Chytej.cz

Fotografování ryb necteno

1.3.2009 | filip111 | 774.677 zobrazení | 18.360 odpovědí

Tohle téma je pro lidi, kteří rádi fotí ryby a přírodu kolem vody. Můžeme si tu psát postřehy, „návody“ atd. na focení. Pište i čím fotíte, hodně tím pomůžete lidem, kteří uvažují o koupi nového foťáku. Třeba nám toto fórum pomůže, abychom se zlepšili v naších foto výsledcích.

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 11. května 2009 v 18:42 ® Libor reakce na …
Libor

skwor> taky bych rád, ta fotka je moc povedená, jen ti to tam táhne v určitých partiích moc do modra, to se ale dá dobře odstranit v PC. Je pěkná.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 v 17:32 ® skwor
skwor

Focení ryb ve vodě je kapitola, kterou bych se naučil hodně rád. Tohle je asi zatím můj nejpovedenější úlovek v téhle oblasti.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8684.jpg
Pondělí 11. května 2009 v 17:01 ® Libor reakce na …
Libor

kamos007> měl by jsi jít podstatně blíž k té rybe, nebo si ji přitáhnout zoomem.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 v 16:28 ® kamos007
kamos007
reagovat
foto/forum/2009/th-img8683.jpg
Pondělí 11. května 2009 v 10:20 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> pěkný Tomáši, ten odraz je supr. No tak to zkusíš příště, o tom to je. Při tý druhý variantě by tam chybělo zase to zrcadlo. Je to pěkná kontrastní a ostrá fotka. Možná bych šel kompozičně foťákem víc dolů.

reagovat
Pondělí 11. května 2009 v 10:06 ® tomashr reakce na …

Libor> Tak jsem si taky zkusil pár odrazovek, jedna ukázka je tady: http://www.fotozona.cz/…ng/h11e6a40a#… . Není to přímo z hladiny celkem záměrně, spíš mě s odstupem trochu mrzí, že jsem tu rybu nevyfotil jednou takhle a vzápětí přímo z hladiny. Bylo by fotograficky velmi poučné vidět ty dvě varianty vedle sebe a v tomto případě by to bylo snadné, plotici měl na háčku syn a jelikož nebyla velká a byla seklá krásně za tlamičku, tak se dala navádět podle potřeby bez nějakého týrání. No příště :-)

reagovat
Neděle 10. května 2009 ve 21:48 ® filip111 reakce na …
filip111

Libor> to je moc pěkná fotka parmičky. Dnes jsem se taky pokusil ohnout záda něco cvaknout, ale není to ono, byla ještě moc tma a s bleskem to nevypadalo dobře. Dnes jsem opět experimentoval s HDR fotkou. Bylo to focený za úsvitu, teda spíš za tmy, objevil se měsíc z pod mraků, tak to mělo kouzelnoui atmosféru.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8682.jpg
Středa 6. května 2009 v 17:43 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> to určitě, protože se o wildlife taky trochu zajímám, zkusil jsem to a ono to vypadá atraktivně, mám jich víc třeba tahle, ale i tam by to chtělo jít ještě níž.. Libor

reagovat
foto/forum/2009/th-img8639.jpg
Středa 6. května 2009 v 17:34 ® tomashr reakce na …

Libor> Já vím, taky občas trpím za foťák… Pravda ale je, že tento úhel záběru je plně ověřená cesta ve „wildlife“ a tvoje fotka dokazuje, že to stojí za pokus i na rybách – beru v úvahu i pro svoje potřeby :-)

reagovat
Středa 6. května 2009 v 17:00 ® Libor
Libor

tomashr> ano, asi máš pravdu, o mě nejde, už jsem u focení udělal blbin dost, jen ta fototechnika trpí, potopit objektiv už se mi taky podařilo, ale přestál to.. .

