 ® Libor reakce na …
Libor

ZN> hezká

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 17:17 ® ZN
ZN

posílám jednu z ryb.

reagovat
foto/forum/2009/th-img10758.jpg
Pátek 30. října 2009 v 17:12 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> je mi jasný, že recenze na netu je třeba brát kapinku s rezervou (číst mezi řádky), ono i když tam nějakej, řekněme problémek je, tak se to nenapíše na plnou hubu, přece jen výrobce potažmo dovozce nebo jen obchod zapůjčil onu techniku za účelem zhodnocení s jistým očekáváním recenze vesměs kladné, takže se nějaký ty případný drobný nedostatky zakamuflujou nebo zahrají do ztracena a naopak klady se náležitě zdůrazní, protože nalijme si čistého vína, onen fotoweb žije z brebend (povětšinou reklamy) právě těchto fotoshopů nebo třeba i přímo výrobců, takže proč si řezat větev na které sedíš. Nechci tím samozřejmě říct, že ty recenze jsou nějaký zcestný, co jsem četl, tak mi připadlo velmi seriózní.
Z druhé strany domnívám se, že asi žádný zrcadlo od té trochu lepší třídy těch mušek moc mít nebude, protože si to výrobce v současné konkurenci jednak nemůže dovolit, nahrál by totiž „soupeři na smeč“ a taky nutno říct, že už to ty firmy (především Canon a Nikon) nějakej ten pátek dělají a vzhledem k tomu co ty mašinky umí, tak nemá cenu to nijak zvlášť komentovat novej model ve stejný kategorii bude těžko horší než ten předchozí.

Ta moje předchozí otázka byla myšlena tak, že 50D a předchozí modely mají jiný rozlišení, tedy i jinej čip no a taky jinej procesor. Logicky by tedy měly být lepší a lepší, jenže taky to tak úplně nemusí být pravda. Normální smrtelník si srovnání nemá šanci udělat, ale jsou lidé kterým prolezlo rukama větší množství foťáků a povětšinou můžou srovnávat a právě jejich názor mě zajímá.

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 16:27 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> nějaké ohlasy tam jsou že 7D je lepší v šumu než 50D, ale podle mého to bude stejné a ve finále to bude jedno. Všechny ty recenze co visí na netu a kontorlují šum, vlastně mají za úkol ten šum najít nebo ho zjistit. Srovnání s 5D II taky není na místě, je to foťák na jiné účely a cena je taky jinde.

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 16:12 ® regulus
regulus

For All – ještě k tý nedávný diskusi okolo šumu 7D, co tu nakousl tuším osprey. Pokud mne paměť neklame (hledat se mi to nechce), tak tu podobná polemika byla i o 50D, řekl bych tak srpen/září, mohli by jste to trošinku rozvinout, teda vlastní zkušenosti nebo třeba jen pocity starší modely Canonu vs. 50D.

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 16:06 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> no canoni mě před uvedením na trh strašili, že 7D tak honem dostupná nebude, prej o ni bude větší zájem než bude mašinek, ale asi se spletli, sem šel dneska kolem fotokrámu a měli vyvěšenou ceduli, že mají 7D (necelejch 41k) a myslím ještě 1D skladem, asi to tak moc na odbyt nepude, ona je to už docela pálka, řekl bych, že po vánocích by mohla atakovat hranici 35k. :-)

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 15:48 ® Libor reakce na …
Libor

regulus> no jo, to to leze s cenou dolů rychle:-) , i takové věci se najdou, důvodů může být několik..

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 15:29 ® regulus reakce na …
regulus

Libor> http://www.paladix.cz/bazar/index.php?… :-)) )

reagovat
Pátek 30. října 2009 ve 14:44 ® regulus reakce na …
regulus

Karlos 11> dle mýho je ten tvůj objektiv na focení zdolávání ryb dost krátkej (55mm při cropu 1,6 je nějakejch tuším 88 mm), to je tak na rybu těsně u břehu nebo víc vody než ryby na fotce. Současný zdolávání a focení je problém s kompaktem, se zrcadlem díky váze ještě větší, takže kloudná fotka je víceméně náhoda.
Když se rozhodnu takto vyfotit nějakou rybu, tak si foťák přednastavím v manuálním režimu na nějakej flek kde chci rybu vyfotit, rybu se tam pokusím dostat a pak fotím na „kulomet“, výsledky ale mizerný. U zrcadlovky s AF by to asi mohlo fungovat.

Málá poznámka k tomu co nejmíň zaclonit, jak psal MP, seťáky mají obvykle na nejnižší cloně celkem dost horší obraz než když třeba jen o jedno clonový číslo přicloníš, je to možná kus od kusu, nejlépe je si to vyzkoušet.

reagovat
Pátek 30. října 2009 ve 14:17 ® Libor reakce na …
Libor

Karlos 11> tu hloubku ostrosti ovlivníš clonou, na sport a macro režim nedocílíš nastavení který potřebuješ. Já také fotím na režim priorita clony – Av nebo manual- M. Co to znamená světlost na fotkách zvířat?

reagovat
Pátek 30. října 2009 ve 13:45 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Karlos 11> já fotím na prioritu clony ostatní kromě manualu nepoužívám. Co se týká požadavku na ostrost části ryby tak to je danný sklem, někdo používá makro sklo (já) a někdo delší ohnisko ( 2OOmm, tuším Osprey) tím seťákem by to šlo teoreticky taky zkus co nejmíň zaclonit, tedy pokud si nastavíš foták na přioritu clony.

Klidně se ptej od toho ta diskuze je :-)

reagovat
Pátek 30. října 2009 ve 13:35 ® Karlos 11 reakce na …

Libor> V pohodě, to je v pořádku, proto jsem sem ty fotky dál abych se něco dozvěděl.

reagovat
Pátek 30. října 2009 ve 13:26 ® Karlos 11 reakce na …

Libor,MP-E65mm, Díky za reakce, konkrétně by mě zajímalo fotografovaní ryb při zdolávání, jaký použít režim ? zkoušel jsem sport a macro s výsledky jsem nebyl spokojen. Velice se mě líbej aranžované fotky ryb Libora. Jak docílíš toho, že ryba má např. ostrou hlavu a zbytek je lehce mázlej. Taky světlost na tvých fotkách zvířat se mě zdá neskutečná. No snad z mejch „fundovanejch“ dotazů neomdlíte. Dík Karlos

reagovat
Pátek 30. října 2009 ve 12:55 ® Libor reakce na …
Libor

Karlos 11> první fotka: jako chybu vidím že prut a navijál zasahuje do okraje fotky- mě to ruší. Souhlásím s MP že bych fotil víc níže. Jestli tě to baví, pokračuj. A nezlob se že jsem ti ji pohanil, já to často kazím kudy chodím a kudy fotím. S rybama je to těžký, krajinky neumím vůbec, ono se to u Pc kecá.. :-)

reagovat
Pátek 30. října 2009 ve 12:47 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Karlos 11> u te první bych šel níže............ale to je můj dlouhodobý subjektivní pohled na věc :-) ale i tak jsou ty fotky celkově v poho. Určitě by se tam něco našlo :-)

reagovat
Pátek 30. října 2009 ve 12:39 ® Libor reakce na …
Libor

Karlos 11> ahoj, no ptáš se dost ze široka, nevím co by Tě konkrétně zajímalo. Ta tvoje třetí fotka se mi líbí.L.

reagovat
Pátek 30. října 2009 ve 12:12 ® Karlos 11

Zdravím ve spolek, nějakou dobu tu sleduji Vaše fotky od vody a velice se mě líbej. Sám jsem s focením dá se říct na začátku cesty. Vlastním foto Canon D450 zatím se základním objektivem EF-S 18–55 IS. Vím že vytvořit pěknou fotku ovlivňuje řada faktorů. Přesto bych poprosil o několik základních rad, které mě alespoń trochu přiblíží k Vašim dílům. Přidávám foto z nedávné chytačky na jedné překrásné jihočeské říčce. Díky za Vaše reakce Karlos