reagovat
Středa 6. května 2009 v 16:42 ® tomashr reakce na …

Libor> Jak špatně – prostě si lehneš do vody :-) Když jsme se mohli na jiné akci válet v tajícím sněhu, tak proti tomu je letní voda v klidu :-)) ))

reagovat
Středa 6. května 2009 ve 13:16 ® Libor reakce na …
Libor

tomashr> Had> Díky, taky se to fotí tímhle způsobem sakra špatně, nicméně se s tíhmle stylem těším na přívlač, zejména pak na štiky.

reagovat
Středa 6. května 2009 ve 12:24 ® HaD
HaD

Libor: ta fotka je skutečně excelentní!

reagovat
Středa 6. května 2009 v 10:51 ® tomashr reakce na …

Libor> Docela mě dostala ta druhá fotka z příspěvku „Z lovu“ z Pondělí 4. května v 17:23. Tu mohu všem doporučit jako inspiraci – postup „z výšky očí“ místo obvyklého nadhledu dobře znají všichni fotografové ptáků a zvířat, ale u ryb se to vidí přece jen méně…

reagovat
Neděle 3. května 2009 ve 23:23 ® Robur
Robur

Canon SX110 IS black

reagovat
Neděle 3. května 2009 ve 22:17 ® Hora reakce na …
Hora

A mohl bych vědět co jsi děvčeti koupil?

reagovat
Neděle 3. května 2009 v 19:05 ® Robur
Robur

dík, už jsem koupil, ale každá sranda holt má své klady a zápory a s tím těžším asi může víc experimentovat a já ušetřím za vyvolávání neostrých filmů či špatných fotek.

reagovat
Pátek 1. května 2009 ve 20:20 ® Hora
Hora

Robure>nevím kolik má Tvá dcera roků,ale ten Canon 110SX bych nedoporučoval­.Oproti jeho menším bratrům je větší a těžší.Já si letos vybral jeho staršího bráchu SX 100 a je akorát do mé medvědí tlapy,ale pro dívku bych řekl,že je dost velký a těžký.Takový A 590IS je menší a splní též svůj účel.Zkus si zajít do prodejny a porovnej oba dva.Já si nejdřív porovnal jejich parametry tady http://www.megapixel.cz/…hot-sx110-is#… a když jsem si vybral,tak jsem šel do prodejny a po ohlídnutí a když jsem je vzal do ruky,tak jsem bral to co mi sedlo.

reagovat
foto/forum/2009/th-img8568.jpgfoto/forum/2009/th-img8569.jpg
Čtvrtek 30. dubna 2009 ve 22:51 ® Michal/
Michal/

tomashr< OK dík moc. Tohle jsem myslel :-)

reagovat
Středa 29. dubna 2009 v 19:46 ® tomashr reakce na …

Michal/> Ochranné fólie na display samozřejmě jsou a dají se sehnat i levně, ale jak moc drží je poněkud otázka. Přijde mi, že když je displej „utopený“, tak je to OK, ale pokud je displej na povrchu „bez rámečku“, jako třeba u mnou zmíněné G10, tak se mi vždy v krátké době odloupla a nakonec jsem na to rezignoval. ALe klidně to zkus, ceny jsou mírné: http://www.dealextreme.com/…category.806

reagovat
Středa 29. dubna 2009 v 19:13 ® Michal/
Michal/

Pánové měl bych dotaz. Prodávají se nějaké ochrané folie na foťák? Když ho mám na rybách, tak je věčně špinavej displej apod. Moc se mi to nezamlouvá kvůli těm bublinkám, který se tam často dělaj, ale nic jinýho mi nezbývá.