reagovat
foto/forum/2009/th-img10755.jpgfoto/forum/2009/th-img10756.jpgfoto/forum/2009/th-img10757.jpg
Pátek 30. října 2009 v 11:41 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> Koukal jsem na digineff jak je test na šum, ISO 1600 a šum je přijatelný, myslím, že to bude v poho. Nad ostatníma snímkama nebudu dělat nějaké zavěry, člověk by potřeboval to tělo do ruky a porovnat to s tím čím fotí a nasledný postproces atd. Ale že by tam bylo něco tak zásadního to ne, věřím že by to hned vyplulo na povrch (ještě je , ale čas) Nechám se překvapit :-)

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 10:05 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> 20D fotí suprově, o tom není pochyb. Na ryby je asi nej 1D mK III či IV(proti hraje váha a trošku větší cena:-)) . To že budou ze 7D horší fotky než z 20D bude opravdu asi jen dojem.

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 9:46 ® sus1

MP-E65mm> Jak sem psal,kdyby to šlo,tak…Foták sem držel nad hladinou a fotil bez toho,abych to viděl,co tam je a jak??:-)

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 1:04 ® osprey reakce na …
osprey

MP-E65mm> Myslím, že jsem je viděl v recenzi na digineffu a taky megapixel.cz má v nabídce ukázky fotek – myslím, že když si nalistuješ ten nový objektiv 15 – 85mm, tak tam jsou fotky udělané s tím objektivem na těle 7D.

Fotky z toho mého staříka na mě působí lepším dojmem, i když vím, že mám jen poloviční (ani to ne) počet pixelů.

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 0:52 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

Libor> dnes jsem četl článek na paladixu o icc profilech a byl jsem nějaký zmatený, potřeboval bych to vysvětlit polopaticky (pro debily)abych to pochopil :-) ............. u mecana jsem regnutej, mrknu se tam zítra

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 0:47 ® Libor
Libor

MP-E65mm> sleduj mecana wild life forum, něco tam je. Založil jsem tam i problem tisku.

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 0:45 ® MP-E65mm reakce na …
MP-E65mm

osprey> kdyby si měl čas a chuť tak jsem někdy hod odkaz na ty fotky ze 7D thx

reagovat
Pátek 30. října 2009 v 0:08 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> je brzo, pár lidí (čechů) už si 7d pořídilo, tak počkáme na srovnání z praxe. Velké photoservery nic hanlivého napsat nemůžou, Canon by je zmasil (ruka ruku myje nebo jak se to říká)

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 23:48 ® osprey
osprey

Libor: Nevykrucuju se. Měl jsem málo času, ale když jsem tu jednou tím redaktorem, musím sem občas něco strčit, abych vás motivoval k témuž:-))

Mám svoje foťáky. Jediná výjimka asi budou lipani, na těch bych ji rád vyzkoušel. Má to skvěle řešené ovládání a LCD displej. Ale megapixely ždímou z ničeho – proto jich má G11 už zas jen 10.

A ještě jedna věc. Kudy chodím, koukám na fotky ze 7D. A nelíbí se mi moc – přijde mi to neostré a zrnité. Jaký dojem máš ty?

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 23:38 ® Libor reakce na …
Libor

osprey> nevykrucuj se z toho, ty zrovna vypadáš na týpka co stíhá pět věcí na jednou. A ne že budeš Martě tu krabičku brát na ryby,ale myslím že jo viď?:-)

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 23:36 ® osprey
osprey

MP-E65mm> Nevím, jestli to místo s lavičkou znáš, ale já tě tam nebral. Tolik jsme toho nestihli.

regulus: Je to vděčné místo, ale chtělo to si s tím záběrem pohrát. Odbyl jsem to pár cvaknutími a tohle vyšlo nejlíp. Mají pravdu ti, co tvrdí, že člověk buď chytá nebo fotí.

reagovat
Čtvrtek 29. října 2009 ve 23:28 ® regulus
regulus

osprey> ta s tou lavičkou se mi líbí, podzim je na focení vděčnej. :-)

reagovat