Jinak k tomu displeji. Taky mi často vadí, že občas ani nevidím co fotím. Navíc nosím brýle, takže se to občas ještě zhorší, ale díval jsem se kdysi jestli nejsou nějaké filtry na displej, ale nic jsem nenašel.

reagovat
Úterý 28. dubna 2009 v 9:09 ® Libor
Libor

tomashr > myslel jsem optickej hledáček jedna ku jedné, dělá to smajlíka když to napíšu s dvojtečkou. Ani u zrcadla jeste nejsou tak dobré displaye na přesné zaostření.

reagovat
Úterý 28. dubna 2009 v 7:56 ® ZN
ZN

tomashr> nádherný zápis, jen co je pravda.

reagovat
Úterý 28. dubna 2009 v 7:45 ® Robur
Robur

Cercere, jsem si koupil na veletrhu naviják, teď jsem ho zkoumal detailněji, v Jestřabkách se jevil suprově a ejhle je to bulharská záležitost. Ale fachá líp než moje dragony, Jaxon co jsem s tím srovnával pak dopadl úplně trapně.:-D

reagovat
Úterý 28. dubna 2009 v 0:04 ® cercer
cercer

Robur:tak tobě to s autem nestačilo,jo??!!:-D :-D

reagovat
Pondělí 27. dubna 2009 ve 22:58 ® Libor
Libor

tomashr> ten kapr je s bleskem? – pěkný..

reagovat
Pondělí 27. dubna 2009 ve 22:50 ® Libor
Libor

tomashr > pěknej zápis, je asi pravda že optickej hledáček 1:1 je na nic. Ponoř se do toho více, těším se na fotky. Tahat 1DIIN bude řehole.

reagovat
Pondělí 27. dubna 2009 ve 22:41 ® tomashr

Libor> Absenci optického hledáčku neřeš – mám Canon G10, který ho má, ale nepoužívám ho defakto vůbec, kvalita displeje je už dnes dostatečná. Smysl má pravá zrcadlovka, ale zmrvený průhleďák je fakt spíš jen úlitba tradici, jinak je celkem zbytečný. Jo – jednu vadu displej má a ta se rybářů trochu týká – pokud fotíš v polarizačních brýlích, tak se dá fotit jen naležato, při otočení foťáku o 90 stupňů obraz na displeji zmizí :-) Je to logické – displej má na sobě taky polarizační filtr a když se jeho účinek zkříží s brýlemi, tak je účinek prakticky stoprocentní tma… Co spíš vnímám jako problém – pokud svítí sluníčko, tak se při focení ryb na břehu budu muset dokopat k trvalému užívání polarizačního filtru na foťáku, jinak se prostě lesků na šupinách a slizu nezbavím. U zrcadlovky se s tím dá ještě čarovat při zpracování RAW, ale u kompaktu je to potíž. K G10 mám adaptér, ale u jiných kompaktů je to problém, podotýkám ale, že tohle se asi týká jen lidí, kterým jde víc o focení. A stejně se asi překonám, a začnu standardně tahat k vodě EOS 1DIIN :-) Ale na druhé straně i G10 tu a tam fotí – třeba http://www.fotozona.cz/…ng/h3946b8dc#… . Ovšem s fotkou tohoto stylu už by měl problém: http://www.fotozona.cz/…ing/h10e1843#… . No uvidím, zatím se na rybách snažím spíš relaxovat a focení se záměrně tak trochu vyhýbám, ale asi nakonec neodolám a ponořím se do toho více…

reagovat
Pondělí 27. dubna 2009 ve 13:08 ® ZN
ZN

Robur> vždy bych dal přednost fotografické značce. Takže v tomto případě, žádný problém. Krom toho, zrovna CANON má kompakty výborné.

reagovat
Pondělí 27. dubna 2009 v 11:18 ® Libor
Libor

Robur> já bych se toho Canonu nebál, vypadá dobře. trošku by mi vadilo že nemá hledáček. Záleží jak hodně chce fotit a jak tomu rozumí. Uvažovat ale o zrcadlovce z hlediska váhy je nesmysl, jsou to rozdílné dimenze (obojí má svoje pro a proti). kup ji ten SX110 a když ji to bude bavit, pak už ji stačit nebude a koupí něco lepšího. Foťák pak zdědíš ty.. :-)

reagovat